Mastodon

Klubsajtó for dummies

Nagyon röviden a minimumról.

Nem volt nehéz észrevenni az elmúlt napokban, hogy a Honvéd kommunikációja teljesen összeomlott. Az új sajtóosztályról nem állítanánk, hogy hibát hibára halmoz, mert nem, hibázni csak akkor lehet, ha valamit próbálnának csinálni, azonban itt a csinálás helyett egy egészen furcsa ámokfutást tapasztalhatunk a semmibe. Amihez nyúlnak, nincs rá jobb szó, azt elb*sszák. Nem kicsit, nagyon.

Ha minden igaz, valami olyasmi történt, hogy egyik óráról a másikra kidobták az előző garnitúrát, és talán annyi időt sem töltöttek velük, hogy az összes jelszavat elkérjék a központilag üzemeltetett fiókokhoz. És el sem tudom képzelni hány különböző fiókkal rendelkezhet egy Honvéd: a honlapok (honvedfc.hu és magyarfutballakademia.hu) adminisztrációs felületei, valami tárhely a képeknek, videóknak, grafikai elemeknek, Facebook (Instagram, Meta Business Site, hirdetési rendszer, ráadásul ezek alapból több fiókok a jogkezelések miatt), gondolom van valami Bufferhez hasonló platform, levelezőrendszer (központi és személyes fiókok), közös naptárak, a nem használt Twitter jelszava, a Google Drive, amin keresztül például a sajtóakkreditáció zajlott eddig, gondolom van valami címtár a partnerekhez (szövetség, klubsajtósók, médiapartnerek és a többi – bár ezeket a kapcsolatokat általában a sajtós magának építi ki, és nem kerülnek átadásra), Youtube, MLSZ adminisztrációs rendszerek, és még ki tudja hány és miféle.

Amennyiben egyik napról a másikra kellene belerázódnom úgy, hogy azért kijelenthető, elég jól ismerem a Honvédot, és a bejövő adat mindössze annyi, hogy tessék, itt vannak a jelszavak, akkor első dolgom lenne leülni egy tollal és papírral, közben rágyújtani, inni egy kávét, és azon gondolkodni: mégis, mi a f*szt csináljak?

Ebben a posztban megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért baszogatjuk az összes lehetséges felületen a Honvéd új sajtóosztályát. Röviden: egyrészt, mert már nekünk is ciki, amit művelnek, és bár eddig is próbáltuk jelezni feléjük, hogy mit kéne legalább csinálniuk, jól láthatóan képtelenek voltak felfogni és/vagy megugrani, másrészt el kell fogadnunk, hogy ez a vezetőség ezt a minőséget képzelte ide, vagyis nincs más lehetőség, mint kihozni belőlük a legjobbat. Ahogy egy edző se fogja megtanítani a huszonéves játékost levenni úgy a labdát, hogy az ne pattanjon tőle méterekre, úgy mi is érezzük, reménytelen lesz felnőtt embereket megtanítani gondolkodni, helyesen írni, és úgy általában önálló sajtóosztályként működni. Azért persze teszünk rá egy kísérletet, mert ennyire vagyunk lojálisak a Kispesthez/Honvédhoz.

De vissza ahhoz az elképzelt állapothoz, hogy nekem kellene megoldanom a helyzetet.

Az nyilvánvaló, hogy gyorsan kijegyzetelném az elmúlt heteket, megnézném, az előző generáció mit és hogyan csinált. Az átmeneti időszakban nyilván a már kialakult megoldásokhoz nyúlnék, sorvezetőnek tökéletes.

Második lépésként megpróbálnám összeszedni a feladataimat, mert anélkül heti/kétheti/havi/idénytervet sem lehet készíteni:

