Mastodon

Ki beszél itt már a kókusgolyóról?

children finger pointing at a boy sitting on a wooden floor

A ZTE – Honvéd meccsről két poszt készült:

  1. egy magáról a meccsről, benne a szokásos osztályozókönyvvel – amit itt találtok.
  2. és egy a ZTE levonulásáról, vagyis ez, amit éppen olvastok.

Az egerszegi események tévés felvételét ide kattintva nézhetitek vissza.

A gyűlölet nem pálya, nem pálya, nem páááálya

ordítja bele évek óta az éterbe egy kissrác az MLSZ rendezte mérkőzéseken. Konkrétan egy kilenc(!) éves kampányról beszélünk, olyan főszereplőkkel, mint Jova Levente, Balajcza Szabolcs, Kovács István, Rudolf Gergely, Kanta József, Tokody Tibor, vagy mondjuk Mohamed Remili. A játékosok mellett a klubok se semmik, hiszen ott van közöttük például a menet közben mindenféle komoly pénzügyi visszaélések miatt kizárt Győri ETO és Lombard FC Pápa.

Néhány apróságot leszámítva, ezen a kampányon kívül az MLSZ akkor lépett csak fel hangosan a szociológiai értelemben vett mindennapi rasszizmus (xenofóbia, etc) ellen, ha az a válogatott érdekeit sértette. És még ott se teljesen egyértelmű, hogy éppen mi a terve, mert miközben az MLSZ az UEFA/FIFA tagszervezete, addig a magyar kormány, és a magyar külügyminiszter képes bevédeni akár olyan jelenségeket is, amiket az MLSZ partnerei épp büntetnek.

Csoda, hogy fogalma sincs az egyszeri szurkolónak arról, hogy mi fér bele egy meccsen és mi nem?

És mielőtt azt gondolnád, hogy relativizálni próbálom a jelenséget, hát kurvára nem. Egy pillanatra sem gondolom, hogy a meccseken elhangzó egyes rigmusok ne a társadalom pillanatnyi mentális állapotát, valamint kollektív értelmi szintjét tükröznék. A meccsszituációk pont arra alkalmasak, hogy a felfokozott hangulatú egyének, akár magányosan, akár alkalmi csoportokba szerveződve, és ott hajtva – nevezzük most így: valamiféle – csordaszellem által, ezt a mentális állapotot hangosan, direkt módon villantják fel.

Ha nem tudod civilben, hogy miért nem kéne cigányozni, négerezni, zsidózni, ésatöbbi, ha a gyűlölésüket eleve teljesen természetesnek gondolja az emberek egy része, ha az ország általános mentális állapotán nem próbálunk meg változtatni, sőt, kimondottan támogatjuk a gyűlöletet (l. konkrétan a Magyar Kormány egyes kampányai az elmúlt években), akkor mégis mit várunk? Hogy a társadalom egyes kiscsoportjai majd nem így fognak viselkedni?


Az egerszegi eset és a kontextus

A fentiek ellenére mégis tartom, hogy Moniz kirohanása nem volt több, mint a rossz vesztes szerepének egészen kellemetlen eljátszása. Alig két perccel a második kapott góljuk után kakaskodás alakult ki a vendégszektor előtt, amit simán meg lehetett volna oldani egy-egy sárgával, vagy ha az egerszegi játékos tényleg játékon kívül belerúgott Dokába, akkor ott egy piros is elfért volna, de nem, Moniznak ennyi nem volt elég.

És nem hibáztatom érte, ő is egy ember, aki egy parciális szituációban, egy meccs közepén élte meg saját magát. Ő így viseli a vereséget, esetleg a saját integritására vigyázva, így keresi másban a felelőst. És bár elismerem, abban abszolúte igaza van, hogy a rasszizmusnak nincs helye sehol, így a pályákon sem, mégis a jelenség általa helyesnek vélt kezelésével nehezen tudok azonosulni. Egyszerűen azért, mert álságosnak tartom.

Ahogy Twitteren is írtam, egymás cigányozása az első perctől ment a két oldal erre fogékony, hangosabb tagjai között, viszont azt konkrétan nevetségesnek tartom, hogy a júliusi, Kispesten játszott Honvéd-ZTE mérkőzés alatt, ami után az egerszegi szurkolókat megbüntette az MLSZ fegyelmi bizottsága rasszista vétségek miatt, szóval akkor Moniz valahogy nem akarta lehívni a csapatát a pályáról. Mondjuk az is igaz, hogy ott a 47. perctől 1-0-ra vezettek.

