Boldog szülinapot, mester

Martti Kuusela ma 74 éves, Varga Kacsa pedig 65.

1992. október 7-én, vagyis két nappal a mester 47. születésnapja előtt otthon verjük Orosz és Fischer góljaival 2-1-re a Siófokot. A padon már nem Verebes, hanem Szuribá, a meccs után pedig először szólal meg a tévében Kuusela.

Az 1992/93-as bajnokcsapat többi meccsösszefoglalóját a magyarfutball.hu oldalán találjátok meg.


update, és hamu fejemre // Uhh, a naptárat nem görgettem le eléggé, így elsőre észre sem vettem, hogy Varga Kacsa is ma születésnapos. 65! Szintén boldogat!

Alig négy bajnoki cím egy napon. Tényleg, Sikesdi szülinapját leszámítva, vajon hány olyan nap van az évben, amikor ennél többet ünnepelhetünk?

“Boldog szülinapot, mester” bejegyzéshez 40 hozzászólás

 1. Isten éltessen Kuuselát, Varga Kacsát és mindenkit aki ma ünnepli.
  Viszont fedjük fel a valót, Martti csak egy báb volt a padon. Az akkori eredményeket a Mini Menotti (Kiss Laci) kreálta össze. Anno Martti nyilatkozta hogy olyannyira furcsa hogy ő itt Magyarországon futballt oktat mintha Finnországban egy magyar síedző tartana felkészítést a finn olimpiai sífutóknak. Több anyag és interjú található a youtube-on ahol az illetékesek elismerik Kiss Laci érdemeit. (Ha még nem törölték azóta)
  1982-ben pedig Varga Kacsa megtalálta a kéjlukat a belga madamme védelmén :)

  1. Van benne igazság, de azért csak kellett hozzá a síedző is. Vagy minimum Verebes hiánya :)

  2. köcsög Czerniatynski, keves embert utaltunk nala jobban akkoriban. bekes X-el, ha jol emlekszem akkor az Argentinok bucsuztak volna….

  3. Ezt én is többször hallottam, mint teóriát, a gondom csak az, hogy legtöbbször pont magától Mini Menottitól ilyen-olyan interjúkban. És itt felmerül bennem: ha ennyire ő volt az ultimatív ász, hogy van az, hogy se előttünk, se utánunk nem szárnyalt más csapatokkal (leszámítva a Maldív-szigeteket)? Tény, hogy sok esélyt nem is kapott itthon (kiesőjelölt Vasas, talán Zete valamikor (?), Matyi Dezső -a szegény ember Hemyura- által ámokfuttatott Pécs…), saját elmondása szerint a Mezey-maffia intézte így, de összességében, valljuk meg, inkább tűnik annak a meg nem értett zseni típusnak, mint Varga Zoli volt, aki egy ponton túl már túl konfliktusos ahhoz, hogy bevállalja bárki is, és a csapatnak sem tesz jót.

   Amúgy Kuusela munkáját nyilván remekül segítette, és például magam sem a kedves finnt tartom a valaha volt legnagyobb edzőnknek. Az őt követő Davidovics pl. jóval ütősebb mesterként él az emlékeimben, pedig nem nyert nekünk semmit, csak egy MK-ezüstöt, de Kuusi után átvéve a csapatot az az 1992-1995 közti keret akkor játszott a legjobban, leszámítva a 93-mas utolsó 5 meccset. Meg 1994 őszén. Megjegyzem, keret erősségre az 1991-es mellett az volt a legerősebb Honvéd amit élőben láthattam, ha nincs a de Vries – Komora csere és a pénzügyi megroppanás a téli szünetben, az erőszakos fiatalítás és az edzőválságok sora, és az 1994 nyári szellemiségben tud tovább dolgozni Davidovics, annak a csapatnak bajnoknak kellett volna lennie. Csak két meccs abból az évből:

   (a másodiknál ráadásul már Török Peti aratja le a babérokat a padon)

   De az eredményeket viszont nem kell magyarázni. Kuusela bajnok lett, egy amolyan delBosque-ként összefogva az akkori kb magyar ligaválogatott KHFC-t, amit Verebes nem tudott megtenni, és valószínűleg abban a kiélezett évben az ideggyenge Dottore sem lett volna képes. Úgyhogy boldog szülinapot Martti, sosem feledünk.

