Mastodon

Történelmi tett lenne úgy indítania egy tulajdonosnak a Honvédnál, hogy sorozatban háromszor szenved vereséget a másodosztály aktuális utolsójától

Honvéd – Mezőkövesd @ Bozsik, 17:00

A posztnak ezt a részét utólag írom. Az ok a lehető legegyszerűbb: egészen sokáig fogalmam sem volt, hogy miről szóljon a mai nap, aztán belefutottam a rendszerben egy töredékbe, amit későbbre tettem el. Nem vág ide szorosan, hiszen a témája a tulajdonosváltások utáni első meccsek eredményessége, azonban a semminél jobb. Kicsit ugyanis elegem van abból, hogy újra és újra elmondjam, mennyire nem értek egyet a klub vezetőinek kommunikációjával, és minél tovább húzzák a csendet, annál inkább erősödik bennem valamiféle gyűlölet velük szemben. A gyűlölet fokozását az olyasmik például elég jól erősítik, mint Kerezsi lepattintása Felcsútra. Jelenleg undorító bagázsnak tartom az egészet.

Viszont unom sokadjára is leírni, és ezen hőzöngeni. Inkább egy kis minimál statisztika.


_tulajváltások a múltban

Hemingway 2006. július 6-án lett a Honvéd tulajdonosa, az első bajnokit pedig július 29-én játszottuk.

Hemingway-éra első öt meccs:

  • 0️⃣ Győr – Honvéd 2-0 @ DAC pálya
  • 1️⃣ Honvéd – Kaposvár 2-2 @ Csepel
  • 1️⃣ Honvéd – Újpest 1-1 @ Csepel
  • 0️⃣ Vác – Honvéd 3-1
  • 3️⃣ REAC – Honvéd 3-4

A Metalcom idény végén (2019 áprilisában) vette át a klubot. Pont kikaptunk otthon, vagyis a Hungárián a Videotontól és visszacsúsztunk az ötödik helyre, miközben a kupában pont túljutottunk a Budaörsön és várhattuk a Soroksár elleni elődöntőt. A bajnokság következő öt meccse két döntetlen (DVSC, Újpest), egy győzelem (FTC), majd megint két döntetlen (Felcsút, Diósgyőr). Utóbbi fájt a leginkább, egyrészt mert Vernes hármat lőtt, az utolsót, ráadásul az egyenlítőt a 84. percben, másrészt ezzel elbuktuk a dobogót.

A Metalcom első teljes idényének első öt meccse:

  • 0️⃣ Diósgyőr – Honvéd 2-1
  • 0️⃣ Paks – Honvéd 3-1
  • 0️⃣ Honvéd – Kisvárda 1-3 @ Hungária
  • 0️⃣ Honvéd – DVSC 2-3 @ Hungária
  • 3️⃣ Újpest – Honvéd 3-2 @ Fáy utca

Az Arago-Sport (továbbiakban: Arago) hivatalosan 2024. augusztus 15-én érkezett Kispestre, miközben a bajnokság első fordulóját július 28-án rendezték. Nehéz módszertani kérdés, hogy mit tekintsünk ténylegesen az Arago első öt meccsének, hiszen már a tulajdonosváltás előtt is itt voltak, és beleszóltak a dolgokba.

Az Arago-éra első öt plusz három meccse:

  • 1️⃣ Budafok – Honvéd 3-3
  • 3️⃣ Honvéd – Tatabánya 1-0
  • 0️⃣ Kozármisleny – Honvéd 2-0
    — Arago —
  • 0️⃣ Honvéd – Ajka 1-2
  • 0️⃣ Soroksár – Honvéd 3-1

Sosem egyszerű a tulajdonosváltás, azonban Kispesten látványosan megviseli a csapatot. Nem mondom, hogy hozzá vagyunk szokva a tulajváltásokhoz, 2006 nyara óta ez a harmadik. A Hemingway-korszak 4656, a Metalcom 1959 napig tartott, az Arago pedig 17 napja van itt.

