Mastodon

Nehéz jó szabályozást alkotni a jelenlegi helyzetben, ezért különösen fölösleges hergelni az embereket

face mask on blue background
kommentár //

Az Újpest az elmúlt napokban telesírta a magyar sajtót, hogy mennyire rossz nekik, mert játszaniuk kell az MTK ellen. Valóban, tényleg kellemetlen, hiszen nem kevés hiányzójuk van. Amit azonban nem értek a történetben, az a szükségtelen hangulatkeltés.

Vagyis az a hangulatkeltés, hogy mindig és mindenért az ellenfél a hibás az ehhez hasonló esetekben, ráadásul a halasztást kérő klubok gyakran mindent megtesznek azért, hogy a szövetség által hozott hülye szabály miatt kényelmetlen helyzetbe hozzák az ellenfeleket, ha azok esetleg nem mennek bele a halasztásba.

A szabályzat tartalma, ha valaki nem ismerné:

Akkor kérhetsz halasztást, ha a 25 fős keretedből kevesebb, mint 13 játékosnak van negatív tesztje (vagyis a kereted legalább fele pozitív!), ha az ellenfeled hozzájárul, és ha még nem kértél halasztást az idény során. A halasztási kérelmet az MLSZ versenybizottsága automatikusan elfogadja, ha a két klub megegyezik egy új, de 2021. január 31. előtti időpontban. Az egyszer elhalasztott mérkőzést újra nem lehet elhalasztani. (via MLSZ)

Nézzük, mi is a probléma ezzel a szabályozással:

Az egy hónapos kiesés //

Egyrészt, a halasztásnak eleve csak nagyon ritkán van értelme, hiszen, ha egy játékosod koronás, akkor róla hetekre le kell mondanod, és hiába nyersz egy meccsnyi időt, a következővel és az azt követővel mit csinálsz? Ha mára nincs játékosod, akkor szerdára, a következő szombatra honnan lesz? Halasztani pedig csak egyszer lehet.

Az újbóli halasztás tiltása //

Ha az ellenfeled belemegy a halasztásba, akkor azt kockáztatja, hogy a mérkőzés új időpontjában épp nála nem lesz a keret jelentős része játékra fogható, és ebben az esetben újabb halasztást sem kérhet. Magyarán másik félként öntökönszúrás belemenni minden halasztásba.

Az ellenfél hibáztatása //

A halasztani kívánó klubok az egész felelősséget rátolhatják az ellenfelekre, ha az valamiért nem kíván belemenni a halasztásba, tehát az egész hacacáré könnyedén a vétlen félen csapódhat le. Remek példa erre az Újpest-MTK esete.

Elvi problémám, hogy //

A saját felelősséget, illetve a kvázi vis maiort nemhogy teljesen felesleges mindenféle kommunikációs eszközökkel rákenni az ellenfelekre, de egész egyszerűen sportszerűtlen is. Arra kérni a másik felet, hogy mondjon le a saját és jogos érdekeiről egy versenysorozatban, és menjen bele egy olyan lutriba, amiből szinte csak ő jöhet ki vesztesen – nem értem.

És bizony sajnos //

Kicsit a Honvéd is beleesett ebbe a hibába:

(…) A kialakuló körülmények miatt Honvéd szombaton késő este kérte a mérkőzés elhalasztását, ellenfelünk azonban ehhez nem járult hozzá, mi pedig a játékosaink védelmében úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a találkozót, akkor is, ha azt 3–0-s győzelemmel írják a Dabas javára.

honvedfc.hu

Nyilván (remélem) nem volt szándékunk, de azért felteszem a kérdést: miért így kellett megfogalmazni a közleményt?

Miért nem elég annyit közölni, hogy a vírushelyzetre, vagy bármi másra hivatkozva egyszerűen lemondtuk a meccset. Miért kell finoman rátolni a felelősség egy részét a halasztást elutasító ellenfélre?


