Kinek adják ki a szűrét?

Úgy néz ki, hogy az ősz végére kialakult valamiféle stabil meccskerete Rossinak. A kapuban Szabi, előtte formától függően Lovric vagy Ignja, mellette Bobál, a két szélen Botka és Baráth, középen Kamber, Nagy Geri, Gazdag vagy Hidi, elől pedig Gyula és Holender, kiegészülve Proszival vagy Vernessel. Csereként bejön Vaszke, lemegy Nagy Geri, és nagyjából ezzel a tizenöt játékossal operálunk a törzsidő nagy részében.

Ez a rész nem kérdés. Az viszont igen, hogy a perememberek közül ki távozhat a télen? Fejessel, Ihrig-Farkassal és Szemerédivel elindult a szokásos folyamat, amikor bejelentjük, hogy kivel nem képzeljük tovább a közös jövőt.

Mai körkérdésünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy az ősszel kevesebb szerepet kapó játékosok közül ki nem lesz itt tavaszra?

// megjegyzés: A poszt élesítésével nagyjából egyszerre jelent meg, hogy Lukács három éves szerződést kapott.

tudományos ismeretterjesztés //

Tudjátok, hogy honnan jön a kitették a szűrét mondás? Elmondom, mert én minap olvastam a Magyar népviseletek című Kolibri Zsebkönyvben.

A XIX. században, nagyjából a mai Magyarország határain belül elterjedt a (cifra)szűr, mint ünnepi viselet hordásának szokása. A cifraszűr amúgy egy gazdagon díszített kabátféleség, aminek a legyártatása nem kis anyagi ráfordítással járt a legények részéről.

Viszont az is volt, hogy sok helyütt illett cifraszűrrel rendelkezni legalább addigra, amikor esedékessé válik a leánykérés. Amikor a legény rászánta magát a nagy lépésre, akkor magára vette legszebb ruháját és átment a leány családjához háztűznézőbe. Ilyenkor az volt a szokás, hogy távoztakor a cifraszűrt véletlenül vagy szándékosan ottfelejtette vendéglátóinál, megadva nekik a csendes nem, és egyben felkínálva a saját megaláztatásának lehetőségét.

Ugyanis ha másnap ezt a szűrt kitették a ház elé, akkor a legényt bizony nem látták szívesen a továbbiakban, míg ha a házban maradt, akkor azért már be lehetett kopogtatni, vagyis jöhetett a leánykérés.

A lényeg, hogy a sztorit nagyjából vágtam csak, így érdeklődve merültem el a témában, miután belefutottam kedvenc törzshelyem pultján egy kisebb sorozat Kolibribe, és amiből pont a népviseletest sikerült kiemelnem.

Nos, miután mindenki pontosan tisztában lett a kitették a szűrét jelentésével, így nyugodtan mondhatom, hogy e poszt címe úgy hibás, ahogy van. Illetve annyiban nem, hogy érdekes lenne végigkövetni, ahogy az eredeti jelentés eltorzult a mai alakjára.


Az átláthatóság jegyében az eredmények gyorselemzését itt tekintheted meg.

 • Balázs Németh

  Délczeg már a múlt hét közepén távozott, őt kihúzhatjátok. Info Babar Lacitól :)

 • Balázs Németh

  Délczeg már múlt héten távozott

  • A69W

   honnan van az infó?

   • Balázs Németh

    Babar Laci ajándékboltostól :)

  • kétszer is kimoderáltam a kommentedet a szabályzatunk megsértése miatt :(

   http://csak.taccs.hu/moderalasi-elveink/

   “valamint a közlővel nem azonos félnek minősülő személy személyes adatait tartalmazó bejegyzések”

   (valóban nem egyértelmű, de ide sorolom a névre hivatkozást is, ha az nem validálható)

   • Balázs Németh

    Upsz, sorry ezt nem néztem :(

 • Dél amilyen jó volt, olyan vacakká silányult. Hátha kell a Zetének.

 • RW

  Szilágyi Lóri szrintem jó eséllyel megkapja a “Sok sikert a további pályafutáshoz” formanyomtatványt, Dél szerintem is megy, King nélkül eddig is megvoltunk, de belé szerelmes a stáb vagy a klubvezetés. Rikárdóra kivi leszek, marad-e? Csábit remélem nem kótyavetyéljük el. A cserekapus srácon sem vonnám fel a szemöldököm meglepetésemben ha lelépne, persze csak akkor, ha hoznak új kapust Hemy úrék.

  • Szilágyit én sem érzem. Volt egy relatíve jó meccse a nagycsapatban Debrecenben, illetve ez volt az egyetlen meccse. Közben az enbéháromban nem tűnt ki a mezőnyből semerre.
   Ahogy az várható volt, nem instant megoldás az évek óta gyűrűző balhátvédproblémára, és mivel a padra se nagyon fér oda a relatíve egyposztossága miatt (ebben a felállásban), így nem hiszem, hogy erőltetni fogjuk. Talán még fél évet kap. Talán.

 • Balázs Németh

  Göblyösnek örülnék ha maradna és be tudnánk építeni, neki rosszul jött Vaszke érkezése (nem mintha előtte játszott volna többet…). Szilágyi, Lőrinczy, Erdélyi alatt rezeghet a léc.

 • Granero

  A kovetkezo TIT anyagnak a ‘háztűznéző’ szavunkat javasolnam. :)

  • A néprajzi lexikon szerint:

   “a leánynak és hozzátartozóinak látogatása a leendő → vőlegény házánál. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt. Nemegyszer előfordult megtévesztési kísérlet ilyenkor: mások vagyonát, kölcsönkért ingóságait mint magáéit mutatta be a legény családja.” // http://mek.niif.hu/02100/02115/html/2-1201.html

   Az etimológiája pedig pont ugyanaz, mint ami lejön a jelentéséből: háztűz (otthon) + néz + ő // http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tinta/TAMOP-4_2_509_Etimologiai_szotar/Etimologiai_szotar_273_273.html

   • Granero

    :D

    erdekes en valamiert azt hittem, hogy a leany anyagi helyzetet csekkoljak ilyenkor…
    mindig lehet ujat tanulni, koszi!

    • ezen én is meglepődtem. úgy tudtam, a legény megy el a leány családjához, de akkor úgy látszik mégsem.
     ennek még utánaolvasok azért

 • Lassie Tizenkilenc

  King remélem marad, simán ki lehetne próbálni jobboldali középpályásként ( ez az eredeti posztja).
  Horváth András is mehet, helyett jöhet Rózsa Dani Szombathelyről.
  Szilágyi maradjon, bármikor bevethető ha valaki kiesik a hátvédsorból.
  Délczegnek nem adnék szerelést, sőt kifizettetném vele az elmúlt év elfürdött vizszámláját.
  Göblyös lehetne picit agresszivabb céltudatosabb hogy beverekedje magát a csapatba.
  Erdélyi,Fejes,Erdős mehet a levesbe, sosem lesz belőlük labdarúgó.
  Várok télen 1-2 kész játékost illetve várok 2-3 akadémistát akik vagányul bekönyöklik magukat a csapat közelébe.
  Bizom Rossiban és a téli alapozásában. Az Öreget ne szidjuk hogy hogyan igazol mert ő a saját pénzével szórakozik, nemúgy mint a többi nagycsapat akik a TE!!! adófizető pénzeddel építgetik a csapatjukat

 • szilárd

  Bugyuta az a tulaj,de legfőképpen az az edző aki nem tudja kiaknázni Lőrinczy tehetségét!