Ez itt még mindig a csakblog és nem Farkasházy Tivadar, de akkor is: Nem értem!

A mai napon 21 éves csatár tehetségünk, Daru Bence, a Zalaegerszeg csapatához igazolt. Bence nagyon eredményes, fegyelmezett játékos, aki mindig az ék pozíciójában játszott. Gondolom, a Zalaegerszeg is ebben a pozícióban számít rá, hogy segítsen a csapatnak az NB I-be való feljutásban. Személy szerint örülök annak, hogy az NB I-es és NB II-es csapatok kezdik látni a potenciált a Magyar Futball Akadémián nevelkedő játékosokban. (…) Bence 6 évig nevelkedett a Magyar Futball Akadémián és a Budapest Honvédnál. Komoly tehetségnek ígérkezik. Nagyon remélem, hogy Zalaegerszegen is bebizonyítja a kiválasztása helyességét. — via GFH @ nb1.hu

Azt írja, örül, hogy az NB I-es és NB II-es csapatok potenciált látnak az MFA növendékeiben. Meg azt is írja, Daru komoly tehetségnek ígérkezik. És, hogy Egerszegen majd bizonyíthat. Csatárként.

Azon a poszton, ahova mi Konét és a Palaciost igazoltunk három éves szerződéssel, szinte pont olyan hosszú időre, mint amennyire Daru Zetébe szerződött. Mert nálunk a középcsatár kérdése ugyebár ősidők óta megoldatlan.

Mert mi nem látunk benne potenciált. Nálunk nem komoly tehetség.

Nem értem.

(Vagy az egész szimplán csak annyi, hogy nálunk ugyebár más a koncepció – Kone, Punosevac, Palacios, meg a többi azonnal bevethető légiós -, és mivel a ZTE úgysem tudná kicsengetni a nevelés költséget, marad a szerződésbontás?)

 • A69W

  Tele a Hócipőm ezzel a logikátlan,koncepciótlan játékospolitikával ami Kispesten van!
  Ha kölcsön adjuk az teljesen rendben lett volna, de így?
  Annak szerintem kicsi a valószínűsége, hogy a ZTE akkora pénzt adott volna érte, amire azt lehet mondani, hogy “van az a pénz amiért mindenki eladó”.
  Szerintem annyira szegény az eklézsia már, hogy sajnos ez lesz a következő időszak trendje.
  Most fog visszanyalni a felelőtlen össze-vissza igazolás! Ha csak a rezsi költségeit vesszük (lakhatás, étkezés stb) ennek a 9 új igazolásnak az sem kis tétel, a szakmai hozadékukról inkább nem mondanék semmit, azt hiszem a klubházon kívűl mindenki számára világos, hogy ennek az egésznek ebben a formában semmi értelme nem volt.

  • A69W

   Kis érdekesség!

   2014 februárját írtuk és a klubhonlap ezt írta:

   “-Az utóbbi időben egyre többet hallunk az alábbi nevekről: Prosser Dániel, Daru Bence, Koszta Márk. Nem véletlen, hiszen fiatal tehetségeink remekül szerepelnek a felkészülési meccseken. Prosser hét, Daru négy, míg Koszta egy gólt rúgott az eddigi mérkőzéseken. A gólszerzésen kívül más erényeket is csillogtattak. Nézzük, mit láthattunk a fiataloktól…….

   ……….A magyar futball mentőövei lehetnek a hozzájuk hasonló fiatal játékosok, ezt ki kell használni, de vigyázni is kell rá. Egy futballista a pályán teljesedhet ki igazán, a klub dolga pedig, hogy ezt a lehetőséget megadja. Mit kell tennie egy focistának azon kívül, hogy rúgja a gólokat? A fiúknak, ahogyan most úgy a későbbiekben is tisztában kell lenniük saját magukkal. Daru Bence úgy nyilatkozott, hogy bármikor szívesen fogadja a tanácsokat, és igyekszik megtartani őket. Ennek a nézetnek a profi időszakban is helye van. A fejlődés útja hosszú, és nem ér végett a karrier kezdeténél. Soha nem lehet elég jónak lenni, mindig van hova javulni. Az erő és a kitartás mellet az alázat is alappillére a pályán való küzdésnek. Ha ezt a fiúk a szívükbe zárják, nagy jövő áll előttük. Reméljük továbbra is a vörös-fekete mezben.”

   http://www.honvedfc.hu/hirek/10142

   • A69W

    Daru Bencéből vajon az Erő? vagy a Kitartás? vagy az Alázat? hiányzott??

