Mastodon

Nagyon egyszerű a megoldás: nyilvánosság

Hány kilométert futott, mennyit sprintelt, merre mozgott, mennyit passzolt, kinek passzolt? És a többi.

Tessék minden meccs után nyilvánosságra hozni a játékosok adatait, ahogy az például a hanyatló nyugati futballkultúrában, de még az Egyesült Államokban is teljesen normális. Futómennyiség és -intenzitás, passzhatékonyság, minden szarságot, amit mérnek. Nem kell csicsázni, elég egyetlen letölthető PDF. Nyilvános adat, igazából visszanézve a meccsvideókat bárki rögzíthetné egy kockás papíron, szóval nem valami nagy titok feloldását kérjük.

Hozzák nyilvánosságra, hogy a szurkoló és a közvélemény is lássa, ki és mennyit tett hozzá. Tanítsuk meg a szurkolót helyén értékelni a teljesítményt. Nyugodtan lehet bármelyik mutatóhoz edzői magyarázatokat fűzni, mert nyilván előfordulhat, hogy bizonyos értékeket nem feltétlen a helyén kezelne a t. érdeklődő lakosság.

Ha nincs ilyesmi, nyilvánosságra hozható mérése a klubnak, akkor azt hozzák nyilvánosságra, mert az megint egy más szint, mégpedig a szánalmasság netovábbja. Valamint az sem lehet elfogadható érv, hogy ezzel előnyt adnánk az ellenfeleknek, mert több cég is kereskedik ilyen mérésekkel, valamint videóelemzőt már minden csapatnál alkalmaznak.

Nyilvánosság. Rajtunk most csak a nyilvánosság segíthet.

Legyen valami nyomás, legyen valami kényszer a játékosokon. Lássuk, hogy mennyit hajlandó beletenni a közösbe egy kispesti akadémista, és mennyit mondjuk egy BVSC-ben levezető bárki.

Egyáltalán legalább az derüljön ki, hogy mégis mit akartunk játszani?

Hátrálni már nincs nagyon hova, ahogy bezárkózni sincs értelme. Az elmúlt években pont az hazug és őszintétlen, a felelősséget egy pillanatra sem vállaló kommunikáció hozta össze, hogy az átlag szurkoló konkrétan gyűlöli a klubházat, gyűlöl lassan mindent.

A bizalmat kellene felépíteni.

Nagyképűség nélkül írhatom, mert sokszor szembesülünk azzal a mondattal, hogy „majd akkor hiszem el, ha a csakblog is megírta”. A magyar sajtó jelentős része tőlünk kérdez, mert megbízhatóbb forrásnak tart minket, mint a klubot magát. Kellemetlen, és szerintünk elfogadhatatlan állapot. Egyszerűen mert megalázó.

És még nekünk kell visszafogni magunkat, mert létezik bennünk valamiféle tekintet egy homályos klubérdek irányába, ezért – bár az esetek többségében elmeséljük, mégis – kérjük a másik felet, hogy légyszi, ezt már ne írd meg, csak azért mondjuk, hogy értsd, mi vezetett idáig, odáig, amoda.

A bizalmat úgy lehet felépíteni, hogy tartósan őszinte maradsz. Amit itt olvasol, az ugyanaz, mint amit a szemedbe fogunk mondani. Nem kell vele egyetérteni, nem elvárás, igazából teljesen érdektelen az egyetértés bármilyen foka. Viszont azt talán még a nettó gyűlölőink is elismerik, hogy lojálisak vagyunk egy elképzelt klubethoszhoz, és azt próbáljuk valamennyire hitelesen képviselni.

Tizenéve folyamatosan a szemünkbe hazudik a Honvéd, nem csoda, ha a mostanihoz hasonló vállalhatatlan eredményesség után elpattan a szurkolók agya és türelme.

Felesleges bármit is ígérni, mert úgysem fogunk hinni az ígérgetőnek.

Helyette önerőből kell bevállalni az őszintét, kezdve azzal, hogy nyilvánosságra hozzuk a mérkőzések statisztikai adatait. Hadd lássa mindenki, hogy például Szabó Alex csapatkapitánynak miért esett nehezére leütköznie, lefutnia, lerántania a 18. percben a Soroksár 17 éves(!) játékosát, a pár éve még a Honvéd akadémiáján játszó Szabó Szilárdot? Vagy a 22. percben Kerezsi hogy lehet képes szabadrúgásból, kilenc méterről hasba lőni az egyetlen főből álló sorfalat? És még sorolhatnánk a megalázóbbnál megalázóbb példákat az elmúlt meccsekről.

Vagy ott van az alapvető kérdés: mit akarunk játszani? Álljon ki a szakmáért felelős személy, és mondja el őszintén:

  • ki találja ki, hogy mit és hogyan játsszunk?
  • mennyire autonóm a vezetőedző?
  • ki igazol, ki igazolt?
  • milyen alapon választanak játékost?
  • mit szeretne, szeretnének felépíteni Kispesten?

Jelenleg ugyanis azt látni, papíron léteznek posztok, miközben semminek nincs valódi felelőse. Nincs semmi, amit számon lehetne kérni, hiszen nem hajlandók mondani semmit. Így nem lehet játszani, mert egyenlőtlen a leosztás. Szóvá lehet tenni, ha a szurkoló kurvagyengézik, de csak akkor, ha cserébe adsz valamit. Viszont amit eddig adtál, amit eddig láttunk, az bizony kurvagyenge.

Induljunk el apró lépésekben az őszinteség bizalom irányába, és kezdjük ott, hogy legalább a nyilvános adatokat nyilvánosságra hozzuk, legyen az bármilyen kényelmetlen vagy kellemetlen is ránk nézve.

Ha pedig az derül ki az adatokból, hogy valóban ennyire képesek, akkor azt el fogjuk fogadni.


🗣️ a hozzászólás // előmoderált.
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||