Kinek adják ki a szűrét?

Úgy néz ki, hogy az ősz végére kialakult valamiféle stabil meccskerete Rossinak. A kapuban Szabi, előtte formától függően Lovric vagy Ignja, mellette Bobál, a két szélen Botka és Baráth, középen Kamber, Nagy Geri, Gazdag vagy Hidi, elől pedig Gyula és Holender, kiegészülve Proszival vagy Vernessel. Csereként bejön Vaszke, lemegy Nagy Geri, és nagyjából ezzel a tizenöt játékossal operálunk a törzsidő nagy részében.

Ez a rész nem kérdés. Az viszont igen, hogy a perememberek közül ki távozhat a télen? Fejessel, Ihrig-Farkassal és Szemerédivel elindult a szokásos folyamat, amikor bejelentjük, hogy kivel nem képzeljük tovább a közös jövőt.

Mai körkérdésünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy az ősszel kevesebb szerepet kapó játékosok közül ki nem lesz itt tavaszra?

// megjegyzés: A poszt élesítésével nagyjából egyszerre jelent meg, hogy Lukács három éves szerződést kapott.

tudományos ismeretterjesztés //

Tudjátok, hogy honnan jön a kitették a szűrét mondás? Elmondom, mert én minap olvastam a Magyar népviseletek című Kolibri Zsebkönyvben.

A XIX. században, nagyjából a mai Magyarország határain belül elterjedt a (cifra)szűr, mint ünnepi viselet hordásának szokása. A cifraszűr amúgy egy gazdagon díszített kabátféleség, aminek a legyártatása nem kis anyagi ráfordítással járt a legények részéről.

Viszont az is volt, hogy sok helyütt illett cifraszűrrel rendelkezni legalább addigra, amikor esedékessé válik a leánykérés. Amikor a legény rászánta magát a nagy lépésre, akkor magára vette legszebb ruháját és átment a leány családjához háztűznézőbe. Ilyenkor az volt a szokás, hogy távoztakor a cifraszűrt véletlenül vagy szándékosan ottfelejtette vendéglátóinál, megadva nekik a csendes nem, és egyben felkínálva a saját megaláztatásának lehetőségét.

Ugyanis ha másnap ezt a szűrt kitették a ház elé, akkor a legényt bizony nem látták szívesen a továbbiakban, míg ha a házban maradt, akkor azért már be lehetett kopogtatni, vagyis jöhetett a leánykérés.

A lényeg, hogy a sztorit nagyjából vágtam csak, így érdeklődve merültem el a témában, miután belefutottam kedvenc törzshelyem pultján egy kisebb sorozat Kolibribe, és amiből pont a népviseletest sikerült kiemelnem.

Nos, miután mindenki pontosan tisztában lett a kitették a szűrét jelentésével, így nyugodtan mondhatom, hogy e poszt címe úgy hibás, ahogy van. Illetve annyiban nem, hogy érdekes lenne végigkövetni, ahogy az eredeti jelentés eltorzult a mai alakjára.


Az átláthatóság jegyében az eredmények gyorselemzését itt tekintheted meg.

“Kinek adják ki a szűrét?” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Délczeg már a múlt hét közepén távozott, őt kihúzhatjátok. Info Babar Lacitól :)

  1. kétszer is kimoderáltam a kommentedet a szabályzatunk megsértése miatt :(

   http://csak.taccs.hu/moderalasi-elveink/

   “valamint a közlővel nem azonos félnek minősülő személy személyes adatait tartalmazó bejegyzések”

   (valóban nem egyértelmű, de ide sorolom a névre hivatkozást is, ha az nem validálható)

 2. Szilágyi Lóri szrintem jó eséllyel megkapja a “Sok sikert a további pályafutáshoz” formanyomtatványt, Dél szerintem is megy, King nélkül eddig is megvoltunk, de belé szerelmes a stáb vagy a klubvezetés. Rikárdóra kivi leszek, marad-e? Csábit remélem nem kótyavetyéljük el. A cserekapus srácon sem vonnám fel a szemöldököm meglepetésemben ha lelépne, persze csak akkor, ha hoznak új kapust Hemy úrék.

  1. Szilágyit én sem érzem. Volt egy relatíve jó meccse a nagycsapatban Debrecenben, illetve ez volt az egyetlen meccse. Közben az enbéháromban nem tűnt ki a mezőnyből semerre.
   Ahogy az várható volt, nem instant megoldás az évek óta gyűrűző balhátvédproblémára, és mivel a padra se nagyon fér oda a relatíve egyposztossága miatt (ebben a felállásban), így nem hiszem, hogy erőltetni fogjuk. Talán még fél évet kap. Talán.

 3. Göblyösnek örülnék ha maradna és be tudnánk építeni, neki rosszul jött Vaszke érkezése (nem mintha előtte játszott volna többet…). Szilágyi, Lőrinczy, Erdélyi alatt rezeghet a léc.

 4. A kovetkezo TIT anyagnak a ‘háztűznéző’ szavunkat javasolnam. :)

  1. A néprajzi lexikon szerint:

   “a leánynak és hozzátartozóinak látogatása a leendő → vőlegény házánál. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt. Nemegyszer előfordult megtévesztési kísérlet ilyenkor: mások vagyonát, kölcsönkért ingóságait mint magáéit mutatta be a legény családja.” // http://mek.niif.hu/02100/02115/html/2-1201.html

   Az etimológiája pedig pont ugyanaz, mint ami lejön a jelentéséből: háztűz (otthon) + néz + ő // http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tinta/TAMOP-4_2_509_Etimologiai_szotar/Etimologiai_szotar_273_273.html

   1. :D

    erdekes en valamiert azt hittem, hogy a leany anyagi helyzetet csekkoljak ilyenkor…
    mindig lehet ujat tanulni, koszi!

    1. ezen én is meglepődtem. úgy tudtam, a legény megy el a leány családjához, de akkor úgy látszik mégsem.
     ennek még utánaolvasok azért

 5. King remélem marad, simán ki lehetne próbálni jobboldali középpályásként ( ez az eredeti posztja).
  Horváth András is mehet, helyett jöhet Rózsa Dani Szombathelyről.
  Szilágyi maradjon, bármikor bevethető ha valaki kiesik a hátvédsorból.
  Délczegnek nem adnék szerelést, sőt kifizettetném vele az elmúlt év elfürdött vizszámláját.
  Göblyös lehetne picit agresszivabb céltudatosabb hogy beverekedje magát a csapatba.
  Erdélyi,Fejes,Erdős mehet a levesbe, sosem lesz belőlük labdarúgó.
  Várok télen 1-2 kész játékost illetve várok 2-3 akadémistát akik vagányul bekönyöklik magukat a csapat közelébe.
  Bizom Rossiban és a téli alapozásában. Az Öreget ne szidjuk hogy hogyan igazol mert ő a saját pénzével szórakozik, nemúgy mint a többi nagycsapat akik a TE!!! adófizető pénzeddel építgetik a csapatjukat

 6. Bugyuta az a tulaj,de legfőképpen az az edző aki nem tudja kiaknázni Lőrinczy tehetségét!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.