Mastodon

A Honvéd név kötelez: erőltetett menet a rezsiharc frontvonalába

Bezárják a Bozsikot – adta hírül a klub, és ha valaki csak a címet, esetleg a leadet látta, netán ugye, hiszen Facebook, a csak a címet olvasók kommentjeit, akkor azt hihetné, vagy minden a legnagyobb rendben, hiszen máshol is hasonlók történnek, vagy akkora a baj, hogy nem lesz miből igazolni télen három újabb jobbszélsőt és két egyéb fenoménót.

A helyzet ennél valamivel összetettebb, azonban a döntés – papíron – nem nélkülözi a realitásokat.

Ha visszanézzük az új Bozsik építésének bohózatos történetét a közbeszerzési értesítőkben, akkor észrevehetjük, hogy valamikor a sokadik eredeti átadási időpont környékén módosítottak még egy utolsót a műszaki tartalmon, csúsztak egy újabb kilenc hónapot, és a mintegy egymilliárd forintos utólagos kérések egyike sem a stadion energiahatékony működtetésével volt kapcsolatos, helyette inkább a fejépület belső tereit tervezték újra.

Mivel a korábbi közbeszerzések is csak a minimumot tartalmazták, vagyis a ledes világítást és a tetőre felhelyezett pár napelemet, így a végül 16 milliárd forint környékén felhúzott új Bozsikról kiderült, hogy bár nagyságrendileg többet tud, mint a régi, valahogy mégis jóval drágábban üzemeltethető. Plusz ugye, jó párszázmisi elpattant az oroszlánra is, aminek legalább ledes, tehát alacsony fogyasztású belül az amúgy alig látszó világítása.

Jelenleg egy olyan abszurd helyzet állt elő, hogy a százötvenmillióért beszerzett fűnapoztató, és a nagyjából hasonló összegbe fájó gyepszőnyeg együttesen olcsóbb, mint a jelenlegi árszint mellett bekapcsolni a gépeket, napoztatni, fűteni, gondozni.

Az energiaválság, a drasztikusan növekvő rezsiköltségek és az ennek következtében kialakuló negatív gazdasági folyamatok minden felelősen gazdálkodó intézményt költségcsökkentésre és racionalizálásra kényszerítenek.
(…)
A november 13-i, Ferencváros elleni mérkőzés után a klub bezárja a Bozsik Arénát, melynek újranyitásáról január végén dönt majd, mérlegelve a hazai mérkőzések más helyszínen történő lebonyolítását is.
A válságkezelési intézkedések célja a Budapest Honvéd FC működőképességének fenntartása, amelyet első körben a fentebb leírt takarékoskodással, átszervezésekkel, racionalizálással próbál a klub megoldani. Mindezek mellett vizsgáljuk, hogy milyen további lehetőségeink vannak a drasztikusan megnövekedett költségek fedezésére ebben a rendkívüli gazdasági helyzetben.

részlet a Honvéd közleményéből.

Nincs tehát semmi meglepő abban, hogy bezárják a Bozsikot, és igazából abban sem, ha elgondolkodnak azon, hogy tavasszal esetleg bérelt, és így talán olcsóbb stadionban játsszuk a meccseinket.

Apró megjegyzés: az új Bozsikban március óta nem nyertünk, sőt, az itt rendezett 22 meccsből is mindössze ötöt, így nem meglepő a mérhetetlenül szánalmas hazai 1,09-es pontátlagunk sem. Ugyanebben az időszakban egyébként 1,13 pontot átlagoltunk idegenben. A tabellán elfoglalt helyezésünket nézve, nem biztos, hogy baj, ha elhagyjuk ezt a stadiont.

A nagyobb gond inkább a hozzáállással van.

  • Talán illett volna úgy módosítani a stadiont, ha már úgyis csúszik, ha már a Covid miatt úgysem lehet benne meccset játszani, hogy az érdemben fenntartható legyen. Szép dolog a menő VIP és fejépület, azonban a kutya se fog annyi rendezvényt idehozni, hogy abból tartósan rentábilis legyen a stadion fenntartása. Az energiahatékonyság csak akkor tűnik viccesnek, ha olcsó, hatósági áras energiát használunk, azonban egy olyan országban, ahol gyakorlatilag nulla a helyben kitermelhető energiahordozó, lehet azzal számolni, hogy idővel elmúlik az olcsó, dotált energia, és akkor majd keményen fizetni kell.
  • Tervezni kellett volna ezt az évet. Tavaly óta látni, hogy másznak fel az energiaárak, hogy romlik a forint, vagyis minden drágul, amit euróban vagy dollárban számolunk el. Ennek ellenére Kispesten a tavalyra 40 milliósra tervezett végül 84 milliós rezsit idén 85-re tervezték, vagyis kevesebb, alig egy százaléknyi emelkedéssel számoltak.
  • Nyáron aztán úgy tűnt, a klub elkezdett korrigálni, és megvált több olyan játékostól is, akinek valószínűleg egekben volt a fizetése, hogy
  • aztán ez a korrigálási kísérlet hamar irányt váltson, és pénzért igazoljanak edzőt, pénzért igazoljanak játékost (Doka), majd amikor látszott, hogy rémesen gyenge a keret, akkor gyorsban hozzanak még három embert, akikből kettő (Samperio, Domingues) vélhetően nem alsópolcos fizut kap.

