Mastodon

Kinek adják ki a szűrét?

Úgy néz ki, hogy az ősz végére kialakult valamiféle stabil meccskerete Rossinak. A kapuban Szabi, előtte formától függően Lovric vagy Ignja, mellette Bobál, a két szélen Botka és Baráth, középen Kamber, Nagy Geri, Gazdag vagy Hidi, elől pedig Gyula és Holender, kiegészülve Proszival vagy Vernessel. Csereként bejön Vaszke, lemegy Nagy Geri, és nagyjából ezzel a tizenöt játékossal operálunk a törzsidő nagy részében.

Ez a rész nem kérdés. Az viszont igen, hogy a perememberek közül ki távozhat a télen? Fejessel, Ihrig-Farkassal és Szemerédivel elindult a szokásos folyamat, amikor bejelentjük, hogy kivel nem képzeljük tovább a közös jövőt.

Mai körkérdésünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy az ősszel kevesebb szerepet kapó játékosok közül ki nem lesz itt tavaszra?

// megjegyzés: A poszt élesítésével nagyjából egyszerre jelent meg, hogy Lukács három éves szerződést kapott.

tudományos ismeretterjesztés //

Tudjátok, hogy honnan jön a kitették a szűrét mondás? Elmondom, mert én minap olvastam a Magyar népviseletek című Kolibri Zsebkönyvben.

A XIX. században, nagyjából a mai Magyarország határain belül elterjedt a (cifra)szűr, mint ünnepi viselet hordásának szokása. A cifraszűr amúgy egy gazdagon díszített kabátféleség, aminek a legyártatása nem kis anyagi ráfordítással járt a legények részéről.

Viszont az is volt, hogy sok helyütt illett cifraszűrrel rendelkezni legalább addigra, amikor esedékessé válik a leánykérés. Amikor a legény rászánta magát a nagy lépésre, akkor magára vette legszebb ruháját és átment a leány családjához háztűznézőbe. Ilyenkor az volt a szokás, hogy távoztakor a cifraszűrt véletlenül vagy szándékosan ottfelejtette vendéglátóinál, megadva nekik a csendes nem, és egyben felkínálva a saját megaláztatásának lehetőségét.

Ugyanis ha másnap ezt a szűrt kitették a ház elé, akkor a legényt bizony nem látták szívesen a továbbiakban, míg ha a házban maradt, akkor azért már be lehetett kopogtatni, vagyis jöhetett a leánykérés.

A lényeg, hogy a sztorit nagyjából vágtam csak, így érdeklődve merültem el a témában, miután belefutottam kedvenc törzshelyem pultján egy kisebb sorozat Kolibribe, és amiből pont a népviseletest sikerült kiemelnem.

Nos, miután mindenki pontosan tisztában lett a kitették a szűrét jelentésével, így nyugodtan mondhatom, hogy e poszt címe úgy hibás, ahogy van. Illetve annyiban nem, hogy érdekes lenne végigkövetni, ahogy az eredeti jelentés eltorzult a mai alakjára.


Az átláthatóság jegyében az eredmények gyorselemzését itt tekintheted meg.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||