A posztból mellékesen kiderül, hogy mi a különbség az eszencia és az esszencia között

Bp. Honvéd – Diósgyőr @ Hungária körút, 14:45

Annak ellenére, hogy mennyire semmitmondó tud lenni amúgy a maga módján egy Diósgyőr, én valahogy mégis szeretek ellenük játszani. Egyrészt, mert van natív szurkoló ismerősöm, akivel kicsit olyan beszélgetni a meccsek előtti héten, mint mondjuk megboldogult focibékeidőkben áltisisként, hogy nem, az én csapatom jobb, de nem, az enyém. A színvonal némileg változott – mármint a párbeszédünkben -, a tartalom azonban nem.

A focika, az enbéegy beszippantott bennünket, és minden pont úgy jó, ahogy van. Mi a tabella elején; a Dió pedig a végén agonizál. Méghogy nincs a világnak rendje?

A kolléga – megjegyzem – egy ideje már csak röhögni tud magán és magukon. Évekig az augusztus-szeptember volt a kedvenc hónapja, amikor a Diósgyőr valami fura okokból remekül rajtolt, a város, sőt, a megye dobogóról álmodott, a reálisabbak ötödik helyről, de a kupadöntő elvárás. Aztán kiderült, hogy a pár győzelem az igazából semmi, csak mindenki más lassabban indul, és s szeptember-október fordulójára már csak annyi volt a kérdés, hogy a Haladás, Paks, Felcsút, Balmazújváros, satöbbi mikor éri be őket, mert onnantól indul a május végéig tartó keringő a bennmaradásért. A végén az tán a Diósgyőrnek mázlija van, mert bár bármelyik kiesőnél rosszabb volt, egyetlen mutató alapján mégsem, és az NB I-ben a több győzelem számít. Jól van ez így, majd kiesnek idén.

Például Fernandóban is tud hinni. Jó, komolyan nem, de azért értitek, ez olyasmi, mint Rossit belelátni Supkába. Vagy inkább Patrascut, mert Supka azért mégis egy értelemzhető edző. A lényeg, hogy beleragadtak Bódogba, aki bár pont ugyanolyan eredménytelen volt, mint bárki előtte, legalább elhitette, hogy profi körülményeket próbál teremteni. Ennyi arrafelé bőven elég. Volt év, amikor egy szép mez miatt kergették boldogan saját farkukat a helyi drukkerek. Tényleg nem kell sok, hogy egy diósgyőrit boldoggá tegyél. (Jujj, de rosszul jött ki a kutyás hasonlat és a boldoggá tevős következő mondat. Most már marad, pláne, hogy felhívtam rá a figyelmet.) [Ezért a figyelemfelhívó mondat is marad.] «Van még zárójelféleség, tudnám fokozni.» {Abbahagyom.}

Amúgy azt is szeretem bennük, hogy meg vannak áldva a saját nagyságukba vetett hittől. Tudjátok, nézőszám; ha nincs eredmény, akkor is mi vagyunk a Diósgyőr; mert mi vagyunk sokan; hiszen mi vagyunk a Diósgyőr – és ez így megy a végtelenségig, és nehogy azt hidd, valaha ennél bővebb magyarázatot fogsz (fogol) kapni arra az egyszerű ábeli kérdésre: de miért? Ennyi a diósgyőri brand, ennyi az életérzés, hogy sokan vagyunk – és eredménytelenek. Ennél még az általunk mostanában erőltetett Grande Kispest, vagy Nagyhonvédka is többet hordoz valamiféle valóságból. Ugye egyrészt van mire vernünk a mellünket, mert azt bőven összelapátolták az elmúlt százplusz évben az elődök, másrészt mostanában szerintem sikerült összerakni és kifelé sugározni egy olyan életérzést, ami kifejezetten menővé teheti a Honvédot. Aztán mi is elkezdünk a saját farkunkba harapni (már megint ez a hasonlat! mondjuk most kígyóval és nem kutyával. végigmegyünk a kis állathatározón. a posztban.), amikor eljátsszuk a valóban nagyot, közben az eredmények közepesek, a Fradi ellen sincs teltház a miniHungárián, de legalább jó a sajtónk, legalább van egy megfogható és látványos tulajdonosunk, legalább jól érezzük magunkat, mert ha ott vagyunk, akkor általában ugyanazok vagyunk ott, hogy még erősebben magyarázzuk be magunkak. És innen már bla-bla-bla.

