Apró tüncivel kezd a tábor az Üllőin az önérdek és a szolidaritás jegyében

A futball hagyományos világában szombat fél kilenckor rangadót játszanánk az megújult Üllőin, viszont most 2015 van, a biztonságos stadionok és a megújult magyar labdarúgás korszaka. Sikerült odáig eljutni, hogy egy vendégdrukker nem mehet ki saját lábán mérkőzésreőt meg kell védeni, és nem is akárkiktől, hanem a Ferencváros lecserélt táborától, vagyis tőlük:

EUROFradi

by Gazsó István

Abszolúte egyet tudok érteni szurkolóink figyelemfelkeltő kezdeményezésével, hogy a mérkőzés első negyedórájában nézőként, majd utána szurkolóként viselkedjenek, érzékeltetve a kontrasztot egy mérkőzés, mit mérkőzés, egy rangadó, egy Fradi-Kispest és egy színház között.

15 perc némaság, szolíd taps a góljainknál, egy-egy arcokra kiülő megilletődöttség, de semmi több. Nézés.

És itt vitatkoznom kell az Öreggel, mert ez a 15 perc nem szívesség az ellenfélnek, hanem kiállás a közös érdekeink mellett, vagy akár úgy is mondhatnám, kiállás a saját emberi mivoltunk mellett. Egyszerűen ne legyen az, hogy a jegyvásárlásra vetemedő állampolgár a jegy birtokában (tehát szerződést kötve a rendezővel) azonnal kvázi bűnözővé válik, bevagonírozásra, védelemre szorul, kötelező megválogatnia a szavajárását, satöbbi. Senki sem a stadionok házirendjét kéri számon, mert valamiféle rendnek kell lennie, ellenben az aránytalanságok ellen nemhogy jogunk, kötelességünk is fellépni.

Antall József mondta, “tetszettek volna forradalmat csinálni”, hát a szurkolók tetszettek. Néma csendbe borultak tavaly a stadionok, felszínre került minden abszurditás, amiért korábban a rongyábüntetett ultrákat tették felelőssé. Maradt kártya az Üllőin, és (részben) maradt kártya a válogatottra. A szövetségi rendezésű Románia elleni mérkőzést követően az UEFA zártkapura büntette a válogatottat. Vajon hány távoltartandó ultra volt kint azon a meccsen, és hány kártyás/szkennelt? Az új és megnevelt szurkolóknak köszönhetjük tehát jórészt a büntetést.

A kiátkozandók eközben a szájuk sarkát harapdálva egy-egy kocsmába gyűltek össze, tévé előtt izgulták végig csapataik mérkőzéseit (tavaly még adta a tévé a meccseket!), passzivitásba vonulva vívták a kis forradalmukat. Az MLSZ végül engedni volt kénytelen, miután rájött, többet árt a jobbító szándékával, mint használ. Érdemes megfigyelni, minden egyes jó ötlet bevezetése után hány százalékkal csökkent a szokásos felhazudások ellenére is alacsony nézőszám?

15 perc ezek után semmi az életünkből.

“Apró tüncivel kezd a tábor az Üllőin az önérdek és a szolidaritás jegyében” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Mi a tapasztalat ezzel a marhavagonoztatással kapcsolatban? Se nem tudok, se nem akarok 7re a Határ útra menni, viszont a meccsre kimennék, éppen ugyanúgy, ahogy minden más meccsre is kimegyek. Ha csak úgy odamegyek, természetesen jegyet előre megvásárolva, valóban nem fognak beengedni? Úgy hallottam tavasszal beengedték azokat is akik odamentek.
  Más: kupameccs most végülis mikor lesz? Eddig úgy tudtam 14.-én, viszont az Öreg az utolsó blogjában jövő hetet mondott, a honlapon pedig nincs fent semmi. Ki tudja mi az igazság?

    1. ilyen szituban a Stadionnál voltam, de ez a szöveg mindig kamu (nem mondom, vmilyen szinten benne van a kockázat, és ha pont most kezdik komolyan venni, akkor bocs :)), próbálnak vele minél több embert elriasztani, meg minimalizálni a balhé lehetőségét. Ha viszont már ott vagy vendégszurkolóként, az a biztonsági kockázat, ha nem engednek be.

  1. Még soha nem fordult még elő, hogy kint rekedtem volna, pedig már sokszor mentem külön. Legutóbb Újpestre pl. beengedtek simán 10 perccel a kezdés előtt.

