Mastodon

Hóvégi csapat

A létszám, az erőnlét és az akarat összefüggései szükségszerűen megjelennek az eredményességben.

assorted silver and gold colored coins on gray surface

Az ELN-74/2024 (05.27.) számú határozat – Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat, vagyis röviden a szabályzat értelmében (34. oldal) a hivatásos labdarúgók belföldi átigazolási ablaka nyáron június 15. és szeptember 3. éjfél között van nyitva. Ezt követően már csak olyan játékost igazolhatnánk, akinek [19.§ n)] külföldön lejárt a szerződése (vagy azt [19.§ m)] szerződésszegés miatt felbontották), vagy [19.§ b)] itthon járt le/szűnt meg a szerződése és nem került amatőr státuszba. Mint mondjuk Futács tavasszal.

Ma augusztus 24. van, ‘kotmányunk ünnepének másnapjának másnapjának a másnapjának a másnapja. Az ablak bezárásáig, vagyis a következő utáni keddig mindössze tíz teljes napunk maradt. Fontos, hogy az átigazolási időszak kizárólag az érkezőket érinti, ugyanis a távozókra az adott fogadó szövetség szabályai és időszakai vonatkoznak.

Az ablak nyitásához képes (június 15.) jelentőset csúszott a tulajdonosváltás bejelentése (augusztus 15.), ami azt jelenti, hogy nem csak ezt a két hónapot buktuk, hanem a tulajdonosváltás megszellőztetése óta eltelt időt is. Ráadásul pénz sem volt, vagyis örülhetünk, hogy legalább Medgyest meg tudtuk szerezni. Pauljevic, Csilus, Sigér és Ene töltelék, bár Kovács Nikó, Adorján és Bocskay miatt hiányposztra érkeztek. Náluk nem tudjuk, hogy ki bólintott rá az átigazolásukra, de gyanítjuk, hogy van közöttük olyan, aki az újak kérése volt, viszont a régiek nem blokkolták a kívánságot. Ihrig-Farkas, bár itt van egy ideje, ő már egyértelműen az új éra találmánya.

Egyelőre ennyit igazoltunk, és az rögtön látszik, hogy nem lett vastagabb a keretünk, sőt.

Na, de a pletykák:

  • távozó még lehet // Kerezsinél újra felmerült az Egyesült Államokba igazolás lehetősége, és bár sajnálnám a távozását, hiszen az NB III-ban megjelenése óta óriási kedvencem, nagyon tudok szurkolni neki, hogy valamiféle karrierje legyen, és erre jelenleg Kispesten erősen korlátozottak az esélyei. Dúzst eredetileg kölcsön akarták adni egy olyan helyre, ahol védhet, azonban most nem tudjuk mi van vele.
  • érkező is lehet // egyelőre egy posztra, balhátvédbe/balszélre hallottunk pletykát. Nevet azonban ne kérdezzetek.

Vagyis, ha minden összejön, akkor mínusz egy szélső/csatár, mínusz egy kapus és plusz egy baloldali – nevezzük – védő. Utóbbi nem feltétlen probléma, mert Benczenleitner nagyon egyedül maradt, és a versenynélküliségnek bizony erősen meglátszanak a jelei mind rajta, mind a teljesítményén.

Viszont így is kevesen leszünk, és a probléma tárgyalását két adattal, valamint egy megállapítással szeretném felvezetni:

  • adat 1. // a négy bajnokink közül mindössze kettőn kaptunk sárgát, összesen négyet. Ebből egy Gyetván a Budafok ellen időhúzásért (77. perc), Simon Benedek szintén a Budafok ellen és Vernes Kozármislenyben mint túlpörgött cserecsatár a 97. és 92. percben. A negyedik Benczenleitner (Budafok, 29. perc) egy Vasvári elleni belépő miatt. Négy meccsen gyakorlatilag egyetlen sárgás fault.
  • adat 2. // a hét kapott gólunk a keletkezésük perce szerinti sorrendben: 42., 47., 70., 78., 85., 86., 94. Az első félidőben 1, a másodikban a 75. percig 2, utána 4. Teljesen elfogyunk a végére, mert
  • megállapítás // se erőnlétünk, se minőségi cserénk nincs, ráadásul mint láttuk, arra sem veszi a fáradságot a csapat, hogy legalább faultoljon. Mondjuk ahhoz is kellene egy minimális erőnlét, hogy egyáltalán faultolási távolságba kerülhessenek. Az Ajka elleni második gólnál még ennyi sem sikerült.

