Tűréshatár

10734203_780548432012608_1663849751776931055_nA ma reggeli Csábi-interjús posztunk rövid, kétsoros felvezetőjében már lényegében megírtam a mostani poszt vezérgondolatát is. Tegyük hozzá: sajnos.

Mert ez a vezérgondolat az, hogy most egyszerre kegyetlenül elegem lett ebből az egészből.

Sokszor, és sokat írtunk magunk is, és beszélgettünk Veletek ezeken az oldalakon a Honvéd-szurkolóságról, az érzésvilágról, a minket összekötő közös szenvedélyről. Meg arról, hogy ki meddig tart ki (vagy ki az, aki mindezt már múlt időbe tett igével teszi – bár olvasóink 99%-a pont, hogy még kitart, vagy legalábbis a határon van, de még innen). Tanulságos olvasni 1-2 kommentelőnk 2-4 évvel ezelőtti fejtegetéseit és a mostani, lassan érzelemmentes megnyilvánulásait, hogy lássuk: általános a kihűlés. Én is többször írtam, már, hogy „határon táncolok”, „elegem van”, s emlékeim szerint hanta is bírt ilyen periódusokkal. De most baj van. Én azt érzem magamon, hogy tényleg közel a kiégés.

És miért pont most? Jogos a kérdés. Az elmúlt hetekben másról se cikkeztem, mint arról, Csábinál jó kezekben a csapat (így van), jobb a játék, mint az olasz ex-idolnál (így van, bár ez szubjektív), télen várjuk a tabula rasa-t (így van). Minden így van, csak közben szép csöndben ott tartunk, hogy nemcsak Csábi örül a szezonvégnek, de én is, nagyon, és most rohadtul nem bánom, hogy nincs több túra ősszel, nincs több végigfagyoskodott, vagy szenvedett félidő, nincs több kihagyott gólhelyzet (OK, a Győr még lesz itthon, de aztán tényleg vége. Ligakupa nálam nem játszik, sose játszott.).

Jelenleg a téli felkészülésikre gondolva inkább a hideg ráz ki, és nem csak a majdan várható hőmérséklettől.

Hogy jutottunk ide?

És miért pont a Dunaferr elleni után írok ilyeneket?

Hiszen a tegnapi meccs semmivel sem volt rosszabb, mint bármelyik őszi „gálázásunk”, sőt!

Azt hiszem, a válasz valahol a tavasz és az ősz 2 borzalmas hosszú nyeretlenségi szériájában, a szétverődött-szétvert szurkolótáborban, az egyre kevesebb azonosulási pontot adó keretben keresendő. Igen jó eséllyel. (Ad abszurdum, ha Csábi meg tudja csinálni elszánt elképzeléseit télen, akkor a harmadik pont némileg megoldódik – de ettől még MINŐSÉG hogy jön majd a keretbe, arra kíváncsi leszek).

Tegnap tehát végeredményben nem játszottunk tragikusan tré meccset. Jót se, persze. Szürkét, az igen. Igazi, novemberi, nedves-hideg meccset nyomtunk, olyan klasszikus Opeth-hangulatút (Bleak, Harvest, Fair Judgement, Patterns in the Ivy, The Moor, Serenity painted… stb.). Persze ez a hasonlat nem sokaknak mond valamit is, de akit érdekel, utánanéz, belehallgat, és majd megérti. Opeth-hangulat, király. csakhogy azt hallgatni jó, benne lenni és nézni nem.

Szóval logikus magyarázata nincs, hogy miért most posszantam el. Pedig volt is kedvem lemenni Dunaújvárosba. Szeretem azt a várost, bár sokszor nem jártam ott (kétszer talán). De kedvelem a békebeli hangulatával, ráadásul egzotikum, nem az unalomig ismételt Sóstói-stadion-, vagy Perutz túrák, hanem végre új klub, új stadion.

Aztán az estében manifesztálódott az egész, az elmúlt évek alatt totálisan beszürkült Honvédozás.

Szar idő, gyenge színvonalú meccs, hangulattalan hazaút, előtte jó kis 30 perces funkciótlan várakozás a többiekre, nem tudom, megöregedtem, nyűgös lettem, de valahogy most elég lett egy időre. Nagyon elég. Ezekből a túrákból, vagy a pálya szélén, vagy a már 20 fős vendégszektorunkban nézni a szenvedést, a koncepcióhiányt, vagy ha éppen látszik valami (Csábi-Jo-có!! Csá-bi Jo-có!!) akkor azon izgulni, hogy azt meg ne véreztessék ki sötét háttéralakok.

