Moderálási elveink

A blog küldetése: Szurkolói vélemény megfogalmazása az oldal szerkesztőinek saját, valamit a beküldött, és az oldal szerkesztői által láttamozott, elfogadott bejegyzéseken, illetve a bejegyzésekhez társuló, olvasóktól és szerkesztőkől érkező hozzászólásokon keresztül.

A blog tematikája: A Budapest Honvéd Futball Club hagyományainak tisztelete, mérkőzésbeharangozók, -összefoglalók, kritikák, szurkolói élmények, valamint esetlegesen a magyar labdarúgással kapcsolatos általános írások megjelenítése az online térben.

A blog kommentelési alapelve egyszerű: mindent szabad, amit nem tilos.

A blogon a kommentelés szabad, nincs regisztrációhoz kötve[1]. A blog egy harmadik fél, a Disqus által üzemeltetett kommentkiszolgáló használatát részesíti előnyben.

 1. A harmadik féltől származó kommentkiszolgáló választásával a blog szerkesztői fenntartják maguknak a jogot arra, hogy mindazon hozzászólásokat (kommenteket), amelyet a blog olvasóira, alapelveire nézve sértőnek, nem kívánatosnak tartanak, úgy azokat minden értesítés nélkül teljesen, vagy részben töröljék. Ide tartoznak a rasszista hangvételű megnyilvánulások; a Bp. Honvédot, vagy egyéb futballcsapatokat, illetve szurkolóit, alkalmazottait, játékosait a közbeszédben elfogadhatatlan hangnemben szidalmazó megnyilvánulások; a blog szerkesztőit, olvasóit, vagy bármilyen beazonosítható személyt szidalmazó megnyilvánulások (kivétel ezalól a közszereplők, illetve közszereplőnek minősülő személyek a méltányosság határáig); a blog szerkesztői által a jóízlésbe ütköző, és az általános emberi normák megsértésébe tartozó megnyilvánulások; valamint a közlővel nem azonos félnek minősülő személy személyes adatait tartalmazó bejegyzések* (kivétel ez alól a közszereplők, illetve közszereplőnek minősülő személyek a méltányosság határáig).
  1. A blog szerkesztői a saját közlésüket (posztokat) és a kommenteket közös tartalmi egységnek tekintik, így fenntartják maguknak a jogot, hogy saját hatáskörükben döntsenek az 1. pontban felsoroltak megvalósulását illetően.
  2. A blog szerkesztői a kommentek tartalmáért nem, csak azok megjelenítéséért vállalnak felelősséget. A szerkesztők nem feltétlenül olvasnak el minden kommentet, de amint egy kifogásolható tartalomról tudomást szereznek, úgy záros határidőn belül kísérletet tesznek mind a törvényi elvárásoknak, mind a saját feltételrendszerüknek való megfelelésre, illetve e kettő közül arra, amelyik megkötése erősebbnek bizonyul.
  3. Mivel nincs lehetőségünk minden kommentet betűről-betűre átvizsgálni, így amennyiben az oldalon, vagy a kommentek között kifogásolt tartalmat fedezne fel, úgy kérjük, értesítse a blog szerkesztőit a csak@taccs.hu email-címen, vagy az ezen oldal alján található űrlapon keresztül a kifogásolt tartalom megnevezésével, valamint a kifogásolt tartalomra vonatkozó panasz bemutatásával. Segítségét ezúton is köszönjük.
 2. A blog hozzászólói közül a kéretlen üzenetek (spamek) küldőin kívül senkit nem áll szándékunkban hosszabb, vagy rövidebb időre általánosan kitiltani, a nem kívánatos hozzászólások törlése minden esetben egyedi elbírálás alá esik.

Kiegészítés //

2018.08.30. // Bevezetésre került, hogy azon kommentek nem jelennek meg a bejegyzések alatt, amelyeket legalább öt felhasználó kifogásolhatóként jelölt meg. (A megjelölés technikai részleteiről itt olvashatsz.) Fontos, hogy az öt felhasználós limitet próbajelleggel választottuk, ha szükség lesz rá, akkor a tapasztalatok alapján finomítunk.

2019.04.09. // A moderálási elvek 1-es főszabálya pontosításra került a közszereplői státusz beemelésével.

2019.06.03. // A kifogásolhatóként megjelölt hozzászólások megjelenítési határa háromra csökkent.

2019.11.12. // [1] A kommentmotor használatához továbbra sem kötelező regisztrálni a Disquson, azonban bevezetésre került, hogy csak valamilyen szolgáltatón keresztül autentikáló felhasználók szólhatnak hozzá az oldalon.

2020.01.17. // * végre írtam egy sablonszöveget a közlővel nem azonos félnek minősülő személy személyes adatait tartalmazó bejegyzések moderálásához:

A bejegyzést moderáltam harmadik félre vonatkozó személyes adatok megosztása miatt: http://csak.taccs.hu/moderalasi-elveink/ Amennyiben van olyan forrásod, ahol az adott személy a témáról nyilatkozik, úgy kérlek, a forrást lehivatkozva írd meg a kommented. (vh)

A blogon használatos moderálási elvek egyoldalú megváltoztatásának jogát a blog szerkesztői fenntartják maguknak.

A Csakblog szerkesztői

Dátumok //

 • Moderálási elveink 2011.08.15. és 2015.08.26. között.
 • A moderálási elvek 2016.03.26-án az 1.1, 1.2 és 1.3 pontokkal bővültek.
 • Apró pontosítások: 2018.05.18.
 • Első kiegészítés: 2018.06.30.
 • Apró pontosítások a közszereplőkre vonatkozólag: 2019.04.09.
 • Finomítás a kifogásolhatónak jelölt hozzászólásokra vonatkozó részen: 2019.06.03.
 • Csak valamilyen módon autentikált felhasználók szólhatnak hozzá a posztokhoz, hogy működjön a “felhasználó blokkolása” menüpont: 2019.11.12.
 • Pár hónap szünet után visszakapcsolásra került a Disqus, valamint kikapcsolásra a kötelező autentikáció: 2020.07.03.
 • Az első bannolás (30 napra); a kötelező autentikáció (valamilyen bejelentkezés kell a hozzászóláshoz) visszakapcsolása; a 7 napnál régebbi bejegyzéseknél a kommentelés automatikusan lezárásra kerül: 2020.10.12.

Amennyiben olyan kényes tartalommal találkozol, amiről úgy érzed, hogy nincs helye az oldalon, akkor azt az alábbi űrlapon keresztül jelentheted be. Minden panaszt kivizsgálunk.