Megint majdnem – II. rész

10680076_766541573413294_7656441751302483974_oHa most a bajnokság elején lennénk, én határozottan optimistán tekintenék a jövőbe. Van egy határozott elképzelésekkel bíró edzőnk, egy legalább felerészben saját nevelésekre épített kezdőcsapat és sok-sok új ifjonc a padon, hosszabb távon gerinccé alakulni képes – alakítható – rutinosabb légiósok és magyarok által alkotott oszlop a kezdőcsapatban. Nem jönnek az eredmények az erős csapatok ellen? Sebaj, majd a 6.-7. fordulótól legkésőbb az is meglesz…

Most végülis kábé ugyanez a helyzet, csak sajnos már a 13. fordulónál tartunk, és az elpazarolt, irányzék nélkül letolt első 10 forduló most hiányzik nagyon: mikor már lassan a “nem hibázhatunk” fázisba érünk, nekünk akkor kellene megtanulni nyerni is és gólt lőni, mert a szimpatikus vesztes pozíció az már megvan a bekkelős vagy a balfasz-csapati mivolt helyett, de ebből a játékosoknak, szurkolóknak és szemmel láthatóan szegény Csábinak is már nagyon elege van.

Megint majdnem – mondom ismét a posztcímben, és ez nem is tódítás, bár tegyük hozzá: a Fradi ellen azért jobban állt ez a mondat. Vagy akkor egészítsük ki: a zöld-fehérek ellen majdnem továbbjutás, most Fehérvárott majdnem pontszerzés. Azért nem ugyanaz. Persze a Vidi sem egyenló a Fradival, jóval erősebb és kiegyensúlyozottabb a koronázóvárosi gárda, de… De azért egy beadásról jó másoderccel lemaradó Kandián kívül nem ártott volna több helyzetet látni a részünkről.

Mert az örömteli, hogy a Fradi meccshez hasonlóan, bár annál kevesebb alkalommal, de most is vezettünk formás támadásokat – a befejezésig, merthogy az már nincs, a beadásokra nem érkezik senki. Örömteli, hogy nem vagyunk boxzsákok, akiket ez a Vidi széjjelszórt volna, és úgy védekeztünk, mint tavaly ilyenkor Rossival, egész jól zárva hátul (a gólt sokan Alcinak adják, én nem tudok dönteni, hogy ő vagy Szabi volt a főbizonytalan, de mindkettő hozott elegendő más mentést tegnap, kár, hogy egy hiba is azt eredményezte, hogy ezzel gyakorlatilag kikaptunk), még Vidó sem csinált extra sok ostobaságot… illetve a középpályán – legalábbis Nagy Geri kiestéig. A Bobál-csere szerintem kicsit el lett kalkulálva, egy -az általam pedig különösebben nem favorizált- Portilla most jobb lett volna talán, pont a szürkesége lett volna most hasznos, pontosabban a sok labdaszerzés és -tartás. Bobál ha 2-3 alkalommal ért érdemben labdába? Erősen túlzok, tudom. De a lényeg ott van a sarkításban.

Szóval van itt sok jó dolog, csak nehogy kifussunk az időből. Ezért lesz nagy szükség két dologra, melyeket Csábi is pedzeget a majd hamarosan feltolandó interjúnkban.

1) munka, munka és munka – úgy látszik, Jocó nem ült a fülén a ’92-’93-mas szezonban, amikor az északról importált trénerünk az edzéseket vezette.

2) pozitív hozzáállás, és ennek a becsepegtetése a játékosok agyába, az önbizalom megerősítése – Józsi ezt már nem először említi, és én csak drukkolni tudok neki, hogy ez összejöjjön, a keretünk pedig vevő legyen rá, és ne járjon úgy mint az öltöző által kicsinált szegény Sisa tréner, mert akkor személyesen dobom a Manciozokniba töltött Napalmot a hazai dress room-ra.

A legnagyobb baj tehát a gólínség jelenleg, nem is kicsit izgathat ez minket. Gyula apó Győr óta elfelejtett akciógólt lőni, sőt, a Pécs elleni tizit leszámítva amúgy is néma a guineai csülök. Kandia egy perc alatt varázsolt a Dunaferr ellen, azóta egy kihagyott tizi a mérleg Csornán, karcsú. KisBobál egyelőre olyan szinten súlytalan sajnos az NB1-ben, mint Horváth Adri lenne a Legyen Ön is Milliomos-ban, pedig sokan megváltóként vártuk a régi-régi Puskás-Suzuki kupán varázsló MFA-csatárt már a nagycsapatba. Holender sérült és amúgy is picit hullámvölgyben, Job… :), Koszta még nagyon fiatal. Jelenleg aki formailag és teljesítményben is több, mint biztató, az Proszi, de nála is a fiatalfaktor hozhat hullámzó teljesítményt. De legalább egy edzőnk végre játszatja őt annyit, amennyit kell.

