Áhhh, már vitatkozni sincs kedvem, akkora féligazságokkal teli blődliség az egész

Deutsch Tamás újra megszólalt futballügyben. Számotokra melyik a legnagyobb hülyeség az írásában azon felül, hogy a Magyar Futball Megújítása == Fedett Stadionok c. mantra itt is előjön?

“A magyar futball megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez;
Mit rákentek az évtizedok (szövegromlás a rím kedvéért),
Lemossuk a gyalázatot!

Az 1954-es berni döntő elvesztése és az Aranycsapat sztárjainak 1956-os “disszidálása” óta a kommunista hatalom által menedzselt futball ellenes hangulatban – az 1969-es Marseille-i katasztrófát követően – a 70-es, 80-as években a hazai klubfutball makacs következetességgel egyre rettenetesebbé váló színvonala és a válogatott folyamatos kudarcai kezdték el módszeresen elűzni a stadionokból a nézőket, a szurkolókat.
Lássuk be, a magyar foci ebben eredményes volt (borzalmasabbnál borzalmasabb válogatott szereplés, az európai kupákban pofozógéppé váló klubcsapataink és minősíthetetlen bajnoki “összecsapások”) – “köszönjük” a hanyatlásban jeleskedő játékosoknak, edzőknek, vezetőknek (természetesen, tisztelet a néhány maroknyi kivételnek).
Már a kezdet kezdetén gyorsan bekapcsolódott ebbe a huncut, epe és más testnedvek vezérelte projektbe lényegében a komplett magyar (sport)sajtó – hálás szívvel “köszönjük” a jeles és jeltelen sajtómunkásoknak a néző elkergető, a magyar focit évtizedeken át minden testhelyzetben és messze az érdemein felül, de legalább megállás nélkül anyázó tevékenységüket (ismételten tisztelet a meglehetősen kis számú kivételnek).
Az elmúlt húsz évben aztán az i-re a pontot az a nettó párezer, magát előszeretettel “ultra drukkernek” kikiáltó mocsadék tette fel (minden félreértést elkerülendő: az ultrák imádni való futball őrültek, akikről most szó van, azok nem ők, hanem nettó futballhuligánok), akik bűncselekmények százaival és ezreivel a szurkolók maradékának jelentős részét kiűzték, az ezredfordulóra egyébként romhalmazzá váló, stadionokból. “Köszönet” érte.
Nos, ezek után, jó magyar szokás szerint, kik a leghangosabb, kellőképpen rosszindulatú és kérlelhetetlen kritikusai a lezüllesztett és szétzüllött magyar futballt újraszervező, nagyszabású fejlesztési programoknak?
Természetesen a bűnöző futball huligánok (szurkolói kártya és vénaszkenner elleni pszeudo-szabadságharcosok) és a gyűlölködő firkászok (a reménytelen futball közelmúlt mára megokosodott néhány szereplőjével fűszerezett) pazar irigység-koalíciója.
A magyar-norvég meccs lefújása után olyan jó volt látni a kényszeredetten gratulálgató, fancsali képüket.
Drágáim, néhány év és az első- és másodosztály valamennyi klubjának normális, új illetve teljesen felújított stadionja lesz, a stadionokban jó, élvezetes, szórakoztató mérkőzéseket fognak játszani a csapatok, és a meccseken sok néző lesz.
És két-három évente az európai kupákban csoportkörbe fog jutni magyar kupacsapat.
Csak emlékeztetőül: hosszan és részletesen leírtátok, elmondtátok, lerajzoltátok, megmagyaráztátok, hogyan és miért nem fog kijutni az EB-re a válogatott.
Ennyi. – via Deutsch Tamás @ Facebook

