Mastodon

Személyes adatok védelme

A Csakblog – lehetőségeihez, valamint a szolgáltatás színvonalának fenntartásához mérten –  törekszik arra, hogy minél kevesebb adatot gyűjtsön, valamint tároljon a felhasználóiról. Határozott álláspontunk, hogy a mondandó fontosabb, mint a közlő személye, hogy a beszélgetésekben, vitákban az érveknek kell ütközniük, és nem a személyeknek. Ebből következik, hogy a véleményeket szívesen tároljuk és – ha a moderálási elveinkkel nem ellentétes – akkor meg is jelenítjük a posztok mögött.

Az oldalt kiszolgáló WordPress 4.9.6 verziójával új adatkezelési lehetőségek jelentek meg, mégpedig a rendszer által tárolt személyes adatok felhasználók általi lekérésének, valamint törlésének lehetősége.

A Csakblogon 2018. május 18-án mindkét szolgáltatást bekapcsoltuk és aktiváltuk, valamint létrehoztuk ezt az oldalt, ahol bárki kérheti, hogy az email-címéhez tartozó, az oldal által tárolt adatokat elküldjük részére, illetve töröljük, amennyiben úgy dönt. Fontos megjegyezni, hogy az email-címekhez tartozó adatokat részleteiben nem, csak teljes egészében tudjuk törölni, valamint egyes kommentfolyamok a törlést követően értelmezhetetlenné válhatnak.

A tárolt adatok lekérése, vagy törlése a nyílt forráskódú WordPress, valamint – reményeink szerint – a belénk vetett bizalom mentén transzparens módon történik.

A saját felhasználótokról (email-címetekhez kapcsolva) tárolt adatok lekérését, vagy törlését az alábbi űrlap kitöltésével kérhetitek:


Mit szeretnél?(required)


Az adatlekérés, vagy törlés folyamata a következő //

 1. Az ebben a posztban található űrlap kitöltésével jelezheted igényedet a hozzád (email-címedhez) kapcsolódóan tárolt adatokba való betekintésre (adatok exportja), vagy a hozzád kapcsolódóan tárolt adatok törlésére, esetleg mindkettőre.
 2. A beérkező email-címet – amint időnk engedi – kézzel vezetjük át az exportálást, vagy törlést elindító felületre. A WordPress ezt a folyamatot érdekes módon nem automatizálta, hanem az oldal adminisztrátorával végezteti el. Amint lehetőség lesz a folyamat automatizálására, azonnal bekapcsoljuk.
 3. A kérvényező felhasználó a folyamat elindításáról értesítést kap emailben, majd az abban szereplő linkre kattintva igazolhatja, hogy a megadott cím hozzá tartozik, és a választott folyamat elindítását ő kérvényezte.
 4. Az email-cím hitelesítése után válik csak aktívvá oldalunkon az adatok exportálásának, vagy törlésének lehetősége, amelyet – ahogy a 2. pontban is írtuk: amint időnk engedi, – azonnal elvégzünk.
 5. Az exportot, vagy törlést kérvényező felhasználó minden esetben értesítést kap a megadott email-címre a folyamat befejeztéről. Amennyiben az adatok exportálását választotta, akkor az emailben egy ZIP-file linkje is lesz, amelyet három napja van letölteni.

Ha további kérdésed, megjegyzésed lenne, akkor írj emailt a csak@taccs.hu címre, vagy használd a kapcsolatfelvételi lapunkat.


Száraz rész //

Melyek azok a személyes adatok amiket gyűjtünk, és milyen céllal gyűjtjük azokat?

Statisztikák //

 • A Csakblog két statisztikai rendszert használ párhuzamosan: Google Analyticset (GA), valamint egy egyszerűbbet, a WP Statistics plugint (WPS).
 • A GA által begyűjtött adatokat a Google tárolja a saját szerverein, a WPS adatait viszont mi.
 • Mindkét rendszer méréseit arra használjuk, hogy az oldal fejlesztésére fordítható szűkös időnket a lehető leghatékonyabban töltsük ki, és a szolgáltatást (blogot) a felhasználói szokások, és a felhasználók által használt eszközök (telefon, képernyőfelbontás, böngésző, etc) figyelembe vételével fejleszthessük tovább.
 • A látogatószámokat nem értékesítjük, valamint az értékeket a blog szerzőin túli feleknek nem szolgáltatjuk ki. Utóbbi alól kivétel, ha felmerül a blog, vagy blogcsoport (taccs.hu) értékesítése, vagy beolvasztása egy lapcsaládba. Ebben az esetben a másik fél számára természetesen megmutatjuk.
 • A GA-hoz végh hanta, az oldal szerkesztőfelületébe ágyazott WPS-hez a blog szerzői férnek hozzá. A szerzők listája elérhető az impresszumban.
 • A statisztikai rendszerek által gyűjtött adatokat az eddigi gyakorlat szerint célirányú felhasználásuk miatt (elemzések, hosszú távú folyamatok vizsgálata) nem töröltük az adatbázisokból.