  • nyilván cikkeket kell írni, de vajon miről? Van a nagycsapat, a fakó, a női, a fiú utánpótlás, a női utánpótlás, öregfiúk, és akkor ott van még a preakadémia meg a régió. Aztán van a klubnak történelme, vannak a klubnak szurkolói, jó lenne valami brandet is építeni (játékosok bemutatása, színes anyagok, miazmás). Ez nem kevés. A nagycsapat legalább öt-hét anyag (beharangozó, edzői nyilatkozat, stream, beszámoló, nyilatkozatok, visszatekintés, videó, képek). A fakó lehet kettő, ha nem történt valami nagyon érdekes vele (beharangozót besuvasztani valahova, összefoglaló, benne edzői nyilatkozattal). A nőit leszarom, csinálja, aki akarja. Az utánpótlásra szintén elég kettő (egy a heti program, és egy, amiben lehozom az eredményeket és megszólaltatom az edzőket).
  • a Facebookra és az Instagramra is kell tartalmat gyártani, mert a lakosság ott ér el minket elsődlegesen. A cikkek nagy része egyértelműen kompatibilis a platformokkal, azonban vannak olyan lepörgő instant cuccok is, amiket csak ide elég, vagy eleve ide érdemes kitenni. Ilyenek a születésnapi köszöntők, a pillanatok, vagy hogy a francba hívják azokat az egy napig elérhető bizbaszokat.
  • aztán ott vannak a meccshétvégék. Az idegenbelire akkreditálni kell mindenkit, megszervezni a lejutást, egyeztetni a helyiekkel, képbe kerülni, lemenni, meccs közben jegyzetelni (abból lesz a cikk, és nem kerülnek bele olyan baromságok, mint a lőtt fejesgól). Mire a meccsnek vége, gyakorlatilag kész az anyag. Sajttáj, a várakozás alatt felképezni-formázni az anyagot, interjú, utoljára átnézni és mehet ki az összefoglaló és a többi.
  • a hazai meccs valamivel bonyolultabb, ugyanis ott én lennék a rendező. Ide kell egy forgatókönyv, ráadásul nem is egyedül csinálnám szerencsére. Az akkreditációkat kezelni kell valahogy, a kollégákat belépővel kell várni, a sajttájt meg kell szervezni, névtáblák az edzőknek, ásványvíz, minden apróság, és még meg is fogok szólalni. Mit mondunk be meccs előtt, alatt, után? (Mit ír egyáltalán az MLSZ szabályzata, mennyit lehet pofázni?) Mi lesz a kivetítőn? Lesz valami egyéb rendezvény a stadionban? Lesz stream? Ki csinálja?
  • kell egy fotós, kell egy videós, az sem baj, ha ugyanaz csinálja. A meccsekről kellenek képek, hétköznap is kellenek képek, meccsek után kell videó, mert interjúzunk, és hétközben se baj, ha van interjú vagy valami videó kisszínesbe. A fotókat és videókat archiválni kell (beszédes névvel! és nem DCM_0423020.jpg vagy IMG_004255.jpeg), hogy illusztrációnak bármikor előkapható legyen, tehát tárhely, címkerendszer legalább az év, az ellenfél, a helyszín és a képen szereplők megnevezésével.
  • le kell adminisztrálni a honlap sok apró f*szságát: meccseredmények, tabellák, galériák feltöltése, videók bekötése a megfelelő helyekre, csapatok rendezése, játékosok adatlapjainak feltöltése, változások nyomon követése.
  • közben nyilván baszogatni fog a sajtó is, hiszen a Honvéd mindig érdekes. Van akinek írásban, és van akinek inkább szóban válaszolnék. Utóbbiból nem lesz anyag, de tudja, hogy értse.
  • honnan lesznek meg a grafikai elemek? Góloknál, meccsek előtt, Facebookra, honlapra, programhoz, eseményhez, mindenhez.
  • hogy nézzen ki egy heti terv? Mit tervezzünk előre a következő hétre, és az azt követőre? Mikor lesz válogatott? Mit tudunk átcsúsztatni az ottani szünetre, és hova tudnánk előre dolgozni akkor?
  • hogyan lesz vállalható a helyesírás, és olvasható egy fogalmazásom? Csak kéne egy ember, aki megszerkeszti, vagy legalább ránéz az anyagokra élesítés előtt.
  • egyáltalán kikre számíthatok? Mert amit most leírtam, abból ha csak a minimált hozom és egy kicsit igényes vagyok a munkámmal szemben, akkor sem biztos, hogy belefér egy nyolcórás munkanapomba, pláne, hogy a meccsek főleg vasárnap vannak, tehát a hétvégéim is ugrottak.
  • és természetesen minden pillanatban figyelni arra, hogy én egy klubot képviselek, és azt a klub(vezetés) megbízásából és elvárásai mentén képviselem.

Az első dolgom tuti az lenne, miután ezt végiggondoltam, és megnéztem az elmúlt hetek működését, hogy megpróbálnám összerakni az első hetemet. Mi a legszükségesebb? Aztán majd idővel kialakul a saját stílusunk, de addig kell egy fixált gyártósor.

  1. a nagycsapat meccsei előtt: mikor, ki ellen, hol? Mit kell tudni a csapatról? || Legalább arra figyelni, hogy az ellenfelek neveit eltaláljuk. A Szeged-Csanád nem ugyanaz, mint a Szegedi VSE! Csak azért mondom, mert simán összekeverik.
  2. szurkolói információk: mikor és hol lehet jegyet venni? Egyéb információk, ha vannak. Az első két pontból egy csomó minden mehet akár közös posztba is. || Ezzel szemben: jegyinfó egy hónapja és jegyinfó most. Baszki, elég lett volna átmásolni a régit, átírni az ellenfél nevét, kijavítani a linket, és békén hagyni az egészet. Se a másolás nem sikerült, se a linket kijavítani (404, a Mezőkövesdre mutat), és még a poszt is szétesett. Legalább annyi ellenőrzést csinálj, hogy megkattintod, és rögtön látod: nem jó.
  3. a nagycsapat meccsei idején: link a streamhez.
  4. a nagycsapat meccsei után: szöveges összefoglaló szinte azonnal (benne az összeállítással és a meccsvideóval, valamint legalább a gólok és a piros lapok közel pontos leírásával), interjú az edzővel, vágott videós összefoglaló, galéria.
  5. fakó és az U meccsek előtt: egy posztba elég összegyűjteni, hogy kivel játszanak a hétvégén, pár érdekesség bele, és mehet.
  6. a fakó hazai meccsei idején: link a streamhez. Ha idegenből van stream, akkor ugyanez érvényes. Magyarul: tudni kell, hogy miről és hol lesz stream!
  7. a fakó meccse után: összefoglaló (nem kell azonnal, de kell bele összeállítás, rövid szöveges tudósítás és az edző nyilatkozata).
  8. évfordulók, történelmi kitekintés: egy Kispest/Honvéd attól Kispest/Honvéd, hogy van történelme, és van mire emlékeznie.