“Áhhh, már vitatkozni sincs kedvem, akkora féligazságokkal teli blődliség az egész” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Én nem látok olyan okot, ami miatt néhány év múlva emlékezetes, jó és színvonalas meccsek lennének az nb1-ben. Másrészt, amihez hozzászólnék a szokásos újságíró szapulás. Abban van a legkevésbé igaza, hogy a sportsajtó élvezettel szidalmazta a magyar focit. Nem igaz. Ma már talán igen, de ennek általában személyes antipátia az oka vagy politikai haszonszerzés. Máshol van a gond. A sportújságírók néhány személyes szívességért elárulták a szakmai tisztességet. Nem írták le, ha rossz, se azt ha jó meccset láttunk. Nem voltak őszinték az interjúik, nem születtek szakmai cikkek, elemzések. Pr cikkek születtek és azokat olvashattuk az ns-on. Ami egészen egyszerűen Zöld Sporttá vált, most Külföldi foci Sporttá. A foci az egyetlen közeg, ahol az internetes újságírás Magyarországon fejlődést hozott, mert addig nem volt színvonal. Így utólag ezt tartom a sportújságírás igazii hibájának. Mit nem adnék egy Gól című újságért, amit Hoffer volt szövetségi kapitány szerkesztett. Ezért az egyért értem meg hanta pogácsás iránt érzett gyűlöletét.

  1. Azért azt se feledjük, hogy pontosan látni, mikor van kilövési engedély a sportsajtóban mondjuk a mlsz-re, és mikor kell átmenni szervilisbe (mint manapság).
   Dől az állami lóvé a fociba, ilyenkor nem lehet arról beszélni, hogy valami (szinte minden) esetleg rossz, nem működik, visszás.
   Egészen félelmetes állapotok vannak a sportsajtó területén.

   1. A globális foci legnagyobb rákfenéje, hogy Blatterék kiharcolták vagy elérték, hogy a foci és szövetségei törvényen kívülivé váljanak. És ne lehessen ellenőrizni őket.Viktorék ebből megtanulták, hogy akkor ehhez méltóan használják fel a focit és ebben partner Csányi, aki a foci örvén elintézi, amit “tisztességes”, banki úton nem tud, nem lehet. S ebbe beletartozik az újságok megvevése. Nekik igazán még a politikai alapon szidalmazókkal sincs bajuk. Ez is a színdarab része. Jön a következő kormányzat, aki szintén csorgat magának, tisztára mos majd pénzt a focin keresztül, mondjuk stadionépítés nélkül.

    Pogácsáról. Én azt hittem, hogy egy provokátor és troll. Aki élvezi, mikor hergelheti a kispesteseket. Nem az elsősorban, hanem egy tehetésges figura, aki ezzel a módszerrel keres igen sok pénzt. Tudatosan provokál, tudatosan tapos el embereket, tudatosan ferdít el tényeket. Érdemes meghallgatni, mikor Muszbekkel vitázott Blatterről és a FIFÁ-ról. Hallgattam Muszbek véleményét, aki elítélte Blatter-t. Nagyjából igaza volt, de elkezdte pogácsás a szokásos mosdató szöveget és inkább neki volt igaza, de hallani lehetett, hogy ez demagógia, mellébeszélés, némi igazságtartalommal. S az ilyentől kell menekülni. Tehetséges, de csak a saját haszna érdekli.

    1. Ha csak szimplan hulye lenne akkor egybol szimpatikusabb is lenne…

 2. Kisse off de a Zoldsport Rado goljat valasztotta a het goljanak. Szep gol igen, de talan nem vagyok tul elfogult ha azt mondom Hidi kapasgolja szebb – tekintve hogy a hasonlo helyzetben a mennyei jatekosai a labdat se talaljak el, nemhogy a labdat – tekeresbol azert van neha tobb is egy forduloban. Na de az legyen a legnagyobb bajunk.

  1. … kb. Hidinek is most sikerült először. túl ne magasztald! szép volt, de nekem akkor tetszene igazán, ha mindig legalább kaput találna, és a kapuson múlna… nem a amadarakon. :D

   1. hat nem egy Juninho,de azert nem eloszor sult mar el a laba.
    tavaly a Diok ellen odavissza lott egy-egy hatalmas golt, az itthonit kapasbol, a bronzos meneteleskor itthon a Gyornek vagott egy fantasztikus kapasgolt,tavalyelott es tavaly osszel az MTK es a Hali ellen is relativ tavolrol helyezett szepen a kapuba a labda lekezelese nelkul,illetve emlekszem meg egy irtozatos felsosarkos bombajara hazai palyan de az most az istennek nem jut eszembe hogy ki ellen lotte.namost ez statok nezegetese nelkul is kb a szerzett goljainak a 70-80%a szoval akar specialistanak is mondhatnank…

    nyilvan nem olyan sok ez annyi meccsen,ahanyan o jatszott de megiscsak vedekezo kp…

  2. Egyetértek, technikailag sokkal nehezebb kivitelezni egy ilyen kapáslövést, nem véletlenül ritkább. Szép volt Radó gólja, de Hidié egyértelműen a csúcs.