Hosszúak a bekezdések, de talán rájöttetek, hogy mire akar kifutni a történet: ma kispestinek lenni – bár jobb élethelyzet -, nem igazán más, mint diósgyőrinek, ha a mindennapi motivációkat nézzük.

Kispest Diósgyőr
év elején Bajnokságot megynyerjük! (Elhangzott Kövesden!) ötödik hely, kupagydöntő
tavasszal jó lesz a dobogó, a Videoton és a Fradi mögött úgyis azt hívjuk valódi bajnoknak maradjunk bent
jövőre megszűnünk, kiesünk, bedarálnak ötödik hely, kupadöntő (esetleg: biztos feljutás)
Az Edző Rossi Bódog
akit Úgy kezelünk Supka Fernando
a tábor magáról a legnagyobb – életérzésre a legnagyobb – darabra (életérzésre)

Alig látok különbséget, mert végre mindkét fél megtanulta elfogadni saját magát, bánkódni azon, amin valóban érdemes, és röhögni minden máson.

Pont ezért rég nem látott élvezet újra kispestinek lenni. Persze, visszasírjuk a kilencvenes évek szabadságát, de kell nekünk az a nyomor, ami közben a klubban volt? Persze, lehetnénk olyan eredményesek, mint voltunk a nyolcvnas években, de akarunk újra a hatalom csapata lenni? Az elmúlt években kitaláltunk egy új Kispestet, ami igazából mindig is megvolt, csak nem vettük észre. Figyeljük a kulcsszavakat:

 • valóban tenni a klubért;
 • valóban tenni a szurkolókért;
 • kreativitás minden megjelenési formánkban;
 • menjünk oda mindenkihez, beszélgessünk, érezze mindenki jól magát;
 • mutassuk meg kifelé magunkat, mutassunk jó képet;
 • toborzás, a klub megismertetése a jövő szurkolóival;
 • satöbbi.

Nyilván, nincsen semmiféle úttörők tizenkét pontja, nincs semmiféle pontokba szedett alapelv, amit követni kell, inkább valamiféle érzés, ami irányt mutat.

Az egyik kibaszott menőség, hogy gyakorlatilag eltűnt a haragszomrád mindenféle nyilvános formája a meccsekről. Az, hogy Kispesten demokratizálódott a tábor; hogy a vezetőség (mennyire hülye szó ez amúgy) bárkihez odamegy, sőt, oda is megy magától, kedélyesen dumálgat; mindez sokat jelent az embereknek, akik így érzik, van értelme kijárni és közénk tartozni.

Na, de félretéve az ömlengős részt (gyertek ki a meccs előtt a Netovább elé, meg fogjátok tapasztalni!), még mindig arról van szó, hogy igazából nem igazán tudunk többet felmutatni, mint manapság a diósgyőrinek. Mármint az esszencia szintjén. (tudtátok, ha ételízesítő értelmében írom, akkor csak egy esz?) Amiben mások vagyunk, pont az a rész, amit se ők, se mi nem tudunk igazán megfogalmazni, ha arra nagyjából egy órányi gondolkodást szánunk, mert ennyi fér bele a háromnegyed hármas kezdés és az ebéd előtt ebbe a posztba.

Talán a könnyedség, vagy könnyed elegancia, talán ezeket a szavakat keresem, de nem vagyok benne biztos. Amíg nem valóban reális az esély, én tényleg el tudok röhögcsélni a bajnokságon, addig játszhatjuk a Grande Kispestet, aztán ha jönnek az utolsó hetek, akkor jön a gyomorgörcs, az elviselhetetlenség (szerencsétlen diósgyőri kolléga közelről nézte végig ezeket a heteket 2017-ben). Könnyeden fogadjuk el Supkát, sőt, belelátunk bármit, és bár szerencsére nem minden ok nélkül, azért látjuk a korlátait is, amit hajlandóak vagyunk nagyvonalúan elengedni, nem beszélni róla, amíg ott nem tartunk, hogy akadálya vagy előmozdítója valami nagyobbnak. Szerintetek hogyan beszélget két diósgyőri Fernandóról manapság, vagy a kiesésről úgy márciusig? Még tudnak röhögni, és itt a még szón van a hangsúly.