A FEB összevont eljárás alapján a Bp. Honvédot a ZTE elleni hazai és a MOL Fehérvár elleni idegenbeli mérkőzésén szurkolóinak rendzavarásaiért (megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása, megbotránkoztató, sértő molinó kihelyezése és szurkolója elzárt területre történt bejutása) pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A FEB összevont eljárás alapján a ZTE-t, a Bp. Honvéd és az Újpest elleni idegenbeli mérkőzésén szurkolóinak rendzavarásaiért (megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása, az ellenfél játékosa felé sértő kifejezés használata) pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

via MLSZ fegyelmi bizottság

A Hivatalos Értesítőből további részletek is kiderülnek:

FEB-I-6/2022. (08.25.) számú határozat
Az FT megállapítja, hogy az eljárás alá vont Honvéd FC Kft. sportszervezet megvalósította a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 37. § (1) bekezdés b) pontja szerinti fegyelmi vétséget.
Ezért az FT az FSZ 37. § (2) bekezdése b)1), valamint az FSZ 37. § (5) bekezdés a) és d) pontjai alapján a sportszervezetet 2.250.000,-Ft, azaz Kétmillió-kétszázötvenezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

FEB-I-7/2022. (08.25.) számú határozat
Az FT megállapítja, hogy az eljárás alá vont ZTE Football Club Zrt. sportszervezet megvalósította a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 37. § (1) bekezdés b) pontja szerinti fegyelmi vétséget.
Ezért az FT az FSZ 37. § (2) bekezdése b)1), valamint az FSZ 37. § (5) bekezdés d) pontjai alapján a sportszervezetet 3.500.000,-Ft, azaz Hárommillió-ötszázezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

13/2022 (09.02.) számú Hivatalos Értesítő

Érdemes megfigyelni, hogy a Honvéd és a ZTE vétsége ugyanaz az alpont, a büntetés kiszabásának alapja szintén ugyanaz, a tétel mégis teljesen más. Vagyis az MLSZ fegyelmi bizottsága szerint a ZTE inkább, vagy jobban megvalósította ugyanazt a vétséget, mint a Honvéd.

És mi is pontosan ez a vétség? Mutatom:

37. § A mérkőzés rendjének megzavarása, sportszervezet szurkolóinak rasszista, gyűlöletkeltő cselekményei
a) A mérkőzés rendjének megzavarása, ha egy sportszervezet szurkolójának vagy szurkolóinak viselkedése akadályozza a mérkőzés zavartalan lejátszását, és/vagy a helyszínen jelenlévő szurkolókat, valamint a tv nézőket a mérkőzés élvezetében és/vagy megbotránkoztatást vált ki a közvéleményben.
b) A teljesség igénye nélkül az a) pontban meghatározott vétséget valósítják meg például az alábbi cselekmények, viselkedések:
− a mérkőzés ideiglenes felfüggesztését előidéző magatartás;
− a mérkőzés normális körülmények közötti tv-közvetítésének megzavarása;
− a játéktérre, vagy a játékteret a nézőtértől elválasztó határvonalon belülre történő illetéktelen bejutás;
− a játéktérre, vagy a pályakorláton belülre bármilyen tárgy bedobása;
− a törvényben tiltott pirotechnika használata;
− a mérkőzésen részvevő néző, játékos, szakmai stábtag, hivatalos személy veszélyeztetése, fenyegetése, akadályozása vagy bántalmazása, a mérkőzésre érkezésekor, a mérkőzés során vagy mérkőzésről távozásakor, a sportlétesítmény területén, valamint a sportlétesítménynek a mérkőzés megrendezéséhez igénybe vett közvetlen környezetében;
− nem engedélyezett tartalmú molinók, feliratok kihelyezése;
− nem engedélyezett tartalmú (például politikai vagy vallási érzékenységet sértő, az obszcén, illetve a gyerek közönséget megbotránkoztató) kifejezések, rigmusok, üzenetek kiabálása, feliratozása;
− a mérkőzés idő előtti lefújását előidéző rendzavarás;
− minden olyan egyéb rendzavarás, amely az a) pontban meghatározott következménnyel jár.

forrás: MLSZ hatályos Fegyelmi Szabályzat

Még egyszer, és egyáltalán nem relativizálva a jelenséget, nem igazán értem a ZTE képviselőinek őszintén naiv felháborodását a történtek miatt. Moniz, oké, őt ismerjük, nem az első hasonló kirohanása, azonban azt csak az igazán vájtfülűek bökik ki, hogy ezek a kirohanásai a legritkább esetben köthetők a csapata által megnyert meccsekhez. Mondom, nincs ezzel semmibaj, ő egy ilyen karakter.

