Az ilyen meccsek teszik nehézzé a címvédést

Paks – Bp. Honvéd 2-2

Sajnos bejött az, amitől tartottam. Brusztolás, élvezhetetlen játék, betömörülő Paks, fogalmatlan Kispest, félhülye Lenzsér (boxolás a labdába tiziért, pályára lépés bírói engedély nélkül), még hülyébb Kabangu, aki legalább a végén menti a szinte menthetetlent.

Jöhetünk azzal, hogy sok a sérült, mert valóban sok. Gazdag (padra már odafért!), Holender (NB III-ban már kapott egy félidőt), King simán a kezdőből esett ki, ahogy Herjeczki és Pölöskei is, bár őket még nem ismerjük annyira, hogy valóban hiányozzanak. Szóval jöhetünk ezzel, de inkább ne, mert nem ezen múlt – ismét.

Jöhetünk azzal, hogy a Paksnak ilyen undorító a focija, de inkább ezt is hagyjuk, mert egyrészt pontosan tudtuk, másrészt ennek pár fokkal összetettebb verziójával tavaly bajnokságot nyertünk. Erre készülni lehetett, és EvdM készült is, nem véletlenül volt lent szekundánsával szerdán, és nézte meg őket a Videoton ellen.

Jöhetünk azzal, hogy EvdM nem tud cserélni, vagy csak szimplán nem tudja mit akar. 4-3-3-ban kezdtünk, majd a 62. percben Bobál jött Danilo helyére, és váltottunk 5-3-2-re. Vagyis most fordítva játszottuk el, mint szoktuk, és ezúttal nem a Rossitól örökölt szerkezetben kezdtünk, majd jöttek bele végeláthatatlanul a csatárok. Pár percig jó volt így, majd a 75-ben Laczkó helyett Kabangu, és vissza a 4-3-3-ra. Esküszöm, nem értem itt mit akart EvdM, miközben az eredmény fixen 1-0 ide, és a köztes pár percben inkább a Paks támadott.

Nagyon kellett az a második gól, csak éppen nem jött. És ahogy nem jött, úgy lehetett egyre inkább érezni, az egy kevés lesz. A nyolcvanadikban aztán megtörtént, aminek meg kellett egy ilyen meccsen, és Lovric öngólja után már arról kezdtünk beszélni, hogy nem fogunk kikapni egyáltalán.

Ekkor kezdődtek Kabangu percei. Előbb egy durva fault a paksi tizenhatos előtt, majd egy teljesen felesleges lerántás a mi tizenhatosunk sarkánál (kapufa ez Nagy Geri volt – javítva), amiből a lesgólja lesz Pappnak (1-2), végül egy egyenlítés – kézzel átvett labda után. Azt kell mondjam, tegnap a francnak jött be. Persze, EvdM újra várta a kövesdi csodát, hátha megint bejön, de nem, az egyelőre egyszeri mulatság volt. Dark bárhogy nézzük, testidegen a csapatban. Beszédes volt, ahogy a beállás után Lanza ingatta a fejét: “minek?, miért?” – vagy valami hasonló.

Valamikor ki kell mondani hangosan is, hogy lehet, Darknak jók az alapképességei, mert tényleg magasra ugrik, tényleg gyors, tényleg nagy darab, és valóban, a labdával sem feltétlen ügyetlen, viszont teljesen fogalmatlan a labdarúgáshoz. Lehetnek gyöngybetűid, rajzolhatsz gyönyörű írott déket meg effeket, ha fogalmad sincs, hogyan lesznek belőlük szavak, majd mondatok. Dark valami ilyesmi nekem. Egy nagyranőtt kisgyerek, aki önfeledten szaladgál a mezőn, és egyedül az ötös környékén hasonlít futballistára, igaz, ott teljesen mások az elvárásaink. Csak rúgja be a kapuba. Ezt most megtette. Legalább.

Szóval nem értem EvdM-et, és nem értem mit akar. Össze-vissza változtatja a formációt, ide-oda, ami önmagában nem baj, jó ha ismerünk sokfélét, és egymástól filozófiailag eltérőket, azonban tíz perc néha arra sem elég, hogy hirtelen felfogja a csapat, mit is játszik épp, nemhogy ennyi idő alatt visszaváltson. Egyszerűen zavar lesz a fejekben, ahogy jött is a kötelező zavar Kabangu beállítása környékén. Illetve már előtte, de onnantól tényleg érezni lehetett.