    • JG65

     Lehet, hogy a lehetőség, amit soha nem kapott meg? Én emlékszem a tavaly téli felkészülésre és Prosszerrel együtt a legjobbak voltak. Öröm volt nézni őket! Aztán mi történt? Egyetlen percet sem kapott, helyette jött a kíváló Bonazzoli, akinek a nevénél már csak az életkora volt nagyobb és 0, igen NULLA lőtt góllal távozott Kispestről! Ennyit ő is összehozott volna! Esztelenség! Sok sikert neki Zalaegerszegen és biztos vagyok benne, hogy még hallunk róla, csak sajnos már nem Kispestiként…

     • Manolo

      Itt a pont!!

 • Pelso

  basszus…én is azt hittem elsőre, hogy a szokásos kölcsönadás :( de miért pont ezen a 7főn ne köpné szembe magát a mi kedves tulaj elvtársunk…!? hemingway…nálatok laknak-e állatok?

 • A69W

  Siófokon 12 mérkőzést játszott és 6 gólt rúgott!! Persze lehet mondani, hogy nb2, de tud valaki 50%-os mutatóval csatárt a közelmúltból a Honvéd keretéből??

  Felmegy az agyvizem, ha belegondolok, hogy helyette a keretben Palaciosokat, Konékat és Punosevacokat, minimális Kispesti kötődés nélkűli zsoldosok szerencsétlenkedéseit kell majd néznünk.
  Milyen üzenete van ennek a többi fiatal játékos felé T. Hemingway úr?

  Decemberben még ezt nyilatkozta Bence:

  “Végül úgy alakultak a dolgok, hogy fél évvel korábban visszakerültem a Honvédhoz. Most azon leszek, hogy a Honvéddal januárban egy jó felkészülést tudjak magam mögött és aztán az NB1-ben is bemutatkozzak. Majd utána szép fokozatosan a többi magától jöjjön. Szerezzem meg az első gólom, játsszak végig egy mérkőzést.”

  “Véleményem szerint a Honvédnak igenis az Akadémistákra kell építeni. Az utóbbi időben efelé irányulnak a dolgok. Ismerve a srácokat, úgy gondolom, ha szerzünk egy kis rutint, újra ütőképes csapat lesz a Honvéd és ott lehetünk az élmezőnyben.”

 • István Hereb

  Eszetlen favágás ez. Csak arra tudok gondolni, hogy pénzt kap Daruért, hoz a helyére pár Palaciost, majd 1 év után őket is eladja drágábban. Csak sajnos ez három évente egyszer jön össze, közben meg 50 kutyaütőnek útilapu – ingyen. Plusz még a nézők is elmaradnak, mert még a leghülyébb sem annyira hülye, hogy ezzel azonosulni tudjon. Mi azért szurkolunk, mert így szoktuk meg…

 • empires321

  a felkészülési meccseken amin játszott semmit nem mutatott, szerintetek Prosser, Youla, Holender, Daud mellett szerintetek mikor játszana? Egy jó nb2-es focista, semmi több, mint az MFA-ról kikerülő játékosok 60%-a, nem kell ennek nagy ügyet keríteni, aki ér valamit, úgy is az 1. csapatban van, aki meg nem fér oda ennyi idősen felejtős

  • Pelso

   kapott 2X 30 percet ? Konét láttad ? :) ebben a szezonban én is kölcsön adtam volna, de ki tudja mi lesz a következőben a most érkezett “sztárokkal”, meg a többivel, akiknek lejár a szerződése… annyira azért nem volt gyenge a srác, hogy ilyen simán lepasszolták.

   • A69W

    Teljesen jogos! Én sem mennék el egy kézlegyintéssel az eladása mellett! Ugyanazt az utat fogja bejárni mint anno Horváth Feri meg Dragoner és a többi kispesti nevelés. A bizonyítási lehetőség minimumát sem kapta meg sajnos. Ha belegondolok tized annyi tehetséggel kik szerepeltek csatár poszton a Honvédban az utóbbi időszakban……..

    • Sanzi

     Horvath Feri? Akkoriban, ha jók az emlékeim, Orosz, Hamar, Sallói, Tóth Misi, talán még Kaman Attila is voltak a keretben… még vili, hogy nem fért oda…

     • A69W

      Ahhoz képest Horváth Feri szép karriert futott be és aki eladta a Genknek szépen kasszírozott (helyettünk). Nézd meg kik szerepeltek Oroszék után a csapatban csatár poszton nálunk abban az időben.

