Mastodon

Akkora rangot adunk ma a Magyar kupának, hogy a fal adja a másikat

Haladás – Bp. Honvéd @ Szombathely, 18h

Sosem lesz rangja a Magyar kupának, bármit is csináljon az MLSZ. Lehet vinni a döntőt jövőre a Népstadionba, legfeljebb majd kivezényelnek iskolásokat, hiszen az iskolás a legkivezényelhetőbb létforma a világon, a csoportos jelenléte nélkül még nem adtak át autópálya-lehajtót, kultúrházat, nem tapsoltatta meg magát politikus, nem rendeztek ötvenöt néző fölött meccset Felcsúton.

Szóval találhatnak ki bármit, ha a meccsek csak és kizárólag szerda délután, gondosan a Bajnokok Ligája előtti műsorsávban lehetnek, akkor a rangja is annyi lesz, amennyi. Egy ócska kis felvezető műsor, hogy aztán jöjjenek a nagyok, a Komponált Futball, a zöld gyep géniuszai, taktika, technika minden mennyiségben.

Szerda, 18h, Haladás-Kispest kupameccs (többek között), a tévé nem közvetít, stream sem lesz, talán valami összefoglalót kaptok róla késő este.

Persze a szerdai kupának van egyfajta romantikája. Októberben, amikor valahol a nyár és az ősz határán billeg az időjárás, még rövidnadrág, de már egy lenge kis pulcsit azért felkötünk a vállunkra; szerda délelőtt, várni valahol a fuvarodra, esetleg lődörögni egy pályaudvar előtt, kezedben egy bizonytalanul imbolygó dobozos sörrel: kinyissam, vagy ne nyissam?

Az októberi szerdai kupameccseknek van valami nehezen megfogható bája. Az ellenfél legfeljebb harmadosztályú, a pályájára talán sosem mondták, hogy valamikor szebb napokat is látott, mert nem, arrafelé a futball napja sosem kelt fel, gyár sem volt a közelben, téesz se tartotta el, a hentes néha bedobott egy vacsorát, szponzor is akad hébe-hóba, volt játékos, ha megszaladt neki, amúgy önkormányzat, manapság TAO.

Ide érkezik meg a Honvéd kupázni, a tét gyakorlatilag semmi, úgyis továbbjutunk, hírverő meccsnek elmegy. Kezeljük is úgy. Mindenki boldog, mindenki jókedvű, az idő szép, a pályán a szokott szenvedés, néha-néha megszakítva egy öt-hat gólos győzelemmel. Minden ugyanaz, mint egy tétmeccsen, csak szerda van, vidéken, reflektor helyett a nap süt, kicsit bódult vagy indokolatlanul korán. A késő délután már otthon talál.


Most nem ilyen szerda következik.

A kupa tavaszi körének már tétje van, ezért az MLSZ pár éve úgy gondolta, hogy ha tét, akkor jusson tovább az arra érdemesebb, tehát legyen oda-visszavágós innentől.

Múlt héten aztán máshogy gondolta az MLSZ, mert ha kupa, akkor legyen igazi kupaizgalom, és dőljön el egy meccsen a továbbjutás. Még jó, hogy a gólt nem az MLSZ határozza meg, mert egyik évben a szöglet is annak számítana, másik évben meg a nézőszám hetedének gyökét adnák hozzá a vesztes csapat góljaihoz. Valamit mindig változtatni kell, mert attól majd jobb lesz.

És gondoljátok végig, ugyanazok a balfaszok ülnek az MLSZ-ben ciklusok óta, és valahogy pár évente mindig mást gondolnak. Egyiknek sem tűnik fel, nemrég még valami egészen mást védett, és volt hülye mindenki, aki kétkedni mert a Szövetség döntésében. Most ugyanez az ember kiáll, és elmondja Egyetlen Valóságként szóról-szóra azt, amiért pár éve még számon kérték, és hülyézi azokat, akik szerint az elmúlt évek módija lenne mégis a célravezető.

Istenem, el sem tudom képzelni, az MLSZ nélkül hol tartanánk. Áldjuk az eget, hogy vannak nekünk.