 3. Nem mintha én az ultramozgalom nagy szakértője lennék, de vajon Deutsch mennyit érthet hozzá, ahol áldásos tevékenysége alatt is egy buszba elférnek csapatának a szurkolói… :D
  A mai magyar focival alapvetően az a baj, hogy a sok tőkeinjekcióval párhuzamosan (ami önmagában talán nem is lenne probléma), egy felülről, kézzel irányított bábszínházzá degralálódott, ahol a felső érdekek kiszolgálása akkora priorítást élvez, hogy ezért szabályok kerülnek felrúgásra, kettős mérce folyamatos alkalmazása megy és azon tömegek igényeinek a semmibevétele zajlik, akikért szólna ez az egész történet. És ennek a helyzetnek a tudatos nem tudomásul vétele az alapvető probléma.
  Nem mondom, hogy a jelenlegi rendszernél a régi jobb volt, amikor a focitól minden támogatást megvontak (vagy legalábbis csökkentettek), de ott legalább az állam nem folyt bele működésbe, a klubok között nem volt ekkora gazdasági különbség, és jobban érvényesültek a piaci elvek.
  És abban igaza van Hemingwaynek, hogy a jelenlegi helyzet tökéletesen alkalmatlan a piaci működésre, hisz egy szponzor hiába ad X millió forintot, támasztva bármiféle elvárást cserébe, ha a másik klub különösebb elvárás nélkül ezen összeg többszörösét kapja közpénzből.
  Amíg ezen egyenlőtlenségek nem szűnnek meg, addig a magyar futball (klubszinten), szurkolók nélküli, egyhelyben topogását kisérhetjük figyelemmel…
  Ami az EB-t illeti. A magyar válogatott EB-re kijutása tényleg óriási dolog. De azért ennek a sikernek a margójára írjuk oda, hogyha nincs a létszám emelés, akkor sose jutunk ki. Vagy úgy is fogalmazhatunk, ha korábban megemelik a létszámot, akkor az EB-re kijutás már korábbi évtizedekben is összejött volna…

  1. A tied is félremagyarázás… méghogy nem folyna bele a politika… A Francia klubbok fele önkormányzati pénzből működteti min a stadiont, utánpótlást… és igen rengeteg támogatást kapnak felülről. Bundesliga dettó…
   Ami a 90es évek elején volt, azt inkább hagyjuk, ott ártották a legtöbbet a magyar focinak, kb. magárahagyták ott és akkor, amikor pont a segitség kellett volna. ami ma van, az tényleg csak az ügyeskedőknek kedvez bár tény , hogy hozadéka is lesz, hosszútávon. A kérdés csak az, ha ismét kormányváltás lesz, akkor megint jöhet a posvány? ez a legnagyobb probléma a mai rendszerrel, hogy túlontúl függ a politikától! Na ebben Hemibának 110% ban igaza van!

   1. Azért az, hogy az helyi önkormányzat támogat egy futballklubot, az nem ugyanaz, mint amikor állami költségvetésből százmilliós összeget különítenek el egy csapat támogatására. A túlontúl függet inkább úgy fogalmaznám, hogy teljes mértékben függ. Mert ha nem függne, akkor pl. a Felcsútiak infrastruktúrája sehol nem lenne, a fradit és a vidit nem kezelnék szent tehénként, és mondjuk nem államilag lennének a szponzorok bizonyos csapatokhoz irányítva….

    1. A helyi önkormányzati támogatás ugyanúgy közpénz, mint az állami.

     1. Persze, hogy közpénz. Csak az önkormányzati támogatás, az még elmegy a helyi sport támogatása címszó alatt, viszont egy költségvetésből odatolt többszáz millió, azért más tészta. A mondanivalóm lényege az lett volna, hogy pusztán helyi szintű (önkormányzati) támogatásból azért sem a felcsútiak, sem a mezőkövesdiek, és még sorolhatnám nem állnának így. Ami meg végképp felháborító, hogy ezek a költségvetési támogatások nem egységesen lettek kiosztva, hanem egy-egy egyesületnek célzottan…és itt kezdődnek a problémák.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.