Mastodon

Az embert többek között az eszközhasználat emelte ki az állatvilágból

Már akit.

Komolyan felmerül bennem kérdésként, hogy ezekből a szekusokból hánynak van erkölcsi bizonyítványa? Vajon hány láthat el hivatalosan is vagyonőri, biztosítási feladatokat? És egyáltalán, miből gondolja, hogy joga van viperával és egyéb ütőeszközökkel felszerelkezve, gázsprayvel fenyegetni, majd lefújni embereket? Aljas módon, tettleg bántalmazni? Csodálkozik bárki, ha az ilyesmire válaszreakció érkezik?

A szemet irritáló és a torkot maró gázspray elől menekülő, síró kisgyerekek a vendégszektorban, akiknek annyit tudtunk csak mondani, hogy ne mosd le az arcod, mert attól rosszabb lesz. Inkább sírj egy kicsit tovább. Miután ezek az erős eufemizmussal biztonságinak nevezett szakemberek mindenki alaposan átmotoztak a bejáratnál, bent viperákkal, gázsprayvel és mindenféle kézre húzható alkalmatosságokkal (ütőkesztyűvel) vártak minket. Komolyan kérdezem:

Kazincbarcikán ki volt a valódi áldozat?


Utólag végiggondolva az eseményeket, teljesen egyértelmű, hogy a szekusok az első perctől készültek valamire. Nem volt bonyolult észrevenni a helyszínen, hogy a sárgamellényesek két, egymástól jól elkülöníthető csoportot alkotnak. Az egyik fele a klasszikus, az alsóbb NB-s és megyei bajnokságokból ismert rendező, a másik pedig az alábbi képen is jól látható szakember, a személy- és vagyonvédelem, a biztosítási iparág felkent papjai:

Képernyőmentés abból a rövid videóból, amin az látszik, hogy a felfegyverzett szeku kimenekül a vendégből

Néha egy-egy enyhén kapotos szurkoló kicsit megrángatta a kerítést, ha kihagytunk egy helyzetnek látszó helyzetet, esetleg egy-egy dalhoz aláfestő hangként néhányan rácsaptak a kerítésre, de ennél vadabb dolog nem történt egészen addig a vendégben, amíg a szekuból páran el nem kezdték fotózni a szurkolókat. Elnézve a szakembereket, nyugodtan feltételezhetjük, hogy az adatvédelemhez is hasonlóan állnak, mint a fegyverviseléshez, tehát teljes joggal merül fel kérdésként: mégis, mi a f*szt képzeltek? Páran szóvá tették, hogy a fotózást abba kéne hagyni. Ezen kívül

a vendégszektorban legjobb tudomásom szerint nem történt semmiféle olyan esemény, ami kiválthatta volna ezeknek a szakembereknek az indokolatlan mértékű reakcióját.

Éppen ezért, ami a fellépésük után következett, szociológiai értelemben teljesen normális. A reakció adott helyzetben válaszreakciót szült. Kicsit eloszlott a könnygáz, és ekkor páran megindultak, hogy szóvá tegyék: mégis, mi a f*szt képzeltek?

Az addig bátor, felfegyverkezett, könnygázzal és hátbarúgással támadó szeku ekkor előbb kimenekült a szektorból, majd a pályán keresztül magára zárta egy másik szektor ajtaját. Mégis, mi a f*szt képzeltek?

Hosszabb, azonban nagyon rossz minőségű videó az eseményekről a hazai oldalról filmezve:


Egyáltalán nem támogatom a lelátói erőszakot, mert alapvető érdekem az, hogy jövő héten is lehessen meccsre menni, és ha valami ennek gátja, akkor az MLSZ fegyelmi bizottsága elé kerülő ügyek általában azok.

Viszont azt is el kell ismerni, ezzel a tegnapi szekuval nem lehetett érdemben és értelmesen tárgyalni, mert érezni lehetett, hogy feszül bennük a bizonyítási kényszer. Érdekes módon, a hatalmas tányérsapkát viselő körzeti bizalmival, vagy kivel, aki rendőrként megjelent és magas beosztásúnak tűnt, és aki úgy nézett ki, mint egy szovjet dandártábornok, akire négy számmal nagyobb egyenruhát adtak, miközben Kádár-kori mintára az övéről előrefelé lógott a gumibotja, szóval ezzel a közeggel például simán és értelmesen lehetett beszélni. Bár a lelátón és a pályán mindenféle dolgok történtek, a rendőrség egyáltalán nem avatkozott be, és nem feltétlen azért, mert elégtelen erőkkel voltak jelen, hanem mert a probléma megoldotta magát azzal, hogy a szeku bezárta magát egy másik szektorba. Az ezt követő pár perces hőzöngés pedig levezette a feszültséget. Tényleg nem volt értelme beavatkozni.