 2. Nem lenne ezzel semmi baj, csak a az a rész ne lenne a közleményben, hogy “szolidarítunk” a fradi “lecserélt” táborával. Nekem emiatt bevallom savanyú a szőlő a szombattal kapcsolatban, álljon ki a rossebb amellett az ostoba horda mellett. (planetárium szétverése sztori megvan, ugye?)
  Mellesleg a csapatnak nagy szüksége lenne a biztatásra, főleg a meccs elején. Legalább időzítettük volna a második félidőre, és könyörgöm, ne 15 perc legyen. Főleg hogy 0 értelme lesz, a bent lévő fradisták szurkolni fognak, már amennyire szoktak.

   1. Egyszerűbb, ha elmondod hogy a hozzászólásom melyik részével nem értesz egyet és miért.
    Ha csak beszólni akartál, akkor ezt tekintsd tárgytalannak.

    1. A Fradi táborát le akarták cserélni és meg akarták osztani amennyire lehet. Ez tény. Mint ahogy az is, hogy a mellékelt ábra alapján ez többnyire sikerült is.

     A Planetáriumot mellesleg nem verte szét senki. Volt EGY suttyó aki ráfirkált valamit, volt EGY betört ablak (ez lehetett akár a könnygázpatronoktól is, merthogy azt lövöldözték rendesen) és volt EGY letört lépcsőszegély. Ugye ezeket mind nem akarod ráhúzni 10.000 emberre?

  1. Azért nem mindenki állat, aki a vénaszkenner miatt nem megy ki. Itt az elvről van szó, megtörténhet ilyen velünk is.

  1. egyik legnagyobb erősségünk ez a srác!! közben a gyökér stoki kihagyja a szűk keretből…tényleg 1 idióta ez a fazon…iszonyat bosszantó, ki sem próbálta és hogy lekezelik a Honvédot mindenhol….most az a suttyó a Vasasból alkalmasabb ??? sajnos tényleg buzimlsz… :/

   1. + sajnos manager business.
    A Honvéd lekezelése sajnos egy tendencia, sem protekor, sem szponzor, sem stadion, sem UP központ, sem önkormányzati hátország. Nincs csókos sajtómunkás, néző alig van a meccseken. Győztes meccs után a vesztes edző a vendég a műsorban.
    Van egy megkerűlhetetlen tulajdonos a sajátos világnézetével és van egy szépreményű akadémia a jövő igéretével és van végre egy CSAPAT.
    Innen szép nyerni:)

   2. Ebben teljesen igazad van mindig is ez volt de legalább Endi bekerült az u21-be .Bobál pedig aki a legtöbbet játszott az nb1-be nem.(az Osváth gyereket Várhidi tolja)Persze a Mervó is ott van nyilatkozta is a Digi tv-ben igaz nem játszik nyár óta 3 hete edz de várja a válogatott meghívót közben a mi Filipünk játszik.(apuci a Ménfőcsanak edzője)Ez van.

  2. Nagyon komoly a srác.
   Kell egy Botka mez is :)
   Ezek a gyerekek, ha nincsenek elszállva maguktól MINDENRE képesek lehetnek!
   (ez most főként Ricsinek szólt khm…khm..)

 3. Habar a blog szerzoparosaval az esetek 99%-ban egyetertek, most nem teljesen ertem ezeket a felveteseket,
  ad1: reszetekrol. ertem,hogy az utaztatas ilyen formaja kenyelmetlen,kotelezo,nyug, rossz szajizt produkal. De: minimalis progresszio van (legalabb mar nem a Bozsiknal kell gyulekezni-nyilvan aki Bekasmegyerrol jon Kispest drukkerkent,azt ez kevesse vigasztalja), masreszt pedig a coub-on aranyos a szivecskes kislany,csakhogy a Fradi-tabor tobb ezres kemenymagja a stadion korul lebzsel minden meccsenel…az mar nem biztos hogy annyira barati lenne es a buszos utaztatas nem sokban kulonbozik sztem a korabbi metros vonulasoktol…
  ad2: a tabor reszerol. azzal a fradival szolidaritunk amit ellenfeltol fuggetlenul minden meccsen szarozunk,parasztozunk? mminthogy en nem,mert speci en tisztelem bennuk az ellenfelet de akik igen,na azok szolidaritanak most…wtf?!?!
  nincs ezzel a 15 perccel semmi baj,nyilvan jobb lenne 90 es nem 75 percig harsogni,de mindenkinek szive joga ki hogyan hivja fel a figyelmet a ketsegtelenul meglevo visszassagokra es a gyoker mlsz netto hulyesegeire. az viszont ne az mlsz hibaja legyen mar hogy a kartyas szkennerezett szurkolonak is -teljes tudataban a kovetkezmenyeknek- csak ciganyozasra, meg szarromaniazasra futja…//a balfasz uefa keptelen objektivan ertekelni egy futballmerkozesen tortenteket (mindenki valassza ki a szaja izenek megfelelo mondatbefejezest, mert nincs igazsag ebben a kerdesben)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.