Mastodon

Koronanapló 30. nap // olvasnivaló, gépvásárlás, #kanyar25

Olvasnivaló

Hosszabb cikk az átlátszón a Bozsik építésének költségeiről, hátteréről, miegymásról az Átlátszó stílusában. Összefoglalónak elmegy.

Van egy elég jó blog Guttmann Béláról, aki egy időben a Kispest edzője is volt. Legújabb posztjukban Guttmann és a válogatott kapcsolatáról van szó:

Rakjunk össze egy számítógépet

Egy hónapja itthon. A napok kezdenek beállni a

  • hajnalban ébredés,
  • kicsit leülni a gép elé mismásolni,
  • tízórás értekezlet séta közben,
  • munka,
  • ebéd,
  • munka, kis pihenéssel megszakítva,
  • bevásárlás három-négy naponta, amennyiben reggel kilenc előtt lusta voltam rá,
  • délutáni értekezletek,
  • esti egy sör séta közben,
  • vacsora, hozzá egy film,
  • alvás

monotonitásra, amit jó esetben a hétvégék szakítanak meg. Nincs 500 méterre a lakásomtól a legtávolabbi pont, ahol megfordultam az elmúlt hetekben.

A kikapcsolódás vagy az esti film, vagy napközben valami, amit a gépen csinálok. Írás, szerkesztés, adatbázisok rendezése (digitális rendrakás), játék, gyűjtés, olvasgatás, valamint pár talán előremutató apróság, mint például egy nyilvántartási rendszer kidolgozása a Futball Háznak (valószínűleg directus.io, igaz, még nincs hozzá szerver, se a taccs, se a sajátom nem alkalmas a futtatására), korábban befotózott, és monumentális méretű PDF-ekbe összerántott futballtörténeti könyvek és folyóiratok (pl. MLSZ értesítők) kereshetővé alakítása (tesseract-ocr).

Utóbbival tudok haladni valamennyit, azonban az itthon hozzáférhető infrastruktúra kezd egyre inkább szűk keresztmetszetnek tetsző alakot ölteni, ha egy valóban számításigényes feladatról van szó. Egy ötven oldal körüli PDF feldolgozása három-négy óránál kezdődik gépidőben. És akkor a játékról még nem is beszéltünk, ahol a Borderlands 2 nagyjából a legújabb fejlesztés, ami képes elfut nálam.

De miről is beszélünk? Egyrészt van egy ősrégi Dell Latitude E6410, amit egyszerűen imádok. Hihetetlen, hogy a Dell mennyire végiggondolta, mi kell a mindennapos felhasználáshoz, legyen az üzleti vagy magáncélú. Egyedül a merevlemezt cseréltem ki benne idő közben SSD-re, a memóriát sajnos nem sikerült feltolni 4-ről 8-ra, azonban még így is simán az elsődleges gépemnek számít. Bedokkolva, a dokkolón monitor, billentyűzet, egér, backup, kismillió perifériára lehetőség. A rendszere Ubuntu, összecsiszolódtunk tizenöt év alatt. Az egyetlen hibája, hogy se a gépen, se a dokkolón nincs HDMI, vagyis a tévére kötése felejtős.

A másik gép a munkagépem, egy 2017-es MacBook Air, annak minden korlátjával. Úgyismint a kétmagos, viszonylag gyenge processzor, a mindössze 1440 x 900 pixeles képernyőfelbontás, az állandóan centizgetett tárhely, cserébe egészen addig hangja sincs, amíg nem próbálok meg több Chrome-ot (vagy electronos alkalmazást) és táblázatot (döntően Excelben) egyszerre megnyitni, netán kikötni egy külső monitorra (miután méregdrágán megvetetnek hozzá egy átalakító kábelt), mert onnantól fújtat, forrósodik, belassul, ésatöbbi. Egyszerűen kinőttem. Szerencsére van ígéret a cseréjére. (És persze újabb méregdrága kábelek vásárlására, mert menet közben változott a használt szabvány.)

A vésztartalék egy Lenovo U350, amit szintén imádtam. Gépelni manapság gyakorlatilag lehetetlen rajta, némelyik billentyűt alig lehet lenyomni úgy ragad, némelyik egyenesen kattog, a space érzésre olyan, mintha nem reagálna, közben a HDMI portja alig érintkezik, a töltőkábelébe pedig erős hitet kell vetni, hogy nem gyújtja rám egyszer a lakást.

Ilyen gépparkkal és elvárásokkal nem halasztható tovább egy komolyabb fejlesztés itthonra. Bár húsz éve nem használok mást, a laptopokat mégis el tudom engedni, hordozhatónak bőven jó a céges, valamint ott az iPad, ami egyre több helyzetben képes kiváltani a számítógépet. Legyen tehát asztali, valami hatalmas monitorral, hogy elférjek rajta. (A monitort már megvettem, szegény kis Xerox végre nyugdíjba vonulhatott.) (És egy egeret is, miután kiderült, hogy a Borderlands 2 nem csak a Windowson, hanem a Macen is elfut.)