Viszont azon nagyon meglepődnék, ha az interneten keringő felvételek alapján nem a biztonsági cég alkalmazottait vennék elő, és a rendőrség nem indítana hivatalból eljárást ellenük.

Nem történt semmi olyasmi a vendégszektorban, ami indokolta volna, hogy fegyverekkel támadjanak a Honvéd szurkolóira.


Családi program

Az események valódi áldozata a szurkoló volt. A szurkoló, aki hétről-hétre követi a csapatát, legyen az bármilyen eredménytelen és nyújtson bármilyen kiábrándító játékot.

A szurkoló, aki meccsre szeretné vinni a gyerekét, a szurkoló, aki szeretne egy kellemes délutánt eltölteni a barátaival, a szurkoló, akit Kazincbarcikán válogatás nélkül fújtak le könnygázzal, fenyegettek fegyverekkel, illetve léptek fel vele szemben erőszakosan.

Vajon volt olyan balhé Magyarországon az elmúlt évtizedekben, ahol a szeku ne aktorként szerepelt volna? Komolyan kérdezem:

mennyivel csökkenne a balhék száma, ha nem lenne szeku a lelátókon?

A kazincbarcikaihoz hasonló figurák miatt (is) szar a magyar foci közege. Köszönjük meg nekik.

Természetesen a meccsen történtek miatt mind a Honvéd, mind a Honvéd szurkolói példás büntetést fognak kapni, mert az valójában senkit sem érdekel, hogy mi miért történt. Amíg a való világban a bíróság nagy eséllyel felmenti a magát védő áldozatot, addig az MLSZ fegyelmi bizottsága inkább elítélni szokta.


frissítés //

Közben a Kazincbarcika kiadott egy sajtközleményt, amiben arról írnak, hogy rasszista és erőszakos cselekedetek miatt alakult ki a rendbontás, és a rendbontás (sic!) helyreállítása során a biztonsági személyzet előfordulhat, hogy aránytalanul lépett fel. A Kazincbarcika belső vizsgálatot indított, valamint az összes elérhető felvételt az eseményekről az MLSZ rendelkezésére bocsátotta. (Megjegyzés: amennyiben a szeku feladata valóban a rendbontás helyreállítása volt, akkor abban sikerrel járt el, ugyanis nélküle nem lett volna semmiféle rendbontás.)

Itt jegyeznénk meg, hogy a barcikai szektorból rögzített videón jól hallható, hogy a hazai szurkolók kórusban cigányozzák a vendégeket. Felmerül a kérdés, hogy ellenük miért nem lépett fel hasonló erélyességgel a biztonsági személyzet? Vagy a biztonsági személyzet valójában mégsem a rasszista cselekedetek miatt intézkedett a vendégszektorban?

Az MLSZ hatályos biztonsági szabályzatának 39. § (2) és (3) pontja így szól:

(2) A résztvevőt, aki rasszista, gyűlöletre uszító, másokban félelmet keltő, másokat megbotránkoztató, vagy nem a sportszerű szurkolással, buzdítással összefüggő, a mérkőzés rendjének megzavarására alkalmas magatartást tanúsít, e magatartás abbahagyására fel kell szólítani. Amennyiben viselkedését a résztvevő a felhívás ellenére sem hagyja abba, a sportrendezvényről el kell távolítani. Az eltávolított személyt a sportrendezvény látogatásából ki kell zárni.

(3) A játékvezetőknek meg kell állítaniuk, fel kell függeszteniük, vagy le kell fújniuk a mérkőzést, amennyiben rasszista megnyilvánulások történnek. Az első lépcsőben a mérkőzést először meg kell állítani és nyilvánosan figyelmeztetni az elkövetőket. Második lépcsőben, a mérkőzés folytatását egy bizonyos időre fel kell függeszteni. Harmadik lépésként – a biztonsági felelősökkel történő egyeztetést követően – a mérkőzést véglegesen le kell fújni amennyiben a rasszista viselkedés nem szűnt meg.


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version