Mindig magasabbra, és nem csak azért mert van honnan, hanem, mert az kell legyen a normális

Bp. Honvéd – Kaposvár @ Hungária, 19:00

Aztat(at) szeretném mondani, hogy nagyon nem mindegy, hogy ötödik, hatodik, vagy hetedik, esetleg nyolcadik, kilencedik, hovatovább tizedik(!) helyen végez a Kispest. Nagyon egyszerű lesz a magyarázat.

Kezdjük azzal, hogy per definitonem a Kispest, mint fogalom azon túl, hogy önálló jelentéssel rendelkező entitás, az önálló jelentése tartalmaz egy olyan meghatározást, sőt, meghatározottságot (is), miszerint mindig magasabbra, ahogy azt az LGT nevű zenekar (supergroup!) is megénekelte egykor, igaz, nem feltétlen ránk gondolva elsődlegesen, hiszen a magyar popszakma, úgyismint a zenére szöveget éneklő zenekarok csak elvétve foglalkoznak olyan fontos témákkal, mint a magyar labdarúgás. Tehát alap, hogy az ötödik minden körülmények között jobb helyezés, mint a hatodik, hetedik, és így tovább.

Másrészt van egy olyan egyszerű apróság is, hogy ha minden összevág (klappol, hat geklappen), akkor a következő idény során átadják az új Bozsikot, aminek reméljük ugyanúgy Bozsik lesz a neve, mint a régi Bozsiknak volt, mindössze egy vicces kedvű rajzoló pár apró különbséget rejtett el a két ábra között. Szóval ha legalább hatodikak vagyunk, ami esetünkben az ötödik vagy hatodik, akkor jövőre a harminchárom fordulóból tizenhetet, vagyis az összes felénél valamivel többet játszhatunk otthon, vagyis részben az új Bozsikban. Mondjuk az is igaz, hogy az utóbbi évek hazai mérlege nem feltétlen indokolja ezt a fene nagy akarást a hazai meccsekért, de valahol meg kell álljon minden nászmenet.

Tehát az ötödik és a hatodik sokkal, de sokkal jobb és fontosabb helyezés, mint a hetedik, nyolcadik és így tovább.


A célok eléréséhez igazán kellemes ellenfeleket sodort elénk a sorsolás a következő két fordulóra.

A Kaposvár nagyon kiesett, ráadásul a tizennégy pontjából tizenhármat a Diósgyőr és a Debrecen ellen gyűjtött be, ami azt jelenti, hogy egy nagyon kisebb Magyarország esetén, ami áll Kelet-Magyarország egyes részeiből és Közép-Somogyból, még akár bajnok is lehetett volna, azonban ennyire előrelátó módon még Trianonban se lehettek gecók. Mondjuk ki: bármilyen állapotunkban is, de a győzelem kötelező.

Az utolsó fordulóban Felcsútra megyünk, amit majd szidni fogunk eleget a következő napokban, most legyen elég annyi, hogy nagyon fontos lenne elütnünk őket Európától. Egyszerűen az van, hogy bármennyire is szeretném, ha nemzetközi szinten szörnyülködnének az értelmetlenségén, azért valahol jó magyar embernek tartom magam, és inkább nem mutogatnám szélesebb közvéleménynek a saját nyomorunkat, ami egyben a Felcsút létezésének életelixírje. Legfeljebb meghosszabbítjuk Lovasberényig.

Erre mondom azt, hogy remek sorsolás: egy futballszakmailag, és egy a nemzeti büszkeségünk miatt kötelező mérkőzés. Összesen hat pont. Azon meglepődnék, ha ugyanennyi meccsen a ZTE és a Diósgyőr is ugyanennyit gyűjtene, vagyis a hatodik helyhez kényelmesen elég lehet. Illetve kénytelen, mert többet nem tudunk szerezni. (A posztot még tegnap írtam, azóta a Zete kikapott az Újpesttől.)

Egy elképesztően furcsa idény utolsó hazai meccse következik. Hosszúra nyúlt, voltunk otthon Győrött, Szegeden, a Fáyban, a Hungárián és a Népstadionban; éltünk meg meleg perceket Craiován, alapvetően remekül éreztük magunkat Vilniusban; éltettük Sanninót, utáltuk Sanninót, éltettük Pisontot, utáltuk Pisontot, volt pillanat, amikor karnyújtásnyira volt a dobogó, volt, hogy a kiesétől rettegtünk, közben pedig nyertünk egy Magyar kupát. Ja, és volt két hónap szünet a tavasz közepén, zártkapuk, korlátozott nézőszám, alattunk háromszor robbant le ugyanaz a kocsi, amivel pár év alatt kilométerben megkerültük együtt a Földet. Tartalmas év volt, na.

