Tavasz-érzés helyett szögbeverés

"Alfi" reklámtábla a szinte töküres vendégszektor fölött a Városi stadionban. Nomen est gólem?
“Alfi” reklámtábla a szinte tök üres szektor fölött a Városi stadionban. Nomen est gólem? Lacalle emléke máig kísért!

Úgy indultam neki tegnap a Nyíregyháza-túrának, hogy hátha visszajön a kedv. Végül is a tavasz érkezése az mindig megdob “Kispestileg” is, végül is a csütörtöki ankétra nagyon erőlködve ráfoghattam (volna),  hogy voltak biztató jelei, pl. Rossi a végén odajött hozzánk dumálni, és jelezte, az újak ömlesztett berakása helyett max 1-2 új igazolásra számít és Botka, Lőrinczy kezdeni fognak (persze Ábel már akkor is mondta hogy ez jó eséllyel bullshit meg politika, de hát az ember picit hinni akar). Hinni akar, ja, de már az se megy. Szóval elindultam, hogy talán tavasz-érzés, talán lesz Honvéd-faktor, szóval hátha valami jó kisül ebből a napból.

Végül, ami jó volt, az Nyíregyházi Állatkert lett, meg a Sóstó környéke, mert ott tényleg jó sétálgatni. Tiszta Monarchia-hangulat a Krúdy-kaszinó, a környék pedig kora-kilencvenesek magyarfoci-feeling, tényleg csak egy egy kövérüveges régi Dreher kéne a kézbe meg Csehi Tibiék a középpályára. Szóval állatkert és Sóstó. A többit hagyjuk.

Ennek, ilyen formában így tényleg nem lesz sok értelme.

Ősszel-télen ugye az volt a mantránk, főleg a rövid Csábi érában, hogy látunk valami játékkezdeményt, és minden egész okés lenne, csak be kéne lőni a meccsenkénti 4-5 helyzetünket, mert a helyzetkihasználásunk az bizony = 0. Hát, most már a helyzeteink száma is.

Pedig ez az összeállítás, ez a kezdő nem is tűnt rossznak. Tényleg ott van a kezdőben a felkészülés (és a kecsói kölcsön alatt) végig kimagaslóan teljesítő Endi, esélyt kap Lőrinczy, King előrébb lett tolva, elől Gyula mellett Proszi és Filip. Az újak közül csak Projics kezd (igaz a kispad teleszórva az új ászokkal, de hát nyilván nem azért hoztuk őket, hogy a meccsnapokon az MFA konyháján majszolják a Yankee hotdogot extra size SuperHole menüben, ezt elismerem). A felállás előbb 4-3-3, később valamiféle 4-4-2, és nem is kezdünk rosszul. Úgy 5 percig.

Amikor a félidő közepétől a meddő fölényét egyre inkább helyzetekre kezdte váltani a Szpari, már látszott, hogy gondok lehetnek. Lett is. “A védelmünk megvan okay?“, igen, csak mint ősszel, most is jött a menetrend szerinti rövidzárlat: Bosnjak dobott be, így nem volt les, az egyik új Nyíregy támadó, Halenár tovább tette középre, míg Abdourahmant SENKI nem fogta, köszönte szépen és beverte 2 méterről. Bosszantó, hogy az utóbbi percek kiegyenlített játéka után ismét hozzuk az óvodás védelem effektust. Ez már Rossinak is sok, le is dobja manósapkáját…

33. perc, folytatódik a szürreality show. Projics egy ütközésnél lesérül, cserélnünk kell. Amíg a pótlásra kijelölt játékos öltözködik (vetkőzik), Holender húzódik hátra. Végül jön Vidó: nem vagyok nyugodt.

A lelátó sem az. Holender kakaskodik Bosnjakkal. A körülöttem ülő helyi arculatok ércesebben hörögnek, mint Döme egy húzósabb meccs utáni dehidratációkor a Fradi-kispadon 2012-ben.

Botka Endire egy rossz szó nem jöhet az eredmény ellenére (fotó: babar).
Botka Endire egy rossz szó nem jöhet az eredmény ellenére (fotó: babar).

