Mastodon

Gut, besser, gegenpressing

Felcsút – Honvéd @ Felcsút, vasárnap 19h

Vajon az Új év, új remények, vagy az apa, kezdődik lenne szánalmasabb kezdése egy első meccs előtti posztnak? Vagy valami harmadik, hasonló, valahonnan ismert, és sokszor hallott nemistudommi? És az miért lehetséges, hogy az Ambi Pur még annak ellenére is csak Boncz Géza szájából vicces, hogy egy ideig egy fingós kisgyerek volt a tévés reklámja? Persze pont most nem találom a vonatkozó videót.

Boncz amúgy tényleg vicces ember volt, hiszen még az olyan mellékes vállalkozása, mint az Atléta Trió is tökéletesre sikeredett. Annyira a hátán vitte Markost és Nádast, hogy a halála után kiderült, a másik kettő igazából csak nevettet, de nem humoros. Két megjegyzés azért ide kívánkozik:

  • egy // az Atléta Trió egy rettenetes szóvicc, hovatovább minden más környezetben egy merítés a műfaj legaljáról, azonban sikerült megtalálni az egyetlen kontextust, amibe beleillik.
  • kettő // Boncz kategóriáját talán csak Sándor György érte fel nagyjából másfél-két évtizeden keresztül.

Elkalandoztunk, de bevezetőnek elmegy.


A dolgok tárgyalását kezdjük mindenképp a pénteki hova várod a csapatokat év végén c. szavazásunk eredményével:

Oké, látjuk.

Hadd jöjjön azonban elő belőlem a szociológus, és mondjam ki, a Kispest mögött vagy van, a néminél jóval nagyobb felülértékelés, vagy nincs. Utóbbi esetben a dobogó alatt végezni hatalmas csalódás lenne.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, viszont pár megállapítást tehetünk:

  • a Fradi, Honvéd, Videoton hármast várjátok az élre;
  • a Felcsút a semmiben fog lebegni az él- és középmezőny között;
  • a középmezőny továbbra is a mezőny legalább felét adja;
  • kiesik a Budafok.

További érdekességek:

  • a frissen feljutott MTK-t a mezőny elejére várjátok. Direkt megnéztem, hogy mekkora hatással volt erre a Fradi elleni 1-1, és meg kellett állapítanom, semekkorával. Egyszerűen sokat vártok az MTK-tól.
  • a Mezőkövesd tavalyi idényét erősen kifutottnak gondoljátok.

Ennyit a grafikonról és a szavazósdiról, majd megnézzük a 11. forduló után is, és összevetjük, hogyan változtak az elvárások.


Most azonban megyünk Felcsútra, amit nyilván a hátunk közepére kívánunk, mert nehezen hiszen, hogy létezik olyan tisztességes Kispest-drukker, aki jó szívvel indulna neki ezeknek a túráknak.

Az elmúlt években többször is elmagyaráztuk, hogy miért rühellem az egész jelenséget, miért csimborasszója az Új Magyar Labdarúgásnak, nem megyek most bele.

Már csak azért sem, mert nem szabad foglalkozni velük, pláne nem velünk nexusban. Ezeknek csak pénzük van, valamint végtelen vastag bőr a pofájukon. Bármit ellopnak, ami nincs lebetonozva, és lassan az utóbbi sem jelent különösebb akadályt.

Tehát. Azzal, ha foglalkozunk a Felcsút és a Kispest viszonyával, akkor egy nagyon kifacsart módon ugyan, de rangot adunk nekik azzal, hogy a mi történelmünkhöz és nagyságunkhoz lehetnek versus, amit viszont már önálló jogon élhetnek meg. Ebben pedig nem szabad részt vennünk.

A Felcsút-Kispest nem rangadó, nincs semmiféle presztízs-jellege, egyszerűen arról szólnak ezek a bajnokinak nevezett másfél órák, hogy ötszáz-ezer kispesti megpróbálja a lehető legtovább visszatartani a hányását, visszafogni magát, hogy ne törjön ki éktelen káromkodásban valamiféle erkölcsi minimumot elvárva ott, ahol arra a legkisebb esélye sincs.

Nem érdemlik meg a figyelmünket, egyszerűen nem érdemelnek meg minket. Azt akarom, szeretném, kívánom, talán még imádkozom is érte, hogy múljanak el örökre ezek a mérkőzések.

