A szurkolók után már a labdarúgók is több nézőt szeretnének a lelátókra

atombombaezért levelet írtak az MLSZ-nek, hogy talán érdemes lenne végiggondolni a törvényi szabályozásnál keményebbre szabott szabályozásait. A Hivatásos Labdarógók Szövetségének honlapján megjelent nyílt levelet változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Magyar Labdarúgó Szövetség!

Előrebocsátjuk, hogy üdvözöljük és tiszteletben tartjuk a Szövetség és a Klubok mindazon törekvését, amely a labdarúgó mérkőzések kulturált és biztonságos lebonyolítását szolgálja. Ugyanakkor sajnálattal tapasztaljuk, hogy a mérkőzéseken egyre kevesebb néző teszi tiszteletét.

Ennek oka – többek között – az is lehet, hogy talán túl szigorúak a követelmények, amelyeknek a szurkolói biztonsági ellenőrzések során meg kell felelni. Mindannyiunkat örömmel töltene el, ha teltházas mérkőzéseket játszhatnánk, mi ennek érdekében igyekszünk mindent megtenni.

Kérjük azonban az illetékeseket, hogy vizsgálják felül azokat az intézkedéseket, amelyek a törvény szigoránál is szigorúbb szabályokat szabnak, távol tartva ezáltal a szurkolók egy részét.

Természetesen mindannyiunk érdeke, hogy az oda nem való személyek továbbra se látogathassák a meccseket, de bízunk benne, hogy közösen találhatunk olyan megoldást, amely növeli a jelenlegi nézőszámot.

Budapest, 2015. március 9.

Tisztelettel:

A HLSZ Elnöksége és NB I-es csapatkapitányok nevében

dr. Horváth Gábor
főtitkár

Mindeközben dr. Visontai Csongor az Újpest jogásza a Digisport Reggeli Start c. műsorában azt találta nyilatkozni, hogy “az MLSZ egy közszervezet, el kell viselnie, ha szarházizzák”. A teljes beszélgetés megtekinthető az Újpest honlapján.

Amivel megerősíti Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt által az origónak adott terjedelmes interjúban elhangzott egyik alaptételt. Wintermantel az MLSZ szidásának viszonylagos szabadsága mellett kitér arra is, hogy a szurkolói kártya egy nettó hülyeség.

És, hogy az egész még szebb legyen, újfent beidéznénk Hemibá egy korábbi blogbejegyzésének részletét, amelyben ha finoman is, de elismeri, a kártya bevezetése talán nem volt a legjobb ötlet a szövetség részéről:

Természetesen nem segített a szurkolói kártya sem. Ugyan a kártyára elsősorban más kluboknál van szükség, hiszen mi megoldjuk a beléptetést minden segítség nélkül is, alkalmazása minden klubra nézve kötelező. A szurkolói kártya sem segítette ügyünket, de meggyőződésem, hogy a Budapest Honvéd szurkolóit sokkal kevésbé zavarja a szurkolói kártya, mint más, általunk kezdeményezett döntések. — via GFH @ nb1.hu

Láthatjuk, a magyar futballtársadalom egyre jelentősebb szereplői kezdik pedzegetni, az MLSZ nem feltétlen a közösség érdekében cselekszik, amikor körültekintés, alaposabb átgondolás nélkül ráerőlteti futballunkra némely elképzelését.

Közben pedig ne feledjük, egy kormányzati program keretében az NB I. stadionjai mind el vannak látva zártláncú kamerahálózattal, amellyel a mai nézőszámok mellett hihetetlen könnyen be lehet azonosítani bármelyik rendbontót. Kérdés, ha a klubok házon belül nem tesznek semmit a helyzet normalizálódásáért (amennyiben erre valóban szükség van!!!), akkor miért gondolja azt a szövetség, hogy újabb és újabb adminisztratív döntésektől majd megoldódik minden, még az is, ami jelenleg nem probléma?

A nézőbarát, családokat csalogató ötleteik egyelőre kivétel nélkül a nézőszám további csökkenését vonták maguk után.

Vajon mi történne akkor, ha a klubok kasszája nem lenne totálisan kiszolgáltatva az állami pénzeknek, és – ezen látens zsarolópotenciál hiányában – valóban demokratikus úton választanák meg a szövetség elnökségét?

 • Escape

  Az MLSZ egy impotens szervezet.
  Ezért vezette be a Futballkártyát ,mert azt gondolta igy meg tudja előzni/szüntetni a huliganizmust.
  Végül is meg is szüntették, csak ahogy a mondás tartja, ” a fürdő vízzel együtt a gyereket is kiöntötték”.
  Nekik SEMMILYEN ÉRDEKÜK NEM FŰZŐDIK AHHOZ TOBB NÉZŐ LEGYEN!
  Ezért pont lesz@rják a problémát.
  Az pedig külön non sense, hogy öltönyös urak járják a meccseket, kis notesszel a zsebükben, és irogatják a csúnya szavakat, és ez alapján bírságolnak.
  Mire fel? Milyen alapon? Ez szimpla LEHÚZÁS !

