Visszatérés a pályákra

Valamivel több, mint két hónapot követően, egy zártkapus edzőmeccs formájában végre Kispestre is visszatér a foci. Apró, totyogós lépés ugyan, de legalább valami. Kisvárda óta ennyit se kaptunk, ráadásul azt a kilencven percet is inkább csak azért nevezzük focinak, mert vitt minket a lendület, pedig se néző, se játék, se semmi, csak a puszta megaláztatás, hogy otthon, egy Kisvárdától. És az pont mindegy, hogy a víruspara első napjaiban járunk, egy Kispest-Kisvárdán az ilyenek legyenek mindegyek. Ötöt kaptunk, az isten szerelmére.

Két hónapnak kellett eltelnie, hogy újra pályára lépjünk, ellenfél ellen, test a test ellen, egy olyen sportágban, ahol a kontakt fontos része a játéknak. Néző továbbra sem lehet, ami egyrészt remek lehetőség, hogy titkoljuk mivel készülünk a bajnokság újranyitására és a kupaelődöntőre, másrészt szokjuk, hiszen a bajnokikon sem lesznek. Ne feledjük, pár napja még a “csoportos megbetegedések szakaszában” jártunk*, és csak május negyedikétől* léptünk át a “védekezés második szakaszába”.

Utóbbi valahol arra hasonlít nekem kicsit, mint kommunizmust csináli Oroszországban. Hiába jelezték Marxék külön, vaskos oldalszámokon keresztül hangsúlyosan, hogy a kapitalizmus alapépítményeit kell lebontani a kommunizmusért, és nem egy félfeudális fejletttségi szinten ragadt államot felemelni oda, pláne nem nemzeti keretek között gondolkodva. Vagyis, amikor Oroszországban nekiveselkedtek, akkor Leninék szimplán átugrottak legalább egy közbenső és egyben kötelezőnek tekintett társadalmi lépcsőfokot. Ahogy mi is a csoportos megbetegedések korszakából rögtön a védekezés második szakaszába léptünk át (egy adminisztratíve kijelöltnek tűnő kezdő dátummal). Mintha huss, nem is létezett volna a belső feszültség, ami szétfeszíti a kereteket, és ami csak egyetlen történelmi választ eredményezhet.

Nem újkeletű tapasztalat, hogy érdemes nyilvánosságra hozni a lehető legtöbb információt, és őszintén beszélni a társadalmi jelenségekről. Pár forradalmat tuti megúsztunk volna vele az elmúlt száz-százötven évben.

De most nem az adott szélességű néptömegek válasza a vélt vagy valós sérelmeikre a lényeg, hanem, hogy ma visszatér a foci, és kétszer hatvan percet játszunk a Diósgyőrrel, azonban, és itt idézem a Diósgyőr oldalát:

A találkozóról élő, szöveges közvetítést adunk a DVTK hivatalos honlapján. A szakmai stábok közös kérésére ezúttal nem lesz online stream közvetítés, és nem készül videós összefoglaló sem.

Semmi sem kezdődhet tökéletesen.

Kezdés délután négykor, fél hét körül vége, addigra talán okosabbak leszünk. Mivel nincs más, marad a sorok között olvasgatás a szöveges közvetítésekben, és a ráépülő végtelen kombinálás.


A visszatérések szakirodalmára áttérve, meg kell állapítanunk, hogy viszonylag széles szélességről beszélhetünk. Elég csak Lassiere, Dánielre, vagy a közel sem váratlan visszatéréseket egyenesen toposszá nemesítő Arnoldra gondolni (a Terminátor 1984-ben készült, míg Bobby 1985-ről 86-ra támadt fel). A legendás Kacsameséket végül hét évvel később fejezték be, és ez a hét év valamiféle standard lehet a rajzilmek világában, mert a BBC is pont ennyi év után fejezte be a Mickey egér egyik, a második világháború apropóján félbeszakadt epizódját. Aztán ott van Puskás Öcsi visszatérése huszonöt évet követően, IV. Károlyé huszonöt hónap után, és biztos találnánk huszönöt napot, vagy huszonöt órát, esetleg percet is, ha nagyon keresnénk.

A lényeg, hogy a visszatérések általában katartikus pillanatok, amit nagyban elősegít, hogy eleve a vissza előtaggal illetjük őket, vagyis jó előre kondicionáljuk magunkat, hogy mindjárt, szinte hamarosan újra beáll a normál kerékvágás. Vagyis amikor Lassie, Dániel és Puskás otthon, Pamela ébren van, a T-800-as Sarah Connorra vadászik, IV. Károlyt pedig inkább hagyjuk.