Nem fognak kizárni //

Az MLSZ az ELN-145/2020 (09.11.) számú elnökségi határozatában előírta, hogy a Versenybizottság a Versenyszabályzat 46. § (1) bekezdés a) pont 2) és 3) alpontjaiban meghatározott szankciót 2020. december 31-ig nem alkalmazza. Az alpontok pedig a következők:

46. § Bajnokságból való visszalépés, kizárás
(1) Bajnokságból való visszalépés, kizárás
a) A bajnokságot kiíró szövetség Versenybizottsága kizárja a versenyből – a nevezés elfogadása után – azt a felnőtt vagy nem kötelezően versenyeztetendő utánpótlás csapatot, amelyik:
2) három alkalommal (hazai, illetve idegenbeli) mérkőzésre nem állt ki;
3) négy alkalommal (hazai, illetve idegenbeli) mérkőzésen létszámhiányosan állt ki;

Nincs tehát miért hőbörögni. Bebuksz három pontot, mert ilyen a sport, és ilyen ez a vis maior. Nem a másik felet kell hibáztatni, hanem elfogadni, hogy előfordulhat, a saját eredményességedet külső hatások befolyásolják. Vagyis a vis maior az Újpest (Honvéd) esetén nem az MTK-val (Dabassal), hanem a saját szurkolóival szemben áll fenn, akik így eggyel kevesebb valódi tétmeccset szurkolhatnak végig.


A Felcsút-Kispest //

Eredetileg augusztus 16-ra volt kiírva a mérkőzés, amit a Felcsút – a vírushelyzetre hivatkozva – egyoldalúan lemondott:

Csapatunk keretében koronavírusos esetet regisztráltak, ezért elmarad a Budapest Honvéd elleni OTP Bank Liga mérkőzésünk, amely későbbi időpontban kerül megrendezésre.

Az MLSZ oldalán ezzel szemben a következő jelent meg:

A Puskás Akadémia halasztási kérelmet adott be a Budapest Honvéd elleni mai OTP Bank Liga mérkőzésére vonatkozóan, amelyet az MLSZ Versenybizottsága azonnali hatállyal elfogadott és a találkozót későbbi időpontra halasztotta, amikor azt biztonságosan meg lehet rendezni.

A Versenyszabályzat 27. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a Felcsútnak a fertőzésveszélyre hivatkozva nyilvánvalóan joga (és kötelessége!) volt halasztást kérni, hiszen augusztus közepét írtunk, vagyis hivatalosan két héttel a második hullám előtt jártunk:

27. § A forduló, mérkőzés, sorsolt időpontjának, helyszínének megváltoztatása
(2) A mérkőzés sorsolt időpontjának, helyszínének megváltoztatása
b) A versenyrendszerben résztvevő sportszervezetek – rendkívül indokolt esetben – kérelmet nyújthatnak be a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben írásban, hogy egy konkrét mérkőzés napja, kezdési időpontja, helyszíne megváltozzon.

Az MLSZ a Felcsút-Honvéd eredeti időpontja után nagyjából egy hónappal hozta meg az egyedi halasztási kérelmekre vonatkozó, és fentebb összefoglalt határozatát.

megjegyzés: Az legyen egyéni elbírálás tárgya mindenkinél, hogy szerinte a Felcsút jogosan kérelmezett egyoldalúan halasztást a koronavírus-fertőzésre hivatkozva, vagy csak szimplán nem állt ki ellenünk a maradék játékosaival, esetleg ahogy mi a Dabas ellen, illett volna lemondania a mérkőzést, akár azon az áron is, hogy az ellenfele kapja a három pontot.

Kellemetlen a helyzet //

Hiszen velünk pont az történik, ami miatt több csapat se meri bevállalni a halasztási kérelmek elfogadását: az új időpontban minket súlyt a vírushelyzet. Amíg a mérkőzés eredeti időpontjában talán előnyben lettünk volna, azzal, hogy teljes a keretünk, addig most, a hétvégi állapot szerint nettó hátrányba kerülhetünk.

Előreláthatólag szerdán megrendeznek egy Felcsút-Kispestet, ahol a vendégcsapat nagy valószínűséggel több hiányzója miatt közel sem a legerősebb csapatával lesz kénytelen játszani, de szerencsére a szerda délután fél négy mindenben megfelel a szövetség kívánalmainak:

(…) a találkozót későbbi időpontra halasztotta, amikor azt biztonságosan meg lehet rendezni.

