Mindig magasabbra, és nem csak azért mert van honnan, hanem, mert az kell legyen a normális

Bp. Honvéd – Kaposvár @ Hungária, 19:00

Aztat(at) szeretném mondani, hogy nagyon nem mindegy, hogy ötödik, hatodik, vagy hetedik, esetleg nyolcadik, kilencedik, hovatovább tizedik(!) helyen végez a Kispest. Nagyon egyszerű lesz a magyarázat.

Kezdjük azzal, hogy per definitonem a Kispest, mint fogalom azon túl, hogy önálló jelentéssel rendelkező entitás, az önálló jelentése tartalmaz egy olyan meghatározást, sőt, meghatározottságot (is), miszerint mindig magasabbra, ahogy azt az LGT nevű zenekar (supergroup!) is megénekelte egykor, igaz, nem feltétlen ránk gondolva elsődlegesen, hiszen a magyar popszakma, úgyismint a zenére szöveget éneklő zenekarok csak elvétve foglalkoznak olyan fontos témákkal, mint a magyar labdarúgás. Tehát alap, hogy az ötödik minden körülmények között jobb helyezés, mint a hatodik, hetedik, és így tovább.

Másrészt van egy olyan egyszerű apróság is, hogy ha minden összevág (klappol, hat geklappen), akkor a következő idény során átadják az új Bozsikot, aminek reméljük ugyanúgy Bozsik lesz a neve, mint a régi Bozsiknak volt, mindössze egy vicces kedvű rajzoló pár apró különbséget rejtett el a két ábra között. Szóval ha legalább hatodikak vagyunk, ami esetünkben az ötödik vagy hatodik, akkor jövőre a harminchárom fordulóból tizenhetet, vagyis az összes felénél valamivel többet játszhatunk otthon, vagyis részben az új Bozsikban. Mondjuk az is igaz, hogy az utóbbi évek hazai mérlege nem feltétlen indokolja ezt a fene nagy akarást a hazai meccsekért, de valahol meg kell álljon minden nászmenet.

Tehát az ötödik és a hatodik sokkal, de sokkal jobb és fontosabb helyezés, mint a hetedik, nyolcadik és így tovább.


A célok eléréséhez igazán kellemes ellenfeleket sodort elénk a sorsolás a következő két fordulóra.

A Kaposvár nagyon kiesett, ráadásul a tizennégy pontjából tizenhármat a Diósgyőr és a Debrecen ellen gyűjtött be, ami azt jelenti, hogy egy nagyon kisebb Magyarország esetén, ami áll Kelet-Magyarország egyes részeiből és Közép-Somogyból, még akár bajnok is lehetett volna, azonban ennyire előrelátó módon még Trianonban se lehettek gecók. Mondjuk ki: bármilyen állapotunkban is, de a győzelem kötelező.

Az utolsó fordulóban Felcsútra megyünk, amit majd szidni fogunk eleget a következő napokban, most legyen elég annyi, hogy nagyon fontos lenne elütnünk őket Európától. Egyszerűen az van, hogy bármennyire is szeretném, ha nemzetközi szinten szörnyülködnének az értelmetlenségén, azért valahol jó magyar embernek tartom magam, és inkább nem mutogatnám szélesebb közvéleménynek a saját nyomorunkat, ami egyben a Felcsút létezésének életelixírje. Legfeljebb meghosszabbítjuk Lovasberényig.

Erre mondom azt, hogy remek sorsolás: egy futballszakmailag, és egy a nemzeti büszkeségünk miatt kötelező mérkőzés. Összesen hat pont. Azon meglepődnék, ha ugyanennyi meccsen a ZTE és a Diósgyőr is ugyanennyit gyűjtene, vagyis a hatodik helyhez kényelmesen elég lehet. Illetve kénytelen, mert többet nem tudunk szerezni. (A posztot még tegnap írtam, azóta a Zete kikapott az Újpesttől.)

Egy elképesztően furcsa idény utolsó hazai meccse következik. Hosszúra nyúlt, voltunk otthon Győrött, Szegeden, a Fáyban, a Hungárián és a Népstadionban; éltünk meg meleg perceket Craiován, alapvetően remekül éreztük magunkat Vilniusban; éltettük Sanninót, utáltuk Sanninót, éltettük Pisontot, utáltuk Pisontot, volt pillanat, amikor karnyújtásnyira volt a dobogó, volt, hogy a kiesétől rettegtünk, közben pedig nyertünk egy Magyar kupát. Ja, és volt két hónap szünet a tavasz közepén, zártkapuk, korlátozott nézőszám, alattunk háromszor robbant le ugyanaz a kocsi, amivel pár év alatt kilométerben megkerültük együtt a Földet. Tartalmas év volt, na.

