Minden téren megázva

Végre teli Korzó és Tribün – igaz sok volt a szakadár zöld is köztünk :( (1909foto.hu)

Nemcsak a beharang címében felírt axióma lett bohóság, ahogy arra egy tisztelt hozzászóló rávilágított, hanem a benne foglalt jóslat is porba hullott a szeptemberi égszakadásban. Skizofrén meccsen végül sajnos sima lett a vége, úgyhogy gyorsan essünk túl a beszámolón, holnap már nem akarok ezzel a meccsel fogalkozni fejben, bőven elég volt belőle a mai nap.

Csak az autóig elérve csúcsidőszaki Iron Maidenes csőfarmerré ázott rajtam az amúgy bővebb szárú gatyám, így hazaérkezve az első gondolatom egy kád forró víz volt, hogy az elkínzott kezem mellé ne szerezzek be akciósan egy jó alattomos őszeleji megfázást is. A kádban pállva pedig azt tettem, amit amúgy soha: unaloműzés gyanánt nekiálltam olvasni a beharang alá érkezett kommentárokat, még a beszámolóírás előtt. S bár ebből nem lesz hagyomány, arra most remek volt, hogy két hozzászólót is kiemeljek, ugyanis kb. azt írták amit én is írtam volna, ha nem előznek meg (na pont ezért nem olvasok kommenteket posztírás ELŐTT SOHA).

Lassie kollegának nagy respektje van a szememben, minden meccs után szorgalmasan felvezeti nekünk gondolatait, amelyek zömmel ülnek is, ráadásul a stílus is pöpec, igazán beszállhatna néha a Hanta/RW duó mellé a beszámolóverklibe, hehe. Mostani pamfletjében is megbúvik 1-2 gyöngyszem, ezt például szóról szóra kell ismételnem: “Ne szidjuk a csapatot, mindent megtett amit lehetett. Most üt vissza az hogy a bajnokság megnyerésével teljesen ellőtték a szuflát a játékosok.A visszaesés várható volt. Rossi ezért ment el ( meg több pénzért) mert tudta hogy annyira ki lettek zsigerelve előző szezonban a játékosok hogy használhatatlanok lesznek idén“. Nem tudok mit hozzátenni, ez pontosan így van Rossi lelépéstől kezdve a túlhajtott tavaszon át az idei projekcióig.

Áfonya bácsi pedig régi motoros, egyik ős-olvasónk, Nos, ő pedig korrekt tükröt tart kissé elszálló szurkolói vágyálmaink elé: “Vazze, ha valaki egy másfél éve azt mondja, hogy idén 9 forduló után a 3. helyen állunk, de közben itt a blogon szinte mindenki negatív hangulatú lesz, hát körberöhögöm… (…) Lehet, hogy nekünk nem tűnt ma sem olyan erősnek a csapat, mint az előző szezonban, de jelzem: az állami pénzekkel teletömött, válogatottakkal teletűzdelt fradika az egész második félidőben az időt próbálta húzni ellenünk, ami egyáltalán nem a tavalyi sikereink miatt történt, hanem mert játékban jobbak voltunk az első félidőben…“. Ott a pont! Ebbe valahogy sosem gondolunk bele, hogy tavaly, tavalyelőtt ilyenkor azért rimánkodtunk, hogy maradjunk benn a 12 csapat között, tavasz elején azért, hogy a dobogóra furakodjunk fel, erre meglett a csoda, most meg innentől ez az alap :) Nem vagyunk egyszerű közönség az biztos, és ezzel nem azt mondom, hogy ezentúl minden védelmi hibát és edzői baklövést felállva tapsoljunk meg, hogy “nem baj, jó ide a hatodik hely is!”, hanem hogy próbáljuk kicsit kívülről szemlélni magunkat néha. A többi csapat tart tőlünk, valahol múltkor egy interjúban olvastam, hogy egy csapatot tartanak veszélyesnek a Vidire, minket (nem tudom ki mondta, a lényeg nem is ez, hanem hogy más nem lát minket olyan tragikusan).

Ami komolyabban ijesztő volt ma, az épp a beharangban türelmemről biztosított Erik mester húzásai. Ezúttal a saját 4-4-2-t nyomta kezdésként, és az okés, hogy a kedvetlen, formán kívüli és lassú Laczkót padra teszi, Bobál meg kezdő, de miért Bobál a szélső, és Boti a középső ember? Dávid az egyik legjobb fiatal belső védő itthon, de azt mindannyian tudjuk,hogy nem a szélvészgyorsaságáról híres. Középen viszont remek helyezkedéssel pótolja a fordulékonysági hiányt. Boti viszont a legjobb NB1-es kényszerbalhátvéd. Hát akkor? Erik úr, videók az elmúlt évekből, összeállítás tanulmányozások, beszélgetések a játékosokkal, hm? Nem lenne jó ötlet? Aztán a második félidei szokásos húzások, a végén kb egy védővel, 4 csatárral rohamozunk, utóbbiakból 3 tank és egy Lanza, ez egyszerűen nem műkszik hónapok óta, impotensek vagyunk így elöl. Hátul meg katasztrófák.