Persze jó eséllyel ez a hiszti is elmúlik majd, el szokott, elmúlt a ma reggel említett négy fél idény után is. 1998 tavaszán már reményekkel csordulva mentem a Diók ellen, feledve a kutya őszt, 2003 tavaszára a Fever Pitch-et frissen kiolvasva rohantam Sasu kezezős góljáért ki a Bozsikba, pedig előtte 1 hónappal be akartam fejezni a szurker-létet; a kedvelt Sisát váltó antifocista Morales tavaszi hazai bemutatkozására is csak kisomfordáltam, noha megfogadtam, szünet jön… Nem jött.

Valószínűleg most se fog. Csak a tél jön, de ennek most nagyon örülök.

Hogy a meccsről is legyen valami, nyomtuk tovább a pápai forgatókönyvet, csak emberelőny nélkül (tudva, hogy hátrányban lévő ellenféllel szemben mindig rollerezünk, ez tán nem is volt nagy baj), helyzet volt, nem is kevés, igaz nem is sok, ezek persze mind kimaradtak. Boti végre belső védőként is kiválót nyújtott (talán egy hiba, ha volt), Szabi bravúrral hozott legalább egy pontot nekünk, Kosznics most olyan volt, amiért eleinte reménykedve néztem… A másik oldalon a most tényleg gyenge Hidi említhető (megjegyzem, ha a pletykák igazak, és tényleg viszi a Diósgyőr, ott majd meglátja a sok károgó, hogy egy erős csapatban mennyit ér Patrik. Magyar szinten nagyon is jó lesz ott, ahogy jó lenne a DVSC/Győr/Vidi trióban is, Mindegy, mellékszál.). Gyula a szezon végégre szép kis csalódás lett, Vidovics remélem kuka a télen, életveszély az arc, Bálóra nem ismerek rá, úgy elszürkült, mint Mezey Doki feje, ha valaki élő interjúban Mexikózik egyet, Proszi és Holender dettó, utóbbi régebb óta, előbbi csak Pápán, meg most, rájuk fér majd Csábi önbizalomfröccs-tréningje a télen.

Jah, tél. Drukkoljuk Józsinak, hogy meg tudja valósítani a terveit, és ne járjon úgy, mint egykori főnöke, Sisa tréner, aki az öltöző kitakarítását még levezényelte, majd elvérzett az azt követő hónapokban… Kábé ez az egy érdekfeszítő maradt számomra a közeljövő Kispest-históriája tekintetében, más semmi.

Illetve persze hogy de, naná, hát az, hogy valahogy visszatornásszam magam a régi RW-vé, aki még egy ilyen meccs után is tudott bizakodni, minden szarkasztikus és pesszimista mondata ellenére. Ha azt az RW-t megtalálom, már boldog leszek.

De az még pár hónap. Ha egyáltalán.

Jó hogy itt a tél.

Fotó: Babar – 1909foto.hu.

 • A69W

  Mire felépül az új Stadion, jön majd egy arab befektető (vagy esetleg a Gazprom) Szíjjártó segítségével és akkor majd nem fogunk ilyen írásokat olvasni az egyik kedvenc szerzőnktől! A meghosszabbított 42-es vonalakon a BKK kicseréli a Hannoveri villamosokat, mert meccs időben nem bírja a kapacitásuk a Bozsikba özönlők tömegét. Vécseit elviszi az Inter miután megnyertük a bajnokságot, ……..de, ……..de addig még van pár elvarratlan szál ebben a nagy közös Kispest sztory-ban :)

  • Kertész Péter

   “……..de, ……..de addig még” vissza kell jutnunk az NB II-ből…

   Nekünk idén ez jutott: sokkal izgalmasabb a téli szünet számunkra, mint az őszi szezon. Mi fog történni és hogyan? A tavasz első pár fordulója lesz izgalmas még: látunk-e valami előrelépést eredményesség terén vagy sem? Ha sem, akkor abszolút legyintés az is.

