Mastodon

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek

Ha a labdarúgó a játékvezetőt leköpi, tettlegesen bántalmazza, vagy erre kísérletet tesz, fegyelmi vétséget követ el, ezért a büntetése:
a) ha sérülést nem okozott, eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől három hónaptól legfeljebb három évig
b) ha sérülést okozott eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől három évtől végleges időtartamra. Fegyelmi Szabályzat, 21.§ (3)

ezzel szemben:

Lopa Dmytro (Puskás FC), mert egy csapata ellen megítélt szabálytalanság után két kézzel mellbe lökte a játékvezetőt 5 (…) soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott. MLSZ fegyelmi határozat, március 10.

Lopa szabálytalansága természetesen kimaradt az összefoglaló videóból (4:25-től).

Amúgy mi fellebezhettünk, mert Gazdi három meccses büntetését helyben hagyták.

A szerdai forduló utáni szurkolói forintokat majd jövő héten, március 16-án (kivételesen szerdán, és nem a megszokott kedden) osztják majd ki.


update // A Felcsút természetesen fellebbez a döntés ellen, és a Fegyelmi Szabályzat 82/1/A pontjára (és nem a 82/2/A-ra) hivatkozik, ami azért érdekes, mert az MLSZ oldaláról letölthető Fegyelmi Szabályzatban összesen 61 paragrafust találtunk. Szövegszinten rákeresve vélhetően itt a 21.§-ra gondolnak, ami teljes egészében így hangzik:

21.§ A játékvezetővel szemben elkövetett sportszerűtlenség, tettlegesség labdarúgó részéről
(1) Annak a labdarúgónak a büntetése, aki a játékvezető téves, vagy tévesnek vélt döntése, ítélete ellen szóval vagy mozdulattal sportszerűtlen módon tiltakozik, működésére negatív kijelentéseket tesz:
a) eltiltás egy-hat mérkőzéstől;
b) mérkőzéstől eltiltás egy héttől-hat hónapig.
(2) Annak a labdarúgónak a büntetése, aki a játékvezető személyére sértő kifejezést használ, ilyen jellegű mozdulatot tesz, vagy a játékvezetővel szemben fenyegetően lép fel, büntetése:
a) eltiltás három-nyolc mérkőzéstől;
b) mérkőzéstől eltiltás kettő héttől-egy évig.
(3) Ha a labdarúgó a játékvezetőt leköpi, tettlegesen bántalmazza, vagy erre kísérletet tesz, fegyelmi vétséget követ el, ezért a büntetése:
a) ha sérülést nem okozott, eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől három hónaptól legfeljebb három évig
b) ha sérülést okozott eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől három évtől végleges időtartamra.

Sajnos a meccs felvételén (1:50 környékétől) pont úgy ismételnek, hogy a Bajner mellől felpattanó Lopa kirohanása a kép bal szélén nem látszik, tehát hinnünk kell a játékvezetői jelentésnek, miszerint a “megítélt szabálytalanság után két kézzel mellbe lökte a játékvezetőt”.

Innentől kezdve ez pedig nem a 2-es pont “fenyegetően lép fel” helyébe felcsútilag bedumálni akart 1-es “mozdulattal sportszerűtlen módon tiltakozik”, hanem simán a 3-as: “tettlegesen bántalmazza, vagy erre kísérletet tesz”. Mondom, ha igaz a jelentés tartalma, akkor nem is lehet kérdés.

Ezek után elég jó a felcsútiak indoklása:

Akadémiáról lévén szó, jó példával kell elöl járnunk, a jelenleg érvényben lévő eltiltást túlzónak találjuk. Mi is megtekintettük, kielemeztük a felvételeket és ennek nyomán alakítottuk ki álláspontunkat – nyilatkozta a Rangadó.hu-nak Takács Bence, a Puskás Akadémia sajtófőnöke.

Hadd röhögjek most fel hangosan.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||