Mastodon

Moderálási elveink

A blog küldetése: Szurkolói vélemény megfogalmazása az oldal szerkesztőinek saját, valamit a beküldött, és az oldal szerkesztői által láttamozott, elfogadott bejegyzéseken, illetve a bejegyzésekhez társuló, olvasóktól és szerkesztőkől érkező hozzászólásokon keresztül.

A blog tematikája: A Budapest Honvéd Futball Club (valamint a jogelőd és jogutód klubok) hagyományainak tisztelete, mérkőzésbeharangozók, -összefoglalók, kritikák, szurkolói élmények, valamint a magyar labdarúgással, és a labdarúgás működési környezetével kapcsolatos általános írások megjelenítése az online térben.


A blog kommentelési alapelve egyszerű: mindent szabad, amit nem tilos.

A blogon a kommentelés szabad, nincs egy adott rendszer kizárólagos regisztrációjához kötve. A blog egy harmadik fél, a Disqus által üzemeltetett kommentkiszolgáló használatát részesíti előnyben.

 1. A harmadik féltől származó kommentkiszolgáló választásával a blog szerkesztői fenntartják maguknak a jogot arra, hogy mindazon hozzászólásokat (kommenteket), amelyet a blog szerkesztőire, olvasóira, alapelveire nézve sértőnek, nem kívánatosnak tartanak, úgy azokat akár minden értesítés nélkül teljesen, vagy részben töröljék, esetleg a komment tartalmát egyoldalúan megváltoztassák. Ide tartoznak
  • a rasszista és xenofób hangvételű megnyilvánulások; a Bp. Honvédot, vagy egyéb futballklubokat, futballszövetségeket, illetve szurkolóit, alkalmazottait, játékosait a közbeszédben elfogadhatatlan hangnemben szidalmazó megnyilvánulások; a blog szerkesztőit, olvasóit, vagy bármilyen beazonosítható személyt nyíltan szidalmazó megnyilvánulások (kivételt képeznek a közszereplők, illetve közszereplőnek minősülő személyek – értve ide az oldal szerkesztőit is – a méltányosság határáig); a blog szerkesztői szerint a jóízlésbe ütköző, és a bevett normarendszeren alapuló kommunikációval ellentétes megnyilvánulások; valamint a közlővel nem azonos félnek minősülő személy személyes adatait tartalmazó közlések. (Kivétel ez alól a közszereplők, illetve közszereplőnek minősülő személyek a méltányosság határáig). A személyes adatokat tartalmazó hozzászólások – amennyiben a szerkesztők tudomására jutnak – kicserélésre kerülnek az 1. mellékletben található sablonszövegre. 
  1. A blog szerkesztői a saját közlésüket (posztokat), és a közlések mellett megjelenített felhasználói tartalmakat (kommenteket) közös tartalmi egységként próbálják kezelni, így fenntartják maguknak a jogot, hogy saját hatáskörükben döntsenek az 1. pontban felsoroltak megvalósulását illetően.
  2. A blog szerkesztői a kommentek tartalmáért nem, csak azok megjelenítéséért vállalnak felelősséget. A szerkesztők nem feltétlenül olvasnak el minden kommentet, de amint egy kifogásolható tartalomról tudomást szereznek, úgy záros határidőn belül kísérletet tesznek mind a hatályos törvényi elvárásoknak, mind a saját feltételrendszerüknek való megfelelésre, illetve e kettő közül arra, amelyik megkötése erősebbnek bizonyul.
  3. Mivel a szerkesztőknek nincs lehetősége minden kommentet betűről-betűre átvizsgálni, így amennyiben az oldalon, vagy a kommentek között kifogásolt tartalmat fedeznél fel, úgy kérjük, értesítsd a blog szerkesztőit a csak@taccs.hu email-címen, vagy az ezen oldal alján található űrlapon keresztül a kifogásolt tartalom megnevezésével, valamint a kifogásolt tartalomra vonatkozó panasz bemutatásával. Segítségedet ezúton is köszönjük.
    
