Mastodon

Ellentétben a Mikroszkóp színpaddal, a magyar foci humora mindig képes megújulni

Bp. Honvéd – MTK kupameccs mához egy hétre, kedd este kilenckor, zárt kapuk mögött a hatvanhétezres Népstadionban. Csodálatos.

Mondjuk, az is igaz, hogy mivel zártkapus, a pálya tartozékain kívül egyedül a luxra (kb. a fényerő) van szükség a tévés közvetítések miatt, minden más lényegtelen. Akár lehet a Népstadionban is, vagy akár lehetne az akadémiánkon is, amennyiben megfelel a tévének a világítás.

De szerencsére nem ennyire egyszerű a helyzet, mert a magyar futball csak a magyar futballközegben értelmezhető, ahol egyrészt fontos szereplő a szövetség, másrészt a többi klubok.

Azt mindannyian tudjuk március eleje óta, hogy NB I-es klub kupameccset csak NB I-es minősítésű stadionban játszhat, ezért jöhetett ki az, hogy Szegeden a fogadtuk a Paksot, mert akkora stadionszűke lépett fel hirtelen a stadionok országában, hogy más megoldást egyszerűen képtelenség lett volna kivitelezni. Legalábbis a magyarázatok szerint.

Most, amikor tényleg mindegy, hogy hol játszanánk, ráadásul NB II sincs, felmerül a kérdés, hogy

  • miért nem a korábban többször is használt Fáy utcában rendezik meg a meccset? A Vasas épp nem használja.
  • miért nem rugalmas az MLSZ (feltételezve, hogy a Honvéd bepróbálkozott), hogy a visszavágó is a Hungárián legyen? Ha valamitől, attól most nem kell félni, hogy a hazai szurkolókat egy vendégszektorban kell elhelyezni, ráadásul korábban pont az MTK kapcsán volt arra is példa, hogy a Vasast a Fáy utcában fogadta.

Miközben áll az országban a labdarúgás, a tizenkét NB I-es csapaton kívül egyedül az MTK-nak van tétmeccse, vagyis legfeljebb tizenkét stadion lehetne foglalt, hiszen a Hungária körút duplázik, és azok nagyrésze is csak május 30., vagyis jövő szombattól, feles váltásokban, akkor a Honvéd-MTK kupavisszavágót a hatvanhétezres Népstadionban kell megrendezni – gondolom egyéb lehetőség híján, és nem kevés bérlési költségért. (Ha a bérlési költség egy elfogadhtó szinten lenne, akkor feltételezem, már a Paksot is ott fogadtuk volna.)


Egyébként, hogy a 67.215 férőhelyes Népstadion hatalmas méretét fel tudjuk helyezni egy átlagos Honvéd-MTK-ra treírozott agyunk mentális térképére, idecitálnék pár adatot:

  • a legutóbbi tíz Honvéd-MTK nézőszáma: 500 (Gyirmóton!), 3370 (két hét múlva bajnokok leszünk), 1430, 1480, 1174, 1150, 2500, 1500, 1500, 1000
  • huszonöt meccset, és egészen 1991. szeptember 7-ig kell visszamenni ahhoz, hogy ha összeadjuk a Honvéd által rendezett MTK elleni meccsek nézőszámát, akkor megközelítsük a Népstadion befogadóképességét. A legutóbbi 25 Honvéd-MTK-t a magyarfutball.hu adatai szerint összesen 63.804 néző előtt játszották.

Ahhoz pedig már kedvem sincs, hogy A Kormány 211/2020. (V. 16.) Korm. rendelete a fővárosi védelmi intézkedésekről paragrafusai alapján pontosan kiszámoljam, hogy a 2. §-ban definiált védőtávolságot betartva, nagyjából mennyi nézőt lehetne beengedni a meccs rangjához és a várható érdeklődéshez mérten is brutálisan nagy Népstadionba.