Legalább biztonság lesz.


A bajnokság pedig majd eldől a koronalottón.

Egyszerűen azért, mert lehetetlen egyszerre az élet- és a sportszerűségnek is megfelelő szabályokat alkotni.

címlapkép: cottonbro/Pexels.com

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

“Nehéz jó szabályozást alkotni a jelenlegi helyzetben, ezért különösen fölösleges hergelni az embereket” bejegyzéshez 21 hozzászólás

  1. Sose gondoltam volna, hogy a lilák-libások történetben kizárólag a lilák hibásak (mocskos plurális mód tegyük hozzá, hogy önhibájukon kívül bár – igaz mindent rákentek a libásokra), a libások meg csak a vétlen fél akiket picit még sajnálni is kell, hogy így kikezdték őket. Oké…
    Teljesen más téma, nincs összefüggés: összevesztem a szomszéddal, elkerülhetetlen lesz, hogy összeverekedjünk. Most hallottam, hogy koronavírusos lett, teljesen erőtlen, ágyban fekszik. A lovagiasság (régi vágásúak vagyunk, ő meg én) szabályai szerint várnom kéne míg felépül, de mi lesz ha akkor meg én leszek koronás és ő meg nem vár amíg meggyógyulok? Átmegyek ma délután és széttépem a parasztot. Felveszem a maszkom is.

      1. Ha mindenki maszkban van, akkor sokkal kisebb a fertőződés veszélye, mintha senkin nem lenne. Felesleges a szövet sűrűséggel jönni. A vírusok a legritkább esetben utaznak egymagukban, általában nyálcseppben vagy orrváladék cseppben tanyáznak. Azért nem mindegy, hogy egy beteg ember mennyit présel ki magából és mennyit fog meg a maszk. A valóságban közel 90%-ot megfog pl. egy tüsszentés vagy köhögés esetén. Azon kívül a fertőződéshez megfelelő vírus koncentráció is kell, ami ugyancsak valamiféle levegőben lebegő vagy tüsszentés, köhögés által kirepülő váladékban található meg. Ergo a maszkot azért vedd fel, hogy magadtól óvd a környezetedet.

      2. Úgy látom a maszk most eltakarta lényeget. Van ilyen.
        Vagy ironizálsz. Az is lehet.

      3. Típus függő hogy véd-e a maszk.
        Az FFP 2 már elég komoly védelem.
        Az FFP 3 pedig tökéletesen.
        Igazad van hogy bunyó esetén egy Covidossal az nem elég.
        Miután széttépte a szomszédot teljes ruházat és test fertőtlenítés is szükséges.
        Így vélhetőleg nem kapja el.?

  2. Hú, most teljesen egyetértek veled!!!

    Egy kieg, azért a másik félnek is van félnivalója, mert mint tudjuk a lappangási idő 5+ nap… ott már fertőz, de még ki nem mutatható, twház, az mtk is komoly kockázatot vállalt azzal, hogy nem ment bele a halasztásba… 2 hét és tuti a fél mtk kóros lessz!

  3. Még az is lehet hogy jól jártunk augusztushoz képest.
    Visszagondolva a legutóbbi műanyag csapat elleni meccsünkön mutatott játékra és teljesítményre a tolvajok ellen sem lesz gondunk, ha mindenki legalább ugyanazt nyújtja.

  4. @hanta: Remek gondolatmenet (nem cinizmusból írom, hanem tényleg), de egyvalamit szokás szerint hiányolok :)

    Mi a megoldás?

    Halasztást kérni szabályozás előtt geciség (Felcsút), ma pedig már fölösleges (mi, Újpest).

    Koronatotó elbassza a bajnokságot.

    Mi a megoldás?

    Szerintem egyértelmű csak félünk kimondani, nehogy elvésszen a szórakozásunk (már amennyire ez még szórakozás egyáltalán) – pedig ez így értelmetlen…

    Amúgy ha neadjIsten, most belefutunk a fiatalokkal egy rossza sorozatba (sztem nem fogunk) és nyomunk egy olyan gödröt, amit csak tovább mályitünk görcsösen tavasszal, könnyen mi lehetünk idén az MTK, DVSC- akkor majd büszkén szállunk alá a másodosztályba, mert , hát “ezt hozta a totó”?