   • Pelso

    ne már Te is… :( arról tényleg nem a csapat tehet, hogy a bíró nem ad meg szabályos gól, hogy 93. pereben befúj jogtalan 11est…amikor mindenki láthatja, hogy igenis van előrelépés a játékban, hogy végre nem csak kontrázni “tud” a csapat, hanem játszani is! és ezt pár hét alatt sikerült elérni ! az persze 1 másik kérdés, hogy ki fog gólt lőni…? legalább 2-t, hogy béna bírók ne vehessenek el több pontot, pontokat…. DE kiesésről beszélni, mikor nem vagyunk kieső helyen és vissza van még majdnem a bajnokság fele…hát nemtom… ennyi idő alatt a Siófok nemrég majdnem visszajött -10(?) pontról, mi +4en vagyunk…szóval hagyjuk már ezt a kiesés témát, szerintem.
    lassan évtizedes béna folyamatok eredménye ez a mostani helyzet, aki azt várta, hogy CSábi kézrátétellel megoldja az összes problémánkat, az nem tudom hol volt az elmúlt 7-8 évben, főleg az utóbbi 3-4ben, amikor kordé átvette a hatalmat Kispesten. Szemmel látható,hogy a változás elindult, de nem fog menni 1ik hónapról a másikra.
    én hiszek ebben az edző párosban és a keretben is, főleg, ha jól átgondoltan még erősítünk is a télen, nem lehet kiesési gondunk, hanem lassan végre összeállhat 1 olyan keret, csapat, amiért érdemes lesz újra meccsre járni, lelkesedni.

    • Kertész Péter

     Pillanatnyi elkeseredés, megingás… Egy-egy bírói tévedés belefér, de hogy sorozatban, zsinórban, és főleg: pont ezekben a nehéz és igen érzékeny időkben…
     Ha játékra alkalmas lesz ennyi eső után a pálya hétvégén, a Győrrel letudjuk végre ezt a koromfekete őszt, aztán bízunk végkimerülésig! :)
     Alakulunk, kezdünk jobbak lenni, és szerintem is: 3-4-5 csapatot leszámítva bárkivel szemben megalapozott győzelmi esélyekkel tudunk pályára lépni már jelen állapotunkban és helyzetünkben is! Ritka gyenge színvonalú ez az idény eddig – nyilván belejátszik, hogy síri hangulat uralkodik minden meccsen. A Videotont, a Debrecent, talán az MTK-t és az Újpestet ill. a DVTK-t leszámítva a mezőny minden tagja nagyjából egyforma játékerőt és nívót képvisel, bárki bármikor bárkit meg tud verni. Sokszor nüanszokon múlik egy-egy siker, vagy bukás, avagy a “hathatós” bírói belenyúlásokon – lásd: Kispest.
     Ha sikerül ezt az amúgy szerintem nem rossz (bár nyilván nem is hű, de kiemelkedő) keretet a télen összerántani, fölkúszhatunk az első 10-be.
     Látszik a Józsi munkája, az előrelépés a vw-s totyorgás után.

     • Thibby

      Petikém pont a záró jeledet akartam megfogalmazni most de megelőztél. A Vidihez hasonló eredmény lett volna a realitás nekünk is pápán. Ráadásul ha hozzáveszem hogy áruló lajos a kapuban tipszmikszűt a vidi ellen (szerintem) akkor büszkék lehetünk az eredménytelen pápai játékunkra.

     • Kertész Péter

      Jaja, tippszmixűlés-gyanú nekem is lejött. Olyan leventególok potyorásztak, hogy szinte zavarba jöttem én is a képernyő előtt… Végül is ilyenkor kell, ilyenkor nem annyira feltűnő: ezerszer erősebb ellenfél, vélhetően sok gólszerzési lehetőséggel, nosza hát, tegyük meg!
      (Persze ez csak feltételezés. Bármi hasonlóság a történet szereplői és a valóság között pusztán a véletlen műve lehet..)

