Mastodon

Horváth Feri hosszabbított (mellékesen boldog szülinapot!)

Egy inkább monologizálós posztban jelentette be a Honvéd, hogy a következő szezont is Ferivel kezdjük el. A szerződéshosszabbítás időtartamát nem árulták el, vagyis egyelőre annyi biztos, hogy július végén Feri ül a padon.

A keretről ennyi hangzott el: “Értékelni fogjuk az elmúlt időszakot, ennek megfelelően lesznek változások a játékoskeretben is“. Pletyka bőven van, könnyedén bele lehet futni az interneteken a távozók, valamint a kiszemeltek listájába.


Feri teljesítette, amit vállalt: benntartotta a csapatot, ráadásul a személyisége, habitusa patent a klub kissé (nagyon?) kattintásvadász önképével.

A bajnokság kétharmadánál érkezett, a tizenegyedik helyen vette át a csapatot, sűrű mezőnyben, de nem reménytelen helyzetben (22 pont), majd tizenegy forduló alatt szerzett velük 15 pontot.

  • A Kisvárda (31) kilenc pontra volt előttünk, és erősen leszálló ágban. Azóta tizenegy meccsen lőttek 3(!) gólt, igaz, ennyiből is szereztek 12 pontot.
  • A Paks (29) hektikus, ahogy szokott. Azóta megszórta magát, lőtt 33 gólt, valamint szerzett 21 pontot.
  • A Mezőkövesd (29) szintén leszállóban, a Kuttort váltó Pintér remek sorozata a végéhez közeledett. 10 pont.
  • Az Újpest (25) látótávolságban, és maradt is ott az újabb 14 pontjával. Mondjuk ők nem engedték el közben a kupát.
  • A Budafok (23) ekkor még előttünk volt, viszont meccset szinte csak ellenünk tudott nyerni. Azóta is csak egyszer sikerült, és a tizenegy forduló alatt szerzett 4 pont nyilvánvalóan kiesést kell jelentsen.
  • A ZTE-vel (22) álltunk azonos pontszámmal, azonban nekik több volt már akkor is a győzelmük. Edzőváltás menet közben, 15 pont.
  • Az őszt csontutolsó helyen záró Diósgyőr (17), ha nem is feljövőben volt, de akkoriban néha szerzett pár meglepően értékes pontot, amit az elmúlt fordulókban sorozattá bővített. 16 pont.

Nem tűnik soknak Feri 15 pontja, hiszen az alig 1,36 pont per meccs, azonban ennyi is elég ahhoz, hogy idén a legjobb pontátlagú edzőnknek nevezhessük, hiszen Pisont mindössze 1,33 ppm, Bódog pedig 0,83. (Ha Feri kikapna a Fraditól, akkor 1,25-re esne vissza.)

Viszont, ha a többi csapat teljesítményéhez mérjük, akkor a legutóbbi tizenegy fordulóban, vagyis egy teljes körben ezt a sorrendet kapjuk:

  1. Paks 21 pt
  2. Diósgyőr 16
  3. ZTE 15
  4. Honvéd 15
  5. Újpest 14
  6. Kisvárda 12
  7. Mezőkövesd 10
  8. Budafok 4

A kétharmadtávnál kiesésre esélyesek mezőnyében harmadik-negyedik hely, miközben egyedül a Budafokon sikerült annyit hozni, hogy megelőzzük, valamit sikerült megtartani az előnyünket a Diósgyőrrel szemben. Vagy, ha nagyon akarjuk, úgy is nézhetjük, hogy a tök átlagos teljesítményünk elég volt ahhoz, hogy az összeomló Budafok mögénk kerüljön, valamint a feljövőben lévő Diósgyőr ne jöjjön fel eléggé. Előre lépni igazából nem sikerült, mindössze stabilizáltuk a helyünket a kiesőzónában.

Illetve nem, egy dologban azért sikerült változtatni: immár négy védővel hozzuk szitne ugyanazt a teljesítményt.

BódogPisontHorváth
mérkőzés12911
pont per meccs0,831,331,36
rúgott gól per meccs1,331,781,18
kapott gól per meccs1,581,441,27
passz per meccs406524478
passzpontosság76,9%82,5%80,1%
lövés per meccs7,41111,3
lövés ellenünk12,914,611,1
lövés kapura3,54,64,8
lövés kapura ellenünk4,95,34,5
gyorsaság: mp/sikeres passz4,293,84,12
gyorsaság ellenünk4,064,24,12
megjegyzés: Bódognál hiányoznak az első fordulóból halasztott Felcsút-Honvéd 1-0 adatai

Talán jól látható a táblázatból, hogy Ferivel és a négyvédős rendszerrel történtek komoly változások, és az idény során egyedül Bódog időszaka tűnik rendszeren kívülinek.

Pisonttal gyors focit játszottunk, relatíve sok lövéssel, akár ellenünk is. Ferinél visszalassultunk, miközben támadásban egészen odáig nem veszítettünk sokat, amíg gólt nem kell lőni, mert ott brutálisan visszaestünk. Cserébe a védelem kérdése rendeződött valamennyire.


A lényeg, hogy Feri teljesítette, amit vállat. Azt mindenki döntse el magában, hogy ehhez mennyit tett hozzá az edző, és mennyit a körülmények, vagyis a többi csapat.

Annyi biztos, hogy ezt a keretet fel kellett rázni, ellenben azt is látni kell, hogy a felrázásnak nem lett komolyabb eredménye, hiszen felrázva is ugyanazt a gyenge átlagot sikerült mindössze összehozni. Sőt, a kezdeti fellángolást (Fradi, MTK, Felcsút) már se a teljesítmény, se az eredményesség nem követte.

Megjegyzem, az 1,33-1,36 pont per meccs, ami úgy látszik natívan benne volt ebben a keretben, 32 fordulóra felszorozva 42-43 pontot jelentene, vagyis egyrészt fix bennmaradást, másrészt 5-6., azaz felsőházas helyezést. A tizenkétcsapatos bajnokságban ennyit számít, ha a bajnokság harmadát odadobod.


A következő idénynek Ferivel megyünk neki. Vélhetően nagy változások lesznek a keretben, egy teljesen új csapattal kell elindulni szinte a nulláról.

Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy jó döntés-e a hosszabbítás, hiszen Ferit eddig tűzoltónak könyvelte el a közvélemény jelentős része, így mi is. Komolyan, nem tudjuk mi várható tőle egy papíron élcsapati státuszra törő klubnál hosszabb távon. Pláne akkor, ha a csapatot is neki kell összerakni, felépíteni.

Érdekes lesz, na.

Annyi tuti, hogy ha tartja az 1,36 pont környékét meccsenként, akkor nem lesz még egy ilyen idényünk, mint a mostani volt.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||