Mastodon

Két fordulóval a vége előtt egyszerre lett nagyon egyszerű és nagyon bonyolult a kiesőmatek

Azzal, hogy pontot szereztünk a Mezőkövesd ellen, és a Mezőkövesd ellenünk, eldőlt, hogy a Mezőkövesd bennmaradt és a Budafok kiesett. Maradt egy négyszereplős egyenlet: Újpest (38), ZTE (36), Honvéd (34) és Diósgyőr (32), ahol a változó a két forduló alatt megszerezhető hat pont, és a bonyolultság a következő:

  • a Honvéd a már kiesett és edzőt váltó Budafokkal, valamint a már bajnok Fradival játszik.
  • a Diósgyőr a kupadöntő előtt álló Újpesttel, valamit a kupadöntő után a Videotonnal. A Videoton szélsőséges esetben még az európai kupaszereplést is bukhatja, viszont azt sem lenne meglepő tőle, ha ismét pihentetné néhány játékosat a közeli Eb és az első selejtezőkörök miatt.
  • a ZTE a semmiben lebegő Kisvárdával, majd az Újpesttel játszik.
  • a legjobb helyzetben lévő Újpest, bár egy egészen abszurd eseménysor végén még kieshet, a Diósgyőrrel és a Zetével, vagyis két másik kiesőjelölttel játszik. Apró pikantéria, hogy az őszi a Diógyőr-Újpestet a Diósgyőrnek adta végül a szövetség, mert az Újpest nem állt ki, miután a Diósgyőr nem ment bele a halasztási kérelembe. Ráadásul ez a zöldasztalos győzelem még nagyon jól jöhet a Diósgyőrnek, ha pontegyenlőség alakulna ki a végén.

Kremlinológiai betoldás

Eddig a matekos bevezető, mert van egy másik réteg is a rendszerben: a magyar bajnokság szerkezete. A bajnokság, ahol minden csapat be van kötve valahová, vagy ha még nincs, akkor is van kijelölt kérője.

A nemzetközi szövetségek nem véletlenül tiltják, hogy egyazon kézben szereplő klubok azonos ligában szerepeljenek. Pl. Abramovic Chelhea-je és a nem tudom már melyik oroszországi csapata – ha még megvan – nem szerepelhetne ugyanabban a kupasorozatban.

Magyarország ennél egy fokkal okosabban csinálja. A Diósgyőr és a Felcsút például teljesen más tulajdonosi szerkezet, és az egy nyilvánvaló nettó hazugság, ha bárki mást állít. Ahogy a ZTE és a Budafok sincs benne a tágabban, vagy szűkebben értelmezett érdekkörben, hiszen maga az érdekkör sem létezik.

Hogy őszinte legyek, nem hiszek abban, illetve nem vagyok hajlandó hinni abban, hogy előfordulhatnak olyan mérkőzések, amelyek magasabb szempontokat figyelembe véve, nem feltétlen és kizárólag a pályán dőlnek el. Miért ne eshetne össze egy Felcsút pár fordulóval a vége előtt? Tizenkét csapat van a ligában, elég nagy a sansz arra, hogy pont olyan csapat ellen történjen meg, ha véletlenül megtörténik, amelyekre akár rá is húzható, hogy.

Ez a felesleges konteó része a dolognak. Ha focit akarsz csinálni, és akarsz, mert irgalmatlan sok pénzt (pénzet) tolsz bele, akkor egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy olyan piszlicsáré dolgok befolyásoljanak, mint a kit kell szeretni, vagy kit nem kell éppen szeretni.

Például arról fogalmam sincs, hogy minket éppen szeretnek, vagy sem? Mondjuk azt látom, hogy szeretnivaló az pont nem sok szorult belénk, hogy nem állnak sorban a jelentkező szponzorok, miközben azért tudunk olyan játékosokat igazolni, akik egyrészt nagy nevek, mert valahol már csináltak valamit korábban, másrészt elég sokba kerül a fenntartásuk.