2013-ban, tehát Moniz edzősége alatt egyes ferencvárosi szurkolók ezt a drapit húzták ki egy MTK elleni meccsen. (Csatáry volt a kassai gettó parancsnoka 1944-ben.) A Fradi ekkor a pályán maradt, azonban – és mennyire más világ volt még akkoriban – az esetet elítélte a klub elnöke, Kubatov Gábor, és valószínűleg ez volt az egyik utolsó lökés az új stadion beléptetőrendszere, a vénaszkenner bevezetése felé, ami miatt a Fradi táborának egy része éveken át nem járt meccsre.

Moniz mellett az egyébként kispesti nevelésű, majd a Fradiban éveket lehúzó, jelenleg a ZTE sportigazgatójaként dolgozó Dragónertől is kifejezetten furcsa a Sportrádióban lenyilatkozott hirtelen jött felháborodás:

“Egy olyan huhogásba kezdett bele a vendégtábor, ami miatt azonnal le kellett volna fújni a mérkőzést.” – mondta szó szerint, ami egyszerűen nem igaz, szimpla utólagos kitaláció.

Kezdjük azzal, hogy a szurkolótáborok rigmusai rendre behallatszanak a tévébe, vagyis ha a vendégtábor huhogásba kezdett volna, az egész biztos hallható lenne a felvételeken. Tehát nem a tábor huhogott, és mint jelen lévőt, baromira sért, hogy egy nem táborszintű dolog miatt konkrétan lerasszistáz engem is Dragóner. A viccet tényleg félretéve: kikérem magamnak!

Huhogás természetesen volt. Páran, legfeljebb pár tucatnyian. Aki akarta, hallhatta. Nincs rá mentség, ahogy az sem mentség, hogy én speciel nem huhogtam (továbbá cigányozni sem cigányoztam, mert a szöveg tartalmán túl, baromira nevetségesnek és valahol szánalmasnak tartom, hogy pont ugyanazzal a rigmussal cigányozzák egymást az egyes érdekelt felek).

Ahogy körbenéztem ezekben a pillanatokban, igen, láttam huhogást, és igen, láttam kurvasok citrompofát is, akiknek baromira nem tetszett a pillanatnyi történés.

Mégis mit lehet tenni ellene? Indítasz egy dalt, és reméled, elég sokan becsatlakoznak ahhoz, hogy a hangot hanggal elnyomjuk? Ekkor már tökmindegy, a strigulát rég behúzta az ellenőr, huhogás, rasszizmus, pipa, kedden tárgyaljuk.

A butasággal, esetleg a közel öntudatlan állapotokkal baromira nehéz mit kezdeni. Cserébe a büntetés kollektív, ugyanúgy megkapom én is, a látványosan egyet nem értő citrompofák is, és a huhogók is. Mindenki.

További adalék a történethez, hogy a ZTE csapatkapitánya, Kálnoki Kis évekig Kispesten játszott, a pályára lépő Szendrei, Gergényi, Májer és Klausz Milán egyenesen kispesti nevelés, ahogy a padon maradó Németh Dániel is, vagyis Dragóneren kívül bőven voltak olyan szereplők az egerszegieknél, akik elég jól kell ismerjék a kortárs kispesti közeget, a kispesti tábort. Nehezen hiszem el, hogy bármi különössel, váratlannal szembesültek volna a levonulás előtti percekben, mint ami bármikor előfordulhat szórványosan egy magyar bajnokin, ráadásul mivel elég jól ismerik a Kispest táborát, erősen meglepődnék, ha rasszistaként tartanának minket nyilván magukban.

Elismerve, hogy igen, történt huhogás a vendégszektorban, a levonulásos jelenetsort továbbra sem tartom többnek, mint a rossz vesztesként viselkedő Moniz magánakciójának.


A jelenség létezik, és persze, tenni kéne ellene valamit

Nyilván, könnyű lenne azt mondani, hogy valójában össztársadalmi megoldásra volna szükség, ahol az egyének és a hatalom akarata összezár, és ugyanazt hangsúlyozza: minden ember egyenlő minden emberrel. Az idő elkezd dolgozni, és szépen, lassan a végén a korábbi kételkedők nagy többsége is megérti, miért hülyeség az, amit korábban gondolt.

Nyilván ilyesmi még véletlenül sem fog előfordulni abban az országban, ahol simán lehet sorosozni (kisbetű, köznevesült forma), simán lehet gyűlölködni akár kormányzati szinten, simán lehet hazudozni, ahol a közmédia simán lehoz olyan anyagokat, hogy Bécs alig valamivel jobb hely, mint Aleppó külső, ésatöbbi. Mit várhatunk egy ilyen közösségtől?