   Na nem pofázok tovább, a többi úgyis ott van az Én Kispest-Honvéd-sztorim vonatkozó részeiben. Bár amennyire azok szétestek a taccsra való átmigrálással a népsportról, lehet, újra kéne húzni az egészet, kicsinosítva, itteni formában, csak előbb be kéne fejeznem a sorozatot, még van 4 epizód tartozásom, + a tervezett hosszú interjúk, ki sem látok a fejemből :(

   1. Davidovicsot és a 94-s csapatot adom, bár azt sem értettem, hogy a 91/92-es hogy lett csak harmadik.. Mellesleg ha már szülinap az apropó, Török Péter tegnap ünnepelt. 96-os Mk-győzelem, uhhh.
    A Kuusela-Kampó páros akkor ugrott be sokszor, amikor a 2003-as kiesés után az Nb1b-ben várakozáson felül taroltunk. Akkoriban Gálhidi Gyuriról is sokan azt mondogatták, hogy Sisa volt ott az igazi fej. Sőt, pár éve Szijjártóról (mármint az Istvánról) is ilyesmit hallottam, talán Rossi pályaedzőjeként a 2013-as bronznál? Biztos van is valami az ilyesmiben, de inkább arra hajlanék, hogy szerencsés esetben a vezetőedző és a segítői jól kiegészítők egymást, egyik nélkül sincs siker.

    1. Sisarol az maradt mg, hogy jofej volt, szerény és képes volt Diegot balbunkoban jatszatni..

 2. Arra emlékszem, hogy olyan kondink volt, ha nem ment a játék, az utolsó 25 percben még szét tudtuk futni az ellent és 1 gólt így mindig begyötörtük, amivel nyertünk! A bajnokságot is!😉

  1. Á munká ….. Amit oly sokat emlegetett a derék finn, és amit itt nem is értett edző, játékos, szurkoló. (Finnországban meg nem kell emlegetni, azért tart ott az az ország, ahol…)

 3. http://m.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-a-puskas-akademia-reagalt-salloi-istvan-felveteseire-2726345

  Ez volt már? Tudom, hogy nem illik tőlük idézni. De van benne pár érdekes dolog szerintem. Viszont az is fura, hogy szerintük az MTK és a Felcsút is kinevelt két-két topligás játékost. Ahogy nézem a felsorolást, szerintük az MTK esetében az egyik Bese, náluk Kleini is az, a Honvédnál pedig Botit és a Holendert említik. Érdekes értelmezés…

  1. Emlékeim szerint Kleini épp valamelyik fakóból került a válogatottba, mert a felcsútiak szopatták a srácot, mert nem akart aláírni. Kvázi, ha akkor nem karolja fel a szövetségi kapitány, akkor Kleni még most is valahol Csákváron eszi a penész…amúgy meg kazah és horvát ligát nem mondanám topligának. :) Azt a pár hónap német játékot nem mondanám kirobbanó sikernek.

   1. Fehérváriaknál fakózott, de a lényeg, hogy NB III-ból lett válogatott.

   2. Én az észak-amerikait meg a svájcit sem nevezném topligának. Meg aztán kicsit más a Milanban vagy a Barcelonában játszani, mint egy német középcsapatban…

  2. “Ha minden Akadémia, számoljunk most nyolccal, minden 10 évben kinevel két top ligás játékost, akkor megvan a mindenkori magyar válogatott.”

   Már tíz éve is ez volt a duma, ha jól emlékszem maga a főni álmodozott erről. Ehhez képest jelenleg van egy Gulácsink és kész – meg talán a Sallai ha végre egyszer alapember lesz végre a Freiburgban.
   Egyébként addig bővítik (tették) az EB és VB mezőnyt, hogy most már nem kell topligás válogatott, hogy kijussunk. :)

   1. (Asszem eltört hegylakó linkje, de furdalt a kíváncsiság, és meghegesztettem)

    1. Köszi. Bár senki sem kért rá, lelkes amatőr, de azért nyūzsőgjél nyugodtan. Bónuszban itt egy “baszdmeg”.

    2. 😁
     👍
     Hálája jeléül rögtön ki is adta számodra ” intelligensen ” az instrukciót… 😅

     1. Szerintem már becipelte a súlyos hegesztőjét, amikor látta, hogy hiába tette, mert már elvégezték a javítást. Ezért lehet kicsit frusztrált. 😄

      1. 😅
       Állandóan frusztrált! Hagynia kellene már a francba azt a súlyos hegesztőt….csak örökké felidegesíti magát miatta 😆

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.