Mastodon

Tangónak hívatni magad a szamba országában

Duna Aszfalt Tiszakécske – Bp. Honvéd @ MK

Van az a híres jelenet a Nincs kettő négy nélkülben, amikor Bud Spencer és Terrence Hill elmegy vacsorázni, és megjelenik Tangó, a helyi rosszfiú, és bandája, azzal a megbízással, hogy verekedést provokáljon. Ekkor hangzik el az egyik kuzin, Bastiano Joao Coimbra de la Coronilla (és természetesen y Azevedo!) szájából a következő mondat:

Az a tény, kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangónak hívja magát a szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej.

Amióta megkaptuk a Duna Aszfalt Tiszakécske csapatát a Magyar kupában, egyszerűen képtelen vagyok bármi másra gondolni.

Pedig lehetne.

Például Balla Mihályra, aki bár szerepelt az 1995/96-os csapatképünkön, a Kispestben végül egyetlen meccsen sem lépett pályára. Ellenben a Tiszakécskében igen, többek között 1997. november elsején, amikor az akkor még Szurgent Lajos edzette Eurobusz 2-1-re vert minket.

Nemzeti Sport, 1997.11.02.

Balla Mihály akkoriban egy közepesen ismert, de feltörekvő csatárnak számított, akit még a szövetségi kapitány is megnézett volna, ha nem sérül le pont az összetartás idejére. Később játszott még Győrött és Kecskeméten, majd eltűnt, mint Horváth Púpos, aki ugyanezt hozta, csak Nagykanizsáról indulva. Viszont neki sikerült pályára lépnie a Kispestben.

A visszavágót tavasszal egyébként 5-0-ra nyertük.

Tiszakécskéről nagyjából ennyi maradt meg, valamint egy zseniális videó, amin Szuribá nyilatkozik, miután elverték otthon a Stadlert 1-0-ra. (Igen, már akkor volt Bács megyei NB I-es meccs, amikor még a Kecskemét az NB I közelében sem járt.) Érdemes megfigyelni mit tart a kezében: azt. Egy szódásüveget.

1998 // Tiszakécske – Stadler 1-0

További érdekesség, hogy a Tiszakécske jelenlegi edzője Banó-Szabó faterja, valamint náluk játszik Polyák és Stoiacovici, mint kispesti nevelés. Utóbbi természetesen csak kölcsönben.

A meccs szerdán kettőkor kezdődik, a zsuga egy ezres. Minden továbbit a helyszínen.

Ja, és a továbbjutás – jelen körülmények között – szinte a kötelezőnél is kötelezőbb.

címlapkép: Tango és Eliot Vance | kritikustomeg.org

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||