    1. Sajnos benne van a posztban a megoldás: együtt kell élni azzal, hogy alkalomadtán, vagy akár tartósan, de a f*sz rossz végére kerülsz.
      Nyilván lennének egyéb megoldások is: felfüggeszteni a bajnokságot, a 33 helyett 22 kört játszani, és halasztani orrba-szájba, azonban egyiknek sincs értelme.
      A valódi kérdése talán nem is most, hanem az év végén lesznek, amikor azon kell elgondolkodnunk, mennyire felel meg a valóságnak a bajnokság végeredménye, és mennyire csak a koronalottó sorsolta egymás mögé a csapatokat? Ha az utóbbi felé hajlunk, akkor felmerül a kérdés, értelmezhető-e a bajnoki cím és a kiesés?
      Hosszú és várhatóan elvi vitákkal teli idény lesz ez, inkább nem tennék javaslatokat elhamarkodottan.

      1. Sztem egy kis értelme mégis van a halasztásnak. Abban az esetben, ha a következő meccs egy rangadó lenne esetleg és utána jönne 2-3 kevésbé húzós meccs, akkor biztos kérném a rangadó halasztását, így növelve az esélyét, hogy az újrázásnál már rendelkezésre fog állni a keret nagy része.
        Más kérdés, hogy az MLSZ szabályozása miatt ez már gyakorlatilag okafogyott. A Fradi és az MTK már beintett, innentől kezdve mindenki be fog inteni, mondván ha más is megteheti akkor mi is… Innentől ez már nem lesz morális kérdés, kösz!
        Megoldás: ha lehet halasztást kérni és max egyszer, akkor azt tényleg lehessen kérni, ne pedig egy kiszolgáltatás legyen a másik csapat döntésének.

        1. “ha lehet halasztást kérni és max egyszer” Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a Felcsút már kétszer halasztott (mi + Várda) az EL selejtezőt viszont nem, ami érdekes, hiszen akkor bárki ellen kiállhattak volna… zárójel bezárva
          Nem lehet igazságot tenni egy ilyen helyzetben, hacsak azt nem, hogy nem osztanak bajnoki címet és nincs kieső ebben az évben, tartsák meg a meccseket, mindenki álljon ki olyan csapattal, amilyennel tud. Ha nem tud akkor -3 pont. Ez tisztább helyzet lenne, mint az egymásra mutogatás.
          Na jó, ehhez kellene egy tökös MLSZ, ami ugye adott…

      2. A “minket súlyt” egy kicsit fályt… :) (a “Kellemetlen a helyzet” bekezdés első mondatában)

  5. Annyit jegyeznék csak meg halkan, hogy marha kellemetlen volt maszkban 90 percet ordítani ???

  6. CzibuLog_001.:
    ttps://uploads.disquscdn.com/images/e7177b60fb81707716c6b49e34dc725d7441a725c31044486f20fa90e54f7d08.jpg

  7. Ezt szokás szerint az mlsz kurta el. Azt kellett volna mondani a szezon kezdetén: bocsi srácok NINCS halasztás. Mindenkinek? van második illetve utánpótlás csapatai. Tessék onnan felhozni játékost! Európa top bajnokságaiban simán mélyvízbe dobják a kölyköket. Itt a is meg lehetne csinálni csak lehet be vannak szarva hogy a végén még találnak egy két tehetséges tizenéves srácot. ?

  8. Bocs az offért de csak nekem tűnik úgy, hogy a Fradi ellen játszó csapatokat tizedeli a korona? (Újpest, Dinamo Kijev)
    És tök érdekes, hogy náluk nem nagyon látni hiányzókat.

    1. Nem nyilván nem miattuk terjed? csak tök fura hogy náluk nincs fertőzött holott játszottak azzal az Újpesttel akiknél szinte nincs felnőtt játékos. Nem értek én a vírushoz… Sem?

Hozzászólások