Mastodon

Innen szép győztesen kijönni,

Újpest – Honvéd @ Megyeri, 15:30

mert nyerni lassacskán nem lesz elég. Ha csak rajtunk múlta, ez az idény csodálatosra sikerülne. Szavak szintjén meghallgattunk másfél-két koncepciót, fiatalok, tehetségesek, rutinosak, összeértek, csapatszellem, taktika, technika, tudás, sportdinamika, egészségügy, sporttudomány(!), van itt annyi szó, hogy felsorolni is lehetetlen, azonban a bajnoki rendszerű tornák egyik fontos jellegzetessége, amit például a fradisták rendre hajlamosak elfelejteni, hogy egy bajnokság attól bajnokság, hogy abban más csapatok is részt vesznek rajtunk kívül.

Vagyis minden lehet szép és jó, egészen addig, amíg nem találkozunk az első ellenféllel. Aztán a másodikkal, harmadikkal, és így tovább, amíg el nem fogynak.

Meggyőződésem, amit szép csendben tettünk, azzal már előreléptünk. Kiváltképp az egészségügyi részlegünk és a sporttudomány területén. Ahhoz nem érkeztünk időben, hogy az ötleteinket már a nyári felkészülés során megvalósítsuk, de a téli alapozás alatt már volt lehetőségünk arra, hogy amin lehet, azon javítsunk.

Docherty, Nemzeti Sport, alig három napja

Mindegy, hagyjuk. A lényeg, hogy ezért már, vagyis ami most következik, hajlandónak tűnik felelősséget vállalni. Legfeljebb kiderül, nem mindenen lehetett, és nem eléggé javítani.

Az embereket, legalábbis titeket, olvasókat nem igazán sikerült meggyőzni, ugyanis a

Hangulat-O-Meter 10,22-ről indul,

ami alacsonyabb, mint az ősz végén, vagy a téli felkészülés decemberi szakaszában mért érték.

Jól leolvasható a grafikonról, hogy a nem túl magas elvárások hogyan zuhantak be pár hónap alatt

A 10,22 egyben azt jelenti, hogy mivel legalább tizediknek kell lenni a bentmaradáshoz, a társaság fele egyszerűen nem érzi. Mutatom grafikonon, mert úgy talán látványosabb:

Nyomasztó, na.

Mindeközben a tabella vége jelenleg így néz ki:

hmgygkpt
8Videoton165-319
9Mezőkövesd164-816
10Újpest164-1016
11Honvéd164-1116
12Vasas173-716
A Vasas eggyel több meccset játszott: tegnap ikszelt az Üllőin

A többieket engedjük el, hiába csak hat pontra vannak előttünk, ami alig két győzelem, ha összesen egész ősszel, tizenhat meccsen sikerült négyszer győznünk, és alig tizenhat pontot gyűjtenünk. A hat pont és két győzelem nálunk jelenleg a negyedéves terv kategóriájába tartozik.

Újpest,

vagyis a klasszikus modorosság szerint: hatpontos mérkőzés. Ugyan csak hármat adnak érte, azonban mivel év végén a győzelmek száma számít, az a plusz egy még jól jöhet. Tök fölösleges nagyon előre nézni, előbb oldjuk meg a legfontosabbat, és tartsuk mögöttünk a táblázat végét. Amíg ezt nem tudjuk közel üzembiztosan hozni, addig nem igazán van miben reménykedni.

Igazából pont ezért sem érdekel, hogy kik lépnek ma pályára Újpesten. Sajnálom, hogy Zsótér kiesett, viszont az tényleg hidegen hagy, hogy Lukic edzett vagy sem az elmúlt két hétben, és ha igen, mennyit, mert nála aztán tényleg nem számít. Enninre konkrétan sz*rok, próbálom kitörölni a fejemből, vagyis a január boldogan telt, mert kábé a nevét sem hallottam.