Pontosan tudjuk mindketten magunkról, hogy amikor éppen rossz, akkor minden rossz; és amikor éppen jó, abból még lehet valami nagyon jó is. Mondok egy példát. Júniusban (kispesti értelemben vett) tömegek vizonáltak kiesést, legfeljebb kilencedik helyet, erre itt az október, vesztett pontokkal harmadikak vagyunk a tabellán. Akkor minden rossz volt, de szó szerint minden. Luxemburg volt a mélypont, ott Hemingwaynek már takarodnia kellett, hogy azóta legyen egy Batik-körünk, majd megnyugodjon mindenki végre, mert most éppen jó. Egy szurkolónál az éppen is lehet egy örökkévalóság.

Hirtelen tényleg nem jut eszembe még egy, hozzánk és a diósgyőrihez hasonló léthelyzetet a magyar fociban.

Sokadik meccsünk lesz egymás mellett állva a diósgyőri kollégával, és ha nyerünk, az a világ rendje; ha pedig vesztünk, hadd örüljön, úgysem lesz más öröme idén, nekünk meg mindegy az a három pont. Vagy valami ilyesmi.


Kellemes labdarúgóidő várható, a játékvezető Szőts sporttárs lesz.


Nagyjából ennyi.


Szószedet

eszencia lat 1. tömény ízesítő odlat szeszesitalok készítéséhez 2. tömény ecet 3. ételízesítő, sűrített ételkivonat (vö. esszencia)

esszencia lat valaminek a lényege, veleje (vö. eszencia)

forrás: Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára, Budapest, Akadémiai kiadó, 1973


Magánbeszélgetés átirata következik

nem én: en annyit mondok hogy a videotontol ami GYAKORLATILAG megverte a chelseat alig kaptunk ki
tehat
kb egy angol kozepcsapat szintjen vagyunk!

én: ne feledd, mi adjuk a magyar válogatott gerincét, azé a válogatottét, amelyik nyolcaddöntőt játszott a legutóbbi európa-bajnokságon!

nem én: ahahha
ha jol ertem
akkor topfutballt lathatunk
akar egyeni villanasok is donthetnek

én: vagy egy-egy zseniális edzői meglátás

“A posztból mellékesen kiderül, hogy mi a különbség az eszencia és az esszencia között” bejegyzéshez 96 hozzászólás

 1. Nyomás volt a csapaton, plusz nagyon beállt bekkelni az nb1 egyik leggyengébbje, a Diósgyőr a második félidőben, de végül magabiztos győzelem volt. Jövő héten persze, sokkal több kell.

  Danilo szerintem ma is bizonyította, hogy miért fontos.
  Mozgékony, ha van területe, megtartja a labdákat, lemozog oldalra, visszafelé megbontva ezzel a védelmet, sem Ngog, sem Tischler nem tudná ezt pótolni.
  Akik itt szídják az önzősége miatt, nem tudom, hogy mit néztek, adott vagy két-három nagy labdát ma pl. Holendernek és hasznosan játszott.

  Holender mozgékony volt, de pont ellentéte egyébként Lanzának: Az olasz odarúgja a labdát, ahová akarja, Filip oda, ahová nem akarja… Ezt hívják klasszis-különbségnek. De a mozgékonysága és a mai harcossága pozitívum.

  Bamba szerintem teljesen jónak tűnt, nem tudom, kik szidták őt is eddig látatlanul. Pilik sem volt rossz, a lövései nem ültek.

  Sajnos, egy Vadócz még mindig hiányzik a csapatból.

  Meccs legjobbja Gazdag és Baráth volt.

 2. Bano- Szabó több lehetöséget érdemel. A pontatlanságok a meccshiány miatt vannak, de minden elvesztett labdáját próbálja visszavenni, lát a pályán és lendületes.

 3. Pár szóban a mérkőzésről :
  Valahogy kigyötörtük…. továbbra sem vagyok megelégedve a játékkal, a z irammal és a szervezettséggel.
  Ez egy habkönnyű kiesőjelölt volt, gólokkal kellett volna vernünk.
  Az első félidőben ugyanaz a meddő semmi mint az elmúlt meccseken, majd a második félidőben egy izzadságszagú,erőlködő semmi.

