Mastodon

Én igazából azért szeretem a magyar sportsajtót, mert

képes gátlástalanul mindent leírni azzal a szöveggel, hogy így hallottuk. Olyan apróság, mint a forráskritika távolról sem érinti meg, nehogy véletlenül valamiféle tüske kerülhessen a Szigorú Szakmaiság páncélja mögé. Aztán vakaródzni kelljen.

Itt van a mai (illetve tegnapi) kedvencem a rangado.hu-ról:

Horváth Ferencet egyébként egy másik klubbal is kapcsolatba hozták. Egy ideje már nyílt titok, hogy a közismerten nagy Honvéd-szurkoló külügyminiszter, Szijjártó Péter kinézte magának a kispesti csapatot. Orbán Viktor a felcsúti focialapítvány alapítója, Deutsch Tamás az MTK, Tállai András a Mezőkövesd, Kubatov Gábor a Ferencváros, Tiba István pedig a Balmazújváros elnöke, úgyhogy a Dunakeszi Kinizsi teremlabdarúgó-klub emblematikus figurája, Szijjártó sem szeretne lemaradni.

Márpedig a Horváth Ferenccel ápolt jó viszonya sem titok már régóta, tehát ha sikerülne birtokon belülre kerülnie Kispesten, bizonyára őt nevezné ki a csapat élére.

Ki hozta kapcsolatba és mivel Horváth Ferit? Honnan ez a dolog, hogy Szijjártó átvenne minket? Egyelőre annyit tudni, hogy Hemibá még nem hosszabbított Rossival, és hogy néhány hete kint volt Szíjjas egy meccsünkön, ami után a kölke az Öreggel focizgatott kicsit a pályán.

gfh_szijjarto

Tessék, itt a bizonyíték. Ennyi erővel mi is kombinálhatnánk. Például:

Hemingway látja, hogy a sportban és a sportági szövetségeknél elindult narancsos térhódítást nem lehet megállítani, így inkább elébe megy a dolgok alakulásának. A miniszterelnök rajongási mintázatához hasonlóan Szijjártó Péter is kispesti szurkolónak tekinthető, mert tudomásunk szerint a Bozsik stadion négy kilométeres körzetében nincs másik kedvenc csapata.

A Honvéd tulajdonosa látványosan próbál jó kapcsolatot kialakítani a külgazdasági miniszterrel, fényképünk van arról is, hogy e nyalizásában odáig megy, hogy gyermekfelügyeletet vállal a Szijjártó családnál. A cél természetesen a klub átjátszása a hatalmat jelenleg birtokló pártközeli embereknek.

Most tényleg el akarunk menni ebbe az irányba? Mennyivel vagyok kevésbé hihető? Nekem még fotóm is van és nem csak sormintát írok, hogy ki kinek szurkol, vagy ki minek a társadalmi elnöke a cím- és rangkórságban szenvedő egyéb jellegű fidesznyikek közül.

Annyit szeretnék mondani, hogy az NB I-es indulási joggal jelenleg a Honvéd FC kft. rendelkezik, amelynek tulajdonosa a Quinex America LLC. Legjobb tudomásom szerint eddig a pártkatonák csak társadalmi egyesületeket tudtak begyűrni maguk alá, és nem cégeket. Fura is lenne, hogy Szijjártó Péter külgazdasági keletinyitó-nyikhaj birtokolná a Honvéd FC kft.-t. vagy csak simán mellékállásban ügyvezetőleg igazgatná.

Az egyetlen lehetséges út az MTK-féle modell lenne, vagyis előbb a társadalmi egyesületnek (Budapesti Honvéd, elnök: Nébald György) vissza kéne vennie kebelére a fociklubot (Budapest Honvéd, tulajdonos: George F. Hemingway), majd ott megválasztani közgyűlésileg Szijjártót. Az aktussal azonban kapna vívókat, kosarasokat, kajakosokat, meg mindenféle egyéb sportot, amivel a Honvéd jelenleg foglalkozik.

Viszont ebben az esetben az történne, hogy nyakába szakad egy egyesület, ahol több ezren sportolnak, és amihez nyilvánvalóan alig van kötődése, mert ő világ életében a Kispest-Honvédnak szurkolt, még akkor is, amikor éppen nem, vagy máshol lobbizgatott. Mondjuk – és most én jövök a sormintával – ilyen apróságok eddig sem nagyon zavarták a már korábban kapcsoló kollégáit.

azenszobam_szijjas
kép: hocipo.hu

Szóval aranyosak ezek a tippelgetések, de gondoljuk végig, csak a mi életünkben hányszor jött be az én úgy hallottam szöveg? Pusztán annyival rámenni a klikkre, hogy most divat narancsosítani a sportklubokat – még bőven kevés, mert ahogy a poszt elején is írtam: forráskritika.

Ahhoz, hogy valamiből anyag legyen nem elég a hasunkra csapni, és néha bizony azt is el kell fogadni, az adott témában nincs annyi, hogy megírjuk. Sebaj.

egy apróság Néhány éve valamelyik téli felkészülési meccsünkön félhangosan elkezdtünk arról beszélni, hogy majd jön még egy próbajátékos, valamilyen Sarmonella olaszból. Nyilvánvalóan kamunév, mellé még valami kamuklubot is mondtunk, majd vártunk. Néhány meccsel később nem csak a neten olvastuk vissza Sarmonella nevét, de egy másik felkészülésin többen keresték a cserék között, mert hallották, hatalmas igazolás lesz, aki megváltóként érkezik majd a Kispesthez. Erről ennyit.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||