Nem könnyű hetek várnak ránk – Hantával épp azt számolgattuk a ködös autópályán hazafele, hogy minimum két győzelem és talán egy döntetlen kéne a hátralevő négy “őszi” meccsen, mert a rövid tavasz alatt sok lehetőség nem marad hibázni, és a vége akkor is nehéz lesz a sorsulásunk szerint! A nagy bohócliger axióma szerint a bentmaradáshoz nagy átlagban 30 pont kell, ehhez nekünk még majd’ 20-at kell szerezni, nem lesz egyszerű. Én úgy matekozok, hogy a Fradi ellen talán egy iksz, Pápán győzni kéne, ‘újvárosban kikapunk, és itthon elkapjuk a pihenni készülő Győrt egy vért izzadóson. Ha ez összejön, akkor picit nyugodtabban várhatjuk a tavaszt. Ha nem – amire sajnos minden esély megvan – akkor nem annyira.

Nem irigylem Csábit, ő is a “legjobbkor” lett edző Kispesten. Még szerencse, hogy kinevezésekor nem mérlegelt sokat a sjaát bevallása szerint, “mert ha a Honvéd hív…” – és ez tőle nem is hangzik bullshitként.

Az őszi hajrá megindult, nehéz, mint ahogy vártuk. Szíjakat megszorítani, szuronyt a vállhoz, és futni tovább, nem megállni egy percre sem, aztán meglátjuk, hogy az őrült lövészárok-vágta mit eredményez majd december elejére.

 Fotó: Babar – 1909foto.hu.

 • (Ha) A Fradi meccsig meggyógyulnak a betegek, Ignja is játszhat és lesz kivel kiváltani Job-ot és talál Youlát is, mert az utóbbi meccseken csak a reklamálás, pofázás és durváskodás megy neki, de az kurvára.

  Ilyen kezdő kéne

  Kemenes- King, Baráth, Ingja, Alci – , Kapacina (Nagy G), Vécsei, Hidi, – Proszi, Bobál, Holender

  És a Bobált kicsit össze kéne kapni Józsinak, h ne tébláboljon össznyevisznya, hanem előre játsszon és lőjön mint az állat gólokat.

 • Manolo

  Jó a poszt RW, Köszi!
  A következő gondolatokat Kertész Peti, Zoknismancsólábszagtulajdonos aktív hozzászólótársamnak címezném! :)
  Valójában az előző posztban történt először, hogy nézetkülönbség alakult ki közöttünk, mégpedig a középpálya és a csatársor funkcionális megítélésében. Már ebben a posztban válaszolnék Péter, ha nem haragszol arra a / szerintem TÉVES / megállapításodra, miszerint a bronzkorszakban egy Vécsei, Lanza, Martinez középpályával toltuk és ez volt a siker záloga…..
  1, Szerintem Lanza és Martinez kőkeményen csatár posztot töltöttek be, legalább is nálunk!
  2, A bronzos tavaszon / amikor ez a két delikvens csatlakozott a kerethez / 13 mérkőzésből 27!!! pontot szereztünk úgy, hogy ezekben a fordulókban az akkor még sokat szapult Hidi ill. Zsivanovics / aki most gyakorlatilag csereember új csapatában is / és az akkor még 19 éves Nagy Geri és az ugyancsak ilyen idős Vécse alkotta a középpályánkat!! Szerephez jutott még, többször Tchami, ritkábban Diarra és Diaby is. A csatársort Lanza, Martinez, Délczeg és Vernes alkotta leginkább! ( MLSZ Adatbank )
  Kérdésem! Gyakorlatilag ugyan az a középpálya , 1,5 – 2 évvel rutinosabban elfelejtett futballozni, vagy esetleg nincs kivel futballozni???!!