 2. A blog hozzászólói közül a kéretlen üzenetek (spamek) küldőin kívül senkit nem áll szándékunkban hosszabb, vagy rövidebb időre általánosan kitiltani, a nem kívánatos hozzászólások részleges vagy teljes törlése – amennyiben lehetséges és fenntartható, úgy – minden esetben egyedi elbírálás alá esik.
   
 3. Egyes kiemelt kérdéskörökben a Wikipedia irányelveit tekintjük iránymutatónak. Ide tartoznak a következők:
  1. jogi fenyegetőzés: míg a fenyegetőzés fennáll, illetve a jogi eljárás le nem zárul, addig a fenyegetőt eltávolítjuk az oldalról, ezzel elősegítve, hogy az eljárás minden további mozzanata csak a megfelelő jogi csatornákon folyjon.
  2. nemkívánt kapcsolatteremtések, illetve az oldalon kívüli felületeken történő zaklatás: mindeninek joga van a privát szférához, ezért a határokat átlépők szintén eltávolításra kerülnek az oldalról.
  3. személyes adatokkal visszaélés: az oldal szerkesztői feltételezik, hogy a közlő az esetek jelentős részében jószándékkal járt volna el a közlése során, ezért az oldal szerkesztői a személyes adatokkal visszaélő közléseket – amennyiben azok tudomásukra jutnak – egy sablonszöveggel helyettesítik. A rendszeres és rossz szándékú visszaélések, illetve közlőik eltávolításra kerülnek az oldalról.
  4. több felhasználói fiók párhuzamos használata: alapvetően nem tilos, kivéve ha ezzel visszaélésszerűen jár el valaki. Például ideiglenes vagy állandó kitiltás idején egy másik felhasználóval vesz részt az oldalon történő kommunikációban; a saját érvei nyomatékosabbá tételére több felhasználót használ fel; más felhasználónevével él vissza; stb.
    
 4. A blog szerkesztői szabadon döntenek arról, hogy milyen kommentkiszolgálót használnak az oldalon, valamint, hogy a posztoknál milyen feltételekkel jelenítik meg a felhasználói tartalmakat (hozzászólásokat).
  1. A szerkesztők akár posztonként és idősávonként eltérő megoldásokat választhatnak, továbbá egy poszt élettartama alatt is szabadon változtathatják a hozzászólási lehetőség feltételeit.
  2. A szerkesztők szabadon döntenek arról, hogy mely felhasználókra nem érvényesítenek egyes korlátozásokat, azonban a kivételek nem jelentik azt, hogy ezen felhasználók a moderálási szabályzat tartalma alól is felmentést kapnának. A szerkesztők nem kötelesek közzétenni, hogy mely felhasználókra nem érvényesítenek egyes korlátozásokat, ahogy azt sem, hogy mely felhasználókat távolították el az oldalról.
  3. Főszabályként a posztokhoz tartozó kommentfelületek a poszt élesítését követő hetedik napon automatikusan lezárásra kerülnek.

Melléklet //

 1. //A bejegyzést moderáltam harmadik félre vonatkozó személyes adatok megosztása miatt: https://csak.taccs.hu/moderalasi-elveink/ Amennyiben van olyan forrásod, ahol az adott személy a témáról közvetlenül nyilatkozik, úgy kérlek, a forrást lehivatkozva írd meg a hozzászólásod. (szerk.)

Kiegészítések és történet //

2018.08.30. // Bevezetésre került, hogy azon kommentek nem jelennek meg a bejegyzések alatt, amelyeket legalább öt felhasználó kifogásolhatóként jelölt meg. (A megjelölés technikai részleteiről itt olvashatsz.) Fontos, hogy az öt felhasználós limitet próbajelleggel választottuk, ha szükség lesz rá, akkor a tapasztalatok alapján finomítunk.

2019.04.09. // A moderálási elvek 1-es főszabálya pontosításra került a közszereplői státusz beemelésével.