És a vicc, hogy a végén mégis nyerhettünk volna, mert sikerült visszajönnünk a meccsbe. Megnéztem volna, hogy mire megyünk, ha a nagyjából korrekt idő a hosszabbítás. Ugye a kilencvenedik környékén, egy kirúgás előtt, amikor már lent van a labda és 2-1 oda, akkor előbb Verpecz kap sárgát reklamálásért, majd Lenzsér második sárgát, mert jogosulatlanul jött vissza a pályára. El is indul lefelé – a pálya túloldalán, majd gondol egyet, és a tizenhatos környékén visszajön, és átsétál a játéktéren. Mi baja lehet, a pirosat már úgyis megkapta? Az idő persze közben pörög, az eredmény még mindig 2-1 oda, és a labda még mindig Verpecz előtt várja, hogy kirúgják.

És ennyivel még nem volt vége. Papp gólja után legalább másfél perc a kicsi a rakás és a rendeződés, magyarul a gólöröm, amiért Lanza az első félidőben sárgát kap, pedig csak kifutott a kerítéshez, felugrott rá, majd vissza. Az egész volt tizenöt másodperc.

Megy tehát az idő, a 90. percben ott a fordítás – mire felemeli a negyedik spori: három perc. A 85. perctől összesen nem ment három percet a játék, vajon mire gondol? Komolyan, az utolsó öt percben jó, ha egy-másfelet játékban volt a labda. Vicc.

Hőbörgök, miközben pontosan tudom, Paks márpedig ilyen. Paksra nem nyerni járunk, hanem az undorító döntetlenek miatt. Akarja őket ugyan a fene, de mindig és mindig megkapjuk. Most legalább volt egy őrült negyedóra a végén, aminek a történéseit ha pontokba szedjük, akkor újra kéne gondolnom az egész posztot, hogy végül pontot szereztünk, vagy pontot vesztettünk? Vagy mi is történt?

 • EvdM sokszor hülye cseréi és szerkezetváltásai meccs közben. Kabangu állandó becserélése.
 • Sok a sérült.
 • Pintér sporttárs szereplési mániája a fura lapokkal ide-oda, majd a fura gyakorlata a hosszabítás perceinek megállapítására.
 • A Paks hihetetlen türelmes játéka, kivárása, miközben sok apró fault, amivel nyomasztják rendesen a sporit és az ellenfelet is. Ellenünk ez nagyon tud működni évek óta.
 • Nem tudunk igazán előnyt építeni, és mintha elfelejtettük volna megtartani a minimálisat.

Tényleg nem tudom mi van, csak azt, hogy iksz Pakson, otthon a Balmaz ellen, kár a Diósgyőr utolsó perces egyenlítéséért, és kár, hogy felhoztuk a Debrecent.

Viszont az is van, hogy lassan jó lenne látni, tudni, hol áll a tavalyi bajnokcsapat. Új edző, rendben, új játékrendszer felé indulunk, rendben, új játékosok, más keret, rendben – de még mindig nem tudjuk, mindez mennyit ér? Tavaly ilyenkor kevesebb pontunk volt, igaz, jóval kiegyenlítettebb mezőnyben, most mégsem merem azt mondani, hogy jól állunk.

Egyszerűen mert nem látom, hogy hova tartunk. Akarom hinni, hogy EvdM okos, nagyon okos, és nem ellensége saját magának, tehát a céljai reálisan vannak belőve. Használja az örökséget, és próbál abból építkezni – ha éppen nem érthetetlenül forgatja-kavarja fel a csapatot egy félidp közepén.

Jön most a Fradi, a Videoton és a Vasas, tehát a dobogó körmérkőzik egy amolyan erőfelmérőt, amivel le is megy az első kör. Kíváncsi leszek, hátha a pontok segítenek majd megérteni, hol tartunk valójában?

“Az ilyen meccsek teszik nehézzé a címvédést” bejegyzéshez 53 hozzászólás

 1. Sziasztok!

  A M4 sport stream-mel kapcsolatban lenne kérdésem.

  Az előző bajnokságban megakadás nélkül végig tudtam nézni a meccseket.
  Ebben a bajnokságban pedig kb 20-30 másodpercenként megáll a kép, így szinte nézhetetlen a meccs.

  Az otthoni Internetem nem változott.

  Valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

  1. Nekem meg pont fordítva, a tegnapi meccs egyszer sem áltt meg nálam! :-)

   1. Sőt ,csoda történt,nem voltunk tv-s meccs és már 4-5 perccel a kezdés előtt élt a közvetítés,máskor meg az első pár percről mindig lemaradunk.

  2. Sokszor bizonytalan a stream, a tegnapi nálam pont nem volt az.
   Az se mindegy milyen böngészőt használsz, és mikor frissítetted utoljára, de pl Microsoft Edge-el még frissítve se nagyon szokott futni. Chrome frissítve egész jó, tegnap azzal néztem. Firefox-al is néztem már, az is akadozott, igaz azt a böngészőmet nem szoktam annyit frissíteni.

    1. Ok de az is igaz, h néha a stream minőségével van gond, azon nem segít még egy jó böngésző sem. :)
     Nekem a tegnapi stream-el kapcsolatban a legpozitívabb az volt, h már 7 perccel a kezdés előtt bekapcsolták, miközben nem is olyan rég volt, h már 5 perce ment a meccs, mire bekapcsolódtak. Szóval fejlődik az m4sport.hu. :)

     1. Na ja, eddig ezért nem is próbálkoztam mással, mert gondoltam, úgyis csak a stream a szar.
      Ezt nem is tudtam, már meg sem próbáltam előbb elindítani. :)

   1. Én úgy szoktam használni, hogy a telefonomról átirányítom a TV-re egy alkalmazás segítségével.
    Speciel a tegnapi meccset telefonon tudtam nézni viszonylag jól.
    A TV-re átirányított kép viszont a fenti problémát okozta.

    1. Google Cast?
     Mert akkor előfordulhat, hogy a telefon-wifi-tévé szépen megosztja a sávszélességet, és emiatt beszaggat.
     Tavalyhoz képest változott bármi az infrastruktúrádban? Telefon, router?

      1. Fura.
       Én itthon Chrome + Google Cast (Xiaomi MiBox) próbáltam, és a fullscreenbe kitett HD adást simán átvitte egy páréves TP-Link (1043) router, miközben pár egyéb eszköz is csüngött rajta.

       1. Köszi az infókat.
        Próbálom tesztelni, általában mindennap van valamilyen közvetítés az m4sport.hu-n.

        A legnagyobb probléma, hogy tegnap is volt 2 NB1-es meccs mégis NB2-est közvetíttek.
        Teljesen érthetetlen.

 2. “Szóval nem értem EvdM-et, és nem értem mit akar. Össze-vissza változtatja a formációt, ide-oda, ami önmagában nem baj, jó ha ismerünk sokfélét, és egymástól filozófiailag eltérőket, azonban tíz perc néha arra sem elég, hogy hirtelen felfogja a csapat, mit is játszik épp, nemhogy ennyi idő alatt visszaváltson. ”
  ennyi.

  1. Akinek nem tíz, hanem fél perc nem elég a változtatás felfogásához, az iratkozzék be kisegítő iskolába. Sajnos, a futball már csak ilyen játék, amit – Bukovi Nándor szavaival – “váll felett” játszanak… :)

   1. hát hogyne… :) alap a magas futballiskolákban, hogy 1 védő 1 meccsen 3-4 poszton is megforduljon, különben elunja magát! :)
    ne vicceljünk már…
    Rossi is erőltetett vmit 1 ideig, aztán belátta, hogy nem hatékony és megkereste mi a legjobb ehhez a kerethez.
    EVDMnek sem kellene felfedezni a spanyolviaszt, főleg nem meccsenként 3X.

    1. Persze, volt olyan is, hogy “Fiam, te jobb-bekket játszol, a félvonalon túl ne menj!” Ötven évvel ezelőtt, amikor kökyökcsapatban játszottam, és azon a szinten kb. ez volt. Ezek a mai srácok már ismerik a mágnestábla összes “képét”, a különböző taktikai variációkat, és képesek felfogni azt is, amit az egyszerű szurkoló nem. :)

     1. nem azon volt a hangsúly h mit ért meg mit nem… működik a dolog vagy sem.

 3. A beharang elég szépen bejött… X, elég mozgalmasan, drámával a végén. Látatlanban aláírtam volna az egy pontot. Így örülök, hogy nem kaptunk ki, de mégis van egy jókora hiányérzetem.

  1. Látatlanban én egy Vidi ellen írnék alá idegenben egy ikszet,de nem a Paks ellen és főleg akkor nem ,amikor ők az utolsók.