Közben Pekár elől kell mentenie a tizenhatoson belül önfeláldozóan Botka Endinek. Az egy arc, aki jól teljesít ma, no meg Ignja középen menteget sokat. King és Abdourahman ütközik a térfelünk közepén, mi jövünk szabadrúgással, Bognár játékvezetőt lebuzizza mögöttem egy borízű hang. Szünet.

Az élvezetek azonban nem hagynak alább! Max hangerős Scooterrel és a “CherryCoke” című 1996-os slágerrel büntet a helyi Maros Józsi, a hangerőtől berezonál a lelátó, a sufnibuher felhajtható sajtóasztalkám leszakad, a laptop majdnem megy a levesbe. Epic.

A második félidő ott folytatja, ahol abbahagytuk. A kevés pozitívum egyikét a szögletekre most jól kijövő Kemenes jelenti, no meg Botka Endi. Kis hátvédünk az 50. percben például két gyönyörű szerelést tol le fél percen belül a félpályánál – nem tudnak átmenni rajta! Annál nagyobb gond a védelmünknek Kosztics és Seydi. Rendre veszélyeztetnek, bár igazi piros-kék helyzet nincs, de potenciális gólveszély igen. Seydi nagyon él. Nem úgy Vidó. Szabadrúgást végez el az ellenoldali térfél közepéről. A pálya mögötti fedett teniszcsarnokot lövi ki.

67. perc – Rossi cserél, Ignja helyett Elez a pályán, kezdek fonalat veszteni… Látványosan Kosznics a gyengébb láncszem hátul… erre lehozzuk a fejeseivel sokat mentő Ignját. És védő helyett védőt, hátrányban? ha sérülés volt, oké, nem tudom, de nem tűnt sérültnek Alex. Fax tudja. Hihetetlen. Szürreality’s goin’ on: 70. perc, kezdünk folyamatosan támadni, és bizony Holendert rúgják fel a nyíregyi tizenhatos sarkánál, szabi ide. NEM! Piros ide! Holendert szimulálásért második sárgával kiküldi Bognár spori. Zseniális!!!!

...és itt gyakorlatilag el is dőlt minden. (fotó: Babar).
…és itt gyakorlatilag el is dőlt minden. (fotó: Babar).

Kosznics közben lesérül. Nincs több cserénk, 9 emberrel folytatjuk. Én már csak röhögök kínomban a lelátó sarkában. 77. perc, a Nyíregy egy kontrából szétzilálhat minket, de nem teszik. vagy mégis? Egy beadás érkezik, középen Halenár érthetően balladai magányban. A szlovák felpörög, olyan gólt akar lőni, mint a meccsen amúgy most is jelen lévő Détári ’85 tavaszán Bécsben, rádől, beijeszt majd tüzel, de a kivitelezés némileg doomosabb, mint a VB-re minket anno kijuttató aktus, Vidó így odaér és ment, blokkolva az ágyúzást.

Kosznics közben visszajön, összevarrtuk. Káosz a pályán, mindkét csapat elkészült az erejével. Rengeteg a hiba. Mi támadgatunk, de erőtlenebbül, mint Bozsovics legjobb csatárteljesítménye valaha is, a Nyíregy pontatlanul kontráz, ők is elfáradtak.

Aztán jön a 85. perc. Pekár ad be szögletet, Kemenes a levegőben úszva öklöz, de a felszabadítás rövid, összeszedik a hazaiak, balról beível Kosztics, Seydi TÖK EGYEDÜL megint, fejel gól, úgy néz ki buktuk a “hatpontos meccset” (copyright by Rossi).. A nyíregyi lelátó egésze boldogságban úszik, éltetik Mátyust és kórusban szidják a Papát. Szegény, most már nem csak a Bozsikban népszerű. Csodás.