A beharangozóban arról elmélkedtem-reménykedtem: Erik tanulóképes. Hát ma újabb tandíjat fizetett be a suli kasszájába a tar holland, remélem, többet már nem akar erre költeni, A saját és a magunk érdekében egyaránt. Türelmem természetesen tartom, de az edzői makacsságnak is van egy határa, amíg a megértő szurker kitart… Mondjuk ebben segít, hogy az első félidő ma az eddigi legjobb EvdM játékrész volt, amit láttam, a beer-shevai és a Diók elleni itthoni  második félidők mellett. Ezt kéne tartósítani…

Hihetetlenmód bosszantó, hogy a Fradi, mióta ilyen “szupererős szupercsapat” (legalábbis a Pártigazgatov – Oroszpali tandem szerint), egyszerűen ellenünk mindig nulla játékot hoznak, mégis az esetek 90%-ában lezakózunk tőlük. A 3:1 ma is megtévesztő; az első félidőben egyértelműen domináltunk felettük, a 3 góljuk 3 csodás védelmi szarvashibából érkezett, ergo csodaszépen megvertük magunkat. Persze ha idén is sorban betlizünk a Fradi és a Vidi ellen, aztán a harmadik körben, amikor a dobogó a tét, akkor sózunk oda, azt én már most aláírom. Bár ilyen egyszerű lenne…

Nem tudom. Az egyik felem (negyedem) reménykedik, és bízik benne, hogy EvdM nem saját maga ellensége, hogy a sérüléshullámot követően kicsit javul a variációs lehetőségtár – elég ma Gazdag beszállását nézni, összehasonlíthatatlanul jobb volt a középpálya az elmúlt hetekhez képest. Sőt, mondjuk ki: most VOLT középpálya. Most védelem nem volt… A másik felem (háromnegyedem) viszont inkább tart a következő hetektől. Hát, érdekes egy periódus lesz előbb a két piros-kék rivális ellen, majd egy jó hónapos Bozsikmentességgel. Érdekes, és nem könnyű.

Kicsit olyan a hangulatom most, mint a 2015-16-os idény őszén, mondjuk az Üllőis vendégjáték után. Akkor volt egy jó kis csapatunk, de a dobogósok, az élcsapatok rendre lesimáztak minket, bár néha okoztunk meglepetést. Csakhogy most nem “egy jó kis csapat” vagyunk, hanem a regnáló bajnok, még ha a tavasz egy túlhajtott, részben kifutott dolog is volt. A keretünket például nem érzem annyival gyengébbnek a Fradi-Vidi kettősnél, mint a két évvel ezelőtti viszonyok voltak; egyszerűen Eriknek kéne időlegesen visszavennie a világmegváltásból, a keretnek meg kiegyenesednie a sérülések sorozatából. Ha ez a két dolog meglesz, még nincs veszve semmi. és most nem bajnoki címről beszélek, hanem egy hangulatos, jó idényről.

A tavaszi csoda után ugyanis ezzel már abszolút elégedett lennék.

“Minden téren megázva” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. Azt hittem, hogy a második félidő elején becseréli Bobál helyett Deákot és Boti kimegy a szélre. Sajnálom magunkat, nem játszottunk rosszul, de három komoly védelmi hiba megpecsételte a sorsunkat.

 2. Sok igazság van abban amit írsz. De azért az én álláspontom sem ördögtől való. Nagy Atletisként pl. hozzátenném: Az Atlético idenyei is mutatnak kis hullámzást. A bajnoki cím után az ő szintjukon fáradtabb ideny jött. Aztán egy újabb BL döntő. Aztán tavaly ujabb picit kiégettebb szezon. Idén jöhetne a nagy dobás, de az átigazolási mizéria miatt ez sztem tolódik egy évvel. Szóval valahol természetes a kisebb visszaesés, de teny: az említett légiósaink valóban nagyot mennek eddig idén.

  1. Igen, csak a bajnokság legjobbja sem ugyan az már aki az előző szezonban volt!
   Ennek egy részét – ha nem vagy túl elfogult -, te magad is láthatod! Egyénieskedő, tekeredik a labdára akkor is amikor rég leadhatná, rengeteg labdát veszít olyan szitukban, amikor a társak éppen nem arra számítanak, hogy miatta lekontrázzák őket, rengeteget alázza a társait, sokszor jogtalanul, stb.
   És erre jön még az, amit mi nem látunk…
   Persze ettől még Lanza a király, csak már Ő sem az az ember, aki tavaly volt…

   1. Nem vitázom, de ne legyél elfogult!
    Valóban volt 2-3 önzetlen passza. Meg vagy 6-8 lehetősége, ami az lehetett volna.
    Ne érts félre, Lanza a király, de sajnos ebben a szezonban közel sem olyan csapatjátékos, mint az előző szezonban.
    És ez sajnos pont most, nem hiányzik!

    1. Tavaly volt kinek labdát adni, idén meg nincs. Eppel nem mozog üresbe, Daniló meg mindig nagy gólt akar lőni. Kabangu az egyetlen stabil csatár, csak ő a földön, kicsit ügyetlen, a fejét viszont magassan tartja. Állitolag piszok gyors, de eddig nem kapott olyan labdát amivel bizonyithatta volna.

