Mastodon

Eljött értünk is a nagy fekete Volga

Bp. Honvéd – Videoton @ Hungária, 19:30

Péntek este fél kilenckor adta hírül a Közmédia (szigorúan nagy K-val!), hogy az Öreg eladta a klubot a metALCOM Zrt.-hez közeli cégcsoportnak. Ha a Közmédia úgy tudja, akkor annak úgy is kell lennie. Sok mindenben tévednek, de a NER-hez nagyon értenek, és ha vesznek minket, annak nagy valószínűséggel NER-nek kell lennie.

Gondolom azért nincs bejelentés, hogy ne zavarjuk össze a fejeket a nagyon fontos Videoton elleni mérkőzés előtt. Vagy valami ilyesmi bla-bla.

Mivel az adásvétel nincs megerősítve, így ez a poszt sem lesz több, mint egy játék a lehetőségekkel.

Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy abba a magyar futballba, ahol konkrétan megszűnt mindenféle versengés, ahol a szponzoráció, a költségvetés, a minden az államtól, a dörgölőzéstől, az urambátyámtól, a lekötelezettségektől függ, abba a magyar futballba épeszű ember vagy cég nem fektetne pénzt. Kicsinálnák – ennyire egyszerű. Senki se szereti, ha a társasága asztalához leül egy hőzöngő.

Minket is kicsináltak, ebben talán egyetértünk. Nyilván, az Öreg is hibás, hogy akit lehet, elmart maga körül, olyan azért nincs, hogy tizenpár év alatt ne jöjjön értelmes szponzor, nem volt mindig ennyire érett a NER. Azonban azt látni kell, hogy a versenyt, a rendszeren belüli versenyt nem bírta a Kispest. Egyszerűen nem volt miből.

Beszélhet bárki bármit, én megértem az Öreget, hogy erre az egészre egy fillért se akart áldozni az elmúlt években. Minek? Milyen megtérüléssel számolhat? Még annak is több értelme van, ha húszezresekkel gyújt be télen, úgy legalább némi meleget kap a pénzéért.

Ha beleteszel ezret, a másoknál hirtelen jelentkezik egy szponzor, akinek ugyan nincs lakossági ügyfele, és száz százalékban köztulajdon, de azért fontosnak tartja a sport támogatását, és beletesz többször annyit. Te kockáztatsz, a mások paraziták, akiket parancsszóra még túl is etetnek.

Ebbe a hamis versenybe körön kívülről érkezve csak elbukni lehet. Látta bárki az Öreget egyszer is pufidzsekiben, a NER-elit szmokingjában? Onnan kinézik a kordnadrágot, a vajszínű mellény-öltöny kombót. Kinézik azt, aki próbálja helyén kezelni a dolgokat, és nagyjából ott, ahol azoknak helyük lenne egy közepesen normális világban.

Volt (van) bajom bőven az Öreggel, nem is kevés. Pontosan tudom, vagy csak sejtem sok esetben, hogy miatta nem lépünk egyet előre, miatta nem jobb egy kicsit, ő az első halfej, ami miatt bűzlik a dolog. Ő van hozzánk a legközelebb, nagyon egyszerű minden rosszat hozzá társítani. A minden jót már nem szoktuk, de ilyen a megosztó tulajdonosok szerepe a világban.

A nagyobb baj nem is vele volt, el tudtunk volna létezni egymás mellett még pár évig, kibekkelni, hátha jobb lesz, mert akkor kénytelen lesz a mi időnk jönni, hiszen a hátha jobb időszaka az vélhetően piacközelibb időszak is egyben, ahol lehet valamiféle sportszerűbb verseny, ahol az nyer, aki a szűkös erőforrásokból a legtöbbet hozza ki. És ha valamiben, akkor ebben a témában a Honvéd nagyon erősnek bizonyult az elmúlt években.

A bukása tehát kötelező lett.


Egyelőre ne írjuk le, hogy egyértelműen sokadvonalas NER-csapattá válunk, utaljon bár arra kismillió jel. A Nemzeti Kereskedőházakon keresztül egyértelmű a csoport kapcsolata Szijjártóval, valamint a szintén hozzájuk tartozó kerítésüzemeltetés sem csupán remek biznisz, de igen bizalmi feladat is egyben. Könnyű első blikkre rávágni: Kispest -> NER.

Egyelőre várjuk meg a székfoglalót. A hálóban előforduló egyik névről, Mendelényiről például azt pletyizik, hogy Honvéd-drukker, ami lehet igaz, lehet nem, de azt tudjuk, hogy CR2 igen, vele pedig szokott volt együtt mozogni. Bozóról viszont semmit sem tudunk. Szentesen van egy vízilabda-csapata, amit cége, a metALCOM a nevére is vett, azonban semmi kiugró eredményt nem ért el, mintha a vegetálásra lenne berendezkedve. Ezen kívül annyi kapcsolatát találtuk a sporttal, hogy öt évvel ezelőtt egy vele készített interjúban a következőt mondja:

Az anyagi jóléttel együtt nő az ember felelőssége. Sok alapítvány, egyesület keres meg, és kér támogatást, rettenetesen nehéz nemet mondani. Van néhány ügy, amit rendszerint támogatok, ilyen a sport, a gyógyítás, és még sok más, amiről úgy érzem, hogy egy kisebb vagy nagyobb közösség helyzetén könnyít.