     • Sanzi

      90-91 ben mutatkozott be a Vidiben, akkor a mi csatárkínálatunk: Gregor, Orosz, Csehi, Kámán, Vancea, Vince Pilu…
      Szerinted ide ki helyett fért be?
      Ne hasonlítsuk össze azt a kort, amikor volt klub igazgató, voltak utánpótlás edzők (egykori legendás kispestiek), ja és az edző meg Mezey…
      hát ezek voltak akkor!
      Egy szó mint száz, Daru eladása visszavásárlási záradék nélkül faszság, megjegyzem azzal is! Én max kölcsön adtam volna, de hát nálunk jelenleg nincs koncepció, ja de van, akiért fizetnek az mehet…

   • empires321

    igen láttam, felejtős a gyerek…:) de értitek mire gondolok, évente kijön kb 20 akadémista az MFA-ból, nyilvánvaló, hogy nem mindenki tud odaférni az 1. csapathoz, és ha így nézzük, akik jobbak, pl Prosser, Vécsei, Baráth, stb azok úgy is itt lesznek az 1. csapatnál, akik meg nem azok mehetnek. Annak nem látom értelmét, hogy éveken keresztül kölcsönadogassunk 50 játékost, félévente más helyre, ezzel a Honvéd és a játékos sem ér el semmit, és majd lesz 23 éves és sehol nem fog tartani lásd Vólent…Barcelonában is rengeteg akadémista kerül ki, és kb 1 évadonként 2-3-an férnek oda az 1. csapat keretébe, ezt csak példaként hoztam fel :)

    • Pelso

     Vólent sosem lőtt 6 gólt fél szezonban, ez azért elég jelentős különbség… mint írtam, idén szerintem sem fért volna a kezdő közelébe, de eladni nem volt logikus. persze, ha Koné tényleg 10et vág tavasszal, akkor finomítok az álláspontomon! de addig nem igazán fog meggyőzni senki, hogy ez normális, ami nálunk megy

    • én értem, hogy számszakilag nem férhet oda mindenki, viszont a hetente egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat, a játékosok ráncigálását ide-oda sosem fogom megérteni. darunál is az volt a gond, amit @a69w említ az egyik kommentben, hogy alig egy hónapja még a hosszú távon számolunk vele kategóriában volt – persze csak a nyilatkozatok szerint.
     jó lenne kitalálni, hogy mit akarunk.
     részemről egy jó ideje elkezdtem követni az mtk kommunikációját az akadémiával és az akadémista játékosokkal. lehet, hogy most a fele már felcsúton van, de ilyen kommunikácós bénázás még véletlenül sem figyelhető meg, mint nálunk. (és akkor most kommunikációs bénázást írtam, és nem totális fejetlenséget az utánpótlás-nevelésben, illetve a tehetetlenséget, hogy mit kezdjünk, a jajj, istenem, ezek el is végzik az akadémiát típusú gyerkőcökkel)

     • Manolo

      Azért a Vass P. esete ott is megér egy misét! ;)

  • A69W

   12 meccsen rúgott 6 gólt ősszel Siófokon, ez azért nem rossz mutató!
   Van olyan a keretben aki ezt übereli?

 • Kovács István

  Azért a szerződésekben általában szokott lenni egy visszavásárlási opció…. És ha van akkor nincsen ezzel semmi gond szerintem.

  • Cha-b

   Biztos nincs ilyen benne sztem.
   Plusz Darunak sztem esze ágában nem lenne ide többet visszajönni, miután “elzavarták”. Azért az embernek is van büszkesége. Majd megy másik magyar csapatba, ha esetleg jó/jobb lenne késöbb.
   Én nem ismerem a játékát, ezért ezzel kapcsolatban nem foglalnék állást. De aki gyenge az menjen azt én is így gondolom… Gyanítom, hogy Bobál sorsa is ez lesz, ha nem szedi össze magát. Túl lett hypeolva az a srác, mondjuk még nincs 20 éves, még van 1-2 éve, hogy villantson valamit.

   • Escape

    Bobálnak lett volna esélye arra, hogy ne a Gyírmótban kössön ki. ( és valszeg Daru+Vernes sorsára jusson).
    Ha az öreg eladta volna – vagy legalább kölcsön adta volna – amikor több nyugat európai érdeklődő is volt rá, a Suzuki kupa után!
    De nem.
    Nem számít hogy tönkre vágjuk valakinek a karrierjét.
    Majd ő tudja, hogy kell ezt csinálni. ( szerinte pár év NB1 után többért el tudja adni)
    Hát nem jött be.
    Ismét.
    A srác Gyirmóton, a helyett, hogy mondjuk egy német 2. osztályú klubban kötött volna ki.
    Az öreg se keresett pénzt, a srác is megszívta.
    What a great deal Mister wiseass!

    • Kicsipest

     Ha viszont eladta volna a Suzuki kupa után, akkor meg az lenne a bajunk, hogy miért adta el, mlért nem nálunk lövi (nem lőtte) a gólokat?! A Bobálhoz hasonló fiatal tehetségek 90%-a akik fiatalon kerültek külföldre a kertek alatt kullogtak haza. Bobál ügyben Heminek volt igaza, arról nem ő tehet, hogy Gergő (eddig) nem tudott élni a lehetőséggel.