 3. Azt tudjuk mindannyian, hogy a tavalyi bajnokságot leginkább azért nyertük meg, EGY CSAPAT volt a csapat, remek öltözői hangulattal, egymásért küzdeni akarással a pályán.
  Hogy ma, ez miért nincs már meg, arról bővebb tályékoztatást Erik és Hemingway úr tudna többet mondani.
  / Szeretném leszögezni, hogy nem Hemingway takarodj a mondandóm célja /

 4. Én úgy érzem hogy EvDM a makacs idiótizmusaival Henning Berg-i “magaslatokra” tör. Ugyanolyan rezzenéstelen arcal nézi a saját hülyesége következményét mint anno a norvég tette….

  1. Tartok tőle én is, hogy megfordult a tavalyi (döntőnek bizonyuló) leosztás, a Vidi nyert egy “Rossi”-t, mi kaptunk egy “Berg”-et… Nem jöttünk ki jól a kopaszkeringőből :)

   1. Vidi nem nyert Nikoliccal…..szerintem nem egy sztár edző….rutintalan fiatal kölyök

    1. Azert csak nyert egy szerb bajnokságot és a Vojvodinával oda-vissza vert minket…..

 5. Reméljük a holland tényleg belátja h vissza kell hoznia alapnak a masszív védekezést és az abból épített támadást mert itt most az első kör ráment a kísérletezgetésre és látszik h nem működik az amit ráakar erőltetni a csapatra.Rendre azt érzem amit anno Supka alatt egy ideig h ha hátrányba kerülünk mint most a 2.fidőben egyszerűen focizhatunk két hétig akkor sem fogunk kiegyenlíteni…

 6. Nem hittem, hogy a Debrecen meccs után képesek leszünk még egy ilyen bravúrra. Ez ellen a gyengusz fradi ellen simázhattunk volna. Priskin miatt végig emberhátrányban kénytelenek játszani a fizetése miatt. Erre Bobállal kiegyenlítettük az erőviszonyokat. – Az elmúl hetek arról szóltak, hogy jujj 8 hónap múlva lejár a szerződése.

 7. Mindenesetre, köszönhetően a Vasasnak, a Vidi nem tudott ellépni, sőt, Lazovics nélkül játszik ellenünk. Ha sikerülne nyerni Fölcsúton, az nagyon sokat dobhatna az ősz hátralévő részén, a csapategységen, a szurkolói bizalmon. Most szedje össze magát Erik mester, és ne taktikázza el a meccset! A srácok oda fogják tenni magukat, szerintem ha Bobál újra kezd, tízszeresen fog pörögni, hogy feledtesse a mait. Én játszatnám (belül).

 8. Látom tulságosan szeretjük Bobált hogy bevaljuk ő rajta ment el a meccs .Tök mindegy hogy belső vagy külsö hátvéd volt, a góloknál ennek nem volt jelentősége.A másodiknál…….,ezt nem is értem

  1. Azért van jelentősége, hogy hol játszik ….. a fradinal mondjuk Doll nem kísérletezget azon, hogy Bödéből vonal szélsőt csináljon!

   1. mint irtam szerintem a góloknál teljesen mindegy volt a szerepköre,a hibájához semmi köze.én is ugy láttam nem szélső védöként kéne szerepelnie.De ne legyünk már ennyire elvakultak hogy ne lássuk be hogy ennek a meccsnek ne ö legyen a negativ figurája.Ő éppen azért lett a kedvencem mert az ilyen szituáciokat eddig simán megoldotta

  2. Ki anyázza itt? Mindenki tudta, hogy Varga gyors és erőszakos, csak Bobál nem? Kétszer durván hibázott. Jelen pillanatban nem a vélemények minősítik, hanem a hibái. Ennyi. Ki a szart érdekel Rio, meg Blanc?

  3. Nekem Bobál az egyik kedvencem az elmult két évben sokat tett le az asztalra.De ez a meccs rajta ment el ,ez van .Ettöl még nem anyázom.

 9. Egyetértek Bobál kérdésében – az egyik legjobb védő az NB1-ben. Hogy mi van vele vagy a háttérben nem tudom, de ne bántsuk – mindenki hibázhat. CSAK!

  1. a párja lehet a probléma, Dávid közeli ismerőseitől hallom, hogy egy házi sárkány a hölgy, nem szereti senki a baráti körében, számomra sem volt szimpatikus ahogy a lelátón ülve láttam. Valószínű ő húzhatja le agyban szegényt

 10. Igaza volt Kambernek hétközben, tényleg nem vagyunk stabilak… Volt azért, ami tetszett tegnap a sok negatívum mellett. Ilyen volt a csapat első félidei játéka, Gazdag és Holender (bár csak pár percet játszott) mozgása, és a kanyar kitartása.

