A héten ettem egy jó halászlét, így egyáltalán nem vonz, hogy Szegeden ismét egyek egyet, mert ugye, mi mást csinálna ott az ember. Sokkal inkább érdekel a bentmaradás kérdése, amire nem sokat adtam volna az őszi idény végén, amikor hetekig nem vágták ki Laczkót, és igazoni se igazoltak senkit.
Ehhez képest három, azaz 3(!!!) fordulóval a vége előtt meglehet, és még csak sok se kell hozzá, mindössze győzni, és vagy a Békéscsabának vagy a Gyirmótnak kikapnia. (A részletekkel pár nappal ezelőtt ebben a posztban foglalkoztunk.)
_Szegedet ismerők: segítsetek!
Viszont ha nem halászlével szándékozom elütni az ilyenformán felszabaduló szegedi óráimat, akkor marad a jó sörok és a jó kocsmák. Napok óta bújom a kocsmás ismerősök oldalait (Kocsmaturista, Mutass egy kocsmát!), hogy megtaláljam azokat az autentikus, kifejezetten szegedies hangulatú helyeket, ahová érdemes ellátogatni.
A tavalyi gyirmóti túránkon szintén ezt a döntést hoztam, és így két egészen csodálatos kocsmába is ellátogathattam Győrött (a Lima azonnal óriási kedvenc lett!), valamint Békéscsaba előtt végre kicsit több időt tölthettem el Békésszentandráson a Szent András főzde saját helyén, amíg a többiek elugrottak egy fritőzétterembe.
Na, viszont ha már van egyfajta elérésünk, akkor megkérdezlek titeket is:
Melyik helye(ke)t ajánljátok Szegeden?
A prioritások nem bonyolultak:
- legyen nyitva vasárnap.
- legyen kerthelyisége, vagy legalább valami kiülős része, ahonnan lehet bambulni.
- ha valamiért érdekes egy helyi kocsma, akkor nem baj, ha van ott csaplolt Pilsner Urquell, mert továbbra is az a kedvenc söröm.
- ha nincs Pilsner, az se baj, viszont akkor a helyben legyen valami tényleg helyi jellegzetesség. Felőlem lehet a Tisza partján is, sőt! (Sopronis helyek kíméljenek!)
- kisüzemi sörös helyek is jöhetnek, főleg olyanok, ahol elérhetőek a helyi/környéki főzdék vannak. Speciel itt az ezen a szinten már kommersznek számító Szent András nem játszik, és amennyiben lehet, a Szarvasit is kerüljük.
Nagyjából ennyi. Amire leginkább vadászok, az a régi Boci Tejivó és környékéhez hasonló hangulat, vagy például a Pécset ismerőknek a pár éve bezárt Papucs, esetleg a nyíregyházi és sajnos szintén bezért (jellegét vesztett) Jereván. A kocsma, vagy kocsmák, amikről az embereknek Szeged jut eszükbe.
Sajnos egyáltalán nem ismerem a várost. Párszor jártam ott, általában átutazóban vagy meccsen, nagyon bebarangolni sosem volt időm. Illetve a napfogyatkozás idején igen, de az huszonöt éve volt. Most viszont lesz mintegy három-négy órám a vasútállomástól indulva, amit szeretnék tartalmasan kitölteni.
Ennyi.
Időrrendben: sör és maradjunk bent, fontossági sorrendben: maradjunk bent és sör.
címlapkép: Szeged, Tisza-part, a Szőke Tisza I. állóhajó terasza, háttérben a Belvárosi híd. 1968 fotó: Fortepan / Földvári Mihály
✉️ kapcsolat // itt írhatsz egyenesen nekünk.
💳 támogatni // pedig így tudod a munkánkat.
Legutóbb Szegeden a fötéren ültem be sörözni egy kocsma elé. A neve nem lényeges, mert alighogy belenyaktam a habba, bemondták, hogy „kezdödjék hát a várva várt fehérnemü bemutatò.” Azóta szurkolok egy kicsit a szegedi focinak is, de persze azért CS.A.K.
Malátát ajánlják a szegedi ismerőseim.
Egyelőre ezeket nézetem ki:
A Malátában jártam épp vagy két hete, a sörválaszték valóban nem rossz (csapon is volt több, illetve üvegesek), teraszos hely (benti rész kevésbé működik), de az tágas kertszerű, klasszik, nem puccos ülőalkalmatosságokkal. Elég sallangmentes volt az egész, semmi fancy, bírtam.
Itt nem voltam, de amúgy akkor ezt ajánlották még (Nyugi kert):
https://www.facebook.com/szegedikocsma/?locale=hu_HU
Jól néz ki, egy baj van vele, hogy május 4-én zárva: https://www.facebook.com/share/p/12Fd4eJY44h/?
Uhh, tényleg… Viszont ez is érdekes, épp valami svéd sőrfözde cuccait ajánlgatják most: https://www.facebook.com/napfenymuterem/photos_by?locale=hu_HU
Uhhh, Omnipollo. Hatalmas kedvenc.
Csak a csirke? 😀