Mastodon

Február óta már a Nemzeti Sportközpontok nem építi a stadionunkat

Az új Bozsik látványtervének egy valamikori állapota

Már eleve azt sem értettük, hogy 2014-ben miért az MLSZ(!!!) rendelte meg 193,5 millióért (ÁFÁ-val) az új Bozsik stadion terveit. A feladattal megbízott Óbuda Építész Stúdió időben szállított, és 2015 februárjában, egy szurkolói ankéton képeket is láthattunk a koncepciójáról, majd néhány hétre rá a klub a szurkolókat kérte fel ötletelni, mert a tervek még nem véglegesek, azokon lehet valamit finomítani.

Ezt követően azonban beállt egy furcsán zajos, ám valójában mégis csöndes állapot. Ment a mantra, hogy az új akadémia elkészültéig szóba sem jöhet az új stadion, csak épp eközben az akadémia nemhogy nem épül, a közbeszereztetési szakaszig sem jutott el, szóval ki tudja mikor lesz belőle bármi. Már 2014-ben arról írtunk, hogy halasztják, és halasztják, mert mindig van egy kisebb akadály az útban. Újabb forrásokat viszont így, ebben az állapotában is kapott, és legalább három évvel a nem épülésének kezdete után további 1,7 milliárdot toltak be mögé, 4,2 milliárdra emelve a teljes költségvetést.

Párhuzamosan az új Bozsik sem nyugszik a nem épülésében. A tervek időarányosan elkészültek, majd a következő szakaszok (engedélyezés, kivitelezés, stb) vélhetően nem, de ez sem volt akadálya annak, hogy 2015. december 30-án még 510 millióval dobják meg a stadionra szánt főösszeget. Összesen tehát 5,55 milliárd lenne rá jelen állapot szerint, ami a nem épüléssel időarányosan még várhatóan nőni fog.

Szóval miközben nagyjából nem történnek a dolgok (legalábbis a nyilvánosság előtt nem), addig az MLSZ eladta az új Bozsik terveit a Nemzeti Sportközpontoknak – derül ki az EU közbeszerzési értesítőjéből (PDF). A dolog több szempontból is érdekes:

  • Az MLSZ 193,5 millióért rendelte meg (ÁFÁ-val) és 214 millióért (ÁFÁ-val) adta tovább, vagyis keresett rajta 20,5 millió forintot.
    • Tehát az NSK egy egyszereplős közbeszerzés keretében megvásárolta az MLSZ-nél lévő terveket, hogy majd abból valamikor stadiont építsen valaki, ha úgy alakul. Miért az MLSZ terveztetett? Miért tőle vásárol az NSK? Mit takar az árkülönbözet?
    • Ráadásul miért idén februárban, egy évvel a látványtervek bemutatása után, és ki tudja mennyivel az első kapavágás előtt?
    • (Az MLSZ a miénk mellett még a fehérvári és a diósgyőri stadion terveinél szerepelt megrendelőként.)
  • A vevő a Nemzeti Sportközpontok, ahol elméletileg az állami tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetéséért felelősek, a beruházások általában – az új Bozsik tervezésében is közreműködő – BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-hez tartoznak.

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||