Mastodon

Számokban a Megújult Magyar Futball – A fegyelmi bizottság

Harmadánál tart a bajnokság, ami egy fontos línea, mert most néhány évig az van, hogy ebből fogunk hármat rendezni, közte kissé megpihenve, még ha nem is napokban mérhető szünettel, csak úgy elgondolkodva, honnan indultunk, hova jutottunk, mi történt, mi vár még ránk? Természetesen télen ugyanúgy lesz három kimaradó hónap, de az egy teljesen másik szünet. Az MLSZ a futball összes problémáját tervezi megoldani, az időjárás, az ország fekvése számára vis maior, hiába ígérte, a 2015/16-os bajnokságban minden csapat fűtött pályán játszik majd.

Meg azt is hiába ígérte, hogy még jobban követik az európai normákat, és nem büntetnek olyan hülyeségekért klubokat milliókra, mint az elmúlt években. Ehhez képest az van, hogy a szövetséget ugyanúgy szidják a szurkolók, a szövetség pedig ugyanúgy büntet.

Összes büntetés a fizetendő forintok szerint
csapat darab* összbüntetés
1. Újpest 7 4.850.000
2. Debrecen 6 (5/1) 1.550.000
3. Videoton 4 (3/1) 850.000
4. Diósgyőr 4 (2/2) 700.000
5. Vasas 5 (4/1) 450.000
6. Honvéd 1 300.000
7. Haladás 2 100.000
8. Békéscsaba 1 50.000
FTC 1 50.000
10. Felcsút 1 (0/1)
MTK 0
Paks 0
összesen: 8.900.000

Igen, jól látjátok, a Felcsútnak is van egy büntetése mégpedig a legelső fordulóból. A táblázatban zárójelben szerepelnek a pénzbeli és az írásbeli megrovások, és utóbbiból a Felcsút is begyűjtött egyet a következő skandallum miatt:

FEB-I-4/2015-16. (07.21.) számú határozat Az FT megállapítja, hogy a Puskás Futball Club Kft. sportszervezet a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 86. § (1) bekezdésében meghatározott fegyelmi vétséget elkövette. Ezért az FT az FSZ 86. § (1) bekezdés a) pontja alapján a sportszervezetet írásbeli figyelmeztetésben részesíti. /// via MLSZ hivatalos értesítő

És hogy mi a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 86. § (1) bekezdésében meghatározott fegyelmi vétség? Azt sajnos ebből a dokumentumból sosem fogjuk megtudni, mert a hivatkozott bekezdés nem más, mint a büntetési tételek felsorolása:

A versenykiírás és más szabályzatok megszegése
86.§
(1) Az a sportszervezet, labdarúgó szakosztály (a továbbiakban sportszervezet), amely a labdarúgással kapcsolatos szabályokat, szabályzatokat, határozatokat megszegi, az azok alapján kötött szerződést, megállapodást nem tartja be, fegyelmi vétséget követ el, amiért a büntetése:
a.) írásbeli figyelmeztetés;
b.) pénzbüntetés 50.000.- Ft-tól – 500.000.- Ft-ig;
c.) egy-három büntetőpont levonása;
d.) az NB I – NB II – NB III férfi felnőtt bajnokságban részt vevő sportszervezetek által az MLSZ-nek, illetve a területi bajnokságokban részt vevő sportszervezetek által a Megyei (Budapesti) Igazgatóságoknak fizetendő játékvezetői költségtérítés 30 napon túli késéssel történő befizetése esetén fordulónként 1-1 büntetőpontot kell levonni a megfizetés igazolásáig a férfi felnőtt csapat évi összeredményéből;
e.) A d) pontban felsorolt sportszervezetek 60 napon túli fizetés elmaradása – és a teljesítésre egy nyolc napos fizetési felszólítás eredménytelensége – esetén a férfi felnőtt csapatot a bajnokság végén helyezésétől függetlenül ki kell zárni a bajnokságból

Egyébként ha emlékeim nem csalnak, akkor a korabeli indoklás valahogy úgy hangzott, hogy nem megfelelően használták a stadion hangosítóberendezéséttehát vélhetően valami olyasmit mondtak be, amit nem kellett volna.

De visszatérve a nyers számokra, tisztán látszik, hogy mennyire brutális az Újpest előnye a többi klubhoz képest. Ha kördiagramra rajzoljuk fel, akkor mindjárt észrevehető, hogy miről beszélek:

[visualizer id=”6468″]

Pontosan. Az Újpest az összes büntetés több, mint felét fizette! Miközben például az elmúlt években hagyományosan rommá büntetett Ferencváros semmit. Illetve majdnem semmit, mert az Újpest-Fradi után ők is kaptam ötvenezret, ami pont negyvenede a hazaiak kétmilliójának, és egyben az idei bajnokság eddigi rekordtételének.

Az is külön érdekesség, hogy tizenegy forduló alatt a Fradi ellen öt csapatot is megbüntettek, ami jócskán több, mint bárki más ellen. Még a másik lehetséges és könnyű célpont, a Felcsút viszonylatában is csak úgy jött össze a három, hogy abból egy a Bozsikban volt, a magyar-román előtt szarromániázásért, a másik pedig ezen a hétvégén a Vidi ellen, ahol a vidisták Pintért szidták, mert valami érthetetlen okból nem akarják, hogy az edzőjük legyen.

Gyönyörű, hogy 2015-re ott tartunk, végre nem a Fradié a legbüntetettebb tábor, viszont ott is tartunk, hogy a Fradi ellen ötven százalékos eséllyel meg leszel büntetve. Parádé.

/// A fegyelmi bizottság döntéseinek linkgyűjteménye elérhető ezen az oldalon.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||