Nagy tehát a baj, mert

  • se erőnlét,
  • se akarat,
  • se létszám.

Egy csomó dolog persze felülírható lenne, ha tudatosan játszanánk valamit, azonban ilyesféle elvárásaim már évek óta nincsenek.

Az Ajka ellen, vélhetően az új sportvezetés kérésére már egy rombuszos 4-4-2-t, vagy hasonlót láthattunk a pályán, elől Medgyessel és Kerezsivel, a középpályán pedig egyszerre Holmannal és Lőrinczyvel. Az első félidő még hagyján, azonban a második egyenesen botrányszagúra sikeredett. Erőtlenül és fogalmatlanul szaladgáltak a pályán, és a kispadról se lehetett érdemben belenyúlni a történtekbe, mert mégis kit hozol be?

Ha ezt szeretnénk játszani, akkor ahhoz bizony emberekre van szükség. Kerezsi esetleges távozásával és Vernes tartós kidőlésével (sérülés) maradhat előre Ihrig-Farkas, Medgyes, Krajcsovics, Simon Benedek és talán Holman. Nehéz elképzelni, hogy közülük ketten is nyolc-tíz gólos csatárok legyenek idén, plusz a gólpasszok. Ja, és Kundrákot megint elfelejtettem.

Az eddig nevezett játékosok alapján a keretünk (kiemelve a támogatott korosztály; aláhúzva aki még nem lépett pályára; a listában szerepel Csilus is, aki sérülés miatt még egyszer sem volt nevezve):

  • kapusok [3/1]// Tujvel (1983), Dúzs (2002), Gyetván (2005),
  • védők [7/6] // Pauljevic (1989), Ene (1993), Szabó Alex (2002), Benczenleitner (2003), Kulbachuk (2004), Pekár (2004), Szabó Tibor (2005)
  • középpályás [8/6] // Holman (1993), Lőrinczy (1994), Csilus (1995), Sigér (1995), Nyitrai (2003), Keresztes (2004), Kocsis Gergely (2005), Simon Szabolcs (2006)
  • támadó [8/7] // Vernes (1992), Ihrig-Farkas (1994), Medgyes (1995), Kundrák (1999), Kerezsi (2003), Krajcsovics (2004), Menyhárt (2005), Simon Benedek (2006)

Sajnos nem tudjuk pontosan mi az NSÜ ajánlása a fiatalokra, amit a Honvéd – ha minden igaz – már korábban elfogadott, annyit viszont tudunk, hogy az MLSZ NB II-es versenykiírása értelmében egy 2005. január 1. után született játékosnak végig a pályán kell lennie.

A lényeg, hogy ebből a szűkös keretből kell kirakni egy olyan csapatot, ami

  • megfelel a szakmai vezetés játékfelfogásról alkotott képének,
  • betartja a mindenféle szabályozásokat és ajánlásokat (kell a della!),
  • ütőképes,
  • nem fárad el a hetvenedik percre, és
  • van benne tartalék, ha cserélni kell.

A poszt címe nem véletlenül Hóvégi csapat. Kicsit olyan az érzésem, mint hó végén, amikor az ember belenéz a hűtőjébe: üres, ránéz a konyhapultra: tele van számlákkal, majd megnézi a banki egyenlegét, és döntést kell hoznia, mi fér még bele, hogyan ügyeskedjen az utolsó forintokkal. A fakó tavalyi bentmaradása érdekében hirtelen leigazolt Vernessel, akit felhoztak idén a nagycsapathoz pedig szinte olyan, mint visszavinni az üres üvegeket, hátha abból még kijön valami. És ezzel nem Vernes kritizálom, mert Rikárdó minden egykori trógersága ellenére óriási kedvenc, hiszen belőle még kinézem, hogy mutathat valamit a pályán, hogy szórakoztatni fog engem. (Erre tartósan megsérült.)


Közben nagyon úgy tűnik, edzőt sem a tervekhez és a lehetőségekhez kerítettünk, hanem kineveztük azt, aki hozzáférhető volt.


Szeptember 3-án éjfélig lehet igazolni szerződéssel rendelkező labdarúgót, utána viszont csak olyat, aki nem kellett sehova.

Nagyon nem vagyok nyugodt.


címlapkép: Steve Johnson / Pexels.com

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version