A helyesírás majd kialakul, nem annyira bonyolult a sportújságírás nyelve. Régen, valamikor a két háború között a sportújságíró még rangnak számított, azonban szorgos munkával sikerült lezülleszteni, és ma már simán lehet cerberusozni meg luzitánozni, és messziről – tehát még véletlenül sem távolról – ellőni a labdákat. Sőt, az is elfogadott, hogy ha valaki nem érti mi a különbség a messzi és a távolról között. (A csákvári posztunkba beletuszkoltunk további pár apró dolgot, amire illendő lenne figyelni. Tényleg csak formaságok, azonban nem véletlenül léteznek.)

Az, hogy tartalom is legyen, abban nem reménykedem. Nem hiszem el, hogy ha valakinek eddig életében nem volt egyetlen önálló gondolata sem, akkor beülve a Honvéd sajtóosztályra, hirtelen kivirágzik, és ha nem is váltja meg klubsajtó világát, egy stabil átlagot képes lesz hozni. Nem, sajnos nem hiszek az ilyesmiben. Lassan húsz éve ülök különböző szerkesztőségi rendszerek előtt, írtam többezer cikket, blogposztot, terveztem már újságot, üzemeltetjük – pár héten belül – tizennégy éve ezt az oldalt, láttam már sok mindent, és azt nagy biztonsággal ki merem jelenteni, hogy ha valaki általános iskolás szinten is legfeljebb közepes fogalmazásra képes, ha annyira igénytelen a munkájával szemben, hogy egy rövid, alig párszáz karakteres anyagot se néz vissza, ha valakinek fogalma sincs egy klub működéséről, pláne nem az internetéről, ha valaki életében először nyomogat szerkesztőségi rendszert, és mindezt felügyelet nélkül teheti meg, abból csak és kizárólag óriási fejreállás lehet.

_igenis baszogatni fogjuk, nevetségessé tesszük őket, és az sem érdekel, ha egyik-másik elbőgi magát, mert

a klubról kialakított kép elsődlegesen a nagycsapat eredményessége, és másodsorban a klub kommunikációs- és sajtórészlegének a terméke. Az emberek ugyanis az általuk előállított tartalmakkal találkoznak a hétköznapokban.

Márpedig amit az új stáb művel, az szégyen ránk nézve.

Szégyen, amit a csapat művel a pályán, és szégyen, amit a klubkommunikáció képes kihozni magából. Eleve, már tényleg ne haragudjatok, és nem személyes, azonban mégis mi a francot akar képviselni egy klub azzal, ha egyik-másik alkalmazottjára rákeresve, rendben csak pletyka szintjén, de olyan sztorikat dobál fel az internet, amivel nagyon nehéz azonosulni? Vagy ha a szakmai múlt kimerül a bugyuta vigyorgásban, hiszen a kérdéseket vágáskor úgyis kiszedik, és nem derül ki, hogy magamtól egy egyszerű tőmondat összehozására se vagyok képes.

Jogosan tehetjük fel a kérdést: tényleg egy szobanövényt neveztek ki új sajtósnak, vagy ennél azért többet akar a klub kifelé mutatni? Mindenképp szeretnénk megjegyezni, hogy a kérdésünkkel egyáltalán nem szándékunk egy kalap alá venni, és megsérteni a szobanövények népes családját!

Amit eddig láttunk, az valami egészen rémisztő.

_marad a b*szogatás,

amíg bele nem szoknak, mert elfogadhatatlan, hogy ezt a nívót hozzák, és egy klubszinten fillérekbe kerülő osztály közel hasonló károkat okozzon, mint az eleve szánalmas nagycsapatunk.

képernyőkép a honvedfc.hu-ról 2024.09.24. 13:00-kor

_az igénytelenség csimborasszója

  1. Aqvital és nem Aquital a csákvári klub neve.
  2. A klubnevek között (–) nagykötőjel van és nincs szóköz.
  3. Az eredményben szintén.
  4. Az eredmény után zárójelben az első félidő utáni állás szerepel, és nem a második félidő eredménye. Természetesen szóköz nélküli nagykötőjellel.
  5. A kiállítva szó tartalmaz egy á betűt.
  6. Paulik edzőt is kiállították a 67. percben.
  7. Közöljük az összeállításokat is. A csapatrészek egymástól nagykötőjellel vannak elválasztva, a névsort pedig pont zárja.

A cikk vasárnap este óta ebben az állapotban olvasható a honvedfc.hu-n.


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version