Még a Zete elleni meccs délelőttjén futottam össze Lacival a közeli közért előtt. Kérdezte: megyek? Elnyúzott arccal válaszoltam egy határozottnak hitt igent, mire elmosolyodott: akkor is megyek, ha nem akarok. Megfordultam, elindultam egy bevásárlókocsiért, talán két lépést tehettem meg – és felröhögtem. Kurvára igaza van, akkor is megyek.

Bármilyen is volt ez az év, történt, ami történt, egyetlen percét se adnám semmiért. Pár craiovait talán, de úgy általában egyet sem. Csak amíg ezt a mondatot lepötyögtem, addig tucatnyi emlék villant be, jó és kevésbé jó egyaránt, viszont ahhoz, hogy emlékként bevillanhasson, ahhoz ott kellett lenni, át kellett élni.

Valamelyik évben számolgattam egy kicsit. Nemzetközi kupákkal, idegenbeli bajnokikkal és kupameccsekkel egy átlagos évben 80-100 órát simán ugyanazzal a pár emberrel összezárva töltök egy alig kétszer három méteres dobozba zárva, amit utastérnek hívunk, ha a személygépjárművek főelemeiről támad kedvünk beszélgetni. Vegyük hozzá az ott töltött időket, a meccseket, a benzinkutakat, simán elpattan egy, de inkább két hét, ami lassan indokolttá teszi a család fogalmának újragondolását.


Utolsó hazai meccs.

Minden évben van valami elmúláshoz hasonlító jellege, pedig semmi extra nem történik, ugyanúgy csak egy meccs, mint a Fradi, vagy a Paks, netán a kupadöntő. Az egyetlen különbség, hogy jóval többet kell várni a következőre, mint úgy általában. Aztán mégis.

Például egy csomó arcot nem látunk hetekig, hónapokig, hiszen a haver, barát, cimbora, stb., skálán a hozzájuk kötődő viszonyunk teljesen normális, azonban időben és térben igen korlátos, hiszen a meccsek idejére és környékére korlátozódik. És mint számoltuk az imént, az se kevés per idény. A köztes időben vagyunk civilek. (Ahhhh, inkább magánembert mondok, nehogy belémálljon egy idetévedt házmester-lélek.)


Bp. Honvéd – Kaposvár @ Hungária, 19:00 (Talán még nyitva lesz utána a Netovább. Megkoccintjuk. Előtte biztos.)

címlapkép: találóan egy mozgólépcső. fotó: lisa runnels/Pixabay

“Mindig magasabbra, és nem csak azért mert van honnan, hanem, mert az kell legyen a normális” bejegyzéshez 256 hozzászólás

 1. Ez a poszt most tetszett hangulatilag és tartalmilag is. Köszönjük és le kalappal előttetek, nem semmi amit összemelóztok. Nem is tudom elképzelni, melyik munkahely, milyen család tolerálja, ha mindig menni kell. Kitartás és jókedvet kívánok. Egy kritikusotok :).

 2. Lanza nagyon sèrült lehet…kàr,hogy nem làttuk hazai pàlyàn elbúcsúzni.

  1. Kíváncsian várom a lefújás után akár civilben megjelenik-e.

 3. Mezőkövesd debrecen 0:1, 3 meg nem adott gól, tudod ki hiszi el! Minden csapat megtáltosodik 2-3 meccsre aztán béka s3gg3 alá megy, kinek jó ez??? Kamu kamu kamu az egész!

  1. Tàllainak szóltak,hogy a csútnak kell menni EL-be,illetve egy neres vàros (debrecen ) nem eshet ki.Paks megy a levesbe. Kövesd meg szètesik sztem jövőre,mert ők mindent az EL indulàsra tettek fel,erősìtettek.

 4. Ngog vissza vonult es a napokban itt kavezgatott a korabbi csapattarsakkal , korabban emlitett nagyon tetszik neki Bpest….
  Esetleg ha vannak ilyen indittatasai nem lehetne neki vmi munkat ajanlani?
  Latszott rajta , hogy fel labbal is jobban erti a focit mint barki mas itthon

 5. Vezetünk, Gazdag. Nem játszunk jól amúgy. A Zete sokkal lendületesebbek voltunk.

   1. megnyugodtam mégis “ott van” lanza a pályán…ugrai is kezd olyan önző lenni

    1. Azért az Ő esete más mert társai nem vonják be a játékba eddig…
     Irimiásnak helye van Nagy Geri helyett!
     Utoljára Lütyő alatt játszottunk ennyire gyengén…

 6. Sziasztok!
  Ha valaki Pest és környékéről szeretne jönni szombaton Felcsútra szívesen elviszem ingyen bérmentve max 3 főig.
  e-mail:miripeti@freemail.hu

 7. Nagyon védekező csapatot küldött ki Trezi,. ☹️
  Jó szarul is játszunk…

  1. Kaposvár baszki veszélyesebben játszik…Pisontnak lefőtt a kávé. Eddig pillanatunk sem volt. Talán majd hibázik egyet a Kaposvár és egy góllal behúzzuk.A Tábornak gratula!