 11. Az egyik legpozitívabb tegnap a Kanyar szurkolása volt a szakadó esőben! Nekünk vannak jelenleg a legjobb ultráink! Szép volt fiúk!😊

  1. A képlet egyszerű. Az ember kihívja pár külföldi foci-b.zi haverját 1-2 ilyen hazai meccsre, és a következőre már maguktól is jönni akarnak. Így megy ez. 3 embert igazoltan bevonzottam így.
   Gyanítom, hogy akinek a tegnapi volt az első meccse a kanyarban, annak nem lesz kérdés, hogy legközelebb is kijön-e.

   Mindenki hozzon magával még egy embert :)

   1. Jogos!
    Én a korzón áztam és kitűnőre vizsgázott a kanyar! A szakadó eső ellenére is kitartottak!
    Szuper volt!
    Már-már a régi (90.es évek) időket idézte, amikora kanyar még egy Stadler, Gázszer… mai kövesd. csút ellen is szinte fullon volt!
    Én örülök a nézőszám alakulásának, még akkor is, ha korábban a fentebb említettek ellen voltunk 5-6000en.. de akkor azért egy Twentét kiütöttünk az európai kupaporondon… azért ez lényeges különbség!
    CSAK

  2. Mivel végül a zöld ultrák nem jöttek,így vendégszurkoló max 300 volt, a stadionban ennyire becsültük a létszámukat, vagyis mi kb 4 ezren voltunk, ami a mai magyar futballban nem rossz, ha hozzátesszük a késői kezdést (gyereket ilyenkor már ritkán visz ki sok ember), plusz a szakadó esőt. Nekem pozitív kicsengésű volt ez most. Az is tetszett, h az ultrák mellett sokan a tribünön/korzón is ott maradtunk megtapsolni a csapatot a rossz idő ellenére egy 1:3-as meccs után. Ilyenre rég volt példa! Ilyen apróságok is segíthetnek átlendíteni a csapatot a holtponton. CSAK!

   1. Mi a tribünön úgy éreztük, a bajnoki döntőn voltunk ilyen sokan ott.
    Ellenpéldaként ott volt a nyitómeccs a Hali ellen, az aktuális bajnok szezonnyitója pá nappal a 24 éve várt BL meccsünk után (Hapoel), és pl a tribün majdnem full üres volt, az egész stadionban max 1500 ember.
    Én magát a szurkolói létszámot és magát a szurkolást pozitívan éltem meg szombaton.

    1. Igy van.A kedves kollega szétnézhetne a többi pályán hányan vannak.Tudomásul kell venni az embereket nem érdekli a magyar klubfoci.De a Kanyar ha ilyen jól muzsikál az azért kedv teremtő.

   2. 2015-2016 -ba 900 volt a nézőszám átlag,tavaly 1800,idén eddig kb3000 lassan de biztosan növekszünk.türelem .van hova fejlödnünk.

 12. ha MEGKÖZELÍTENÉ hemi ajánlata a többi ajánlatot, Bobál aláírna és nem akarna sehova menni

 13. Az igaz hogy Bobál hibázott de a gól mindig abból adódik hogy az ellenfél hibázik.De sajnos gólképtelenek vagyunk a második félidőben emberhátrányban a kapuig sem jutottunk el szinte az összes támadásban rossz passzok miatt veszítettük el a labdát.

 14. Természetesen fáj minden vereség.különösen ha ettől a nemzetközi csapatól kapunk ki (7 idegen légiós, ős fradista ismerősöm nem tud 5 játékost megnevezni ki játszik náluk,míg
  .nálunk 6 saját nevelés játszott) A csapat mellett továbbra is kitartók bármi történik,nem az én dolgom bele szóljak a történesekbe,a dolgok tőlem függetlenül történek, az én dolgom a töretlen szurkolás.Készülők Felcsútra.

  1. Szeretem ezt az oldalt, a két szerki írásai jók, élvezetes olvasni Őket. Ezt azért mondtam el, mert nem kárörvendeni jöttem, de pár napon belül ez a második eset, amikor azt kommentelitek, hogy 7 légiós… Ha Otigbára gondolsz. nos Ő magyar és Amadu akkor jött be, amikor Paintsil már nem volt a pályán…
   Üdv

   1. Akkor 6 :) de a filozófia ami nálatok van és a végtelenített állami pénzcsap ugye tudod, hogy nem tart örökké! Ez az egész egy állam által fenntartott torzó a vidivel, felcsúttal együtt, aminek köze nincs a valósághoz.

    1. Akkor összesen érted, nem a egyszerre a pályán lévőket… Természetesen tudom, hogy miként működik ma az ország, de ez foci és amennyire lehet függetleníteni kell a politikától – még ha nehéz is… De Ti is drukkoltok annak, “aminek köze nincs a valósághoz”… És nézzük csak: Lanzafame, Lovrics, Kamber, Latifu, Danilo, Kabangu … mintha “ez” is hat lenne… Tudom, azt fogjázok mondani, hogy Lovrics és Kamber futball magyar, ami legalább olyan f*szság, mint “szponzorációs” rendszer… Üdv

    2. Csatlakozom zsimikéhez, Fradistaként rendszeresen olvasom ezt az oldalt, mert a természetes elfogultságon kívül általában elég korrekt cikkek születnek. De! Egyrészt pár éve még nálatok is tele volt mindenféle nemzettel az öltöző, mostanra beérett az MFA munkája, tisztelet érte, jó az út, de azért nem volt ez mindig így. Másrészt amellett, hogy tisztában vagyok vele, hogy miből élünk, meg miért vannak nálunk ilyen körülmények, pont egy kispesti ne jöjjön ezzel, elég sokáig voltatok ti is az állam csapata, sokkal durvább eszközökkel. És ezt most nem azért írtam, hogy aztán itt anyázzuk egymást, csak tényként.