A lehetőséget tehát megadták, vagy megteremtettük magunknak (hajlok az előbbire, azonban most lényegtelen), tényleg csak rajtunk múlt, rajtunk múlik, hogy mennyire tudunk élni vele.

Tartom, ez a rezsim, minden összefonódása ellenére igazából a formállogika szerint érdekelt kell legyen egy erős Kispestben, hiszen úgy baromira nehéz megjelenni Puskás neve mögé bújva, ha közben a klubját ellehetetleníted. Sőt, azt is tartani vélem, hogy a kispestiek elég hangosak és önjáróak, vagyis kellemetlenkedők ahhoz, hogy felsőházzal kelljen befogni a pofájukat, mielőtt ugrálni kezdenének.

Ha sütkérezni akarsz más fényében, akkor nem elég csak lélegeztetőn tartanod a gazdatestet. Márpedig ez a rezsim szeret sütkérezni, és nem népi hímzéses Rubik-kockával jelenik meg, ha valahová magyarosch szóróajándéko illik vinni a sajtófotók miatt, hanem egy Puskás-mezzel, labdával, valamivel. Puskással.

És ez az elismerés kibebaszott fontos a rezsimnek. Tényezők akarnak lenni a fociban (is), azonban látják, a jelenünk ehhez egyelőre kevés, kénytelenek a múlthoz nyúlni.

Tényleg nem tudom eldönteni, hogy most minket épp szeretnek, vagy nem szeretnek? Amennyiben feltételezzük, hogy a mérkőzések a pályán dőlnek el, úgy édesmindegy a kérdés, azonban ha, és amennyiben, tömegekben merül fel a kérdés, miszerint nem biztos, hogy minden szempontból tisztának tekinthető a bajnokság, akkor hirtelen ott tartunk: nincs is ennél lényegesebb kérdés.

De most vissza a matekhoz.


Kiesik az Újpest, ha
  • a Honvéd kétszer nyer, ÉS
  • a Diósgyőr is kétszer nyer, ÉS
  • kikap az utolsó fordulóban otthon a ZTE-től.

Ebben az estben ZTE/Honvéd, Diósgyőr, Újpest a sorrend.

Megjegyzés: mivel az Újpestnek elég egy pont, és a következő fordulóban Diósgyőr-Újpestet rendeznek, tehát lehetőségük van hamar eldöntheti a kérdést, amivel aztán egy láncreakciót indíthatnak el.

Kiesik a ZTE, ha
  • a Diósgyőr kétszer nyer, ÉS
  • a Honvéd legalább hárommal több pontot szerez.

Ha a ZTE legalább két pontot gyűjt, akkor csak úgy eshet ki, ha a Diósgyőr és a Honvéd is kétszer nyer, valamint a Diósgyőr ledolgozza a gólkülönbségét. A Diósgyőré jelenleg -15, a ZTE-é +1, vagyis azonos pontszám és győzelem esetén valószínűsíthető, hogy a ZTE maradna bent. Ebből következik, hogy a Diósgyőrnek mindenképp több pontja kell legyen a végén, mint a ZTE-nek.

A ZTE mindenkitől függetlenül bennmarad, ha legalább két pontot szerez a hátra lévő két meccsen.

Kiesik a Honvéd, ha
  • a Diósgyőr kettővel több pontot szerez nála.
  • KIVÉVE, ha a Diósgyőr 6, a Honvéd 4 pontot szerez, és a ZTE legfeljebb 1-et, mert akkor a ZTE esik ki.
Kiesik a Diósgyőr
  • minden más esetben.

A Diósgyőr már a 32. fordulóban kieshet, HA nem győzi le az Újpestet (csütörtökön, otthon), ÉS a Honvéd nyer a Budafok ellen (vasárnap, idegenben).

A Diósgyőrnek a három pont akkor elég, ha a Honvéd legfeljebb egy pontot szerez, mert a több győzelem mellette szól. Négy pont akkor, ha a Honvéd kétszer döntetlenezik, vagyis a realitás azt mondatja velünk, hogy kelleni fog a maximális hat pont.