  • annyit helyesbítsünk, hogy a kommunikáció szerint a következő történt:

   – a törvény kötelezi a klubokat, hogy névre szóló jegyeket adjanak ki (!!! – már ez önmagában teljes blődliség)
   – erre az mlsz – amúgy nagyon helyesen – kitalálta, a jegykiadás felgyorsítására érdemes lenne bevezetni a kártyát. /// ami valljuk be, valóban képes gyorsítani, hiszen nem kell adatokat bediktálni
   – majd fogták, és hülyemód az egészet az opcionális helyett kötelezővé tették, sőt, úgy, hogy egy embernek nem lehet több kártyája, tehát klubhoz rögzítették a szurkolókat.

   • Escape

    És a “törvényt” ki hozta?
    Már ne is haragudjatok. Pár hete voltam egy Chelsea meccsen, és SENKI nem kérdezte a nevemet.
    Van ott egy rendszer ami működik !!!
    Igaz pénzbe kerül, meg emberek kellenek hozzá.

    Ha valaki ott nem megfelelően viselkedik, odamegy pár security/steward és kivezetik, vagy ki is tiltják. Kamerák mindenhol, és amikor legközelebb ujra bemegy, megtudják és már börtön jár érte. ( ezért meg se próbálják)
    Szabály kell, és ember aki be is tartatja!
    A Fradi stadionba is be lehetne engedni a “népet” és ha balhé van, kiemelni a nácikat, meg a huligánokat. Angliában is elég kemény volt a huliganizmus…
    Csak ahhoz dolgozni is kéne.
    Egyszerűbb kitiltani mindenkit.

    • a törvényt nem az mlsz, hanem a kormányzat hozta :(
     a franc tudja miért csinálták, de mégis igen.

   • áfonya bácsi

    A névre szóló jegyeknek csak akkor lenne értelmük, ha mindenki arra a székre ülne le, ami a jegyén áll. De egyébként is, hetente büntet szinte minden meccsen a szurkolók miatt az mlsz, de hány olyat hallottunk, hogy valakit kitiltottak a stadionokból, mert csúnyán viselkedett? Miért van szurkolói kártya, ha nem is a szurkolókat büntetik, hanem a klubokat?

   • István Hereb

    Azért lássuk be, az opcionálisnak nem lenne nagy keletje…

 • Thibby

  Nevetséges … van egy cigány (roma) ismerősöm aki véresszájú újpest szurkoló de évek óta alig jár meccsre mert nem lehet cigányozni, anyázni,zsidózni….stb.
  Voltam már olasz bajnokin és beszélgettem olasz ismerősömmel aki azt mondta hogy ott bizony kőkemény szólásszabadság van, azt szidsz meccsen akit akarsz.
  Nekem legjobban ez hiányzik a foci meccsről vagyis a szöveg és a beszólások…….fel kéne fogni már végre hogy ez a nézői kultúra sava-borsa és senki nem sértődik meg rá…..

  • Én vallom, a stadionnyelv =/= köznyelv. Bizonyos szavak, jelzős szerkezetek, mondatok mást jelentenek lelátón, szurkolók között, és mást jelentenek az utcán, egy ismeretlennel szemben. Utóbbi esetben a legtöbb esetben az ember egy pofont kockáztatna, míg a lelátón ez szóba sem jöhet.

   Ettől függetlenül azonban van egy normarendszer, amit még csoportosan szidva valakit/valakiket is be kellene tartani. Nekem nem a cigányozással van bajom, ha mondjuk a Diósgyőr az ellenfél, mert önironikusan a saját táboruk is cigányozza magát, ahogy a Totthenham is visszafordítva az egészet, magát zsidózza. /// Az MTK elleni itthoni zsidózás színvonala azonban nálam már bőven kimeríti a nem fér bele dolgot, miközben én magam is szoktam viccelni (stadionban/emtékás ismerőseimmel) a témában, de nyilván nem butaságból, hanem a jelentések pontos tudatában. Az ember csak froclizni akar, erre való az ellenérdekelt félnek való szurkolás.

   A lényeg, hogy én nem tiltanék semmit, csak röhögnék az emberi butaságon, ha egy közösségnek az a szurkolás, hogy karlengetve zsidózik, élteti Szálasit, vagy bárkit. Ez ellen nem lehet semmi sem tenni, legfeljebb személyre szabottan kitiltani őket, de azt is minek? A klubok és az MLSZ szocializáljon olyan embereket, akiket a szülei, tanárai, kortár csoport már rég az út szélén hagyott, vagy csak szimplán maga választotta a jelenlegi lélekminőségét? /// Pedig egy jó hangulatú, magáról valamit állító, magát definiáló klub képes lehet közösséget teremteni, hovatovább szocializálni. Még itthon is találunk rá példákat.

   • Thibby

    Ez így van. Bár a karlengetés és a Szálasizás nálam kiveri a biztosítékot, de szankciónálni nem lehet azt sem….ha teszik tölem tegyék, ettól én még a tribünön nem vagyok fasiszta , ahogy a klub sem az.
    Egyébként meg a verbalítást nem kéne szankciónálni, csak a tettlegességet.
    Viszont tényleg tudna közösséget építeni egy jól szervezet szurkolói bázis……de ez már csak illúzió mert a Kispesti viszonyok már túl léptek ezen.