     1. Köszönjük a pozitivumokat, de a “durvább eszközökhöz” csak annyi kérdés, hogy mennyi bajnokságot is nyert anno abban az időben Bp. Honvéd? Ki kapott új stadiont abban az időben? Ugye Te sem hiszed el, hogy a Fradi mögött abban az időben nem állt az állam és csak úgy jött magától a szocialista forint! Tudod akkor abban az időben volt miért felnézni a Fradira a szurkolótábora, a szellemisége, de legfőképpen a saját utánpótlása miatt!

      1. Amire én céloztam, az például játékosok átirányítása. Czibor, Kocsis, hogy Grosics nem jöhetett a Fradiba. Csak egy idézet a wikiről: “1950-ben állami döntés született a sport megreformálásáról, a Kispest a Honvédség csapata lett Honvéd néven, az Újpest a Belügyminisztériumé, az MTK Textilessé alakult át, a Ferencváros már korábban az ÉDOSZ-hoz került. A játékos-igazolásban döntő szerepet kapott a hatalmi tényező, így megerősödött a Honvéd (katonai behívókkal vonták magukhoz a jó játékosokat), az Újpest. A Fradi sorsa is megpecsételődött: először Budai, majd Kocsis lett a Honvéd tagja, Hennit és Deákot az Újpest igazolta le. Czibor, mindig is öntörvényű volt, felvetette magát egy iskolába és Csepelhez igazolt le a katonai behívó elől. (a Csepel a munkásosztály csapata volt, így nem mertek hozzányúlni). Két évet futballozott a Csepeli Vasasban, amikor megkapta a behívóját a hadseregbe. Felkereste az akkor ÁVH vezetőket (érdekkörébe tartozott az akkor már Bástya néven szereplő, volt MTK csapata) és segítséget kért. A Bástya játékosa lett, de sohasem futballozhatott a csapatban, Farkas Mihály, amikor megtudta, azonnal hatállyal áthelyeztette a honvédtiszti akadémiára, így lett a Honvéd játékosa.” És ez csak 1 játékos. Volt még pár. És akkor arról nem is beszélek, hogy a nevünket, a színeinket megváltoztatták. Szóval valahogy nem érzem úgy, hogy mekkora kiváltságosok lettünk volna. De ne érts félre, ahogy te nem tehetsz arról, hogy mi volt anno, mi sem tehetünk arról, hogy mi van most. Csak amikor megy a pártcsapatozás, azért nézzetek vissza a saját múltatokba is.

       1. Ugye Te is büszke vagy az Aranycsapatra? :)
        A rákosi rendszer (illetve 56) végétől 1980-ig azaz 24 évig itta a levét a klub ennek az egésznek a levét, addig nem volt bajnok es emlekeim szerint a Fradi egész szépen elvolt abban a mocskos kommonista időszakban. Kis diktatúra, kis mutyik, MEDOSz, tsz elnökök, új stadion és egyebek :)

        1. Folytathatjuk ezt reggelig. Az Aranycsapat akkor is Aranycsapat lett volna, ha nem lett volna Kispestre kényszerítve a nagy része. De igen, büszke vagyok rájuk. Mindketten mondhatunk még rengeteg példát, ezzel igazából el is érkeztünk ahhoz, ami a mondandóm lényege: Rohadtul fölösleges azzal jönni, hogy mennyire ki vagyunk tömve. Ti is ki voltatok egykor. És ugye, ha a Fradi a bajnok, vagy nyer egy meccset, az azért van, mert leszóltak fentről. Azt nem értem, akkor hogy nyerhettetek az előző idényben bajnokságot. Teszem hozzá, én nektek drukkoltam inkább, mint a Videotonnak, ha már mi elbasztuk. És amúgy a bíróra tegnap sem lehetett panaszotok.

         1. :) szerintem is örök téma! Szerintem a bírót a tegnap miatt senki nem szapúlta. Ritka korrekt játékvezetés volt. Persze hibák, tevedések voltak, de messze nem ezen múlt. Olvashattad itt mik voltak az okok.
          Én megkövetem a rákosi rendszer büneit, de szerinted normális az ami a Fradi, Vidi, felcsút esetében megy itt a nagy XXI. században? Van még valahol Európában ilyen szintű állami (közpénz) pumpálás? Valodi piaci alapon mi lenne ezekkel a klubokkal?

          1. A kérdésed első felére a válaszom, nem, nem normális. Egyszer csúnya vége lesz. A valódi piacos alapú kérdésre viszont, ha egyszer tényleg az lenne itthon, szinte csak a Fradinak lenne bevétele. A helyzet hasonló lenne, csak még amatőrebb.