  A játékosokról :
  Gróf a szokásos magabiztosság. Boti válogatott forma, Kambi a nehézcirkáló. Butik most szinte hiba nélkülit tolt. Futás közben olyan a mozgása mint egy mozgássérültnek.
  Heffler baromira el van fáradva, emiatt már nincs meg benne az a lendület ami szokott.Ettől függetlenül küzd. Piliknek lassan küldök egy wizz-air jegyet ami Pozsonyba szól… , Gazdi megint a második félidőre éledt fel. Ekkor már meg merte csinálni a cseleket. Hidi rettentően formán kivül van.Nem fut, poroszkál, nem ütközik.Az a néhány pontos passz az még az NB1-ben is kevés. Kukocs a szokásos : űzi-hajtja.Megymint a tank, de már a 20. perctől a seggin keresztül vette a levegőt.Csoda hogy a 75. percig kitartott. (Ez jelzi hogy lagymatag iramú volt a meccs.Nagy iramnál szünetben kifogy a szufla.)
  Elől Filip szenzációs. Bőven megérdemli a válogatott meghívót.
  Danilo viszont megint öncélú volt, lassú, körülményes és nem tud fejpárbajt m egnyerni.Volt 1-2 szép csele.
  A cserék : Tischlernek egyszer sikerült helyzetbe kerülni, de eltörte a labdát.
  Banó jó lesz, bár jelenleg elég formánkívüli.Örülök hogy betették.
  Bamba végre bemutatkozhatott bajnokin is. Volt 1-2 jó szerelése.Bíztató.

  Összességében ugyanazt a nihilt nyomtuk mint 4 meccse. Ahogy az első meccseken Supkát megdicsértem, most meg kell szidjam mert alapvetően ő az oka a szar meccsekért.
  Olyan van hogy egy játékos 1-1 meccsen nem jó döntést hoz vagy formán kívül van.De ha egy játékos ( vagy játékosok) folyamatosan rosszul teljesítenek az már az edző felelőssége. Most vastag a pad, a keret, bőven lehetne variálni ha valakinek nem megy.
  De alapvetően a játék nicns rendesen , a végletekig megszervezve.
  Amiből ez látszik:
  Az ellenfél letámadásakor a játékosok egymásra néznek, várnak…Ilyenkor mindenkinek tudnia kéne hogy milyen ütemben, milyen irányban robbanjanak rá az ellenfélre.ehelyett egy bohózat van ilyen szituban.
  NEm látok meccsek óta az utolsó 5 percben olyan atompresszinget mint Rossinál.
  Ott is be volt tanítva hogy milyen sebességgel mozogjanak a játékosok és milyen területekre, hogy vakon gyorsan oda lehessen rúgni a labdát.
  Most megállunk, szétnézünk vakarózunk, forgolódunk, majd továbbpasszoljuk.
  Ezért vagyunk szarok meccsek óta mert kiismerték az ellenfelek hogy csak azt tudjuk hogy mélységből érkezik egy kulcspassz, amit a center gólra vált. Erre felkészültek alapos emberfogással.Danilot folyamatosna elnyomják, a passzsávokat lezárják.Ezzel ki is húzták a méregfogunkat…
  ekkor elkezdünk tanácstalanul tötyörögni a labdával, jönnek az alibipasszok.
  Nem látok hónapok óta egy meberhez menő beadást…gyakorloni kell…rengeteget!!! Ugyanis térdmagasságban jönnek be a labdák, vagy olyan helykre ahol egész meccsen nem járt ember.
  Nem találjuk el azt a kibaszott nagy kaput 16-25 méterről. Szintén gyakorolni kell rengeteget.
  Nem látok egy darab cselt sem.Ezen a meccsen a legszebb cselei az ellenfél kapusának voltak…Ez mindent elmond….
  A futball alap lényege az ellenfél átverése, amivel pozíciót lehet nyerni, ezzel emberelőnyös helyzetet kialakítani.Ki kell mozgatni az ellnünk betömörülő védelmet egy testcsellel, egy klasszikus kényszerítővel, egy modern gyors háromszögeléssel. Egy ilyet sem látok hónapok óta.Ez az edző felelőssége hogy ezek az automatizmusok nincsenek leoktatva amivel fel tud gyorsulni a játék.
  Lassúak vagyunk, a játékosoktól nem látok egy darab aktív sprintet sem.Csak poroszkálás, pici galoppozás.
  Nem vagyok bizakodó a közeljövőt tekintve…pedig a keret meglenne hozzá…
  Na de megvan a 3 pont… ilyenkor pedig a szar is le van szarva :)