Mert szerdán baromira jó valódi tétmeccsre elutazni, délután hatra. Nem nyolcra, mert akkor BL van és a tévé még az MLSZ-nél is erősebb, meg amúgy is, ha jól emlékszem az UEFA is szabályozza valahol, hogy a BL alatt milyen sorozatokat lehet rendezni az egyes országokban. Persze lehet, rosszul emlékszem, mert Angliában ma este fél kilenctől pótolják a Manchester City-West Hamet, miközben a Totthenham a Lipcsével játszik a BL-ben, szóval, lehet, valami hülyeségre emlékszem, és akkor csak annyi marad igaz, hogy bár nem mondjuk ki, de tudjuk, hogy a köztévé az erős kutya, és ő baszik az MLSZ helyett is.

Tehát ha tévés meccset akarsz, akkor térj ki a BL elől; tedd be egyetlen napra, hogy még véletlenül se legyen két közvetítés; tedd be délutánra, hogy mindenképp szabadnapot kelljen kivennie a nézők többségének; emeld magasra a Magyar kupa rangját, fogadd elismerésünket.

Most komolyan. Február 19-én, 13 órakor vajon milyen mértékegységben mérhető a III. kerület – Dorog kupavisszavágó rangja a Hévízi úton? Pikoováció? Nanohejeuja? Mikroaztakurva? Kérem alásan, a Magyar kupa nyolcaddöntőjéről beszélünk.

A körről, ahol a rangadót, a Videoton-Újpestet simán beteszik fél hatra. Gondolom ez volt a tömegek igénye.

Sebaj, majd jövőre rangot adunk neki.

Mert nyilván a lebonyolításban volt a hiba, és a döntőnek kiszemelt helyszín se állt rendelkezésünkre az elmúlt években.

Figyeljétek meg, jövőre akkora rang (Rang, sőt, RANG) lesz itt, hogy az angol királyné is kezitcsókolommal hajol földig előtte. Kisebb hírességeknek, mint mondjuk a Curie-házaspár, Einstein vagy Shakespeare posztumusz, az élőknek, mint Rubik Ernő, Pelé és a U2 zenekar pedig élőben adjuk át a létező világok második legfontosabb díját, a Szabad Föld-kupa sípcsontvédőrendjét. Megcsináltuk, tapsol magában Vági Márton főtitkár, és megsimogatja Berzi Sándor portréját a szövetség kápolnájának oltárán.

Mindeközben egyre kevesebben kurvaanyáznak, mert egyre kevesebbeket érdekel a magyar futball.

Megcsináltuk, tapsol magában újra Vági Márton főtitkár, és tovább simogatja Berzi Sándor portréját a szövetség kápolnájának oltárán.


Köszönjük.


Meg ezt is. Sebaj, ha birkanépre van szükség, akkor majd gyártunk birkanépet. Azt minden fronton tudjuk, hogy kell.

Persze simán lehet, az oktatási rendszer megvágása, átalakítása, bedarálása hosszabb távon mégis meghozza a hatását, és az új stadionok hamarosan tele lesznek a gépsortól gépsorig zombikkal, akik szombaton meccsen, vasárnap templomban, hétfőtől-péntekig pedig a kereskedelmi tévék hírműsorai előtt csorgatják a nyálukat öntudatlan arcukból. Uniformizálás pipa, vezérelhetőség pipa, Orwell boldog.

Természetesen Vági Márton és Berzi Sándor is boldog és elégedett.


A Haladás hétvégén 3-0 verte a Csákvárt, mi 1-0-ra a Kaposvárt. Jagodics, Szekér, Lanzafame és Kálnoki-Kis eltiltott, Mátyus már terel, vagyis legyen az, hogy lemegyünk, kiszenvedjük, továbbmegyünk. Majd sziporkázzunk a döntőben.

– Nem biztos, hogy a legszerencsésebb számunkra, hogy ilyen nehéz szizuációban ilyen kemény mérkőzés vár ránk – mondta Mátyus János, a Szombathelyi Haladás vezetőedzője. –  Jelenlegi helyzetünkben ugyanis nem a kupa, hanem a bajnokság, a bentmaradás a legfontosabb. Ám nem tehetjük meg a klubbal, a szurkolókkal és saját magunkkal szemben sem, hogy ne adjunk bele mindent. Nagy kihívás előtt állunk, de csak egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, hogy a párharc esélyesét, Magyarország egyik legjobb csapatát kiüssük a kupából. Amennyiben bátran, fegyelmezetten és harcosan játszunk, lehet is keresnivalónk. Rózsa Dániel, Németh Márió, Medgyes Zoltán rehabilitációját végzi, Jagodics Márk és Szekér Ádám pedig eltiltott.

Mátyus Jani (via haladas.hu)

címlapkép // pixabay


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||