Még a Zete elleni meccs délelőttjén futottam össze Lacival a közeli közért előtt. Kérdezte: megyek? Elnyúzott arccal válaszoltam egy határozottnak hitt igent, mire elmosolyodott: akkor is megyek, ha nem akarok. Megfordultam, elindultam egy bevásárlókocsiért, talán két lépést tehettem meg – és felröhögtem. Kurvára igaza van, akkor is megyek.

Bármilyen is volt ez az év, történt, ami történt, egyetlen percét se adnám semmiért. Pár craiovait talán, de úgy általában egyet sem. Csak amíg ezt a mondatot lepötyögtem, addig tucatnyi emlék villant be, jó és kevésbé jó egyaránt, viszont ahhoz, hogy emlékként bevillanhasson, ahhoz ott kellett lenni, át kellett élni.

Valamelyik évben számolgattam egy kicsit. Nemzetközi kupákkal, idegenbeli bajnokikkal és kupameccsekkel egy átlagos évben 80-100 órát simán ugyanazzal a pár emberrel összezárva töltök egy alig kétszer három méteres dobozba zárva, amit utastérnek hívunk, ha a személygépjárművek főelemeiről támad kedvünk beszélgetni. Vegyük hozzá az ott töltött időket, a meccseket, a benzinkutakat, simán elpattan egy, de inkább két hét, ami lassan indokolttá teszi a család fogalmának újragondolását.


Utolsó hazai meccs.

Minden évben van valami elmúláshoz hasonlító jellege, pedig semmi extra nem történik, ugyanúgy csak egy meccs, mint a Fradi, vagy a Paks, netán a kupadöntő. Az egyetlen különbség, hogy jóval többet kell várni a következőre, mint úgy általában. Aztán mégis.

Például egy csomó arcot nem látunk hetekig, hónapokig, hiszen a haver, barát, cimbora, stb., skálán a hozzájuk kötődő viszonyunk teljesen normális, azonban időben és térben igen korlátos, hiszen a meccsek idejére és környékére korlátozódik. És mint számoltuk az imént, az se kevés per idény. A köztes időben vagyunk civilek. (Ahhhh, inkább magánembert mondok, nehogy belémálljon egy idetévedt házmester-lélek.)


Bp. Honvéd – Kaposvár @ Hungária, 19:00 (Talán még nyitva lesz utána a Netovább. Megkoccintjuk. Előtte biztos.)

címlapkép: találóan egy mozgólépcső. fotó: lisa runnels/Pixabay

“Mindig magasabbra, és nem csak azért mert van honnan, hanem, mert az kell legyen a normális” bejegyzéshez 256 hozzászólás

  1. Dehogynem. Még jó hogy rámszóltak többen is, szinte ahogy kiment a poszt. Én simán nyolc órát számoltam magamban :)

 1. Tuti valami faszmajom bírót kapunk megint, meg a Kaposvár -még utoljára- felszívja magát… :( Nem vagyok optimista, de nagyon bízom benne, hogy nem lesz igazam.

 2. 19.00: Bp. Honvéd–Kaposvári Rákóczi (Tv: Duna World) Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Antal Péter -??

   1. a “nagy számok” törvénye, vagy vmi más miatt előbb utóbb csak kifogunk 1 normális bírót. :)

 3. Tudtátok, hogy ma van Szent Iván napja? És ha minden jól megy, el is jön közénk 200. alkalommal Kispest mezben. ;)

 4. Ma azért (is) megyek ki, hogy felköszönthessem Lovrix Istent. Iiiiiván Lovrics!

  Amúgy olyan hülyeségen gondolkodtam, hogy talán azért (is) buktuk a zetét, mert Ivánt mindenképpen otthon akartuk felköszönteni? :) Persze ezt annyira nem hiszem, ráadásul nem biztos, hogy vele nem buktunk volna. Bár a mostani formája alapján egyértelműen gyengébb nélküle a csapat és ha véletlenül ő van ott Batik helyén…

 5. Iván most már végképp rátetováltathatja az ujjperceire, hogy KILL. Kispesten Ivan Lovrics Legenda.

 6. @Hanta: Érdekes, én elég sok mindenért odaadnám ezt az évet, a legrosszabb Honvéd-idényeim egyike hangulatra, persze ez nagyon-nagyon sokösszetevős, mielőtt bárki rám förmed, hogy ne ajvékoljak.
  Ezzel együtt sajnos igaz.
  Kíváncsi is vagyok, visszajön- e még a régi láng, vagy lemorzsolódok, mint sokan a Millenium idején.
  Mondjuk ha eddig 31 évet lehúztam a csapat mellett, elhagyni se lenne könnyű, úgyhogy nem hiszem… de valami pozitívum kell, hogy jöjjön, mert jó lenne azt érezni megint, hogy ez az én csapatom.

