Mastodon

Koronanapló 28. nap // kommentelés felülvizsgálata, közösségi finanszírozás, vereség a Fraditól

Az elmúlt napok azzal teltek, hogy átgondoljam a kommentelésről alkotott véleményemet. (Lényegében nem változott, azonban hajlok engedményekre.) Felületesen átfutottam a nemzetközi és magyar trendeket, megnéztem pár példát, modellkísérletet, itt főleg hazaiakat, mert a hazai internet hajlamos máshogy működni, mint a világ szerencsésebb részén, és most íme, előjövök egy ajánlattal, amit egy hetünk lesz megvitatni.

A lényeg, hogy a kommentelés akkor és addig működhet, ha elindulunk egyfajta közösségi finanszírozás irányába, vagyis a közösség kezébe egyrészt jogokat, másrészt kötelességeket teszünk, és ezt mindaddig vagyunk hajlandóak fenntartani, amíg a jogokkal élés és a kötelességek betartása egyensúlyban marad.

Megjegyzés: a trendek nem a statikus oldalak, hanem a hírlevelek, és a fizetős hírlevelek irányába mutatnak. Egyelőre ezzel a lehetőséggel nem kívánunk élni.

Gyors összefoglaló
Kifejtős rész

Azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy azért mert egy park nyilvános, az nem jelenti azt, hogy oda lehet szaratni a kutyát, hogy a szemetet nem kell kidobni magunk után, valamint, hogy annak a parknak a fenntartása ingyen van. Ez az analógia.

Valahogy így képzelem a kommentelés és az oldal viszonyát is. A felület nem közszolgáltatás, az saját akaratból létezik, és hogy a felületen közvetlenül felhasználói tartalom jöhessen létre, ahhoz bizonyos szabályok betartása szükséges.

Tehát, az összefoglaló részletesen:

  • A posztokhoz megnyitjuk a kommentelést, azonban a kommentek nem jelennek meg azonnal, külön kattintással kell betölteni őket.

Vagyis a posztok után helyezkednek el a kommentek, azonban egy “Megnézem a kommenteket” gomb mögött. A gomb megnyomását követően jelennek meg a kommentek.

  • A posztokhoz a kommentelés automatikusan lezáródik egy meghatározott idő után.

Egyelőre nincs eldöntve, hogy mennyi időt követően, mert ez az idő úgy tűnik minden elérhető szolgáltatásban központilag határozható csak meg. Vagyis ugyanannyi minden posztra, és sajnos, ugyanannyi az ún. oldalakra is. Utóbbi a problémás, mert így pl. egy átigazolásfigyelő oldal nyitva tartása nem megoldható.

  • Nem eldöntött, hogy Disqus, vagy a WordPress/Jetpack saját megoldása lesz.

Egyelőre hajlok a saját fenntartású WordPress/Jetpack alapú megoldásra. Ebben az esetben a kommentek a mi rendszerünkben kerülnének eltárolása (a GDPR előírásait maximálisan figyelembe véve!), azonban itt egyelőre problémát jelent, hogy a teljes felügyelethez meg kellene nyitni a regisztrációt az oldalon. A WordPress/Jetpack alapú kommentelés működik egyéb azonosítás mellett is, azonban ebben az esetben rettentően időigényes az adminisztráció és a moderáció. Egyelőre döntést igényel.

  • Bevezetésre kerülne egy havi célkövetési összeg euróban, ami egyrészt
    • fedezné az üzemeltetési költségeket,
    • amennyiben a kommentrendszer továbbra sem marad mederben, úgy előfizetéses szolgáltatásra váltanánk belőle,
    • ha egymást követő meghatározott számú hónapban nem érkezik be a célkövetésben meghatározott összeg, akkor a kommentelést lekapcsoljuk.

Egyrészt az oldalnak, másrészt a bevezetendő modellnek van egy fenntartási költsége, és akkor még nem beszéltünk egy esetlegesen direkt előfizetéses, azonban jelentős szolgáltatástöbblettel bíró kommentkiszolgáló (pl. wpDiscuz, Disqus Pro, Thrive, etc) bevezetéséről.

Ide tartozik, de a gyorstalpalóból kimaradt, hogy adott esetben moderátorok bevonására is szükség lehet, bár ettől ameddig lehet elzárkóznánk, mert az azt jelentené, hogy harmadik félnek ráhatása lenne az oldalon megjelent tartalomra. Ha moderátorra lenne szükség, az nagy valószínűséggel együtt járna egy előfizetős modellre váltással.

A finanszírozásnak havi célösszege lenne, és ha azt tapasztaljuk, hogy a célösszeg tartósan nem jön össze, akkor a játékszabályok szerint a kommentelést lekapcsoljuk.

  • A havi cél összegét egyelőre nem határoztuk meg, de valahol havi 25-50 € környékén lenne.
    • A havi cél nem munka- vagy szolgáltatási díj, azt eddig sem számoltunk fel, és ezt követően sem fogunk. Kivéve, ha előfizetéses szolgáltatásra váltunk, mert annak költségét ebből a forrásból fedezzük.
    • A befolyt összeget csak az oldallal kapcsolatos kiadásokra fordítjuk.
    • Még nem eldöntött a gyűjtés módja, de valószínűleg több lehetőséget is megnyitunk: PayPalBuymeacoffe és Revolut.

l. az előző pontot.