   1. A tábor nyomja rendesen.
    Úgy gondoltam lesz kis fieszta, helyette lószar van.

 8. Le vagyok maradva? Változtak a szabályok? Hátulról, kézzel fellökni az ellenfelet szabályos? Rendszeresen nem fújják le. László Dávid sárgát kapott, miután a 16-oson belül hátulról fellökték. Nem is reklamált… ???

 9. Állítólag Kuttor keményet nyilatkozott. Nem látta/hallotta valaki? Mit mondott?

  1. Dehir.hu-n ott van a videó a meccsbeszámolóban. Gyk. azt mondta, hogy az MLSZ a Felcsútot akarja a 3. helyre.

   1. bocs, de össze-vissza beszélt! jajj rimánkodik, hogy szegényeket a bírok és az MLSZ húzza…az baj, hogy kuttor másra keni a szart. Volt nagy pofa, hogy EL meg minden, aztán mivel ez elúszott most megy a hiszti…hagyjuk, szót sem érdekel kuttor dumája.

    1. Nem úszott még el. Egyebek mellett rajtunk is múlhat ez az uccsó fordulóban :)

    1. Nem az a kemény amit mondott, hanem, hogy egy Mezőkövesd az NB1-ben ott lehet ahol most. Normális világban max. az NB2-ben focizhatnának és akkor ilyen nyilatkozatokra esély sem lenne.

     1. Így van. Egy normális világban nekik, a Várdának és a Paksnak is max nb2, Felcsútnak meg max megye 2, de hol van itt normális világ?

   1. na menjetek a jó büdös picsába!!! az egész kibaszott vezetés, játékostul. Szégyent hoztok a klubra. Én befejeztem!

 10. Ez a Kukker totál vaddisznó ! :D A helyzetet viszont Cipf harcolta ki. Drukkoltam rúgja be, láttam bosszantja, h. nem jött össze neki…
  Gazdag Dani Óriási !!!
  Zárjuk le ezt az idényt, nagyon keser-édes volt. Az utolsó meccs úgysem lesz tiszta szerintem. Ne legyen igazam.

 11. Óriási volt… Nehéz eldonteni hogy ez volt szebb vagy a felcsuti

   1. Ebben igazad van! :)
    Remélem maradt meg szombatra is Gazdinál 1-2 gól

 12. Eldőlt, idén pontrekorddal esik ki valaki. Amióta bevezették a 12 csapatosrendszert, a legtöbb pontot szerző kieső az Mtk volt 37 ponttal 2017-ben, a bajnoki évünkben.

 13. Az Újpest már csak egy nagyon valószerűtlen forgatókönyvvel eshet ki, ha nyer a Várda és a Loki egy góllal, míg a lilák meg 4 góllal kapnak ki a Kaposvártól. A másik 3 csapat közül (Paks, Várda, Loki) bármelyik kieshet. Remélem, nem a Loki.
  Ahhoz meg, h mi az első hatban végezzünk, pontot kellene szerezni a vezérfaluban.

  1. Pedig de szép is lenne ha kiesnének a lilákok….;)
   A Plasztik FC (felcsúfi tolvajok) ellen csak a győzelem semmi más…
   Tudom csak álmodozom de milyen szép szezon záró lenne (ha hagynák….)

  2. Essen ki a Loki! Nekem azóta nem szimpik mióta, úgy maradtak benn az NB1-ben, hogy megvették a BKV indulási jogát. Illetve megvan az esélye, hogy megerősítik és akkor az nekünk nem jó:) Paks és a Kisvárda maradjon, mert így legalább lesz esélyünk harcolni a bentmaradásért. :) :)
   Ja és tuti, hogy nem szerzünk/szerezhetünk pontot csúton, mert győzniük kell az EL-ért. Mi meg sztem kapunk szponzort. Szar ezt kimondani, de ezt gondolom.

   1. Lokira ráfér már egy kiesés. Paks szimpatikusabb csapat. Nekem a Várdával sincs bajom akár neeer akár nem neeer. Következő évben zúgjon ki a dévétékáá és viheti a mezőkövecsesdet is! Megtisztulást!

   2. Ugyan miért ne szerezhetnénk pontot,pontokat Felcsúton? A Kövesd a Fradival játszik a Groupamában az utolsó fordulóban!
    Szerinted ott győzni fog???? Nem hiszem,hogy bennfentes vagy,inkább valami rosszindulatú trollnak nézlek,Kisvárda maradjon?
    Idén 3X kaptunk ki tőlük!!!!