Jobb lenne úgy a világnak.


Mindezektől függetlenül Felcsúton kezdjük a bajnokságot

  • új edzővel;
  • új játékfelfogással (4-4-2, gyémánt[?], klasszikus szélsők nélkül);
  • bár az igazolások száma nem ezt mutatja, mégis, egy erősen átalakult kezdőcsapattal.

Tujvel fix. Robit iszonyatosan sajnálom, ilyen kapuspáros évtizedek óta nem volt Kispesten. Nagy Sanyi megbízható, de öreg, átmeneti megoldásnak valószínűleg jó lesz.

A védelembe érkezett Baráth és Tamás, nyilván mindketten a kezdőbe, ha már tagjai a válogatott keretének, vagyis az ötről négyre váltással, és a jobbszélre feltételezett Mézgával egyetlen hely maradt szabadon, amire ott van Batik, Kamber, Kálnoki-Kis és Lovric. Vélhetően ez lesz az az év, amikor a két öreget tényleg nyugdíjazzuk. Mindezt alig pár héttel azt követően, hogy életük egyik legjobb idényét futották.

Középre érkezett Zsótér, valamint hosszabbítottunk Kesztyűssel. Gazdag alap, Hidi is úgy tűnik, maradt két hely, amit ha felépül, akkor Szendrei és Zsótér nyilván kitölthet, és akkor marad Nagy Geri, a még hosszú ideig sérült Banó és Kesztyűs, ha rotálni szeretnénk. Nekem egyelőre vékonynak tűnek ez a középpálya, de majd meglátjuk.

Elől van Ugrai. És egyelőre ennyi. Lanzafame meglepő lenne, ha fél óránál többet bírnia abból a játékból, amit Bódogtól várnak az emberek. Eppel egyelőre (egyáltalán?) nincs, a többiek pedig vagy Moutari, vagy fiatalok. Gale, Traoré (Boubacar!), Tóth-Gábor, Cipf és László sincs húsz, vagy csak éppen elmúlt. Különböző karakterek, különböző játékra lehetnek alkalmasak, azonban meglepődnék, ha tartósan velük szeretnénk megoldani a kezdőcsatár kérdését. Ezen a poszton jelenleg nincs igazi versenyhelyzet a csapatba kerülésért, ami nem jó.

Nem tudnék most kezdőt tippelni úgy, hogy magammal is egyet tudjak érteni. Kiszenvedni is csak valami ilyesmit sikerül, a nincs más elvéből kiindulva:

Tujvel
Mézga, Batik, Baráth, Tamás
Gazdag, Hidi, Kesztyűs, Zsótér
Ugrai, Moutari

Nyilván érzem én is, hogy valami nem az igazi.

Például nincs egyetlen olyan poszt sem, ahol a holnapi meccs miatt a játékos neve mögött zárójelben egy másik játékos nevét írnám le. Érts ezalatt valami ilyesmit: Cipf (László), vagyis, hogy ketten is pályáznak a helyre, és inkább Cipfet érzem.

Van baj.

Amúgy meg simán lehet, túlizgulom a dolgot, és Gegenpressing Tamás egy olyan tökéletesen működő gépezetet rakott össze az elmúlt hetekben mértani és mérnöki pontossággal, hogy az akkor is működne, ha két fóka, egy kenyérpiritó, és egy montenegrói spenótos burek is végigcsinálta volna velünk a felkészülést, majd az egyiküknek be kéne ugrania mondjuk szélsőhátvédbe.

Ennyire nem értek a focihoz. Nézni elég jól tudom, beszélgetni is róla, vagy vele kapcsolatban, de azt senki se várja tőlem, hogy megmondjam, mit várok ettől az idénytől, pláne nem augusztusban, pláne nem ezzel a kerettel. Szeptember 22-ig, az átigazolási időszak zárásáig még annyi minden történhet, és van egy olyan tippem, hogy történni is fog.

Elég csak kicsit rosszul rajtolni, esetleg valaki megijed a klubházban, és gyorsan igazolunk, akár nagyon sok pénzért, ha a háttérhatalmak engedélyezik. Esetleg CR2 meggyőzi Csucsit, hogy mindig is Kispestre vágyott.


Mindegy. Lesz, ami lesz.


Felcsút – Honvéd @ Felcsút, vasárnap 19h

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||