  1. Azért nem féltelek, nyugi. A csapat oké, a klub is oké, ha valamelyikbe vetett bizalmad kicsit megnő, akkor ugyanolyan hosszúak lesznek a hétköznapok, mint voltak éveken át. Tényleg nyugodt vagyok. Nagyon nehéz ezt innen már elengedni.

   1. A legnagyobb baj az, hogy magával a futballal is gond van.

    Elveszett belőle az a báj, ami csúcsra járatódott – legalábbis Európában – a 90-es években. Elkezdett Amerikanizálódni, megjelentek a menedzser-emberek, az öltönyös szarháziak, Kuuselák és Komorák helyett immár számítógépes analizálással irányítják a játékosokat és ez a tendencia egyre erősebb lesz.

  2. Akkor segítek, ez a te csapatod! :)
   Nyugi szerintem mindenkinek vannak ilyen időszakai. Nekem kétszer is volt az utóbbi 38 évben. Egyszer 3 évre “vesztettem el” kissé a csapatot, ennek lassan 20 éve, másodszor meg miután a fiam megszületett 2014-ben, kb másfél-2 évig tartott a csapat “mellőzése”, mert akkor már meló és 4 gyerek mellett sokszor nulla alvással semmi időm/energiám nem volt még a futballal, azon belül a klubbal foglalkozni.
   Amúgy főleg emiatt hagytam fel akkoriban végleg a futballozással is, több mint 3 évvel ezelőtt, már kispályára se járok el azóta, nincs időm.

   1. Sztefo! Nem tudom, mit dolgozol, de hadd adjak egy tanácsot, a vénségemre fogható bölcseletemmel: ÉLNI is kell, Barátom, mert marha kevés időt kaptunk rá!! ;)

    1. Hát amíg négy gyerek van itthon, addig sok időm/munkám megy arra, hogy eltartsam őket. A jó hír, h a nagyobbak lassan kirepülnek. :D

 7. Cipfet megerte behozni , egy golban sikeresen kozre jatszott :) csak rossz oldalon ……
  Erthetetlen o , hogyan jatszhat Nb1 ben ….
  Egy fejjel magasabb vedo aki jatszott 50 percet , es lathatolag nem a legszebb testtartasu ( pupos) siman lefutotta elotte….
  Nem technikas , nem gyors, nem eros ….
  Kinek lehet az embere vajon …. :(

  1. Szerintem valamelyik ferdehajlamú vezetőnek a szeretője. Más ok nincs.

   1. Erthetetlen ….
    Up szinte is gyengek a mutatoi , talan u14 korul volt 15 golos szezonja utoljara , de ott egy ugyes srac rug 30-40 et
    Azota 4-5 gol evente

 8. Lehet volt már, de én csak most láttam.

  “„Az nagyon jó, hogy családdal, barátokkal tudok lenni, a foci viszont hiányzik nagyon” – fogalmazott Eppel, aki konditermi edzésekkel és futással tartja karban magát. Elmondta: a Honvéddal nem tudott edzeni, más magyar csapattal pedig nem is akart.”

  1. Trezi arra jó volt, hogy bebizonyítsa, hogy László, Cipf felejtős. Egyedül Szenderi az aki az ifisták közül bevált. Kukoc belőtte búcsú gólját! :) :) :)

 9. Ez a poszt most tetszett hangulatilag és tartalmilag is. Köszönjük és le kalappal előttetek, nem semmi amit összemelóztok. Nem is tudom elképzelni, melyik munkahely, milyen család tolerálja, ha mindig menni kell. Kitartás és jókedvet kívánok. Egy kritikusotok :).

 10. Az év legfontosabb meccse jön szombaton…. El kell ütni hányingeréket a bronztól.

 11. Hát ez a szezon tényleg eléggé szar volt a kupagyőzelemmel együtt!
  Jó lenne az utolsó két meccs győzelmével elfeledtetni.
  Először Kaposvárt lerombolni…😉 Majd a felcsúti tolvajokat oktatni.
  Így a következő szezonra is optimistábban készülnénk mindannyian!

  1. Akkor lennék maximálisan elégedett ha a hátralévő két meccset kapott gól nélkül és 9 rúgottal hoznánk le!!
   Akkor lehet még bérletet is vennék..