  1. Pilik nem biztos hogy tud mit kezdeni egy Pozsonyba szóló jeggyel, mivel nem tót, hanem cseh. Amúgy meg ne csinálj magadnak gondot abból, mi legyen vele, bízd a hozzáértőkre.

  2. Akkor ezek szerint Holender egy az egyezéseit se láttad, meg Banó cikázását sem… Mit néztél?

 4. Szenvedtünk egy nagyon szar diosgyör ellen erre nem lehetünk büszkék de a lényeg hogy még igy is behuztuk. Nem sok jot jelent a jövöre nézve hogy a támadó sorunk tönkre ment tischler érkezésével a mai cseréje is supkának egyszerüen vérlázító ngog helyett inkább öt küldte be. És sajnos ugy látom minden féle képen játszania kell ennek a szerencsétlenek ha megy ha nem . Nem melékesen szerintem elveszi a helyet Májer feljödése elöl. Mindegy supka megígérte heflernek és tischlernek is állandó játék lehetőséget kapnak feléjük állja is a szavát. Azért volt pozitivum számomra még hozzá bamba akinek voltak jó és határozott szerelései. Na meg a már szinte isteni filip játéka.

  1. Örüljünk minden pontnak, látványos játékot számon kérni – mintha legalábbis a Vidiével azonos erősségű keretünk lenne – nem vall realitásérzékre. Persze ezt meg a szurkolókon nem kell számon kérni… :)

 5. Paks nagyon keményen nyomja, Csertői valamit megint eléggé eltalált, úgy tűnik.

 6. Azért elég komoly hogy a meccset lehoztuk normális baloldali védő nélkül 75 percen keresztül…Kukoc se a védő, se a támadójátékot nem tudja segíteni…nem tudom ki mit lát benne a vezetőségnél, de hogy beadni nem tud, a jobb lábát támaszkodásra sem tudja használni, és a tőle 3 méterre lévő játékosnak képtelen odapasszolni a labdát.Nyugodtan lehetne egy akadmistát betenni a helyére, mert hogy ha az a terv hogy Kukoc akkora idényt fut hogy eladjuk pl. a Benficanak már most látszik hogy nem fog összejönni.Télen nyugodtan el lehetne küldeni.

 7. A csapat egy viszonylagos hullámvölgyben volt az elmúlt fordulók tekintetében. Ennek ismeretében én úgy gondolom, hogy elfogadható teljesítményt láttunk. A mezőnyt uraltuk, a diósgyőrieknek ugyan volt két komoly helyzete, de összességében teljesen erőtlenek voltak a támadásaik, nekünk meg elfogyott a tudományunk a 16-n belül. A csatár cserét én hamarabb meghoztam volna Supka helyébe, mert a gól ott volt a játékunkban, illetve nem értem, hogy egy ilyen gyenge védelem ellen miért nem N’Gog-t hozta be.
  Holender játéka kiemelkedett a mezőnyből, illetve Bamba bemutatkozása is szerintem jól sikerült, illetve a bíró is meglepően korrekten vezette a meccset.
  Összességében megérdemelt 3 pontot szereztünk, a játék biztató volt, remélem most már a gólerősségünk is javulni fog a következő fordulókban.

  1. Én azért kissé ingerült voltam a játékostól méterekre érkező beadások miatt

 8. mi van a stadion felújítással?
  kb 4 hónapja semmi hir..ez kicsit már gyanús nekem

  1. Nyugi, itt akkor nem szoktak mondani semmit, ha történik valami :D

  2. Nekem négy éve gyanús, amikor arról volt szó, hogy a miénk következik. Aztán jött mindenki más… És nem kicsit gyanús, hanem nagyon. Vagy talán nem is gyanús. Sokkal inkább logikus. Logikus egy olyan országban, ahol azon múlik minden, aki Mucsára lopta a legenda nevét.