  • Kertész Péter

   Ok, aláírom: a jelzett két tag inkább támadó, sem mint középpályás.
   Elfelejtett futballozni vagy nincs kivel a kérdés.
   Is-is.
   Az ‘elfelejtett’ persze nem azt jelenti, hogy már nem tud úgy labdát kezelni vagy látni a pályán. Egy ember, egy munkavállaló, egy munkás, és egy játékos teljesítményét legalább akkora részben határozza meg, hogy milyenek a (munka) körülmények és milyen a munkahelyi klíma, a kollégák minősége/milyensége és a főnök személyisége, mint az, hogy ő ténylegesen mennyire ért ahhoz, amit csinál.
   Ez egy többtényezős RENDSZER, amelynek bármely eleme ha nem megfelelően működik, az kihat a nagy egész működésére. Onnantól elkezd repedezni az egység, a kohézió, aminek nyomán jön a teljesítmény csökkenése (mind az egyéni és a csapat), esetünkben sorozatos vereségek, stb.
   Nem feltétlenül erősebb és jobb kerettel rendelkező csapatok szerepelnek sokkal jobban nálunk – nem is adogatták a kilincset egymásnak az edzők másfélhavonta átlagban.
   Rend van és szisztéma, koncepció és működő rendszer. Amiben tudod, mi a szereped, hol a helyed, mi a feladatod. Nálunk? Rossi után Simonnal akadémisták ezerrel, utána Hemingway nagy kijelentései, hogy 2-3 embert igazolunk, az akadémista kerettel megyünk tovább, DE CÉL A NEMZETKÖZI KUPA. Jön egy edző, aki alapból is alkalmatlan, de a felé megfogalmazott elvárások is irreálisak. A vagy fiatalít, vagy nemzetközi kupa dilemmából az utóbbit választotta, hogy majd kevesebb kiscsikóval és több, rutinosabb külföldivel oldja meg.
   Ezt lenyomták Cordellával az Öreg torkán, de nem jött be, bukott.
   Jött Jasper, ismét fiatalítunk, jött Csábi Jóska, fiatalítunk.
   És csupán 6 hónapról beszélünk!
   Hányszor változott ennyi idő alatt a cél és a koncepció, néha tökéletesen ellenirányba ahhoz képest, ami ki lett mondva?
   Ilyen körülmények között nem csoda, hogy zűrzavar költözik a fejekbe és az öltözőbe, mindezek után pedig a pályára. Ettől van az, hogy akik iksz idővel ezelőtt tudtak jól passzolni és gólt lőni, ma nem. Ennyi.
   Józsi feladata (amit ő is elmond rendszeresen) az, hogy rendet tegyen a fejekben. Ez az irány, erre megyünk, így megyünk a cél felé, ezen az ösvényen és azon a hágón keresztül ezekkel a módszerekkel és kuss. Eddig ez nem volt.

   • Manolo

    Ez, amit itt most leírtál, a klubon belüli koncepciótlanság, amivel teljesen egyet is értek! Amiben nem értettem egyet Veled és nem is fogok senkivel, hogy a középpályát ütjük a sikertelenség miatt! Való igaz, egy Zelenkás fazonszabászt nagyon szeretnék jómagam is, de erre a csapatrészre ennyi! Azonban mivel volt már nekünk 1 belőle és létezik archívum is az Mlsz adatbankban, könnyen utánanézhetünk, hogy, bár óriási volt a fazon, minden megmozdulása élményszámba ment, mégsem akkor futott a szekér, hanem amikor volt 1 Lanzafaménk!!!

    • Kertész Péter

     Vécsi-Gazdag a megoldás. Ha nem is Lanzafame egyik sem, de azért velük már lehet(ne) sütni-főzni…

     • Manolo

      Ok. Nem vitázok tovább Veled, mert a végén még a saját zoknid is felajánlod díjként egy következő álomfejtés okán… :)
      Tény, hogy nagyon hiányoznak, de játszottak már ebben a szezonban! Vécsei gyakorlatilag végig. Ennek ellenére 13. helyen vagyunk 9 lőtt góllal!!! :(

     • Kertész Péter

      Nade ki, avagy kik alatt játszottak? Vw max. arra volt jó, hogy lelket kiöljön, kedvet elvegyen. Gazdag csak az uccsó pár meccsen jutott szóhoz… Mire fölsikoltottunk, hogy de jó, hogy Gazdag-Vécsei, már el is tűntek a betegszoba mélyén.

  • vass gábor

   A bronzos csapat 4-3-3-ban nyomta.Martinez és Lanzafame nem a
   középpályán játszott,Martinez balszélső csatár volt,Lanza pedig
   középcsatárt játszott.

