Mastodon

Azt már tudom, hogy hol nem vertük meg az Újpestet

Csak nem bírtam ki, és ránéztem az InStat adataira tegnapról. Tudtam, hogy nagyon nem voltunk jók, hogy az Újpest kvázi lefocizott minket, de még így is meglepődtem a számokon.

Bocsi, most nem szaroztam a vizuális megjelenítéssel, egyszerűen kiszkrínshotoltam egy exceles feltételes formázást

Kezdjük a lényeggel: az Újpestnek 503, nekünk 280 ember-ember passzunk volt. Sőt, amíg ők 84%-os pontossággal tették a labdát, addig mi csak 75%-ossal. Félelmetes különbség, és akkor még nem is tettem hozzá, hogy csaknem úgy dupláztak, hogy náluk 29:40 percig volt a labda, miközben nálunk csak 20:57-et, vagyis jelentősen gyorsabbak voltak labdás gondolkodásban. (3,53 vs. 4,49 másodperc két pontos passz között.)

Ha ennyi még nem lenne elég, akkor mondom a legkeményebbet: a Horváth-Lovric-Kamber-Hidi/Nagy Geri belsőrésznél jelentkezett az összes pontos passzunk 56,8%-a, míg a maradék hét játékosnál a 43,2%. Mivaaaan?

A kifotózott képen tehát azt láthatjátok, hogy

  • a kezdőcsapatunknak darabra hány pontos passza volt (fentről-le, balról-jobbra: Horváth, Botka, Lovric, Kamber, Baráth, Szilágyi, Vaszke, Hidi, Gazdag, Gyula, Eppel);
  • a poszton hány pontos passz volt (Vaszke+Holender, Gyula+Vernes, Hidi+Nagy Geri);
  • a csapat összes pontos passzából hány százalék esett a posztra;
  • alatta pedig kiemeltem néhány játékos adatát. És csak az érdekessége miatt teszem hozzá, hogy
    • Kamber a csapat 2015/16-os bajnokságban összes pontos (9045 db) passzának 10,97%-át adja;
    • a kapusposzt (Szabi, Nagy, Horváth együtt) 7,6%-át;
    • vagyis csak a kiragadott példák is jól mutatják, hogy bőven felülreprezentált és szokatlan jelenség volt ezen a meccsen a kiemelt négy játékos labdajáratása.

Vagyis fogalmunk nem volt, hogy mit csináljunk akkor, ha nálunk a labda. Körülményesen és lassan tologattuk egymásnak hátul, a balszélt (Baráthot és főleg Szilágyit) teljesen ignoráltuk, a támadósorig alig jutottunk el, és a középpálya kétharmadának csúfolt támadóbb felfogás, vagyis a Vaszke/Holender-Gazdag páros annyira bedőlt, hogy nettó emberhátrányt jelentettek szinte az egész meccsen.

Ezek után egészen meglepő, hogy háromszor kaput tudtunk találni, pláne, hogy ebben a bajnokságban két csapat ellen nem megy nekünk egyáltalán, és az a Vasas mellett az Újpest. Csak kettejükkel szemben negatív az idei legfontosabb mutatónk, a kaput eltaláló lövések száma, és amíg a Vasasnál három meccsre csak -2 jut, addig az Újpestnél -8, ami azért elég nagy difi. Például a Fradival szemben +5-ön állunk, és az ősszel minket lemosó Videoton is +1, az átlagunk pedig +4, szóval tényleg nem fekszenek nekünk a lilákok.

De ez a tegnap akkor is megmagyarázhatatlan volt. Ha jellemzően nincs nálunk a labda, akkor amikor mégis, az nagyon nem jó ötlet, hogy a saját kapunk előtt tologatjuk minden fogalom nélkül, mert az legfeljebb 0-0-ra lehet jó. Mondjuk ki, az egyik leggyengébb és egyben legrosszabban megkomponált meccsünket játszottunk ebben a bajnokságban tegnap. Ezek után csak jobb jöhet.

// ha még nem osztályoztál, akkor a szokott módon megteheted itt.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version