 9. Kedves Attila! Köszönöm, hogy kérésemre visszaálltál a Danilo-Holender csatárpárosra! Jövő hét közepére összeírom, milyen egyéb kéréseim lennének! :)

  1. Akkor tökéletesítsük még egy kicsit és kérd inkább pl. a Holender-Ngog-ot. :)

   1. Én bíztam benne, hogy Tischler v. Bamba helyett Őt (N’Gog) hozza be…

 10. Egyébként bejött, amit mondtam, a fekete mez. De megmondom őszintén, nem tetszett, olyan semmilyen.

  1. Ebben az a jó, hogy csak piros és fekete. Régebben az volt üdítő, hogy került bele némi fehér, most meg ez, nekem tetszik.

 11. Lanzafame nálunk is ilyen primadonna patkány volt, mint a fradiban? :O

  1. Na mi van? Hullik le a rózsaszín fátyol Lanzafame elől? :D

  2. Lanza kicsiben olyan, mint CR: az ellenfelek utálják a stílusa miatt, de amikor a csapatodban van, gyorsan megbocsátasz neki.

   1. Főleg, hogy a Fradiban most is rúgott 2 gólt…igaz az csak az ikszre volt elég. :)

    1. Gondolom Magyarországi itt tartózkodásának ez a meccs volt a második legnagyobb élménye!
     …… olvashatjuk majd holnap.

 12. Kicsit több néző volt.. (Az átlagossá váló 1700 helyett 2 ezer)
  Szerintetek maradjon ez a korai időpont?

  Lehet próbaként érdemes lenne megpróbálni még a szombat/vasárnap 12-13 órás kezdést, hátha több embernek jó.

  Sok fiatal inkább nézi otthon az egyidőben levő külföldi bajnoki meccseket, tehát lehet, jó lenne a tévé és az élő nézőszámok miatt is próbálkoznia a klubnak és az MLSZ-nek

  1. Szerintem azért délben ne legyen már meccs. Innen már csak egy lépés a vasárnap 11 óra és visszakapja tv néző Léderert is

  2. Szerintem az jó, hogy korábban van, de az a 12-13 óra túlzás. Számomra az ideális kb. a 16 óra.

 13. Lassievel most sok mindenben nem èrtek egyet, de a legjobban az fàj, h a szezon elején Lassie azt írta, Lanzafame lendülete a Fradinàl max októberig tart. Ehhez kèpest màr október van ès Lanza csak most kezd lendületbe jönni..:(

  Ahogy koràbban írtam, idèn làtszódik majd különösen az egyre örültebb központi tàmogatàsa a Fradinak, Vidinek. Sajnos, ez egyre jobban kijön.

  1. Hát igen rossz ezt nekünk nézni. Ha nem lenne náluk vagy 5-tel kevesebb pontjuk lenne. Ott is kiemelkedik bőven.

  2. Nekünk már rohadtul nem Lanzafame sikerével vagy sikertelenségével kell foglalkozni, hanem azzal, hogy N’Gog, Danilo, Tischler mielőbb megtalálja a góllövő cipőjét. Lanza már a múlt, és reméljük mihamarabb a fradinál is az lesz.

  3. Lanza a magyar mezőny legjobbja. Ez van, örüljünk, hogy nálunk volt amíg nálunk volt.

  4. Akkor én is így gondoltam, de ezek szerint a korábbi megállapításunk volt igaz, amikor azt mondtuk, hogy kurva jó. Sajnos. :)

 14. Baráth tanárian játszott, kinőtte a magyar bajnokságot. Védelmünk jól összeállt, ha kivesszük a Vidi meccset, akkor csak négy gólt kaptunk kilenc meccsen. A támadóknak kellene még megtalálni a góllövő cipőt és meglehet a harmadik hely!

  1. Majd rájössz az mtk ellen idegenbe milyen jó a barát féle védelem.

   1. Azt a Debrecen ellen is láttuk,akiktôl tegnap a Fradi 2-t kapott,Baráthék meg egyet sem.

  2. Abszolút egyetértek. Tegyük hozzá, hogy tegnap a középpályások és a csatárok is nagyot védekeztek, a Dióknak sokszor már az gondot okozott, hogy eljussanak a felezővonalig.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.