   A középpályát legtöbbször a Zivanovic,Hidi,Vécsei hármas alkotta,de sokat játszott itt Nagy Gergő és Diarra is.
   Elől
   minden meccsen három csatár játszott,legtöbbet talán a
   Tchami,Lanzafame,Martinez sor,de szerepet kapott Vernes,Diaby,Délczeg és
   Holender is (utóbbi játszott a legkevesebbet,mert Martinez
   kihagyhatatlan lett a posztján)

   A bronzos csapatból 9-en még ma is itt vannak.
   Az akkori keret sokkal erősebb,bővebb volt a mainál.Ma is a dobogóért mennének szerintem,simán.

   Kemenes—-King,Baráth,Lovric,Tandia,Ignjatovic,Alcibiade—-Zivanovic,Hidi,Vécsei,Nagy

   G.,Diarra,Ivancsics—Tchami,Lanzafame,Martinez,Vernes,Diaby,Délczeg,Holender

   Az akkori keret a maihoz képest megdöbbentően erősebb.A
   legszembetűnőbb a különbség a csatársor akkori óriási merítési
   lehetősége,7 jó képességű,bátran bevethető csatár volt a keretben.

   A középpályán nem volt klasszikus irányítónk akkor sem (Ivancsics már
   nagyon keveset játszott tavasszal),hanem hajtós,munkás,sokat dolgozó
   emberek tolták a középpályán.Közölük Vécsei tudott leginkább előrefelé játszani.

   A védők pedig, jó pár fejes gólt
   szereztek szögletből,szabadrúgásból (Ignja,Lovric,de még Tandia is
   fejelt gólt), ma ez a plussz teljesen hiányzik a csapat repertoárjából.

 • József Mészáros

  Azt tudjuk egyébként, hogy Kristi-vel mi a szitu?
  Nagyon eltűnt…

  • Kertész Péter

   Sosem tudunk senkiről semmit, csak kósza pletykák és sejtelmes elszólások keringenek az éterben…

 • belos

  Most olvastam a Csábi nyilatkozatot a honvedfc.hu-n. Tök jó, hogy van végre egy edzőnk, akinek nem csak mozog a szája, hanem beszél is. Ha felépülnek a sérültek (főleg Vécsei és Gazdag), télen esetleg visszahozzuk Botkát és igazolunk egy valóban jó csatárt (vagy találunk egyet az akadémián, bár az eddigi csatárfelhozatalt látva, szerintem ott valamit nagyon elrontunk), akkor jó csapat lehet ebből tavaszra.

  • Kertész Péter

   Jók is leszünk. Ezt érzem és iszonyat mód szurkolok Csábinak, hogy a bekalkulált kezdeti kínokat követően ki tudja rángatni a szekeret. Van tartásunk, néha egész pofásan működtünk mezőnyben a két agyonmajmolt kirakatcsapat ellen.

  • RW

   A hamarosan felkerülő hanganyagban is jókat fog mondani, végre egy arc, aki olyan Honvédos, mint mi belül. És nem csak manírból.

 • Balázs Németh

  Érdekes RW meglátása a tippeldénél, hogy a Győrt elkapjuk ellenben Dunaferr ellen zacsi… Sajna 10 forduló hátrányban vagyunk, de én is bizakodó vagyok, hogy előbb-utóbb egy minimális szerencse is megtámogatja majd a csapatot. Tenni tesznek legalább érte. Nem sok hiányzott a pontszerzéshez. Sajna a csatárjátékunk az 0 és ha néha még van is akkor meg a helyzetkihasználás csapnivaló. Kitartás, türelem, vér, veríték és majd valamikor örömkönnyek :) CSAK!!!

  • RW

   az “érdekes” meglátásom érdekességében a bohócliga kiszámíthatatlanságának is nagy szerepe van, valahogy ez a megérzésem. de idén a megérzéseim nem nagyon jönnek be.

   • Balázs Németh

    A győri győzelem remélhetőleg azért bejön :)

 • dzsahasz

  Köszi RW az újabb remek posztot. Tortilla szerintem is jobb csere lett volna tegnap Bobbi helyett. Nem baj, jó lesz ez, nagyon bízom benne, h már a Fradi ellen “pontot, pontokat” szerzünk. :)
  Srácok, Ti arról a pletyiről hallottatok vmit, hogy Döme átveszi Cordella szerepét? Legalábbis, hogy őt bízták talán meg játékosmegfigyeléssel és igazolásvadászattal német kapcsolatait kiaknázandó..?