(1) Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

Azért egy hevenyészett számítás mégis legyen:

  • a forgószék, amiben épp ülök, egyrészt rettentő kényelmes, másrészt nagjából 75 centi széles.
  • a Népstadion székei sajnos ennyire nem kényelmesek, azonban nem nagyon lövök akkor mellé, ha azt mondom, 50 centi egy szék szélessége. Valószínűleg a székek közötti térközökkel még ennél is több, de legyünk megengedőbbek, hiszen amikor a másfél méteres védőtávolságot számoljuk, akkor a kisebb székszélességgel számolás csökkenti az elméleti nézőszámot.
  • tehát ha egy ember egy széket foglal el, akkor a védőtávolságot betartva, minden negyedik széken lehetne valaki, amennyiben
  • nem vennénk figyelembe, hogy a széksorok a széksor önmeghatározásából adódoan egymás mögött helyezkednek el, vagyis mögötted is be kell tartani a védőtávolságot,
  • ezért legyünk ismét nagyvonalúak, és csak minden második sorba engedjünk nézőket (67.215 / 2 = 33.607 marad az elméleti befogadóképesség, ami Honvéd-MTK-ban számolva 19 meccs, és mindössze csak 1999. április 17-ig kell visszamenni érte az összeadásban).
Valahogy így. A fekete a foglalt szék, a fehér az üres.
  • tehát: a nézős sorokban minden negyedik széken egy néző, egy sor pedig kimarad.
  • vagyis a 33.607 / 4 = 8.401 nézőt lehetne beengedni a járványügyi védőtávolság betartásával a Népstadionba.

Az új Bozsik lesz nagyjából akkora, mint a Népstadion felének a negyede, és még ez a szám is ötszöröse a legutóbbi tizenhat Honvéd-MTK átlagnézőszámának.


Vagyis nem elég, hogy zártkapu, mindezt sikerült egy olyan stadionba beterelni, ahol egyébként bárminél, de úgy értsétek, hogy tényleg bárminél biztonságosabb körülmények között lehetne megrendezni ezt a mérkőzést.

Mutatok pár megengedett, azonban rossz példát az állami hírügynökség elmúlt napokban megjelent fotóiból válogatva:

Honatyáink nemhogy három, gyakran még két széket sem hagynak ki egymás között (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, 2020. május 18.)
Egy ismertebb Honvéd-szurkoló magyarországi cégek képviselőivel találkozik, maszk és védőtávolság nélkül (fotó: MTI/Kovács Tamás, 2020. május 18.)
Gaál Sándor esperes igét hirdet Nyíregyházán, a Kálvin téri református templomban. (fotó: MTI/Balázs Attila, 2020. május 17.)
Ezt a fotót tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlom! A képen az látható, ahogy egy alacsonyabb, kissé hordószerű alak kezet fog, vagyis testileg érintkezik egy másik, magas, bamba arcot vágó emberrel. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, 2020. május 15., Belgrád)

Ehhez képest a szabályoknak és előírásoknak megfelelő Népstadionban nagyjából hasonlóan fog kinézni a rangján kezelt Magyar kupa egyik elődöntőjének visszavágója:

(fotó: MTI/KKBK/ODPICTURES ART STUDIO KFT.)

címlapkép: védőtávolság és embertömeg a budapesti Erzsébet tér 2020. május 18-án fotó: MTI/Mónus Márton


megjegyzés azon kedves olvasóink kedvéért, akik nem értik az iróniát, hogy ez a poszt bizony az iróniáról szólt, és ahol arra tettünk kísérltet, hogy összevessük a labdarúgó szövetség és a kormányzat rendeleteit, a mindennapi élet tapasztalatait, valamint ezen tapasztalatoknak az állami hírügynökség anyagaiban történő megjelenését azzal, hogy ismert a Népstadion (Puskás Aréna) befogadóképessége, valamint a Bp. Honvéd – MTK mérkőzések látogatottsági adatai évtizedekre visszamenőleg. a poszt nem tartalmaz hőbörgést, fanyalgást, mindössze pár ténymegállapítást, és számítást. miért is lenne értelme fanyalogni, ha az amúgy érthetően zártkapus meccseket nekünk oly’ mindegy hol rendezik meg? a posztban ismertetett tények forrásai és felhasznált ismeretei: Magyar Távirati Iroda, Magyar Közlöny, a magyarfutball.hu oldal remek gyűjtései, és pár matematikai alapművelet, úgyismint az összeadás, kivonás, szorzás és osztás.

további megjegyzés magamnak: nem tervezek a jövőben ilyen megjegyzéseket írogatni.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||