Mastodon

Córesz van a fakónál is

Szerencsére a női és az öregfiúk csapat menetel.

A 2023/24. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság négy csoportjának két legrosszabb 13. helyezett csapata ( 2 csapat ) és a 14-16. helyezett csapata ( 12 csapat ) kiesik a 2024/25. évi Megyei-Budapesti I. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságokba.

via A 2023/24. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása

Jelenleg így állunk a tabellán (győzelem, gólkülönbség, pont):

  1. Honvéd, 7, -13, 27
  2. Kecskemét, 6, -4, 25
  3. Szeged, 6, -4, 25
  4. Füzesgyarmat, 5, -50, 18
  5. Cegléd, 3, -51, 13

Három forduló van hátra, és játszunk még a Cegléddel (otthon), Pénzügyőrrel (9., 30 pont, idegenben) és a Monorral (8., 39 pont, otthon). Ebből a Cegléd nevezhető komoly esélynek, a Pénzügyőr hasonló, míg a Monor valamivel erősebb nálunk a pontszámok alapján.

Két pontra van a sima kieső hely és a kiszámolós 13., ami azt jelenti, hogy meg kell vizsgálni, a másik három csoportban hogyan állnak a hasonló helyezettek, illetve mennyit ér a jelenlegi 27 pontunk ebben a mezőnyben:

  • ÉNy csoport: ETO, 9, 0, 31
  • ÉK csoport: Tiszafüred, 7, -8, 29
  • DK csoport: Kecskemét, 6, -4, 25 (Honvéd, 7, -13, 27)
  • DNy csoport: PTE-PEAC, 6, -19, 25

Kellemetlen a helyzet, ugyanis a mostani pontszámunkkal benne lennénk a két legrosszabb 13. helyezettben.

javítás // A versenykiírás 9. D) és E) alapján úgy néz ki, hogy csak egy kieső lesz a 13. helyekről, ugyanis a Vasasnak és az ETO-nak van NB III-as csapata, és egyedül a már feljutott Nyíregyházának biztosítanak jogot az indulásra. Ha a Nyíregyháza él vele, akkor egy, ha nem, akkor két 13. esik ki.

Pedig nagyon nem lenne jó, ha kiesnék a BLASZ-ba, ugyanis a Honvéd megszüntette az U19-es csapatát, és helyette a tartalékok között, az NB III-ban indította a korosztályt, ami egyfelől hasznos, mert legalább a felnőttek között játszanak a fiatalok, másrészt erősen kockázatos, ugyanis ezzel párhuzamosan radikálisan csökkent az NB-s mezőnyben bevethető korú játékosok száma a klubnál, és mivel az NB II. és az NB III. mérkőzéseit azonos napon tartják, könnyen előfordulhat, mint ahogy elő is fordult, hogy sem a nagycsapat, sem a fakó nem tud teljes padot nevezni egy-egy mérkőzésre. (Természetesen felmerül kérdésként, ha egy játékos egy hétvégén három félidőt játszhat, akkor a Honvéd miért nem kérte, hogy kitérjenek egymás elől a felnőtt mérkőzései?)

Egy esetleges kieséssel az lenne a legnagyobb probléma, hogy a BLASZ közel sem hozza azt a szintet, mint az NB III., vagyis még kevésbé készít fel az NB-s szintű felnőtt futballra. Egy hosszú távon a saját utánpótlására építkező klubnál akár egy év kiesés is komoly probléma lenne.

Az U19-es csapatot megszüntető klubok helyezései

Csak azok az NB I. és NB II-es klubok, amelyek nem szerepelnek sem az U19 kiemelt, sem az alap csoportban. (csoport, helyezés, győzelem, gólkülönbség, pont)

  • MTK, DNY, 8., 7, -7, 31
  • Honvéd, DK, 13., 7, -13, 27
  • Videoton, DNY, 15., 6, -20, 24

A Gyirmót II. (ÉNY, 5., 11, 2, 41) nem szerepel a kimutatásban, mert az U19-es csapata az Regionális U19 kiemelt nyugat csoportban játszik.

Bárhogy nézzük, egyik csapatnál sem sikertörténet az U19 NB III-ban indítása, és egyedül az MTK-nak nincsenek kiesési gondjai a Dél-Nyugati csoportban, bár még a bentmaradásuk sem biztos, ugyanis három meccsre 6 pont az előnyük a már kieső helyen álló Szekszárdhoz képest.

Egy korosztály kiesése

Több érv is szól az U19 felnőttek között való versenyeztetése mellett:

  • az NB III-ban, vagyis profi/félprofi szinten, felnőttek között játszhatnak a fiatalok,
  • meg lehet spórolni egy korosztály költségeit (utazás, versenyeztetés, felkészülés, miazmás),
  • kevesebb felnőtt korú játékost kell fenntartani a két felnőtt csapatra,
  • gyorsabb a felfelé áramlás a felnőtt futball irányába.

