Mastodon

Hátha ti észrevesztek valami összefüggést ezen a grafikonon

A bajnokságban lejátszott tizenhét meccsünk kevesebb, mint felén(!) sikerült eddig pontot szereznünk, ráadásul Újpesten úgy kaptunk ki hétvégén, hogy a lehetséges 990 percnyi játékidőnkből 731 esett légiósra, ami kimagaslóan a legtöbb az idényben.

Ha tovább bontjuk az adatokat, akkor azt is észrevehetjük, hogy a tavaly nyár óta igazolt játékosok 540 percet játszottak, ami szintén a legmagasabb érték az idényben. Vagyis mielőtt elkezdenénk fiatalozni, hogy miattuk szar minden, vegyük figyelembe,

  • az igazolások remekül sikerültek, és velük dőlnek a pontok,
  • a légiósok a belüket kiteszik a pályára, és dőlnek a pontok,
  • ráadásul milyen fiatalt játszatnál az új/légiós helyett, ha vele amúgy szarabb lenne?
  • nem érted, egyszerűen nincs ehhez a szinthez megfelelő saját nevelésű játékosunk!

Mondom a demagógot:

ehhez nem is kell.

Valóban igaz, hogy a fiataljaink között alig páran vannak, akinek találunk a lábában legalább pár NB II-es meccset, így viszont komoly bátorság bevállalni őket. Például a téli edzőtáborba kivitt Átrokék helye még simán az U19-ben lenne, miközben tavaly bemutatkozott és játszott pár meccset a felnőtt NB III-ban, majd alig pár hónapra rá már a nagycsapattal készült. Nyugodtan feltételezhetjük, hogy még nincs kész pótolni egy Jonsssont, vagy egy húsz perceket kapó Dominguest.

Elég kicsit körbenézni, hogy jelenleg kik azok a fiatalok, akikre számíthatnánk, vagyis akiknek a pedigréjében találunk legalább pár felnőtt meccset:

És nagyjából ennyi, belőlük kellene válogatni. Például egy Németh Barna vajon mennyivel lett volna károsabb, ha ősszel ő jön be arra a pár alkalomra csereként Traoré helyett? Szabó Alex mennyivel okozott több kárt az ősszel, mint mondjuk Cirkovic vagy Doka? És mennyivel tett hozzá kevesebbet az eredményességünkhöz?

Rendben, volt idő, amikor bővebb eresztéshez lehetett nyúlni az akadémiáról, azonban egyáltalán nem érezni azt, hogy akik most a fiatalok helyén játszanak, azok annyival minőségibb, és főleg nem eredményesebb játékosok lennének csapatszinten.

Viszont nem erről akartam beszélni, hanem egy grafikonról, amit mutatok máris:

A vízszintes tengelyen a légiósok, a függőlegesen az akadémisták játékpercei, és minden metszéspont egy-egy mérkőzés, ahol pirossal a győztes meccseket, zölddel pedig a döntetleneket jelöltük.

Képtelen vagyok bármit állítani tizenhét meccs alapján. Annyi azért látszik, hogy

  • a pontszerzések inkább a kevesebb légiós- és több akadémistapercek térfélen vannak, vagyis balra és felfelé.
  • Viszont az is látszik, hogy a kiugróan sok légiósperc se jelent automatikus vereséget, pláne, ha kevés hozzá az akadémista.
Az előző grafikon annyi különbséggel, hogy mindkét tengely 0-990 perc, vagyis egy csapat teljes játékideje.

Jól látható, hogy egyetlen meccs kivételével a légiósok adják az összes játékperc legalább felét (fontos: Lovric és Tujvel nálunk nem légiós!), miközben olyan mérkőzés, ahol akadémista legalább az összes perc negyedét, vagyis 248 percet a pályán töltött volna, mindössze háromszor fordult elő, és abból az egyik pöccre 248, a másik 249 perc volt.

Úgy néz ki, igazán nincs komolyabb összefüggés a játékpercek és a légiósság/akadémiai nevelés között, vagyis újfent felmerül a kérdés:

ha ennyire mindegy, akkor miért nem inkább a sajátjaink játszanak?


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version