          2. Pedig előbb-utóbb ez fog történni. Persze mekkorra előnyben lesznek a mostani kiváltságosok….uj stadion, Fradiváros nálatok, infrastruktúra minden szinten. Nálunk meg…..

           Abban nincs vita hogy még mindig a legpiacképesebb klub vagytok, de emlekezz vissza mi volt a Fradinal valódi piaci viszonyok között…..a Varszegi érában? Azért ez a közeg áldás és átok is egyben!

          3. Az egész magyar foci közeg egy iszonyat átok szerintem. Valami olyan, amivel akármit próbálsz tenni, sehogy nem működik. Mint egy csaj, akibe bele vagy zúgva, de minél jobb vagy hozzá, annál köcsögebb veled. Valahogy olyan, mintha nem létezne jó megoldás.

          4. Pedig az alapok a nyolcvanas évek a kilencvenes évek eleje az csodalatos volt! Tömegbázis mindenhol a foci az emberek mindennapjainak a része volt. Aztán filmszakadas az állam levette a kezét az átmeneti időszak segitése idején. Most meg pénz szinte korlátlanul mindenre, majdnem mindenkinek és üres stadionok, szánalmas színvonal, irrealis fizetések és mélypont mindenhol.

          5. “ha egyszer tényleg az lenne itthon, szinte csak a Fradinak lenne bevétele”

           Hű, de túlzó, szinte hamis állítás. Ez (valódi piaci alap) már működött hosszabb-rövidebb ideig a rendszerváltás óta, és abszolút nem támasztja alá a mondatodat. Talán (sőt, nyugodj meg: nyilván) valamivel több bevétele lenne a Fardinak, de ilyen különbségek messze-messze nem lennének.

         2. Szevasz!

          Azért annak az Aranycsapat dolognak kicsit nézzél utána kérlek. Ne feledd, akkoriban még tudták a magyar fociban, hogyan kell világsztárokat nevelni, felismerték, kiből lehet világklasszis, hiszen 38-ban világbajnoki döntőt játszottunk a kor klasszisaival, akik világviszonylatban is klasszisok voltak. Született egy tanulmány 49-50 körül, amikor ugyebár beütött a krach (a komcsi előre nyomulás), és eldöntötték, h azért kell Kispestre irányítani egy-két jobb játékost, h emiatt a kirakatcsapat (értsd a válogatott) menői egy helyen játszanak, h arra egy világverő csapatot lehet építeni. És miért Kispest? Nem a hadsereg a fő ok, hanem felismerték, h a kor két legnagyobb őstehetsége együtt nőttek ott fel (a mai Bozsik stadion edzőpályáján lévő sorházakban amúgy 20 méterre a stadiontól), ők nem más, mint Puskás és Bozsik, és pontosan tudják, h Puskásból világklasszis lesz (Pelé szerint a 3 legjobb balláb a foci történelemben Puskás, Maradona, Messi időrendben). Tavaly olvastam egy objektív törénész cikkét erről valahol, sajnos a linket nem mentettem el, aki erről a tanulmányról, illetve a kor sportpolitikai viszanyairól stb értekezik. Ebben a tanulmányban az is benne volt, h Puskásék disszidálása után a klubjukra sújtott le a hatalom, és nem engedték szándékosan hosszú ideig (ez végül 25 év lett 1955-80) bajnokságot nyerni a Kispestet.

          És ne felejtsük, akkor kőkemény komcsi diktatúra volt.
          Most nevében parlamentáris demokrácia, kapitalizmus stb. Nevében …

          Meg gondolom mi Kispest szurkolók (de lehet te is) is könnyebben viselnénk a mostani viszonyokat, ha:
          1., Puskás szintű világklasszisokat nevelnének ki az irányított közpénzekkel –> rohadt messze állunk ettől
          2., Az a párt, aki már egyszer kimondta első regnálása idején (1998-2002), h a Kispestet mint klubot meg kell szüntetni, és kizárólag utánpótlás bázissá átalakítani, az nem tenne most is gesztus értékű mozzanatokat arra, h nagyjából most is ez a terv velünk –> érted, nem egy Paks, Mezőkövesd, Balmaz, Felcsút, MTK, Kisvárda stb csapatokkal ez a terv, hanem egy országosan több százezres szurkolói bázissal rendelkező 14 szeres bajnokkal, aki Puskást, Bozsikot, Tichyt, Détárit stb adta a magyar futballnak.

          Amúgy részemről nincs harag, a tények miatt írtam ezt le.
          Három igazán klasszikus értelemben vett jó barátom van, abból kettő gyűlöli a focit, a harmadik meg fradista, szóval én aztán nem az alapján ítélem meg az embert, kinek szurkol vagy milyen sportot szeret vagy hasonló “lényegtelen” dolog. :)

          1. Nekem is vannak kispesti barátaim, meg ez nálam amúgy sem mérvadó, nem ez alapján választom meg a barátaimat. Nem is akarok veled nagyon vitázni, szerintem mindannyian tudnánk napestig sorolni a sérelmeket, de annyit megjegyeznék: ha tényleg annyira üldözöttek lennétek, nincs az a bíró, játékos, partjelző, akármi, ami lehetővé tette volna azt, hogy megnyerjétek a 2016/2017-es bajnokságot, főleg, hogy a “döntőt” a kirakatcsapattal játszottátok. Szóval légyszi, ezt hanyagoljátok.