    1. Kedves Péter! Visszautasítom, hogy én rosszindulató troll vagyok! Bírom, hogy itt arcatalanul minősítenek egyesek másokat! Nem írtam egy szóval sem, hogy bennfentes vagyok, viszont tény, hogy az információk a Lanza üggyel kapcsolatban megbízható, belső körökből van, ha hiszed, ha nem. Az, hogy nem gyerünk csúton azt 90%-ra merem mondani, mert ha csak visszagondolsz, amikor a markunkban volt, hogy egy győzelemmel kiejtsük őket, akkor sem sikerült és ki is kaptunk. de ugyanígy mi voltunk a mérleg nyelve a fradi ellen, bajnok lett ellenünk, zete bennmaradt ellenünk? Miért pont egy nemzetközi indulásról döntő meccsen verjük a csútot? De legyen igazad és érezzék át a fiúk, hogy ez valójában mit is jelent ez a meccs. Hidd el baromira örülni fogok ott a helyszínen, ha a meccs végén ünnepeljük a győzelmet. Kisvárda se maradjon, nem is kéne itt lennie, de én nekem valahogy a Loki kiesése tetszene.

   3. Szerintem a szurkolói bázissal és tradícióval egyáltalán nem rendelkező csapatoknak (Várda,Kövesd,Paks,falu) semmi keresnivalójuk az nb1-ben! Tudható, miért vannak ott, és ez felháborító, ha azt nézzük, kik lehetnének helyettük: Hali, Vasas, Győr, Nyíregyháza, Pécs, Békéscsaba.
    Az a magyar futball legnagyobb cikije lesz, ha egy 1800 fős falu képviseli majd hazánkat az EL-ben.
    Megkérem futballalmanachjainkat (alias bloggereink és egy-két kommentelő), h kaparják elő, ha valaha Európában hasonló megtörtént, mármint hogy egy sehol se jegyzett falu képvisel egy egész nemzetet az európai kupaporondon.

    1. Igazat adok abban, hogy a nagyobb tradícióval és szurkolói bázissal rendelkező és általad említett csapatoknak kellene az első vonalban lenni. Nem igazságos ez a rendszer, mert ha az lenne, akkor ezek a – felpumpál t- csapatok, ahogy itt feljebb is írtam, max NB2 vagy megyeiben (csút) nyomhatnák. Nekem hirtelen a Hoffenheim jut eszembe Németországból, ahol egy 3000 falunak van Bundesliga 1-es csapata és játszott talán európai kupában. Naa, őket is utálják az országukban.

 14. Nem volt ez rossz Cipftől szerintem, adott két gólpasszt, csak az elsőnél nem adták meg a gólt. Látszik, ha játszana sokat, bele tudna jönni.
  Lászlónak még erősödnie kell, de ő nagyon fiatal, 18 éves lett még csak áprilisban.

  1. Nem, de ma legalább látszott rajta az akarat! Kis lépések, csak folytassa

 15. Nagy szerencsével győztünk a tök utolsó ellen.
  Erre a csapatra-játékra jövőben lehet építkezni…
  Most komolyan?

 16. Nagyon drukkoltam Cipfnek, hogy lője be a végén, ha már a szabályos gólpasszát elvették. Dominik, ha esetleg olvasod a blogot (remélem, nem), akkor: erősödj, küzdj, tudod, munka, munka, munka, és rendben lesz.

 17. Eppelnek most kéne belátnia, hogy eljött az idő a hazatérésre. Értelmes srác, nem tudom mit erölteti ezt a külföld témát. Be kell látni ennyi volt, nem egy sztárcsapat egyik sem ahol játszott. Ja, tudom! Anyagiak, lefogadom ezt gondolod. Hát nem hiszem.

 18. Már nagyfiú, beláthatná, hogy ami nem megy, azt nem kell eröltetni. A foci számára ilyen.
  Még Ajkára sem kellett.

 19. Szünetben két idősebb úr panaszkodott nekem, hogy ha nem lesz sok gól, visszaváltják a jegyet, hát végül meg lett az örömük. :)
  Hétvégén meg kell ütni az alcsútiakat, azt meg nagyon remélem, hogy a Kisvárda pottyan ki, bár sajnos ez a Diósgyőr totál befeczkósodott… Nekem a Loki hiányozna, de a paksi magyaros keretet is nagyra becsülöm, meg azt is, hogy hagyták dolgozni ezt az Osztermájer csávót. Ráadásul Szabó Jani a kedvenc nem kispesti játékosom, szerintem idén is baromi nagyot megy a csávó.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.