Táblázatosan így néz ki, hogy adott esetben melyik klub a kieső.
Vízszintesen a Honvéd lehetséges pontjai, alatta, ha a ZTE vagy az Újpest pontszáma is számít, függőlegesen pedig a Diósgyőr pontjai.
Az 5/5-ös _csoda

A Diósgyőr bennmarásához kivételesen szerencsés esetben legalább négy győzelem kell az utolsó öt fordulóban (l. fent), azonban nyugodtan számolhatunk öttel, mert bármilyen fura is, azért arra van nagyobb esély, hogy a Honvéd győz Budafokon, valamint kikap otthon a Fraditól, tehát mindenképp kelleni fog az a két győzelem a következő két fordulóban.

Vajon mennyire ritka az NB I-ben, hogy egy csapat az utolsó öt fordulóban 15 pontot szerez?

  • 2020/21 — csak a Diósgyőrnek van három győzelme a 29-31. fordulókban, vagyis másnak már nem lehet meg az 5/5 a végén.
  • 2019/20 — a Fradi csinált a végén egy 4/5-öt. Érdekesség, hogy a Diósgyőr az utolsó öt fordulóban nulla (0) pontot szerzett.
  • 2018/19 — 3/5 a legjobb teljesítmény. Veretlen csapat csak a Felcsút, és az MTK nulla pontos.
  • 2017/18 — ismét 3/5 a legjobb teljesítmény. Egyedül a Fradi veretlen a végén: 1 győzelem, 4 döntetlen.
  • 2016/17 — a Honvéd 5/5 és bajnok. A második Videoton 4/5.
  • 2015/16 — a második Videoton 5/5.
  • 2014/15 — az utolsó tizenhat csapattal rendezett bajnokság. Az Újpest 5/5 és hatodik a végén. A Diósgyőr 4/5 (a hiányzó egy döntetlen lett) és hetedik. A végül kieső és ki is zárt Pápa nulla pont.
  • 2013/14 — szoros menet a bajnoki címért: 4/5-el bajnok a Debrecen, mögötte 5/5 az ezüstös Győr és a bronzos Fradi, valamint a nyolcadik(!) MTK. Nulla pontos a Kaposvár.
  • 2012/13 — 4/5-el az a Honvéd a legjobb, amelyik mindössze egy döntetlent engedett meg magának, és így végül befutott harmadiknak, valamint az egy vereséget begyűjtő bajnok Győr. A Paks és az Eger nulla pontos.
  • 2011/12 — 5/5 a bajnok Debrecen és a második Videoton. Nulla pontos a Pécs.
  • 2010/11 — 4/5 a legjobb: a második Paks és a hatodik Újpest.

A tizenkét csapatra szűkített bajnokság eddig lejátszott öt idényében, vagyis 60 próbálkozásból mindössze kétszer fordult elő 5/5 a végén. Idén már csak a Diósgyőrnek jöhet össze, vagyis hat idény, 72 próbálkozás és kettő vagy három siker.

A Diósgyőr egyébként a ZTE kiesése esetén extrém esetben akár feljöhet egészen a 9. helyig, ami egyértelmű rekord lesz az 5/5-öző csapatok tabellán elfoglalt helyezésében. Természetesen, ha két győzelemmel csak 10., akkor még nagyobb a rekord. A műfaj királya jelenleg a 8. MTK 2013/14-ből.

címlapkép: Fortepan / Kereki Sándor


  • figyelmeztetés // a fenti bejegyzés nem esett át semmiféle előzetes ellenőrzésen, így alkalmas lehet egyes Kispest-szurkolók félrevezetésére.
  • hozzászólás // a poszthoz kizárólag előmoderációt követően lehetséges hozzászólni. Az előmoderáció működéséről itt olvashatsz bővebben.
  • amennyiben // semmiképp sem bírod ki azonnali közlés nélkül, ajánljuk figyelmedbe a Kisközt, mint lehetőséget.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||