          2. Én csak az Aranycsapattal kapcsolatos megjegyzésedre reagáltam: “ha nem lett volna Kispestre kényszerítve a nagy része”.
           Lehet, de nem valószínű. Mint írtam, az adott tanulmányban pont az vizsgálták, h miképp játszhatna egy helyen a válogatott magja klubszinten, és Puskás és Bozsik miatt esett Kispestre a választás. A 25 év ellehetetlenítés 1955 után is a tanulmányban van.
           Az üldözöttség nem az asztalom, meghagyom másnak. 😊

          3. Ok. De azt mivel magyarázod, hogy alsóretkesen is új stadion villog, a bajnokcsapat meg, a régi stadionban küzd. Igaz nekünk szar lenne az új, mert senki se fizeti (szponzorálná) a fenntartási költségeket.

          4. A ferencvaros is nyerhetett bajnoksagot az atkosban, ha az eszemfuttatasodat nezem akkor, akkoriban megsem voltatok üldözöttek? vagy a ferencvaros kivetel? :)

        2. Egyébként akkor a válogatott világhírű eredményessége azon múlt, hogy egy csapatba (nagyjából) lettek összekapva, ismerték egymás röffenését is.. Ilyet addig, talán csak a Santos csinált az ötvenes években….

       2. Ajánlom figyelmedbe bizonyos Rudas Ferenc interjúját a YouTube-on, az egyik legendátok elmesélte, valójában hogy törpént az a Budai, Kocsis sztori :)
        Amúgy szó se róla, az 50-es években hat évig mi voltunk úgy az MTK-val, mint mostanság a Fradi-Vidi. A módszerek? Olyan hű de sokban azért nem különböztek ;) akkor is a miniszter szólt le a klubokhoz, meg most is játékos sőt edzőátigazolásoknál is.

        1. Mellesleg gondolom mindketten örültünk (volna), ha elmúltak volna azok az idők

       3. te most 6 évről beszélsz.most a fidesz 8 éve uralkodik , hogy a többiről évekről ne is beszéljünk

     2. Azt azért ne felejtsük el hogy a Honvéd több mint száz éves és ezalatt kb 10 év volt amikor elönyt élveztünk és kb 20 amikor egyenrangúak voltunk a többi csapattal……..a maradék 70 évben meg földbe voltunk taposva……..ja Czibor és Kocsis nem a fraditol jön hanem az mtk-tol akkor a kutya nem beszélne Kispesti agressziórol….
      Én 35 éve járok kispestre és nem emlékszem rá hogy ezalatt volt e olyan időszak amikor a fradit nem nyomja az mlsz és a bírók….

      1. Úgy sejtem azt akartad írni, “ha Czibor és Kocsis nem a fraditol jön hanem az mtk-tol akkor a kutya nem beszélne Kispesti agressziórol….” Teljesen igazad van. Valószínűleg nem így lenne, max a pár MTK szurkoló körében. De ugye nem ez történt. Mint írtam egyébként teljesen kulturált és normális kollégádnak, reggelig vitázhatnánk erről. De fölösleges. Amennyire ti basztathattok minket most az állami segítséggel, annyira benne van ez a ti történelmetekben is. Szóval lovagolhatunk ezen oda-vissza, semmi nem változik.

      2. Czibor nem a Fradiból jött Kispestre, hanem a Csepelből, három évvel azután, hogy a Fradiból odament.

     3. “pont egy kispesti ne jöjjön”… te se emlékszel, nem emlékezhetsz erre, akik itt beszélgetnek, meccsekre járnak, már réges régen nem annak a honvédnak kezdtek el szurkolni, felesleges 60 évvel ezelőtti dolgokat belekeverni. És pontosan hány évnyi fideszes támogatás teszi jóvá a Honvéd 50-es évekbeli kiemeltségét? 8? 10? 15? mikor jöhet már “egy kispesti” is azzal, hogy ne szórjanak kiváltságos kluboknak bemondásos alapon állami pénzt?

     4. megjegyzesednek itt annyi ertelme volt, mint egy mecsetben Krisztus tanait hirdetni…ulj le egyes!

     5. Amikor még a Magyar Honvédség csapataként aposztrofálták, annak max 89-ben vége lett. 28 év távlatából nehéz ezt az állam csapatának nevezni….

     6. “…elég sokáig voltatok ti is az állam csapata”
      Nagyjából ugyanaddig, amíg a Fradi, a Vasas, a Videoton, vagy bármely más magyar csapat. A Fradi “bázisa” a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium volt, az MSZMP részéről meg a Központi Ellenőerző Bizottság elnöke volt a fő patrónusuk. A többi csapatnak is volt állami bázisszerve. (A Videotonnak egy állami vállalat – minthogy akkoriban minden állami volt.) Úgyhogy hagyjuk már ezt a süketet…
      A különbség csak az, hogy akkor mindegyik állami volt, most meg csak három… :)

   2. Tehát akkor a neve Otig bá(csi). Hát így se túl magyaros. Mellesleg, minden héten a csapat negyede, új igazolás.

   3. A ferencvarosnal az a szomoru, hogy valamikor, csak ugy folytak be a tehetsegek a nagy csapatba, most meg Hajnalon kivül talan nincs is fradi neveles. es Lisztes, Hajnal es Huszti ota semmilyen tehetseget sem sikerült kinevelni…6 legios vagy 7? teljesen mindegy ha a masik 5 vagy 4 jatekos sajat nevelesü lenne.