     • gohome

      Milyen lehetőséggel?

     • Kicsipest

      Én nagyon drukkoltam neki, de tizenhat bajnokin talán egy kapufáig jutott. Amennyiben egy légiós nyújtott volna hasonló teljesítmény, már mindenki jó messzire küldené – jogosan – Kispestről.

    • Kovács István

     Ezzel nem értek egyet, ha Magyarországon NB2. ben nem tud kimagaslót nyújtani, NB1.-ben meg még egy átlagot sem tud nyújtani akkor szerinted külföldön megállta volna a helyét? Rengeteg fiatal megy külföldre focizni, egyetlen egyről sem lehet hallani hogy valamilyen pályafutás összejött volna nekik. Szerintem nagyon kevés fiatal érett fejben/tudásban ahhoz hogy külföldön, magasabban jegyzett bajnokságban megállja a helyét. Sajnos sorra vesznek el.

     • gohome

      Most ha Daruról beszélsz nincs igazad mert rúgta a gólokat nb2-be nb1-ben pedig lehetőséget sem kapott.
      Bobál meg nem játszott nb2-be az idén meg tavaly se.
      De akkor inkább jöjjenek a külföldiek ötöd osztályból majd itt megmutatják így gondolod?
      De elfelejtettétek Vidát aki kiment és igen holland másodosztályban folyamatosan játszik és lövi a gólokat!Az ő szempontjából sokkal jobban járt mint akik itt maradtak az akadémián és egyfolytában azt hallják hogy nem bizonyítottak amikor lehetőséget kaptak!
      Nem érettek az nb1-re mennek a levesbe.

     • Kovács István

      Valahol mindkettőnknek igaza van. Tudod te mennyi gyereket visznek ki az okos szülők külföldre? Több száz gyereket már kb 10 éve. De mindegy is mert ezzel elég nagy “vitát” lehetne elindítani.
      De továbbra sem hiszem azt hogy nem volt megfelelő a mosolya és azért adták el.

     • gohome

      Szerintem jobban járt hogy eladták és mivel pénzt fektetett bele a másik csapat meg fogja kapni a lehetőséget ami itt náluk nem adatik meg a fiatal játékosoknak.Nem vagyok vészmadár de ha Botkát visszarendelték mert az előző szezonban meghatározó játékos lett és itt most nem fog kapni lehetőséget ő is megy a levesbe és mindenki le fogja írni(de ha őt is eladta volna nekünk ez sem tetszene csak Endi járt volna jól)és ez így megy tovább.
      A koncepció a fiatal játékosok beépítése az öreg szerint de szerintem mindenki jobban járna ha értékesítenének akik tudnak persze nem arany áron és büszke lenne mindenki hogy HONVÉD nevelés.

    • Stad

     Szerintem Bobálnál ez a lehető legjobb megoldás. Kapott fél évet, hogy végre felnőtt szinten, egy feljutásra esélyes csapatnál elkezdjen gólokat lőni.(Nálunk ez eddig semelyik edzőnél se ment neki , pedig a lehetőséget megkapta) Fél év után vissza fogják hozni, ha Gyirmóton bizonyít. Daruról nem tudok nyilatkozni, mert ő nem kapott lehetőséget a bizonyításra…

 • Escape
  • Döme Sanya

   Csak azt tudnám, mi alapján döntötték el, a helyezéseket. Melyik az a negyven játékos az MTK nál?

   Mikortól számolják? Kik a függetlenek? Mitől függetlenek? Kitől függetlenek? Ki kérte a kimutatást.
   Elég liber a lista.

   • Escape

    A független annyi tesz, hogy anyagilag független, tegát nem kap penzt a kluboktol.
    A többi meg szimpla matek.
    Hány akadémista került fel az NB1 be. Nyilvános adatok, te is utána nézhetsz.
    Svájc nem Magyarország .

    • Döme Sanya

     Nem is tudtam, hogy a függetlenség ilyen jól fizet.

     • Pelso

      nézd Svájcot…nekik bejött

     • Döme Sanya

      Az hogy független, nem gondolod komolyan. A fél világ a lopott pénzét ott rejteget.
      Azoktól aztán nem független. Gondolod, hogy a bicskából meg az órából élnek. Meg van olyan is, hogy erkölcs, meg lesz egyszer olyan is hogy valakinek nem tetszik. De ne mélyedjünk bele mert ez már nem a fociutánzatról szól.

     • Pelso

      képben vagyok Svájccal kapcsolatban… a nem publikus történelmük mocskosabb, mint a németeké vagy a vatikáné.

 • gohome