Az átállás éve láthatóan nem egyszerű, már csak azért sem, mert az NB I. és NB II-es csapatok tartalékcsapataira eltérő szabályozás vonatkozik az NB III-ban:

A 2023/24. évi NB I. vagy NB II. osztályú férfi felnőtt nagypályás bajnokságban résztvevő sportszervezetek tartalékcsapataira vonatkozó külön előírás:

1) A bajnoki mérkőzések jegyzőkönyveiben a sportszervezet maximum 4 (négy) fő 2002. december 31. és előtte született labdarúgót szerepeltethet!

2) A 2023/24. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság 26-30. forduló bajnoki mérkőzések jegyzőkönyveibe a sportszervezet csak olyan felnőtt korosztályú (2004. december 31. és előtt született) labdarúgót szerepeltethet, aki az adott NB III-as bajnoki fordulót megelőző 2 bajnoki fordulóban a 2023/24. évi NB I. osztályú vagy NB II. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságban megrendezett bajnoki mérkőzéseken nem lépett pályára.

3) A 2. pontban meghatározott korlátozás nem vonatkozik azon felnőtt korosztályú (2004. december 31. és előtt született) labdarúgóra, aki a 2023/24. évi NB III. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság 1-25. fordulójában megrendezett bajnoki mérkőzések közül legalább 10 bajnoki mérkőzésen pályára lépett. (Átigazolt labdarúgó előző sportszervezetében lejátszott bajnoki mérkőzései a 10 bajnoki mérkőzésbe beleszámítanak.)

4) A sportszervezet utánpótlás korosztályú (2005. január 1. és után született) labdarúgójára a fenti pontokban meghatározott korlátozás nem vonatkozik. A bajnokság valamennyi mérkőzésén korlátozás nélkül pályára léphet.

Vagyis 2005. január 1. után született, tehát idén 19 éves játékosból korlátlan számú szerepeltethető, ráadásul a kiesés szempontjából kritikus 26-30. fordulókban csak olyan ennél idősebb játékos szerepeltethető, aki a megelőző két fordulóban nem lépett pályára a nagycsapatban, kivéve, az első huszonöt fordulóból legalább tíz meccsen játszott az NB III-ban.

Óriási kockázatot vállaltak tehát az U19-es csapatukat megszüntető klubok, ugyanis míg a többi fakónál simán összejön a tíz meccs a 2004. december 31. előtt született játékosoknál, plusz ott van a legfeljebb négy 2002. december 31. előtt született játékos nevezésének lehetősége, addig az U19-et elhagyóknak – köztes életkorú játékosok hiányában – gyakorlatilag az U19-cel kell megoldani a bentmaradást.

Nem egyszerű tehát az átállás, és ettől féltünk is év elején, amit bonyolított az a speciális helyzet, hogy tavaly kiestünk az NB I-ből, és az NB II-nek gyakorlatilag egy saját nevelésű csapattal mentünk neki, közte több olyan játékossal, aki simán beférne még a fakó legszorosabb kategóriájába is: (csak azok a játékosok, akik legalább egyszer szerepeltek a nagycsapat bajnoki jegyzőkönyvében, és félkövérrel azok, akik a hétvégi NB III. után a hétfői Vasas ellen is a keretben voltak, valamint az NB III-ban hétvégén játszott perceik száma) [Haragos 2001-es, és hétvégén 90 percet játszott a fakóban, majd a Vasas ellen végig a padon ült – az NB II-ben a pad felét a hétvégén játszók adták, annyira kevesen vagyunk!]

  • 2003. január 1. és 2004. december 31. között született: Benkő, Kerezsi, Nyitrai, Benczenleitner, Pekár, Polák, Krajcsovics, Kulbachuk, Schrankó és Keresztes
  • 2005. január 1. után született: Gyetván (90), Kocsis Gergely (90), Szabó Tibor, Átrok, Kazcvinszki (90) és Simon Benedek (45 + 3 NB II.)

Ezekkel a játékosokkal nem lenne probléma az NB III., hiszen tavaly a három csoportos lebonyolításban, a Közép csoportban az 5. helyen végeztek, húsznál is több pont előnnyel a kieséshez képest, és csak pár ponttal lemaradva a dobogóról.

Azzal, hogy a játékosok nagy részét feltoltuk az NB II-be, végül azt sikerült elérni, hogy sem az NB II-ben, sem az NB III-ban nem biztos a bentmaradásunk három-négy fordulóval a vége előtt, sőt, az NB III-as csapat komoly veszélyben van.

A kiesést követően a légiósok és az egyéb játékosok elküldésével drasztikus mértékben lecsökkent a felnőtt kategóriájú játékosok száma Kispesten, valamint az U19 megszüntetésével és a megfelelő korú játékosok NB III-ban versenyeztetésével egy olyan kockázatot sikerült bevállalni, ami könnyen azzal járhat, hogy a következő fiatal generáció a BLASZ-ban kell bohóckodjon.


A klub felnőtt csapatainak helyezései

2024. május 8-án.

  • nagycsapat // NB II. 12/18
  • fakó // NB III., Dél-Keleti csoport 12/16
  • női csapat // NB II., Keleti csoport 1/12
  • öregfiúk // BLSZ öregfiúk I. osztály 2/12 (gólkülönbséggel)

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||

Exit mobile version