    Vissza kene talalni a helyes uthoz vegre, ahogy most pl a Debrecen is teszi, nezd csak meg abban a pillanatban, ahogy kitettek a zsoldosokat es hajdusagi es szabolcsi jatekosokat tettek a csapatba, jönnek is az eredmenyek….vagy Paks, ott is szeretnek környekbeli jatekosokkal feltölteni a csapatot…vagy mi, azert hidd el nem rossz olvasni, hogy a legiosok mellett 5 kispest nevelesü jatekos kezd :) kivanom nektek is a hasonlo elmenyt…:) no meg persze azt is, hogy sokszor nezzetek meg a hatunkat a bajnoksagban :)

    1. Amelyik csapat anyagi helyzete megengedi (vagy aprópénz a jutalom) leszarják a magyar-légiós szabályt. Nézd meg a Fideoton és a Fagyi ezt teszi. Hemi meg vagy csóró, vagy fukar, de eleget tesz a szabálynak azért a pár millióért…

  2. Hagyjuk már ezt a kinél hány sajátnevelésű játékos játszik. Tökmindegy, kik játszottak a Fradiban. Győztek, és szarnak rá, hogy milyen előéletű játékosokkal. És igazuk van! Egyetlen pontot nem adnak arra, ha egy csapatban saját nevelésű játékosok játszanak.

 15. Nekem az a konklúzióm az előző meccsekhez kapcsolódóan, hogy az ellenfelek alig-alig kerültek helyzetbe, viszont szinte minden helyzetükből gól született. A Loki nem rémlik, hogy a három gólon kívül túl sok helyzetet kialakított, a Paks két helyzet két gól mutatóval büszkélkedhet, a tegnapi Fradi meg mondjuk 4/3 mutatót teljesített. Ez az összesítésben mondjuk 10/8 azért szerintem őrületes mutató, és mindenképp a pontvesztések első számú magyarázata. Nekem ez három dolgot jelent. 1) Középpályás védekezésünk, amit már amúgy Eppel is elkezd, szóval nem csak középpályás védekezés: kiváló. Geri, Kambi és sokszor Banó-Szabó szinte minden támadást megszűr, alig jutnak az ellenfelek el a kapunkhoz, 10 helyzet három meccsen azért nem rossz. 2) A védelem katasztrófa: Latifun az előző három meccsen bárki túljutott kb., balvédő poszton minden meccsen cseréltünk (ezzel mindent elmondtam), középen Lovric lassú, Botit meg még én nem nagyon láttam jól játszani középen. 3) Az ellenfeleinknek szerencséjük volt, nagyon jó helyzetkihasználást produkáltak, nem hibáztak sajnos (még üres kapura is ritka a 10/8 a magyar nb1-ben :) ).
  Remélem össze tudjuk hamar kapni a védekezést, mert akkor szerintem szép szezon lesz ez az idei, de ha ez a trend nem javul, akkor a következő hetek nehezek lesznek. Ezzel együtt én büszke vagyok a csapatomra, dobogósok leszünk, menni kell előre! Amúgy Bobálról még annyit, hogy szerintem teljesen mást kell egy szélső hátvédnek játszania, mint egy belsőnek. (Pl. futás-kizárás vs hátrálás). Neki ezen a poszton semmi rutinja sincs, és összecsapot az nb1 egyik legjobb formában lévő szélsőjével. Nem biztos, hogy ő a legnagyobb ludas ebben. Mindegy is mostmár. Csak.

  1. Bobált és Baráthot meg kellett volna cserélni. Sokat kapunk, keveset rúgunk, Eppel árnyéka önmagának, az elmúlt két meccsen nem volt értékelhető megoldása.

   1. Lehetne kicsit pihentetni a gólkirályt, hogy összeszedje magát. Danilonak a csatár poszt amúgy is sokkal jobban feküdne, Eppel hiányában Mezőkövesden játszott eddig legjobban…

 16. Holender már játszott, Pölő ma NB3ban lépett pályára, játszani fog Pécsen is és akkor lassan mindenki egézséges, Kingre várunk még aztán csak kiegyenesedünk.

 17. Olyan erzesem van, hogy ez a holland azert lett idehozva, hogy elvigye azt az ürt amit Rossi okozott. Baromi halatlan szerep az öve. ha Pisont nagyot dobbant NBII-ban akkor szerintem jövö nyaron atveszi a csapatot, persze a holland eredmenyeitöl függöen.

 18. “Az az egy-két játékos pedig, aki az eszét a zsebében, és nem a lábában hordja, szégyellheti magát.”
  Hemi meg beszól,ennek nem lesz jó vége.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.