 • áfonya bácsi

  Végre egy jó hír, a felcsúti meccset nem adja a tévé…

 • A69W

  mai Sport+ lapzsemle

 • Döme Sanya

  A szabadságjog, demokrácia, specifikus. Ez az egész egy baromság. A meccs nem azért van, hogy üljünk, és csöndesen köpdössünk egymás hátára a szotyolát. Mindenki vérmérséklete szerint. Azért egy focimeccs, mégsem az ovi. Aki érzékeny ne focizzon, és járjon szinkronúszásra. Ne itt akarjuk nevelni az öt éves gyereket. Hálával tartoznak, hogy egyáltalán, hogy ezért a vesszőfutásért, még fizet valaki. Az egész azért született, hogy el lehessen mondani, gőzerővel küzdenek a nemlétező rasszizmus ellen. Feltehetőleg jó pénzt hoz valakiknek. Mégis, kit bántanak rajtunk kívül ebben az országban? És itt az a szokás hogy rasszistának születnek az emberek? És mi az, hogy előítélet, ilyen nincs, csak az ő fejükben. Nekünk magyar embereknek tapasztalataink, és utóítéletünk van.
  És ha már valaki rasszista akkor nem gondolja a zseni , hogy az általa foglalkoztatottak egy részének, sértheti a magyar Himnusz az érzékenységét. Nekem is fura a Himnusz alatt a rágógumizó nyaktekergető tök érdektelen Bantu négert nézni, de ettől még nem kergetem őket kapával. Tudom Amerikában a svábbogár is amerikai mert ott született, de nálunk ez azért nem ennyire egyszerű. Mi egy nemzet vagyunk és nem egy… na most hagyom abba.

  • Thibby

   Szívemből szóltál…..megkönnyeztem… :)

  • thpreg

   Azért a szinkronúszás egy kicsit nehezebb sport, mint a bohócliger foci :)

  • Manolo

   Én meg azt mondom, aki nem tud viselkedni még óvodás szintjén sem, az ne járjon meccsre!
   Megnyugtatlak, az 5 éves gyerek, bizony nagyon sokat tanul itt! / Már ha van még olyan őrült aki kiviszi a gyerekét!
   Mindig a régi idők focijával példálózunk előszeretettel. De hol marad a régi idők KULTURÁLT szurkolása iránti vágy?!
   Egyébként bármilyen furán hangzik a számból, a B-közép kórusban előadott trágársága valahogy nálam is külön elbírálás alá esik, ha másért nem, hát azért, mert szőrfelállító hatása van, amikor 1-2000 ember teletorokból egyszerre skandál valamit. És, talán még a labdarúgókra is dopping hatással bír, ha másért nem, hát egy roppant erőt éreznek maguk mögött ezzel!
   Azonban abban a nihilben ami most van pl. nálunk a Bozsikban, ebből, a pontosan 1117 nézőből is nyugodtan otthon maradhatna kb. 50,100 emberke. Az, aki másra sem képes, mint a saját csapatát, annak játékosát, torkaszakadtából k.urvaanyázza, botlábúzza, stb. egy rossz passz miatt! Ráadásul ebben a temetői hangulatban ami uralkodik, még egy f.ngás is mennydörgésként hallatszik a pályán is, nemhogy ezek a bekiabálások! Ami a legjobb az egészben, hogy 90 % -ban a magyar játékosok értik csak a szitkokat!
   Az intelligencia kérdése nem hely és rendezvény függő! Aki tapló egy meccsen, az bizony az a “civil életben” is!

   • Döme Sanya

    Bocsi, de te biztos valamit rosszul értelmezel.
    Majd ha csak a bankár politikus kaszt kiváltsága lesz a labdarúgás, akkor majd újból
    megkérdezlek. Ne csináljunk úri sportot a fociból. Szerinted a rock koncertnek ugyan az a közönsége mint az opera színházi előadásnak? De addig is tyúk volt e előbb vagy a tojás? Szerintem a szar foci és az egyesek kiváltsága, felsőbbrendűségi érzése szülte, a B közepet. Szerinted meg nem. Én tudom, hogy régen is cigányozták, az ezekhez fényévvel jobb Farkas Janit, de mindenki szerette, és érdekes Ő nem ment el sírni a jogvédőkhöz, sőt libát is engedtek a pályára, és még sem voltunk fasiszták.
    Felraktam MLSZ ötven szurkoló van kitiltva a pályákról, egy része szidta a tulajdonost. Szerinted amibe került megérte, volt, vagy van értelme? Persze aki fél annak igen. Na de kinek kell itt félni? Én azért sejtem.

 • Pingback: Beszéljünk akkor Felcsútról | Csak a Kispest!()

 • Sanzi

  Mondjuk el kellene kezdeni futballozni, és nem meglepődni, hogy külföldön hajtanak az edzésen…