 12. Még a végén bent marad a Loki, sokkal inkább ők maradjanak az nb1-ben, mint a Várda vagy Paks, ám sajnos érik a névtolvajok bronzérme. ☹

 13. Lanza nagyon sèrült lehet…kàr,hogy nem làttuk hazai pàlyàn elbúcsúzni.

  1. Kíváncsian várom a lefújás után akár civilben megjelenik-e.

 14. Mezőkövesd debrecen 0:1, 3 meg nem adott gól, tudod ki hiszi el! Minden csapat megtáltosodik 2-3 meccsre aztán béka s3gg3 alá megy, kinek jó ez??? Kamu kamu kamu az egész!

  1. Tàllainak szóltak,hogy a csútnak kell menni EL-be,illetve egy neres vàros (debrecen ) nem eshet ki.Paks megy a levesbe. Kövesd meg szètesik sztem jövőre,mert ők mindent az EL indulàsra tettek fel,erősìtettek.

 15. Ngog vissza vonult es a napokban itt kavezgatott a korabbi csapattarsakkal , korabban emlitett nagyon tetszik neki Bpest….
  Esetleg ha vannak ilyen indittatasai nem lehetne neki vmi munkat ajanlani?
  Latszott rajta , hogy fel labbal is jobban erti a focit mint barki mas itthon

 16. Nagyon védekező csapatot küldött ki Trezi,. ☹️
  Jó szarul is játszunk…

  1. Kaposvár baszki veszélyesebben játszik…Pisontnak lefőtt a kávé. Eddig pillanatunk sem volt. Talán majd hibázik egyet a Kaposvár és egy góllal behúzzuk.A Tábornak gratula!

   1. A tábor nyomja rendesen.
    Úgy gondoltam lesz kis fieszta, helyette lószar van.

 17. Vezetünk, Gazdag. Nem játszunk jól amúgy. A Zete sokkal lendületesebbek voltunk.

   1. megnyugodtam mégis “ott van” lanza a pályán…ugrai is kezd olyan önző lenni

    1. Azért az Ő esete más mert társai nem vonják be a játékba eddig…
     Irimiásnak helye van Nagy Geri helyett!
     Utoljára Lütyő alatt játszottunk ennyire gyengén…

 18. Állítólag Kuttor keményet nyilatkozott. Nem látta/hallotta valaki? Mit mondott?

   1. na menjetek a jó büdös picsába!!! az egész kibaszott vezetés, játékostul. Szégyent hoztok a klubra. Én befejeztem!

  1. Dehir.hu-n ott van a videó a meccsbeszámolóban. Gyk. azt mondta, hogy az MLSZ a Felcsútot akarja a 3. helyre.

    1. Nem az a kemény amit mondott, hanem, hogy egy Mezőkövesd az NB1-ben ott lehet ahol most. Normális világban max. az NB2-ben focizhatnának és akkor ilyen nyilatkozatokra esély sem lenne.

     1. Így van. Egy normális világban nekik, a Várdának és a Paksnak is max nb2, Felcsútnak meg max megye 2, de hol van itt normális világ?

   1. bocs, de össze-vissza beszélt! jajj rimánkodik, hogy szegényeket a bírok és az MLSZ húzza…az baj, hogy kuttor másra keni a szart. Volt nagy pofa, hogy EL meg minden, aztán mivel ez elúszott most megy a hiszti…hagyjuk, szót sem érdekel kuttor dumája.

    1. Nem úszott még el. Egyebek mellett rajtunk is múlhat ez az uccsó fordulóban :)

 19. Cipfet megerte behozni , egy golban sikeresen kozre jatszott :) csak rossz oldalon ……
  Erthetetlen o , hogyan jatszhat Nb1 ben ….
  Egy fejjel magasabb vedo aki jatszott 50 percet , es lathatolag nem a legszebb testtartasu ( pupos) siman lefutotta elotte….
  Nem technikas , nem gyors, nem eros ….
  Kinek lehet az embere vajon …. :(

  1. Szerintem valamelyik ferdehajlamú vezetőnek a szeretője. Más ok nincs.

   1. Erthetetlen ….
    Up szinte is gyengek a mutatoi , talan u14 korul volt 15 golos szezonja utoljara , de ott egy ugyes srac rug 30-40 et
    Azota 4-5 gol evente

 20. Óriási volt… Nehéz eldonteni hogy ez volt szebb vagy a felcsuti

   1. Ebben igazad van! :)
    Remélem maradt meg szombatra is Gazdinál 1-2 gól

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.