Hosszas egyeztetés után valami ilyesmit sikerült összerakni egy kollégával, ami állítása szerint elegendő lesz nekem teljesítményben, és igazán drágának sem mondható:

  • processzor // AMD Ryzen 5 2600 vagy 3600
  • alaplap // ASRock B450M Pro4
  • memória // G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB
  • videókártya // MSI Radeon RX 580 8GB GDDR5 256bit PCIe (RX 580 ARMOR 8G OC)
  • ssd // Samsung 970 EVO Plus 250GB MZ-V7S250BW M.2 (vagy 500GB, esetleg 2×250 RAID 1, de ez talán indokolatlan)
  • hdd // majd kialakul
  • táp // be quiet! Pure Power 11 CM 600W Gold (BN298)
  • ház // SilentiumPC Signum SG1M TG táp nélküli ablakos ház fekete /SPC232/
  • wifi-kártya // TP-Link ARCHER T2U PLUS AC600 vagy TP-Link Archer T6E (mert a légvonalban nagyjából 10 méteres, azonban kábelben inkább 20 méteres távolság miatt nem lesz drótos net a gép környékén, ráadásul a vegyes ökoszisztéma miatt, és mert a Mac képtelen normálisan írni az NTFS filerendszereket, a helyi biztonsági mentést is egy hálózatra, praktikusan a routerre között merevlemezzel oldom meg évek óta, mióta megadta magát a NAS-om, és lusta voltam újat építeni helyette. online backupra és adatmozgatásra marad a Nextcloud, amihez itt bérelek tárhelyet, valamint a Plexet is innen szolgálom ki.)

És én ebből a felsorolásból egy büdös szót sem értek. Annyi megvan, hogy gyűjtőnévre ezekből az alkatrészekből áll össze egy számítógép, azonban ha megfeszítenének (mostanában úgyis aktuális) se tudnám megmondani, hogy az egyes alkatrészek mennyire jók, mennyire felelnek meg az igényeimnek, hogy kellően gyorsak vagy egyenesen nagyon gyorsak, netán csendesek, egymáshoz jól passzolók, satöbbi. Konkrétan fingom sincs a hardverekről.

Annyit viszont tudok, hogy ha a gépen elfogadható sebességgel futna

  • párhuzamosan több Chrome (mindegyik külön-külön fiókkal!),
  • optikai képfeldolgozás és szövegfelismerés több száz oldalas PDF-eken,
  • játékok 1080p felbontáson, mondjuk 2017-es kiadásig,
  • utóbbi azt is jelenti, hogy két rendszer kerülne rá, egy elsődleges Ubuntu, és egy játékra szánt Windows,
  • és mindezek mellett relatíve keveset fogyasztana,

akkor instant meg is rendelném – amennyiben nem alkatrészekről beszélnénk, mert összerakni egész biztos képtelen lennék. Megnéztem pár összeszerelős videót, elolvastam párat szövegesen is, ezért nyugodtan állíthatom, az elbizonytalanodási szintem akkorára ugrott, hogy az tényleg beleesik a képtelen lennék rá kategóriába.

Most jön igazán rosszul, hogy megb*szódott az euró, vagyis bármit vennék, kellemetlenül drágább lesz, mint pár hete lett volna.

? Ha van bármi tapasztalatotok a fenti konfigurációval kapcsolatban, nyugodtan mondjátok el, képes vagyok a végtelenségig húzni a döntést. Azt hiszem mostanság a határozatképtelenség és a tutyimutyiság masszív védjegyemmé vált.

Bajnokcsapat 14. mérkőzés

Hétköznap kupáztunk egyet az RKSK ellen, a 6-1-es győzelem vállalható, ráadásul Kabangu is meglőtte az első kispesti gólját.

A szombati Haladás és a Kanyar 25. szülinapja viszont az utóbbi évek egyik legnagyobb meccsélményére sikeredett. Fura visszagondolni 2020-ban arra, hogy 2016 októberében, amikor még a sikerek előtt voltunk, mennyire parádés estét tudtunk összehozni magunknak. Nagyjából mindenki megmozdult, akinek számított egy kicsit is az a két és fél évtized, a kanyar tele, a stadion előtt sörsátor, este koncert, remek hangulat. Jó volt megnézni Zsolti videóját, bár azóta nagyon mehetnékem van, még egy decemberi, idegenbeli Pápát is végigfagyoskodnék most mindenféle kérdés nélkül, a legnagyobb örömmel.

És az este valódi szépségét még csak nem is sejtettük ekkor, hogy a Haladás elleni győzelem egy egészen elképesztő sorozatot indít el, hiszen innentől az összes hazai meccsünket kivétel nélkül megnyertük: 10 meccs, 10 győzelem, 16-4-es gólkülönbség.

A meccs összefoglalója ide kattintva érhető el.

A bajnokság állása a fordulót követően:

  1. Vasas 29 pt
  2. FTC 25 pt
  3. Videoton 24 pt
  4. Honvéd 21 pt
  5. Haladás 21 pt
  6. Mezőkövesd 19 pt
  7. Debrecen 18 pt
  8. Újpest 18 pt
  9. MTK 16 pt
  10. Gyirmót 13 pt
  11. Paks 13 pt
  12. Diósgyőr 12 pt

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||