Visszatérve Dochertyre, két fontos dolgot mondott:

  1. nincs lehetőségünk (pénzünk) igazolni,
  2. a menet közben igazolt játékosokra már nem igaz, “hogy a felkészülést kihagyták, minek következtében gyenge a kondíciójuk, vagyis nem bevethetők azonnal, ráadásul nem ismerik a helyet, ahova kerültek, nem ismerik a társaikat, az edzőt, a taktikát”.

Persze, igazolni egy vonal alatti csapatnak illik és kellene, azonban mi ezeken az igazolásokon már szeptember elején túl voltunk (Capan, Domingues, Samperio), viszont kellett három hónap bajnokság és két hónap felkészülés, hogy beérjenek.

Az most édesmindegy, hogy szerintem rövid a padunk, hogy egy-egy kulcsjátékos(nak gondolt játékos) kiesését hogyan pótoljuk, Docherty és a klubvezetés szerint megvagyunk.

Januárban összesen öt edzőmeccset játszottunk, és bár a stáb azt ígérte, egyenletes terhelést kap a keret, végül egészen komoly különbségek jöttek ki: (mindenkire két és fél meccs, vagyis 225 perc jutott volna, viszont Zsótér sérülése miatt az egyik meccs csak 60 perces lett, tehát a keret egy részére legfeljebb 200 perc)

  • Eördög (239), Átrok (225), Johnsson (225), Kerezsi (225) és Kocsis Dominik (217) jutott csak 200 fölé.
  • Samperio (96) és Lovric (61) alig játszott,
  • Ennin (0) egyáltalán nem,
  • Lukic (168) kevesebb, mint két meccset,
  • Domingues (141) pedig még kevesebbet.
  • Plakushchenko (196) viszont viszonylag sokat, ami valahol elborzaszt.

Vagyis az új igazolások közül legfeljebb a saját nevelésű 17-19 éves fiatalok kaptak játékpercet, az ősszel érkezettekre viszont legalább két dolog igaz lehet Docherty fent idézett mondatából, miszerint: “a felkészülést kihagyták, minek következtében gyenge a kondíciójuk, vagyis nem bevethetők azonnal, ráadásul nem ismerik a helyet, ahova kerültek, nem ismerik a társaikat, az edzőt, a taktikát”.

Fogalmam sincs, milyen kezdővel megyünk neki az Újpestnek. Talán amik tudhatók:

  • Szappanos
  • három belsővédő, talán: Capan, Cirkovic és Prenga
  • a két szélső/szélsővédő, függően attól, hogy mennyire akarunk defenzívek lenn: Doka és Tamás, vagy Jonsson és Tamás, vagy Szabó Alex és Tamás, feltéve, hogy Tamás épkézláb.
  • a középpálya közepén remélem nem vállalja be együtt Mitrovicot és Plakushchenkót, ami egy olyan tippet vetít előre, hogy Mitrovic és Gomis kezdhet, majd valamikor a második félidőben váltanak. (Jobb nem lesz tőle, csak más.)
  • a széleken Domingues, Kocsis Dominik, Kerezsi és Samperio, kérdés utóbbi milyen állapotban van.
  • középcsatárban Lukic, cseréje nemigen, vagyis reménykedjünk Samperioban, mert utána már az isteni Kerezsi jön a sorban, amivel nekem nincs bajom, sőt, viszont félő, nem sokak tetszését nyerné el.

Vagyis valami ilyesmi:

Szappanos
Capan, Prenga, Cirkovic
Doka, Mitrovic, Gomis, Tamás
Samperio, Lukic, Kocsis D.

A nevek alapján akár rendben is lenne, viszont ahogy a bajnokságokban sem az előzetes nyilatkozatok rangsorolnak, úgy a meccseket sem a mezek játsszák le.

Ne is ragozzuk tovább,

korai ebéd, majd indulás. Lesz, aminek lennie kell.


Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||