2019.06.03. // A kifogásolhatóként megjelölt hozzászólások megjelenítési határa háromra csökkent.

2019.11.12. // A kommentmotor használatához nem kötelező regisztrálni a Disquson, azonban bevezetésre került, hogy csak valamilyen szolgáltatón keresztül autentikáló felhasználók szólhatnak hozzá az oldalon.

2020.01.17. // Elkészült egy sablonszöveg a közlővel nem azonos félnek minősülő személy személyes adatait tartalmazó bejegyzések moderálásához:

A bejegyzést moderáltam harmadik félre vonatkozó személyes adatok megosztása miatt: https://csak.taccs.hu/moderalasi-elveink/ Amennyiben van olyan forrásod, ahol az adott személy a témáról közvetlenül nyilatkozik, úgy kérlek, a forrást lehivatkozva írd meg a kommented. (szerk.)

2021.03.10. // formázási és szövegezési pontosítások. Új elem egyedüliként a 2020.01.17-es módosításból következő, a kommentek tartalmának megváltoztatására vonatkozó rész beemelése az 1. pontba.

2021.03.28. // önálló 3. pontként, a Wikipedia egyes irányelveivel frissült a moderálási szabályzat. Különös tekintettel a fenyegetőzésekre, a zaklatásra, a személyes adatok védelmére és a hamis/álfelhasználókra. Önálló 4. pontként beemelésre kerültek a kommentelés lehetőségek korlátozásának lehetőségei.

2021.04.06. // készült egy hosszabb segédanyag az előmoderáció logikájának és működésének megértéséhez.

2021.05.09. // a bajnokság végi átmeneti időszak, vagyis a fordulókibeszélők nyitott kommentelése megszűnt, és a bajnokságot követően átálltunk a teljes előmoderációra, amihez ragaszkodni szeretnénk.

2021.05.11. // az offtopic témák átmenetileg egy belső oldalt kaptak, ahol szabad maradt a kommentelés, viszont a Disqus alatta nem a Csakblog, hanem a Kisköz felületét használja. Az oldal valószínűleg idővel átkerül a Kisközre.

2021.06.09. // az offtopic a Kisközre költözött.

2022. március // a blog szerverváltásával a Kisköz kivezetésre került.

A blogon használatos moderálási elvek egyoldalú megváltoztatásának jogát a blog szerkesztői fenntartják maguknak.

A Csakblog szerkesztői


Változási előzmények //

 • Moderálási elveink 2011.08.15. és 2015.08.26. között.
 • A moderálási elvek 2016.03.26-án az 1.1, 1.2 és 1.3 pontokkal bővültek.
 • Apró pontosítások: 2018.05.18.
 • Első kiegészítés: 2018.06.30.
 • Apró pontosítások a közszereplőkre vonatkozólag: 2019.04.09.
 • Finomítás a kifogásolhatónak jelölt hozzászólásokra vonatkozó részen: 2019.06.03.
 • Csak valamilyen módon autentikált felhasználók szólhatnak hozzá a posztokhoz, hogy működjön a “felhasználó blokkolása” menüpont: 2019.11.12.
 • Pár hónap szünet után visszakapcsolásra került a Disqus, valamint kikapcsolásra a kötelező autentikáció: 2020.07.03.
 • Az első bannolás (30 napra); a kötelező autentikáció (valamilyen bejelentkezés kell a hozzászóláshoz) visszakapcsolása; a 7 napnál régebbi bejegyzéseknél a kommentelés automatikusan lezárásra kerül: 2020.10.12.
 • Apró pontosítások és a formázás átalakítása: 2021.03.10.
 • Pontosított irányelvek és egyben új pontok (3. és 4.): 2021.03.28.

Amennyiben olyan kényes tartalommal találkozol, amiről úgy érzed, hogy nincs helye az oldalon, akkor azt az alábbi űrlapon keresztül jelentheted be. Minden panaszt kivizsgálunk.