     • Pelso

      ez már jobban hangzik… ;) és gyanítom az első tavaszi edzőmeccsen mindketten ott leszünk ! sőt, valószínűleg RW is…

 • Escape

  Menjél igyál egyet, holnapra jobb lesz! :)

 • Atesz

  Remélem hogy a Hidi transzfer csak kacsa személy szerint nem szeretném a Patrikot másik NB1 es csapatban látni . Persze nagyobb fizetés , de maradjon csak itt. Ha Csábinak vannak konkrét elképzelései akkor a kemény magot össze tartja. Hidi,Vécsei,Nagy Gergő ,Godoy középpálya ,egy olyan irányítót hoz akitől a Bálint tud tanulni. A védelemből kiteszi a Vidovicsot. Vissza hozza a Botka Endit és King – Boti,Ignja,Alci, – Botka védelmet forgat csatár sorból elküld a Daud on kívül minden légióst. Hozz egy Lanza Kalibert aki gólokat is tudd lőni és Vissza hozza a Martinezt vagy hozz egy hozzá hasonlót és kész a csapat . Kapuban persze a szabi marad. Kérem elküldetni Csábi mesternek ez a hozzászólást vagy szólni Heminek hogy vállalom a csapat General Menegeri posztját. :D

  • István Hereb

   Youla maradjon, egyszer magára talál, akkor jönnek majd a gólok zsákszámra.

   • vass gábor

    Youlára szükség van,ő bármikor magára találhat.Újvárosban nem volt jó,de Bobál ziccerénél Youla ívelte oda remekül a labdát.Ha a többiektől (Prosser,Holender) nagyobb támogatást kapna elől Gyula,akkor nem egyedül kellene 2-3 védő ellen harcolnia.Vagy ha mellette egyszerre lenne még egy belső csatár a pályán (jelenleg Bobál vagy Traoré),akkor Ő is sokkal veszélyesebb lehetne,Pápán a második félidőben például Youla és Traoré jól működött elől,a helyzeteik sajnos kimaradtak,de oda tudtak kerülni.

  • áfonya bácsi

   Szerintem meg nálunk nem fog már fejlődni, jobban tenné, ha lépne. Én a Vidiben is simán el tudnám képzelni Sándor helyett.

   • Atesz

    Lehet jobb lenne, de inkább mennyen külföldre. :D

    • áfonya bácsi

     Na annyira azért Ő sem jó… :P

  • Pelso

   a Hidi,Vécsei,Nagy Gergő ,Godoy 4es mellé még idevehetjük Kinget is, főleg, ha Botka visszatér.

   én visszahoznám Csábi Misit is Hidi helyett vagy mellett, de inkább nálunk edződjön… és talán még Daru Bencét vagy Pantovicot érdemes volna kipróbálni a kölcsön-fiatalok közül

 • A69W
 • A69W
  • Escape

   A kedvencem benne, hogy 3 médium 3 különböző nézőszámot ad meg, és nem kicsi a különbség !
   Egyébként röhej, hogy az MLSZ nél legalább a látszat kedvéért nem rúgnak ki valakit azok közül akiknek az lenne a munkája hogy növekedjen a nezoszam.

   • A69W

    Ez egy következmények nélküli szervezet, következmények nélküli játékvezető karral, azonban nagyon következtetés abban, ha büntetni kell a klubokat a szurkolói “rendbontások” miatt.
    Vicc ez az egész……

  • Pelso

   “Kártya: FTC-klubkártyám van, emellé váltottam ki az MLSZ szurkolói kártyát.” -írja a jó csávó.. fradi+index = azt sem szabad elhinni, amit kérdez…:)

 • áfonya bácsi

  Ez megvolt már?

  “2008-ban, amikor a belga Namur igazgatója voltam, egy hihetetlen történetbe csöppentem. A Brüsszel elleni meccsünk után volt egy olyan érzésem, hogy a játékosok trükköztek a megfelelő eredményért, ezért vizsgálatba kezdtem, kérdezgettem a fiúkat, de nem kaptam válaszokat. Aztán éjszaka egy pisztollyal a számban ébredtem, és öt sötét figura arra szólított fel, hogy hagyjam el Belgiumot.”
  Fabio Cordella, a Budapest Honvéd sportigazgatója az olasz gianlucadimarzio.com-nak beszélt egy korábbi, meglehetősen vérfagyasztó élményéről.

 • A69W

  “Bede Ferenc véleménye: – A felvételen tisztán látszik, hogy a Honvéd támadója egyértelműen nem volt les helyzetben, itt asszisztensi hiba történt.”

  Csókoltatom az asszisztens felmenőit ezáltal is!!!

 • Pingback: Napikispest 2017.08.04. – Csak a Kispest!()