Űrlapok //

 • Bizonyos esetekben űrlapokat hozunk létre az oldalon, hogy a felhasználókkal való kapcsolattartást megkönnyítsük. Ilyen űrlap például ezen az oldalon a személyes adatokra vonatkozó kérelmek felülete, a kifogásolt kommenteket bejelentő oldalunk, vagy egy egyszerű kapcsolatfelvételi oldal, ahol velünk lehet kapcsolatba lépni.
 • A Csakblog jelenleg több űrlapozót használ: leggyakrabban a Contact Form 7-et, és ritkábban a Ninjaforms-ot. Az űrlapok által begyűjtött adatok köre az űrlapon található mezőkön túl mindössze az űrlap kitöltésének dátumára terjed ki. Kivétel, ha a Contact Form 7 emailben értesít minket egy űrlap kitöltéséről, mert ebben az esetben a kitöltő IP-címe is továbbításra kerül.
 • Az űrlapok által gyűjtött adatokat az eddigi gyakorlat szerint célirányú felhasználásuk (pl. poszt megírása, vagy űrlapon keresztül érkezett kérés teljesítése) után nem töröltük sem az adatbázisból, sem a kapcsolt email-fiókból.
Egy Ninjaform által rögzített rekord adatai.
A Contact Form-al létrehozott űrlapok kitöltéséről emailben értesítést kapunk, és ezekben az emailekben a küldő IP-címe is továbbításra kerül.

Kommentek //

 • A Csakblog a Disqus kommentmotort, valamint az oldalba integrálásához a Disqus for WordPress plugint használja.
 • Az adminisztráció, valamint a moderációs esetleges megkönnyítése érdekében a beágyazott Disqus-felületen létrehozott hozzászólások (kommentek) a blog szerkesztőfelületén belül is elérhetők, és azokon bizonyos műveletek végezhetők el:
A blog szerkesztői a kommentekkel a következőket tehetik az oldalon belülről: “Elutasítás | Válasz | Gyorsszerkesztés | Szerkesztés | Spam | Lomtárba helyezés” (A válasz, gyorsszerkesztés és szerkesztés nem működik együtt a Disqus rendszerével.)
 • A kommentekhez kapcsolódóan a következő adatok kerülnek eltárolása a blog rendszerében:
A személyes adatok lekérésekor így néz ki egy komment.
 • Amennyiben a beágyazott Disqus-felületen keresztül képet töltesz fel, és a kép esetleg személyes információkat tartalmazhat (pl. mobillal lőtted, és be volt kapcsolva a GPS-koordináták rögzítése), akkor nyugodt lehetsz, a képek nem, csak a szöveges információk kerülnek át hozzánk a beágyazott Disqus-felületen keresztül létrehozott kommentekből.
 • Az általunk törölt kommentek azonnal törlésre kerülnek, még a “lomtárból” is. Az egyszer megjelenített, és a moderálási elveinkbe nem ütköző, a közlő által vissza nem vont, vagy egyéb okból eltávolításra nem kerülő kommenteket terveink szerint az oldal fennállásáig, vagy a posztok és a kommentek szerves egységként való kezelésének feladásáig tervezzük megtartani.

Kommentek, frissítés //

Az előző képernyőképek idő közben érvényüket veszítették, mivel a Disqus 2018 május vége óta, a GDPR előírásainak megfelelően, nem ad át adatokat (email-cím, IP-cím) az adminisztrátoroknak sem az saját felületén, sem a WordPress felé:

A Disqus ennyit mutat egy kommentből az adminisztrátoroknak.
A WordPress felületén ugyanazok az adatok (nem) jelennek meg.

Szavazások //

 • A blogon a szavazásokhoz az Automattic Polldaddy Polls & Ratings nevű pluginjét használjuk, amely a szavazaton kívül más adatot nem tárol el.
 • 2021. június // Az Automattic alkalmazását lecseréltük a jóval egyszerűbb WP-Polls-ra. A szavazómotor az ismétlődő szavazatok elkerülése miatt naplózza, viszont nem tárolja a szavazók IP-címét, valamint egy sütit helyez el a gépükön.
Képernyőkép részlet a WP-Polls naplójából

Facebook //

Legjobb tudomásunk szerint //

más adatok nem kerülnek rólatok, vagy hozzátok kapcsolódóan begyűjtésre az oldalon, illetve az oldalhoz kapcsolt egyéb felületeken. Amennyiben mégis, természetesen frissítjük egyrészt ezt a tájékoztatót, másrészt a frissítés tényét külön posztban jelezzük főoldalunkon.

az adatvédelmi tájékoztató legutóbbi állapota: 2018.05.18.

“Személyes adatok védelme” bejegyzéshez 2 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.