Legenda czukkok a lelátón. Meccs előtt összefutottunk velük, fater odaszól feléjük: "Bari, kinek drukkolsz?" "Egyértelmű", jön a mosolygós válasz. Kár, hogy mindez a főbejárat előtt volt, és azt hitte, tírek vagyunk :) (fotó: Babar).
Legenda czukkok a lelátón. Meccs előtt összefutottunk velük, Fater odaszól feléjük: “Bari, kinek drukkolsz?” “Egyértelmű”, jön a mosolygós válasz. Kár, hogy mindez a főbejárat előtt volt, és azt hitte, tírek vagyunk :) (fotó: Babar).

És végre hármas sípszó.

Ideges hangulatú, közepes színvonalú meccsen meddő játékot mutattunk“, írom a közhelyes összegzést a honlapnak küldött tudósításban; “helyzetkihasználásunk mellett most mát a helyzet-kialakító képességünk is konvergál a nullához. Elég véleményesek az esélyeink a következő heteket nézve…“. Valamiért érzem, e mondatok nem így fognak felkerülni. Aztán összecsukom a laptopot és indulok az év sajtótájékoztatójára.

A sajtószobácskában egy szék van kitéve az interjúasztal mögé. A csöpp pressroom-ban vagy húszan nyomorgunk. Érkezik Mátyus, aki egy érces “Kezdhetjük!” felkiáltással bele is csap a nyírségi gombóclevesbe. Becsukja az ajtót, leül, kábé megkérdezi magát: hogy látta?, elmondja, óriási. Edző-sajtós egy személyben Mátyus Jani, jobb mint a siófoki Horváth Charlie. Már várom, hogy hozza be nekünk a tál pogit. Ja, ő nem Szöllősi. Imádom! Közben érkezik Rossi, kövér gázzal nyit be az ajtón, benéz, oké, inkább vár odakinn. Két helyiérdekű újságíró-benjámin viszont nem így tesz, ők benyomulnak. Ülőhely már mind foglalt, így a falnak dőlnek. Fájdalom, ott a villanykapcsoló. Sötétbe borul a terem, Mátyus Jani közli: “CSÓKOLOM“. Óriási. Könnyezek a sarokban, és félek, Babart mellőlem kiküldik kezdődő röhögőgörcse miatt.. Végül lőn világosság, Mátyus befejezi, jön Rossi. ülnék mellé, ja, nem kellek, közlik velem, Rossi spanyolul akar beszélni, “nem tart igényt” a fordításomra. Mindezt azután, hogy nagyrészt ezért bumliztam le Nyíregyházára. Mondjuk így lett teljes ez a nap.

Hazafele viszont legalább nem esett az eső, és cirka 2 és fél óra alatt megvolt a Nyírség-főváros táv. Örüljünk is valaminek!

A tegnap újabb szög volt a Honvédszurkolói koporsómba, kíváncsi vagyok, mit hoz még a tavasz.

Ciao!

“Tavasz-érzés helyett szögbeverés” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. csak ismételni tudom magam (amit pár perce írtam a tegnapi bloghoz) :
  hogy egy 1. osztályú, “profi klub” ilyen szinten nélkülözze a következetesség minimális szintjét is az már véresen tragikomikus :
  CSábi munkáját elismerik decemberben, (aki nem szemellenzős, az láthatta hogy nála néha már játszott ez a csapat)
  majd kirúgják januárban, amikor olyan felkészülési meccseken nem jöttek az eredmények, ahol a csapat gerince soha nem játszott egyszerre…
  idehozzák Rossit a felkészülés közepén, majd bejelentenek közel 1 csapatra való “erősítést”
  és jön az első tétmeccs és az “erősítések” közül az egyik leggyengébb játszik(Ő is valószínű csak Boti sérülése miatt)
  és kezd az a Lőrinczy, aki előtte alig jutott szóhoz b.csabán…
  miközben Vécsei azt nyilatkozta pár napja, hogy játékra kész,
  miközben itt van Meza, aki elméletileg játékban volt amikor leigazoltuk
  de nem is folytatom…a szakmaiatlanság mintája lett a csapatunk…
  én már ott tartok, hogy ma éjjel azt álmodtam, kikaptunk 13-0ra… :(
  vajon szabó “úr” hogy alszik mostanság ??
  ha 1-2 héten belül nem találja meg Rossi azokat a vezéreket, akik kirántják a csapatot ebből a mentális szakadékból, akkor tényleg nagy a gáz, akkor tényleg kiesés lehet a vége..DE akkor talán tényleg jönne a megtisztulás…!?