 • Pingback: ▶ “…én nagyon-nagyon nem szeretek veszíteni – pláne Honvéd-színekben!” | Csak a Kispest!()

 • Döme Sanya

  Az írás, és a hozzászállások a 3 éves séma. (Nem a szerzőt és a hozzászólókat minősítem hanem a játékot) Magyarán csodaváró. Szinte semmi sem változik, megalvadt az egész.
  Ha van pozitívum Prosser állandósult megalkuvás nélküli küzdőszelleme, valamint egy csekélység a II. félidőben Bobál legalább megpróbált helyzetbe kerülni, igaz tegnap nem sok sikerrel.
  Nem látom a a támadójátékunk felépítését, Olyan hátha hibázik az ellenfél és találunk egy gólt stílusú. Nincs keresztbe a védők mögé berúgott labda, amire le lehet csapni, és helyzetbe kerülni.Nincs jövőkép.

 • áfonya bácsi

  Megfogadtam, hogy a csapatunkkal nem foglalkozom, így csak annyit tennék hozzá, merem remélni, hogy ez a Carillo csávó jól leordította a játékosainak fejét az öltözőben a lefújás után, mert egy csapat, amelyik nemzetközileg is eredményeket szeretne elérni, nem teheti meg, hogy ráüljön az eredményre / időt húzzon egy igencsak vergődő Honvéd ellen… úgy érzem az eredmény ellenére nekik most sokkal több okuk lehet szégyenkezni.

 • Sanzi

  Bobálon nagyon kivagyok!
  Kb. mindent rosszul csinál, kb. mintha idáig nem ezt a sportot űzte volna!

  Az, hogy rosszul indul be, az egy dolog, bár nem elhanyagolható, de az, hogy állandóan lesen áll, ezzel megakasztja azt a kevés támadásunkat is, ami igéretesnek néz ki… Hm…

  Remélem visszahozzuk Vólentet, vagy Darut és valaki végre elkezd támadó képet mutatni!

  Mondom, Bobál igazi hülye a focihoz… kár, hogy az öreg csak bújtatta a külföldiek elől, hűtha valaki látatlanba megveszi… Kedves Hemibá, az a hajó már elment!

  • Sanzi

   Holender, Daud nagyon hiányzik egyébként! Daud mellett talán Youla is jobban muzsikálna!

 • Manolo

  Többször felmerült Lőrinczy A. neve azok között, akiknek vissza hozatala megoldást jelenthetne, esetében pl. a középpályán. Most megnéztem Békéscsabán mennyire számítanak rá. Nem akarok bővebben szakmázni és okoskodni sem vele kapcsolatban, de sajnos az Mlsz adatbank adatai visszaigazolták azt amit látok benne: 12 meccsen / 1080 perc / mindössze 310 percnyi lehetőséget kapott! Még árnyaltabb a kép úgy, hogy mindössze 3-szor volt kezdő, 2-szer játszotta végig a meccset, ezeket is a szezon elején. A legszomorúbb, hogy az utóbbi időben már nevezve sincs….

  • Kertész Péter

   Alkalmatlan az edzője :)

   • Pelso

    nehéz ügy…látnunk kéne mit mutat itthon…azért 18 éves koráig nem annyit villantott, ami csak ennyire predesztinálná a mennyei 2ben…. :(

 • papparam

  Emlekezzetek a fiatal Toghellere. Finoman fogalmazva botrany volt,amit muvelt, amikor visszajott a kolcsonbol. Szerintem bun rossz volt sok-sok meccsen keresztul. De Detari csak jatszatta, csak jatszatta. Pedig akkor is a kieses ellen kuzdottunk. Aztan egyszer csak, talan Gyorben, megtort a jeg. Kijott belole az, ami addig valahogy beszorult. Attol kezdve nagyon is indokolt volt a jateka. Kesobb pedig igazi karriert csinalt, tulajdonkeppen nem tudnek mondani 5 olyan magyar jatekost az elmult 10 evbol, aki nagyobb sikereket ert el, mint o. Es mennyire nem adtam volna erte egy lyukas garast sem az elejen…
  Persze ehhez a kitartasa es kivetelesen eros kuzdoszelleme kellett. Ami talan Bobalban is meg van. Nagyon remelem. A tehetseg nem tunik el, max elkotyavetyelni lehet. En adnek neki meg egy kis idot, aztan meglatjuk. Bizzunk egy kicsit benne!

  • Pelso

   Sanyi azért már Marcaliban maradandót alkotott… :)