A 25-50 €, vagy nyugalmi árfolyamon 8-20 ezer forint a havonta összedobandó összeg, amit 3, 9 és 15 eurós, vagy(is) 1000, 3000 és 5000 forintos adományokból kellene összedobni. Annak örülnénk a legjobban, ha a kisebb összegekből lenne inkább több, mintsem pár nagyobb.

  • Nem, a kommentelés nem lesz fizetős, azonban ahhoz, hogy a kommentelés visszakerüljön az oldalra, meg fogjuk osztani a költségeket. Feltételezem az egy érthető érv, hogy ne egyedül én álljam az összes költséget, majd fogadjam el, hogy bárki bárhogy garázdálkodhat az oldalon.
    • A támogatásokat, ha nem nyílt, mindenki által eleve látható csatornán keresztül érkeznek, akkor anonimizáljuk és nyilvánosságra hozzuk.
    • Maximalizáljuk az egy támogató által adható összeget. Ha valaki többet fizetne, azt visszautaljuk. A lényeg a közösségi finanszírozás.

Mivel nem az a célunk, hogy degeszre keressük magunkat, (azt már elengedtük azzal, hogy hirdetést se rakunk ki az oldalra, vagyis kilenc és fél év bevételéről mondtunk le eddig, valamint a már létező támogatási lehetőséget, – amit egyébként kimondottan felhasználói nyomásra vezettünk be – se pörgettük hangsúlyosan), hanem egyfajta közösségi finanszírozás irányába történő elmozdulás, ahol a felhasználók pár sör árának megfelelő összegért felelősséget vállalnak magukra, valamint legalább részben tehermentesítenek minket is.

A közösségi finanszírozás természetesen nem jelenti azt, hogy közösségi részvényesek lesznek a felhasználók, sokkal inkább egy szándék kifejezésének a megerősítése.

Éppen ezért a támogatási összegeket is maximalizáljuk és szabványosítjuk. Az előzetes tervek szerint egy mikroadomány 3, 9 vagy 15 euró, illetve ennek megfelelő forint lehet. Az ennél magasabb adományokat visszautaljuk, illetve ha az nem lehetséges, akkor a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület (KLTE) számlájára utaljuk tovább.

Magyarul és lefordítva:

addig lesz, amíg összedobjátok rá,
(és amíg meg tudunk felelni pár alapnormának).

Egyéb szolgáltatások

Természetesen nem csak kérünk és feltételeket szabnk, hanem adnánk is valamit cserébe. Sőt, egyszerre több dolgot is.

Amennyiben a WordPress/Jetpack alapú kommentelés mellett döntünk, és megoldjuk a rendszerbe regisztrálás kérdését, akkor fokozatosan bekapcsolnánk a BuddyPress nevű közösségi modul funkcióit. A BuddyPress arra alkalmas, hogy a felhasználók ismerősnek jelölhessék be egymást, követhessék egymás hozzászólásait, privát üzenetet válthassanak egymással, értesítéseket kapjanak, ha valahol frissült egy tartalom, ésatöbbi, ésatöbbi.

A másik szolgáltatás, aminek a bevezetése elgondolkodató az a Replyable. Használata esetén a beszélgetések fonala emailből is felvehető, felesleges mindig feljönni az oldalra, kikeresni a viszontválaszt, majd arra helyben viszontviszontválaszolni. Mindez megkerülhető egy egyébként csodálatos formátumban, és soha nem lesz elkallódott komment. (A WordPress/Jetpack is támogat egy alapszintű kommentértesítőt, azonban a Replyable ennél jóval többet tud.)

Ja, és végre megoldanánk egy régen húzódó problémát: a https:// bekapcsolását az oldalon.

Teszt/kibeszélő

A felvázolt megoldásról létrehoztam egy szavazást, amit egy hétig tartok nyitva, és az ott érkezett szavazatokat mondjuk 70% súllyal veszem majd figyelembe a végső döntéskor. A szavazás alatti, valamint a megnyitott, és egyelőre félkész megoldást bemutató tesztoldalon keletkezett hozzászólásokat pedig a maradák 30%-ban.


Bajnokcsapat 13. mérkőzés

Kikaptunk az Üllőin a Fraditól, de igazából szót sem érdemel, a meccs szinte elfelejtődött, mert egy hét múlva jött a Haladás, az URB25, és egy hosszú-hosszú (hazai) győzelmi sorozat, amire ha manapság visszaemlékszünk, akkor a Haladáshoz kötjük, és nem ahhoz, hogy a Fradi után indult.

A meccs összefoglalója ide kattintva érhető el.

A bajnokság állása a fordulót követően:

  1. Vasas 28 pt
  2. Videoton 23 pt
  3. FTC 22 pt
  4. Haladás 21 pt
  5. Honvéd 18 pt
  6. Újpest 16 pt
  7. Mezőkövesd 16 pt
  8. MTK 16 pt
  9. Debrecen 15 pt
  10. Gyirmót 13 pt
  11. Diósgyőr 12 pt
  12. Paks 12 pt

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||