Csak összehasonlításképp, a jelenlegi keretünkből Simon Benedek (2006. május 15.) alig két hónappal idősebb, mint a Hemingway-éra első napja.

Hemingway a teljes szétesésbe, a totális csődbe érkezett. Az ősz rá is ment a romok eltakarítására, így nem véletlen, hogy a tizenhatos mezőnyben a 13. helyen fordultunk a tavaszra. Télen aztán brutálisan megerősítette a csapatot, és azon túl, hogy tavasszal feljöttünk a 8. helyre és megnyertük a kupát, a sehol sem számító 2007-es naptári évben alig maradtunk el az MTK mögött. A 2007/08-as bajnokságnak egyértelmű bajnokesélyesként mentünk neki, és a klubtörténelem egyik legundorítóbb fejreállásával zártuk.

A Metalcom egy jól működő, nyereséges, dobogóközeli, kupadöntős csapatot vett át idény közben. Nyáron megerősítették, és a Coviddal terhelt idényben végül tizenkettőből az 5. helyen végeztünk, valamint megnyertük a kupát. (Mintha ilyesmit láttunk volna korábban.) Ami viszont innen következett az egy fokozatos sodródás, aminek a végén(?) 2023 májusában a klubtörténelem egyik legundorítóbb keretével sikerült kiesni az NB I-ből.

A másodosztály totális anyagi és szakmai nihiljébe érkezett az Arago, és amit eddig láttunk belőle, az nem a hűdenagy profizmust vetíti előre. Hónapok óta készülnek, készültek a klub átvételére, és ennyivel tudtak megérkezni. Pont mint a Metalcom, akik például annyira erős programmal érkeztek, hogy mindössze pár hétre hozták Lóránth Zoltánt ügyvezetőnek, mert fogalmuk sem volt, hogy hogyan és mivel kezdjenek bele, cserébe legalább nagy volt a pofájuk. A nagy pofa most is megvan.

Ahogy az egyik legkedvencebb csaposom, Norberto szokta mondani:

Lóf*sz van itt, nem karácsony.

Persze, hagyni kellene az újaknak időt, azonban kérdés: kinek és mire? Nyilvános program és gondolat nélküli emberekre minek pazaroljuk a drága időnket? Takarodjanak! Ha valaki nem vállal felelősséget, az takarodjon! Ez itt a Kispest/Honvéd, nem valami útszéli dinnyeárus.

Az Arago-éra első két meccsén rendre kikaptunk az NB II. aktuális utolsó helyezettjétől, és az Arago-éra harmadik meccsét otthon vívjuk az NB II. aktuális utolsó helyezettjével. Ha ma sem nyerünk, akkor könnyen lehet, hogy a következő meccset is az NB II. utolsó helyezettje vívja, azonban az már mi leszünk.

Kicsit (nagyon) olyan, mintha azt látnánk, hogy megérkeztek a házibuliba, és előbb odasz*rtak az asztal közepére, majd felgyújtották a kanapét. Annyira váratlan az egész belépőjük, pláne Kerezsi eladásával, hogy a meglepődéstől egy hápogásra se futja tőlünk. Mindeközben annyira sem tisztelnek minket, hogy legalább pár sorban elmagyaráznák mi a f*sz van, helyette folyamatosan a szurkolókra hivatkoznak, a szurkolókat ajnározzák, próbálva elkenni a saját maguk okozta problémát. Ha valóban fontosak vagyunk nekik, akkor talán nem így kéne viselkedni. (Itt most beidézném Laczkó vezetőedző meccs előtt nyilatkozatának egy részletét, azonban a honvedfc.hu reggel hétkor már biztosan nem volt elérhető, és most, negyed tízkor sem az. Erről kivételesen nem a klubnál tehetnek, bár mostanában nem ez az első ilyen jellegű probléma. szerk.: Még negyed tizenegykor is elérhetetlen, vagyis legalább három órája. Meccsnapon. A hivatalos felület. Én elgondolkodnék egy szolgáltatóváltáson.)