Az elmúlt százhúsz évben a futball is többször visszatért. Korábban általánban nagyobb háborúk és forradalmak jelentették a megszakítást, esetleg a bajnokság átszervezése. A spanyolnátha alig két hét leállást, a század elején elharapódzó erőszak pedig csak zártkapukat eredményezett. A mi életünkben tehát nagy valószínűséggel a mostani az első bajnokság, amit valamiért megszakítanak, és aminek vissza kell térnie.

Legyünk túl rajta valahogy, és reménykedjünk, a megszakítások és a nézők nélküli futball nem a jövő egyik lehetséges útja.


Mellékesen (dehogy mellékesen, azonban**) ma ünnepli Pisont Pista az ötvenedik szülinapját. Boldogat, mester!


*_ inkább a hivatalos kormányzati oldalról linkelek, és betűről-betűre idézek, mert nem tudom, manapság mi minősülhet minek. A franc se akarja, hogy vegzálják.

**_azonban, hiszen Pisont születésnapja nyilván csak valami banális félreértés miatt maradhatott le a nemzeti ünnepeink listájáról, mégis, a futball újraindulása felett érzett örömünk talán ebben a kivételes esetben indokolttá teszi a mondat mellékesennel való kezdését.

címlapkép: Free-Photos/Pixabay

“Visszatérés a pályákra” bejegyzéshez 31 hozzászólás

 1. Tényleg jó lenne, ha Lassie és Czibulyás Dani is visszatérne a kommentszekcióba, meg még az az ötven kolléga, akik nagyon hiányoznak. Csak félve kérdezem, Disqus? (tudom sokba kerül, de….)
  Utálom a nagy titkolózást, ami az edzőmeccsek körül van. Boris mester aus MTK biztosan nagyon meg fog lepődni a kupameccsen.

  1. Régen játam erre, üdv. Mindenkinek. Remélem a focival együtt az emberek is visszatérnek!

  2. Szia Kolléga! Szép estét, túlvagyok jómagam is egy rebooton, de már villog kisagyamban a cékettőspontbackslash utáni kurzor. Az elmúlt hetek ihletettségében fürödve már készül itthon az új drapim a lelátói visszatérésre! 😉😎⚽️❤🤍🖤💥💣✍🦁🍻🏟🔥🏆🧨📢🥁🖌🚬📵🔴⚪⚫🇭🇺🇾🇪🚩🏳🏴🏴‍☠️🏁😁😜

 2. Igazan kijarna 1 kamerarol stremelni. A klubnak semmibe se kerulne de ki vagyok erre a szarra ehezve. ;)

 3. na persze nem a fantasztikus jatekelmeny de ez a kibaszott HONVED na :))))

 4. http://m.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/bp-honved-a-volt-real-madrid-jatekos-is-kepben-ket-ujpesti-mellett-2762645

  Mindenki ingyen jön az nso szerint, mert lejár a szerződése. Én örülök Pisontnak, de a cikk szerint azért nem jön a Topolya edzője, mert nem tudjuk kivásárolni a szerződéséből.
  Ez kb a legrosszabb Hemi időket idézi. Ingyen játékosok, ingyen edző, még ha szeretem is Pisontot.

  Meg fog nőni, meg kell, h nőjjön a saját fiatalok szerepe. Egyfelől örülök ennek, másfelől ez nagy valószínűséggel nem fog élcsapatot jelenti legalábbis egy ideig az nb1-ben.

  1. Őszintén szólva azt sem tudom, hogyan merülhetett fel komolyan a Topolya edzője… Teljesen Felcsút irányvonal, ott próbálkoznak ilyen jobb esetben “jobb”, vagy inkább “közép” kategóriás magyar származású edzőkkel..

   Most tényleg ezeknél utcahosszal nem bizonyított többet már ennyi idős korára a Supka?
   Ez az ilyen tipikus agyatlan, buta mentalitás, hogy csak azért is próbálkozunk a hülyeségekkel..

   Én amúgy Pisontnak emberileg örülök, bár szerintem veszélyes helyzetben veszi át kissé a csapatot – viszont a dolgokat Sannino és a vezetők cseszték el tavaly májusban.