Őszintén, kibaszott abszurdnak tartom, hogy miközben hallgatólagosan szinte támogatjuk, sőt, egyes esetekben aktívan szítjuk is az irracionális gyűlöletet, addig a szavak szintjén mindent, de tényleg mindent elítélünk, büntetünk, szankcionálunk, különösen amikor nemzetközi (nyugati) irányba kell villantani. A kontextusából gondosan kiragadva ugyanazt a tettet, persze egyes részeit elhallgatva valódi szabadságként értelmezi, és dicshimnuszt zeng róla a politikum és a társadalom egy része, miközben az adott rendező szervezet/joghatóság bünteti, és amit a klasszikus szóhasználattal jóérzésűnek nevezett emberek nagy része elítél. Épülnek a párhuzamos valóságok.

És persze ebből eredeztethető a mindig minket, szegény magyarokat bántanak világa is. Vette bárki a fáradságot arra, hogy megnézze, mi történik egyébként a világ más tájain? Mindig minket büntetnek, vagy általában azt büntetik, aki megszegi a szabályokat, és ezért lehetőség van az érdemi megbüntetésére? És figyeljük meg, a mi az bárki lehet: magyarok, magyarság, Honvéd, szurkolók, bármilyen valós vagy képzelt kiscsoport, bárki. Mindig Minket.

Nincs ötletem

Én annyit tudok tenni, hogy nem vagyok hajlandó részt venni egyes rigmusokban, és azt legfeljebb remélhetem, hogy az a szűkebb társaság, vagy közeg, akivel meccsre járok, vagy akikkel a meccsen vagyok, szintén így gondolkodnak.

Viszont az is van, hogy ha a társadalomban megfigyelhető szociológiailag normálisnál súlyosabb lenne a helyzet a szektorunkban, akkor még hallgatólagosan sem támogatnám a jelenlétemmel, és idegenben inkább beülnék valahova a hazaiba.

Nehogy azt gondoljuk, hogy a lelátók népe jelentősen jobb vagy rosszabb, mint az a társadalom, amelynek a tagjai alkotják.

A lelátó és a mérkőzések felfokozott hangulata legfeljebb felerősíti az amúgy is széles körben elterjedt, létező jelenségeket.


Széljegyzet: kókusgolyó

Zalaegerszeg, nagyjából húsz éve
A T-Online korabeli reklámja

Ma már egészen elképesztő, hogy akkoriban egy hatalmas multicég minden gond nélkül bevállalhatta ezt a reklámot. Az egerszegi kiírás precízen követi a korszellemet, és a maga módján még vicces is.

Közben eltelt húsz év, és többek között pont a T-Onlinenak, vagyis az általa is szolgáltatott internetnek köszönhetően nagyon megváltozott a világ. Akkoriban jó esetben a passzív agresszióról hallott az emberek többsége, hogy azóta olyan fogalmak között vesszünk el, mint a mikroagresszió, a píszí (politikai korrektség), a píszíre adott válaszok (nem sorolom fel őket, van annyi belőle, mint a szemét), aztán a safe space, az etikai veganizmus, az lmbtq ésatöbbi. Akkoriban laktózérzékeny ismerősünk is alig volt, most meg csak gluténosból van több tucat. Még a glutén szót sem ismertük, talán páran a sikért.

Szóval nagyot változott a világ, és lehet azt játszani, hogy nem haladunk vele, azonban az emberek jelentős része mégis menni fog. Munka, család, tévé, internet, szórakozás, vagyis élik az életüket a megszokott mederben, és észre sem veszik: változnak, alakulnak. Nincs ezzel semmi baj.

És ők, a csendes tömeg lesznek azok, akiket idővel elkezdenek zavarni az olyan jelenségek, mint ami például a fenti videóban is látható. Ha ma megkérdeznénk róla az embereket, simán rasszistának tartanák, mert a tömegkultúra, vagyis inkább a tömegek elvárása ebbe az irányba haladt.

Egy századelővel ezelőtt A néger-smokk (Weiner István, Baumann Károly, Vincze Zsigmond) simán sláger lehetett; az állatkertben szenzációként hirdették és mutatták be a néger falut, ahol konkrétan emberek voltak kiállítva, és még folytathatnánk a sort.

A kókusgolyó óta nagyjából húsz év telt el, és ami akkor ha neccesen is, de belefért, az ma már nem feltétlen. A huhogás és a nyílt zsidózás már akkor is sok volt, azonban cigányozni úgy néz ki, most még lehet.


címlapkép: Mikhail Nilov on Pexels.com

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version