Nem tudom hova akartam kilyukadni, inkább mutatok egy táblázatot:

korszakligamérk.ppm
HemingwayNB I*3951,39
Metalcomösszesen1751,20
MetalcomNB I1381,17
MetalcomNB II371,30
AragoNB II20,00
ppm: pont per meccs
* a Hemingway-éra adatai nem tartalmazzák a Sopron elleni (2008) játék nélküli meccset

Ennyit számít néhány tizedpont. A Metalcom az NB II-ben is képtelen volt arra a pontátlagra, amire a Hemingway-éra az NB I-ben. Egészen hihetetlen és még mindig felfoghatatlan, sőt, értelmezhetetlen az a mélység, amibe taszítottak minket. Komolyan, Fórizsékat egyelőre az menti valamennyire, hogy valami egészen elképesztő féreg bandától vették át a klubot.

Viszont ez a valamennyire se tart sokáig, mert amit pár hét alatt műveltek, az sorra üti ki az embereknél a biztosítékokat, és lassan a főkapcsoló környékén kell keresni a problémát, nem pedig a kismegszakítóknál.

_meccsnap

A mai, Mezőkövesd elleni meccs mondhatni vízválasztó lesz. Ha megint kikapnak, akkor, – akkor nem is tudom. Ha már most a takarodj! vonalat képviselem, pusztán erkölcsi-etikai alapon, ha már most viccet csinálok a figurákból, akkor mi újat tudnék még mondani? Amikor már a Duke Nukem 3D klasszikus, állítólag a Kandó koleszában készült magyar szinkronja se segít:

https://csak.taccs.hu/wp-content/uploads/sites/10/2024/09/duke-nukem-itt-az-ideje-hogy-szetrugjam-a-seggeteket.mp3

És gondoljunk bele abba, hogy az alig két hete kinevezett edző ezt követően jó két hétre azonnal lelép a csapattól, mert válogatott szünet következik. Aztán vissza, alig pár nap együtt, magyar kupa a Kelennel. Addig ki figyel a szakmai munkára? Fórizs? Kamber? Vagy várj, mert ezt a nevet ki kell keresnem: Paulik István? (Helyette valamiért mindig Pindroch Csaba jut eszembe, annyira érthetetlen a jelenléte.) (Másik zárójel: a twitteren megtalálható @paulikistvan nem ez a Paulik István, pedig mennyire menő lenne. A twitteres Paulik ugyanis a karaokekaravan.hu bárhova telepíthető karakoe bulik szolgáltatója.) (Harmadik zárójel: Pippo Franco tuti nincs a gépében.)

_tényleg nincs mit mondanom

Egyszerűen elmúltak az elvárásaim. Ez a vezetőség látványosan szarik a fejünkre, a játékosok szintén, az eredményesség látjuk milyen, és a legszebb, annyira sötét bandáról beszélünk, hogy sem egyenként, sem csoportként nem képesek felfogni a helyzetet. Sőt, még nekik áll feljebb.

Csak azt szeretném, hogy vége legyen. Nagyon rég azt szeretném, hogy vége legyen, és ahogy haladunk előre, egyre újabb és újabb alternatív befejezések kerülnek elő, és egyik sem tetszik. A belátható és kalkulálható horizontra csak és kizárólag tragikus végeket vagyok képes elképzelni.

Szörnyű az egész.

Maradt a meccsre járás, és a próbálom jól érezni magam erőltetett akarása.


_közszolgálati címlapkép

Hogy a posztnak valami értelme és haszna is legyen, a címlapképünk ezúttal egy saját tervezésű gobelin/keresztszemes minta, mégpedig a Vissza a jövőbe filmek legendás autója, a DeLorean DMC-12. Használjátok bátran.

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version