  1. :( még álmodban sem rúgtunk gólt! De helyzetünk biztos volt!
   Kitartás srácok!

 2. Rob, köszönöm! Ki hitte volna, hogy a ma reggeli összefoglalódon csak röhögni fogok…

 3. Kövezzetek meg, de én már nem bánnám, ha kiesnénk. Akkor talán Hemingway megérti, hogy ami eddig ment, az nem koncepcionális fejlesztés, hanem ad hoc tűzoltás volt. Akkor talán megjön az esze és végre kinevez egy múlttal és tudással felvértezett szakmai igazgatót, észreveszi, hogy van több tucat olyan arc a néhai bajnokaink között, akikre számítani kellene. Mert elmenni úgysem fog, hiszen jobb áron adhatja el (szabadulhatna meg) a klubot egy új utánpótlásközponttal és stadionnal.

  1. Engem sem zavarna a másodosztály, de Hemivel semmiféle megújulást sem lehet elképzelni.
   Hemi minimális befektetéssel olyan trendeket követ amelyek itt teljesen idegenek, és mivel nincs alapjuk ezért soha nem is lehetnek sikeresek. Amerikából hozta a fizetési sapkát, mert az megfelel a pénztárcájának. A rasszizmus elleni harccal nagyon európai akar lenni. Puskás Ferenc, Tichy Lajos egykori csapata olasz stílusban védekezik. Kontrázik, nem akar focizni. A csapat, a keret nagy része jelentéktelen külföldi játékos, akik csak valamilyen pénzmosási tranzakció részei. Nem viccelek, a felcsúti csapat is jobban emlékeztet Puskás egykori klubjára mint a miénk. Ott tartunk, hogy a Paks csapata országszerte szimpatikus a szurkolók körében, mert magyar játékosokból áll a kerete, a Honvéddal kapcsolatban meg a “feketesereg”, “niggerek” kifejezéseket hallhatjuk, és mindenki örülne ha kiesnénk a picsába. Hemi Honvédja valami NBA csapatra hasonlít leginkább: van fizetési sapka, meg sok fekete. Hemi nem veszi észre hogy mi soha az életben nem leszünk valami nemzetközi olvasztótégely a fociban. Lehet, hogy a saját identitásproblémái is közrejátszanak ebben, nem igazán tudni hogy George vagy György vagy ki a faszom is ő.
   Az alapoktól kezdve az egész klubfilozófiát újra kellene építeni a régi alapokon. Filozófia és öntudat nélkül nem ér semmit az egész. Nem helyezésekben, meg nemzetközi szereplésekben kéne egyelőre gondolkodni. Egy szar játékkel összehozott 3. helynél sokkal többet érne egy kispesti stílusban játszó csapat.

   1. “George vagy György vagy ki a faszom is ő.” :DD egyetértek !
    1 identitászavaros,csóró tulaj és 1 hagyományaitól megfosztott, leépített csapat: az eredmény látható.

   2. Gyakorlatilag egyetértek veled, bár én Hemit azért még nem írnám le. Valamiért meg tudott gazdagodni, tehát hülyének nem mondanám. Ha ő személyesen nem érdekelt a pénzmosásban, akkor egyszer rá kell jönnie (erre lenne jó alkalom a kiesés), hogy más utat kellene járnia.

 4. Ezzek a csicska szpari szurkolok megint rajtam röhögnek még csak gólt se rúgtunk nekik ebben a szezonban. Tényleg jó lenne már valakit pofán vágni inkább mint ezt a szégyent megélni hogy a képembe röhögnek mert enyire szarok vagyunk. Ha az mtk nem gyözük le akkor sanda gyanum jövöre a másod osztályba leszünk

 5. nb3!!!!!-as csapatunk 0-1-re kikapott a salgótarjántól, csomó nb1-es focistával a keretben…kristi, morgan, nagy geri, czár, csábi, vécsei, csereként:palacios…nb3-ról beszélünk még 1x hangsúlyozom

  1. Totális csőd ez a hétvége….régen mégúgy volt, hogy megszakadtak a fiatalok a tartalék bajnokságban,hogy bizonyítság, hogy helyük lehet a nagycsapatban, manapság ez sem így működik már :(
   Kispesten valami nagyon-nagyon elromlott!