Itt érdemes újra elolvasni a klub közleményének utolsó bekezdését:

A válságkezelési intézkedések célja a Budapest Honvéd FC működőképességének fenntartása, amelyet első körben a fentebb leírt takarékoskodással, átszervezésekkel, racionalizálással próbál a klub megoldani. Mindezek mellett vizsgáljuk, hogy milyen további lehetőségeink vannak a drasztikusan megnövekedett költségek fedezésére ebben a rendkívüli gazdasági helyzetben.

További lehetőségek a költségek fedezésére – hoppáka. Az iménti felsorolásból ugyanis kihagytam a legfontosabb pontot:

  • az ingyenpénzt! Vagyis azokat a tíz-, és százmilliókat, milliárdokat, amiket a tulajdonosváltás óta Állambácsi csepegtetett a klubnak. Szinte nem tudtak akkora hülyeséget csinálni, hogy a végén ne érkezzen a fedezetére egy kisebb-nagyobb összeg. Felelős természetesen soha nem volt, a balhét mindig az aktuális edző, esetleg pár játékos vitte el.

Sajnos az van, hogy a Honvéd a menedzsmentje szintjén egy életképtelen klub, ami úgy viselkedik, mint az apuka pénzén élő úrifiú. Tetszeleg, bulizgat, társasági életet él, és közben herdál. Értéket nem igazán teremt, hozzá nem tesz a dolgokhoz, csak vegetál – és közben nagyon magabiztos, hiszen ott van alatta a háló, a biztonság, hogy apuka majd elsimítja, ha valami rosszul jönne ki.

A jelenlegi Honvéd ebben a formájában csak tisztán mások jóindulatából létezhet.

Talán nincs a világon másik, magát civilizáltnak gondoló ország, ahol ilyesmi előfordulhat. Nem azzal van a baj, hogy állambácsi tartja el a klubokat, olyanra láttunk és látunk elég példát, hanem azzal, hogy amíg itthon is léteznek működő modellek, addig szó nélkül hagyják azt, ami Kispesten történik.

És ennek itt a következménye: komolyan felmerül, hogy az országban legutoljára átadott stadionjából is ki kell költöznie a klubnak, mert képtelen kifizetni a rezsijét.

Az, hogy télre lekapcsolják, rendben, hogy a füvet elengedjük, majd veszünk újat, abszurd, de jelenleg érthető, azonban az, hogy ne a Bozsikban játsszuk a hazai meccseinket, a világ vicce.

Persze, jóval olcsóbb lenne bérelni a Hungáriát, esetleg még olcsóbb Szegedet (a Kispest-Honvéd soha nem megy Szegedre!), vagy Dunaújvárost (Pini kihúzhatja a mellét), azonban ha egy klubvezetés azt is képtelen kigazdálkodni, hogy a tulajdonában lévő klub otthon játssza a meccseit, akkor arra milyen szót kell használni?

Mellékesen az megvolt, hogy nyilvánosan rajtunk kívül eddig egyedül a Videotonnál került elő annak a lehetősége, hogy tavasszal esetleg nem a Sóstói stadionban rendezi meg a meccseit? Tizennégyezres, alig kicsit túlméretezett stadion. Debrecen hasonló, ott is januárban döntenek a hogyan továbbról.

Amúgy

most pont elkezdhetnék reménykedni, hogy a racionalizálásokkal a klub is egy fenntarthatóbb, értelmesebb pályára áll, és lesz végre valódi gazdája, azonban az elmúlt három és fél év tapasztalata az mondatja velem: ne tedd, Hanta, nincs mire.

Nem hinném, hogy a most bejelentett kispesti válságkezelés többől állna, mint a kötelező kűrök eltáncolása (a nem használt létesítmények bezárása, a többinél átállás egy energiatakarékosabb működésre, home office, stb), mert közben sejtjük, hogy a valódi válságkezelés mindenféle kilincsek fogdosásából és telefonhívásokból fog állni: valaki adjon már egy kis pénzet! És az sem baj, ha véletlenül sok lesz, mert bármennyit el tudunk költeni.


Szeretném megjegyezni, hogy egyébként híve vagyok a fenntarthatóságnak és a költséghatékony működtetésnek, vagyis nem tartanám ördögtől valónak, ha több klub ugyanabban a stadionban, azonos napon játszaná a mérkőzéseit, spórolva egy nagyobb összeget a rezsin.


címlapkép: Barla drónképe az építés idejéről, amikor még lett volna késő előre is gondolkodni.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version