   1. Én is féltem kicsit Pisontot, és szurkolok neki nagyon, mert egy klublegendánk.
    Igazán megérdemelte volna, h élete első tétmeccsén a kupaelődöntőn köv héten felzúgjon 2-3 ezer torokból a “Pisont István a legnagyobb király!” dal.

 5. Az elmult orakban , regebbi 5-6-7-8 eves merkozes osszefoglalokat nezegettem… 1-2 minosegi legiosunk szinte mindig volt

  Szerintetek ( Hemy era) ki volt a legjobb legios ?
  Ignja, Abraham, Diego, Benji, Job,Daud, Tandia,Bonazzoli, Martinez, Lanza, Elez, Danilo , Abbas , Zelenka, Youla vagy esetleg valaki akit nem emlitek?

  Es ki volt a “legnagyobb nev“?
  Ngog, Ben-Hatira, Kader Keita , Lanza, Bonazzoli , Youla , Traore?

  1. Posztokra lebontva a legnagyobb tehetség a futball mai követelményei szerint:

   Védő: Benjamin, Tandia
   Középpályás: Robert Warzycha, Akassou, Godoy
   Csatár: Danilo

   Alaptehetségben a legkiemelkedőbb naturális tehetségünk kiemelkedően Danilo volt – 190 centi, irtózatosan gyors, technikás, laza mozgású.

   1. Abszolút egyetértek Akassou kivételével. Viszont én ide sorolnám Emmy-t, aki bár rövid ideig volt nálunk, de áthatolhatatlan volt a középpályán, csak úgy pattantak le róla az emberek. Még a vb-n is pályára lépett Nigéria színeiben, nem 10 évvel korábban, hanem a kispesti időszakában.

 6. Mégcsak nem is írják a mérkőzést ??? Legalább láthatnánk az összeállítást,hogy kik játszanak !

 7. A DVTK honlapján közvetítik írásban,ott van minden adat,a cserejátékosok is.Nincs a Kálnoki,Aliji,Ikenne,,Cipf

  1. King-el sztem már nem is számolunk, mert neki lejár a kölcsönadása és megy vissza az MTK-ba. Cipf sztem örök tehetség marad, lehet ő megy kölcsönbe. Kálnoki sztem out, Aliji mondjuk fura, hogy még padon sincs

 8. Ahogy elnézem 4 védővel kezdtünk. Eddig George és Lanzafame góljaival vezettünk..

 9. Nagyon él a Kiss Tamás,ugy emlékszem csak kölcsönben van a DVTK-nál Fujcsutról.

 10. Ez azért nevetséges hogy a dvtk oldalán kell követni a saját csapatom mecssét!!????!!!!!

 11. A 3-1 kezdetnek nem is rossz! Jövő szombaton is elfogadnék egy ilyen arányú győzelmet!

 12. Örülök, hogy végre kipróbáltuk a 4 védős felállást, Lanza hátrébb játszott, a második félidőben lehetőséget kaptak a fiatalok is, egész hasznos edzőmeccsnek tűnt.

 13. Türelmet Pisontnak.
  Én hiszek benne.
  Jó lett volna látni a meccset…. Nagyon új taktika lehet ha az mtk elöl ennyire titkoljuk.

 14. azért ez 1 bíztató (jövő)kép :
  https://scontent.fiev1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/p640x640/97205552_3032453230146719_1601350806529900544_o.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=e007fa&_nc_ohc=4eBuCUlJo4UAX-KKRRc&_nc_ht=scontent.fiev1-1.fna&_nc_tp=6&oh=3d87c952aa4810cca885fb32e737b540&oe=5EE6BBD1
  Jó látni Dajkát, Pisontot…talán Andrusch is visszatérhetne, ha elfogynak majd az olasz stáb maradványai…
  Nagyon remélem, hogy sikerül 1 olyan stábot összerakni, amivel hosszabb távon eredményesek lehetünk és valóban működhet 1 olyan koncepció, amiben 3-5 minőségi külföldi mellett sajátnevelés adná a csapatot!!
  Ez lehetne az az irány, ami 1 esetleges ner támogatás leépülése után is működhetne ill. kevésbé borítaná a működést, mint az állami pénzen felfújt “sztár”csapatoknál.
  CSAK!!
  Ami a sajátnevelést illeti : az Mtk ellen nehezebb lesz… szépen játszik a csapat és Prosser-Schön páros stabilan hozza a gólokat…néha Bíró is beszáll.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.