 6. Az MFA is remekelt, hazai pályán az első csapat játékosaival megerősítve kapott ki a 12. helyezettől. A harmadosztályban sem megy, akkor hogyan várhatnánk, hogy az első csapat szekerét húzzák?!

  1. Nagy G. és Vécsei akiknek tényleges nb1es tapasztalata van… Kristinek volt 3 meccse ? Morgan…francia 4. liga ? :) nem őket védem, csak látnunk kéne lassan, hogy beérett szabó sokéves “munkája” : sérült sztárok és sokadik ligás 0 értékű igazolások +fel nem épített kölcsönadogatott saját nevelésből nem könnyű csapatot építeni, sőt, valószínűleg lehetetlen… :/ Amikor Csábi belekezdett volna valami saját elképzelésbe, akkor repült…
   ÉS még valami, hogy helyén kezeljük a mai Honvédot !
   láttátok tegnap a riportot Illés Bélával ? panaszkodott, hogy nem tudnak megfizetni olyanokat, akiket a Diók igen ,
   miközben Illésék meg tudták szerezni pl. Martinezt, aki a Honvédnál szóba sem jöhet, szóval itt tartunk : még a kieső helyeken lévő csapatok közül is a legcsóróbbak vagyunk !! :/

   1. Ez elgondolkoztató rendesen! A 9 helyett inkább jött volna 3 és közte Martinez, ezt mindenki elfogadta volna szerintem!

    1. lehetetlen, hogy 6-7 fogalmatlan és nem posztra szóló igazolás kevesebbe kerül, mint ha átgondoltan hoztunk volna 3 embert ! ez annyira evidens, hogy totál kilóg a lóláb, hogy Kispesten az erősítés nem ugyanazt jelenti, mint máshol.. :( ezektől csak vkinek a bankszámlája erősödik…

   2. Nagy Gergőn és Vécsein kívül ott volt Csábi, Czár, akiket NBII-be való kölcsönbe adásakor mindenki a mi első csapatunkba követelt, valamint még erősítésnek szánt légiósok is voltak a csapatban, illetve azok a fiatalok, akiknek elvileg jövőre kellene odaérniük az első csapat keretéhez. Ezek a játékosok hazai pályán kikaptak egy NBIII-as kiesőjelölttől. Úgy néz ki ennyit tudnak. Csak azt akartam kihozni az egészből, olyan mindegy, hogy légiós, vagy akadémista, egyik sem döglik meg a Kispest mezért.

    1. nem tudom, hogy döglöttek vagy nem, gáz, hogy kikaptak…:/ de az, hogy valakit mindenki a csapatba követelt költői túlzás…. valószínű mi is másképp raknánk össze a csapatot.
     de sajnos nem ezen múlik a mostani leszereplés… :/

 7. Szar ügy, hogy azért kelettl szurkolni ma a Fradinak, hogy verje meg az Újvárost!
  Azt hiszem az Mtk meccs sorsdöntő lesz a hétvégén, ha itt is bukta akkor valóban megérdemeljük a sorsunkat!

  1. Márpedig erősen benne van a pakliban a bukó. Ha nagyon jó napot fogunk kis és ők nagyon rosszat, még úgy sem nagyon fog összejönni. Szerintem. (Aztán a meccs napján persze elkap a harci láz és megint győzelmet érzek…)

 8. Korai még fosni (ráérünk, ha az utsó 3 kör előtt is ilyen tréül állunk). Himihumi télen (is) mindent megtett a kiesésünkért, de most őszintén: hányból hányszor éri el a céljait a fociban?

 9. Ja, és Holender kiállítása teljesen jogos volt, iggggazi műesést produkált. Én is a homlokához vertem volna érte a sárgát.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.