És ennyi.

Egyre kíváncsibb vagyok, hogy miért? Mi vonzotta Kispestre a szentesi születésű, egyébként szinte minden ízében Csongrád megyei kötődésű Bozót?

Mondhatom azt, hogy valami mintha nem állna össze? Miért pont ő, vagy miért pont ők, ha többen vannak?

A Kispest, a 110 év történelem nem egy játékszer, amit adhatunk-vehetünk, amivel csak annyit törődünk, mint egy átlagos trófeával a NER-vadászok falán. Mint egy belvárosi palotával, egy évszázados napilappal, bármivel, amit a saját képükre formáltak.

Nagyon szeretném tudni, hogy kicsoda, és legfőképp, hogy miért vette meg a Kispestet? Annyira nagy üzlet nem lehet, hiszen látjuk, még a NER-ben is csődbe mehetnek csapatok, hiába ül az elnökségben, mint a Haladásnál magának Mészáros Lőrincnek a veje, a pikszisből kiesésre nem lehet biztosítást kötni.

Nagyon várom azt a székfoglalót, mert szeretném tudni, hogy miért? Szurkolónk? Szakmai befektető? Pénzügyi befektető? Mi a motiváció? Tényleg csak annyi, hogy CR2 addig kvaterkált üzleti körökkel, míg az egyikben szembe jött egy honvédos, aki ismert valakit, aki megint ismert valakit, akinek lehetett kicsit többet adni, hogy abból visszafelé sportklubot vegyen? Ennyire egyszerű lenne az egész? Mert ha igen, akkor a legérettebb nerizmushoz várják el az asszisztálásunkat.


Este a Videotonnal játszunk, a NER egyik zászlóshajójával. MOL, Strabag, Market, ZÁÉV, Magyar Építő, amit akarsz, pénz van dögivel. A futballcég tulajdonosa a Fehérvár F.C. Kft., az imént felsorolt nevek csak szponzorok, mert ugye a modellt, ami Fehérvárott épül, azt érdemes támogatni. Az pedig legyen mindegy, hogy semmiféle modell sincs, mert már akkor ott voltak ezek a nagy, és sok közbeszerzést nyerő cégek a klub körül, amikor még semmi sem volt, csak egy kis tudás: a Főnök vidista. (Akkor még.)

Aztán dőlt a pénz, és nem jöttek az eredmények. Erre dőlt még több pénz, és végre lettek eredmények. Az előre (2010 előtt) jó érzékkel befektetők tehát hülyére nyerték magukat. Te is adsz, én is adok – annyira egyszerű elv. Csak ne ess ki a pixisből.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Honvéd FC Kft. és a metALCOM Zrt. (már ha ők lesznek a vevők) milyen viszonyt fog kialakítani. A metALCOM lesz a MOL nálunk, vagyis a legfőbb szponzor, és egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat is? Ahhoz azért, valljuk be, kicsi cégről beszélünk. Vagy ők lesznek a biztosíték arra, hogy lehet jönni szponzorálni, és hirtelen nálunk is megjelennek a közbeszerzések győztesei, az állami/félállami cégek, és hasonlók? A metALCOM és környezete pedig kilő az egekbe?


Annyira ezerkilencszázötven-hatvanvalahány az egész.


Bevallom, alig érdekel az esti meccs. Van, amikor egyetlen meccsbe összesűrűsödik a klub, a mindenség, ahogy volt velünk 2017 májusában, a bajnoki döntőn; és van, hogy egy meccs csak egy meccs, amikor minden más fontosabb kell legyen – például maga a klub.

A modellt, ami működteti és élteti a magyar futballt, azt látjuk. Eddig körön kívül játszottunk, most úgy néz ki, körön belül fogunk. Igazából mindegy hol állunk, magával a modellel van a baj. Azt tudtuk, hogy a fekete Volga a Bozsik előtt is meg fog állni, ha egy rendszer berendezkedik, ereje teljében érzi magát, akkor el kell menni mindenkiért. Nem labdázhatsz a rendszer fő játszóterén a rendszer engedélye nélkül. Pláne nem büntetlenül.


Azt mondom, várjuk meg a bejelentést, várjuk meg, hogy elmondják, miként képzelik a jövőnket.

Nekünk ugyanis már rég nincs beleszólásunk a dolgokba.


Felkészül: az Újpest.


címlapkép // egy fekete GAZ M21 Volga Tatabánya közelében, az 1-es főúton. fotó: fortepan

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||