Mastodon

Lehet számolgatni, valamint megvan a századik

Matekozzunk.

  • Botka lett az MFA 100. válogatottsága.
  • érdekesség, hogy az 50. napra pontosan három éve volt, szintén egy Eb-n, mégpedig Schön Szabi becserélése a németek elleni 2-2-n.
  • megvan a csoportban a harmadik hely, azonban az esetleges továbbjutáshoz kell a többi csoport eredménye is.
  • megvan Rossi első győzelme egy Eb-n. Hat meccs kellett hozzá.
  • megálltunk nyolcnál, és nem állítottuk be a szovjetek/oroszok kilenc meccses nyeretlenségi rekordját az Eb-ken.
gydvrg-kggkpt
1🇩🇪 Németország2108-2+67
2🇨🇭 Svájc1205-3+25
3🇭🇺 Magyarország1022-5-33
4🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skócia0122-7-51
A csoportokból az első két helyezett, valamint a hat csoport négy legjobb harmadikja jut tovább

_ a csoportharmadikak jelenleg

gydvrg-kggkpt
1🇦🇹 Ausztria1013-2+13
2🇸🇰 Szlovákia1012-203
3🇭🇺 Magyarország1022-5-33
4🇸🇮 Szlovénia0202-202
5🇭🇷 Horvátország0213-6-32
6🇨🇿 Csehország0112-3-11
félkövérrel azok a válogatottak, melyek már befejezték a csoportmeccseket

_a matek igen egyszerű

főtétel // legalább két válogatottnak mögöttünk kell végeznie a csoportharmadikak tabelláján.

  • B csoport (hétfő, 21:00) // HA Albánia [1 pt] (vs Spanyolország [6]) és Horvátország [1] (vs Olaszország [3]) is legfeljebb egy pontot szerez, akkor mindkettőnek legfeljebb 2 pontja lehet, tehát bárki is a harmadik, mindenképp mögöttünk végez. HA Horvátország 3-0-ra nyer Olaszország ellen és Albánia nem nyer, akkor Horvátország a második, és Olaszország hozzánk hasonlóan 3 ponttal és 2-5-ös gólkülönbséggel harmadik.
  • C csoport (kedd, 21:00) // HA Anglia nyer Szlovénia ellen, akkor a Dánia-Szerbia eredménye kivétel nélkül jó nekünk, mert szerb győzelem esetén Dánia vagy Szlovénia a harmadik két ponttal, dán győzelem esetén mindenképp Szlovénia két ponttal, döntetlennél pedig Szerbia vagy Szlovénia, de mindenképp legfeljebb 2 ponttal. Ebben a csoportban egy angol győzelem mindenképp generál egy csapatot mögénk a harmadikak minitabelláján.
  • D csoport (kedd, 18:00) // Ebben a csoportban mindenképp lesz egy legalább 3 pontos válogatott a harmadik helyen. A legoptimálisabb eset, HA az osztrákok nagyon kikapnak Hollandiától és ezzel jelentősen lerontják a +1-es gólkülönbségüket (legalább 5 góllal kéne kikapniuk), és közben Lengyelország nem veri meg Franciaországot, mert akkor nekik is 3 pontjuk lesz, viszont a jelenlegi -3-nál biztosan jobb gólkülönbségük. Ebből a csoportból valaki nagyon nagy valószínűséggel előttünk végez a minitabellán.
  • E csoport (szerda, 18:00) // Ebben a csoportban is mindenképp lesz legalább egy legalább 3 pontos csapat. HA mindkét meccs (Ukrajna-Belgium és Szlovákia-Románia) is döntetlen, akkor mindegy, mert mindenkinek 4 pontja lesz. A legrosszabb gólkülönbsége jelenleg Ukrajnának van, vagyis nekik mindenképp ki kellene kapniuk, és mellette a másik meccsen inkább a szlovákoknak, ugyanis nekik 0, a románoknak +1 a gólkülönbségük. Nekünk -3, vagyis bőven van mit ledolgozni. Ez a csoport szinte kimatekozhatatlan, cserébe bármi megtörténhet benne.
  • F csoport (szerda, 21:00) // HA se Csehország (Törökország), se Georgia (Portugália) nem szerez pontot, akkor mindkettőnek legfeljebb kettő lehet, vagyis mögöttünk végez. A helyzet nagyon hasonló a B csoporthoz (6-3-1-1 pont, és az 1 pontosak a sokpontosokkal játszanak), vagyis az is belefér HA a csehek megverik a törököket, viszont akkor verjék meg legalább három góllal, mert a -1-es gólkülönbségükből -4-et kellene csinálni a több lőtt góljuk miatt.

Az MLSZ ennél egy jóval egyszerűbb matekot rakott ki, azonban minket nem fogyatékosok olvasnak.

Amennyiben tippelnem kéne, akkor a B meglesz, mert nem nyernek se az albánok, se a horvátok, a C is meglesz, mert nyernek az angolok, a D és az E bukó, és az F necces. Vagyis az van, hogy ma este nagyon kell izgulni a jó eredményekért, és akkor holnap este megnyugodhatunk. De persze az UEFA jó nagy g*ci, mert holnap a minket érdeklő C csoport este játszik, délutánra pedig berakta a számunkra közel érdektelen D-t. A végtelenségig fokozzák az izgalmakat, mert ha holnap este tizenegy magasságában nincs meg, akkor szerdán az F csoport az utolsó reális reményünk.

_továbbjutás esetén

Van egy matekja, amit elolvashattok itt. A lényeg, hogy A3-ként (A csoport, 3. hely), a következő párosítások lehetnek: [zárójelben a továbbjutó harmadikak csoportjai]

  • [ABCD] B1, vagyis 🇪🇸 Spanyolország (már csoportelső)
  • [ABCE] B1, szintén
  • [ABCF] B1, szintén
  • [ABDE] E1, vagyis a franc tudja, de egy Románia vicces lenne
  • [ABDF] E1
  • [ABEF] F1, vagyis 🇵🇹 Portugália (már csoportelső)
  • [ACDE] F1, szintén
  • [ACDF] F1, szintén
  • [ACEF] F1, szintén
  • [ADEF] F1, szintén

Az esetek felében Portugália várna ránk (jövő hét hétfő, július 1., Frankfurt), de van sansz Spanyolországra is (vasárnap, június 30., Köln). Ha pedig a harmadik eset jönne be, akkor július 2., kedd, München. Portugália már csak azért sem lenne jó, mert még soha nem vertük meg őket.

HA tippelnem kéne, akkor a B és C nem ad csoportharmadikat, vagyis [ADEF], tehát Portugália. Az esetleges románokhoz az kellene, hogy a C ne adjon (ez elég valószínű) és a fix B mellett az E vagy F adjon. A B csak akkor tud adni, HA Olaszország legfeljebb kicsit kap ki Horvátországtól, mert 0 a gólkülönbsége jelenleg, és ugyanúgy 3 pontja van mint nekünk. HA Albánia és Horvátország is nyer, akkor 4-4 pontosak, és nincs mit számolgatnunk. Jöhet Románia. Esetleg. Vagy Szlovákia. Netán Ukrajna. Nem is tudom melyik lenne érdekesebb.

_ tényleg mennyire más

így matekozni, mint azt számolni egy kilátástalan novemberi estén, hogy milyen eredmények kellenek ahhoz, hogy a következő sorsoláson ne a negyedik, hanem a harmadik kalapból húzzanak minket, mert akkor talán eggyel több könnyebb csapat lehet majd a csoportunkban, és eggyel kevesebb nehezebb.


címlapkép: Botka a skótok ellen. fotó: mlsz.hu

🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||