 4. Na tényleg, vegyük pl. ezt a 3 perces hosszabbítást. Szerintetek egyszerűen csak hülye volt a bíró? Mondjuk ehhez az kell, hogy egyáltalán ne figyeljen oda a meccs történéseire, hanem csak rutinból 3 percet adjon. Vagy esetleg gondolhatta azt, hogy ez egy jó eredmény, elég most a 3 perc?

  1. Nem tudom, de aligha a hosszabbítás perceire kellene hagynunk az egyenlítést, illetve a meccs megnyerését. Egy ellenünk részrehajló bíró nem adja meg Dark gólját és nem állítja ki Lenzsért.

   1. Dark hozzá sem ért a Paks második gólja előtti “szabálytalanságnál” az ellenfélhez, és az így tévesen megítélt szabadrúgásból egy leshelyzetben lévő paksi játékos szerzett gólt. Meg úgy amúgy is mészároltak a paksiak. Ha a mérleg másik nyelvére azt tesszük, hogy a 88. percben kiállított egy paksit + az alapvonali nem vette észre a visszafogott kezezést a gólunk előtt + 3 percet hosszabbított 3 gól és egy kiállítás után, úgy, hogy hátrányban voltunk, akkor inkább azt mondanám szokás szerint jobban sz.pattak minket

    1. A háromperces hosszabbítás az minket sújtott, nem a paksot, elírtam.

     Lényeg az, hogy a bíró teljesen hülye volt, és megint többet tévedett a mi kárunkra.

 5. Miután még nem ment le egy teljes kör, “csak” 8 meccs, elvileg korai levonni a következtetéseket. A következő 3 meccs után okosabbak leszünk (bár én jobban szeretnék egyszerűen vidámabb lenni, mint okosabb). Mindenesetre részemről kb. a következőkre várok pontosabb választ:
  – Megérte-e támadó focit vizionálni egy olyan keret esetében, amely kilóra bőven nem a legerősebbek között van a mezőnyben, eredményeit csupaszív játékának, kiváló csapategységének és a jól megválasztott taktikának köszönheti?
  – Egy magyar focistának tényleg elég egy rohadtul nehezen megszerzett bajnoki cím és már elkényelmeskedik?
  – Jó ez az Erik, vagy nem, átlagos?
  Ha 3 forduló múlva még mindig a 2. helyen állunk, nem lehet panaszunk, sőt. Viszont ha kicsúszunk mondjuk az első 5-ből, az szar érzés lenne, főleg abban a tudatban, hogy tulajdonképpen egyben van a bajnokcsapat.
  Elsőként jön a Kubatov-gárda, könyörgök, verjük meg őket.

 6. Tegnap ha csak 10-15 percet focizgattunk volna, akkor simán megnyertük volna a meccset. De ezzel a második félidővel nem érdemeltünk semmit sem… Remélem összekapjuk magunkat a fagyika ellen. Nagy baj nincs, de ezt a lötyögést nem engedhetjük meg magunknak

  1. Újpesten rajta ment el kettő még tavasszal, és ezt a Paksot is látni szeretném, mert lehet csak rosszul emlékszem, de a góljával inkább visszahozta nullára, amit előtte elbaltázott.

   1. Nezzetek vissza az osszefoglalokat.A Kamber goljat pld makiföld ellen otthon.

  2. Jo esetben négyet????A poloskeid mennyit hozott?!A Kabangu a kanadai.tablazatot vezeti egész Európában,játék /perc.

 7. Szerintem gyorsan le kéne jönnünk a címvédés emlegetéséről. A csapat most
  nincs olyan állapotban, hogy szárnyakat adjon neki, most inkább rosszat tesz, ha irreális az elvárás.
  Tavaly minden összejött, de azóta a keret összességében valamicskét gyengült, az MFA képtelen volt egy (nemhogy két) olyan u20-ast föladni, mint volt előzőleg Bobál D., aztán Gazdag és Koszta, folyamatosan 3-4 sérült hiányzik a csapat magjából (kezdő + gyakori cserék), van egy-két érdekes kimaradó is (pl. Bobálnál a szerződéshosszabbítás elhúzódása/maradása is benne lehet a mellőzésében), az új edző szinte minden szinten mást játszat (posztok, hadrend, stílus, játékfilozófia). Vagy egyelőre inkább csak játszatNA, mert számomra nagy kérdés, hogy erre egyáltalán alkalmasak-e a srácok. Nem hiába mantrázta Rossi, hogy mi nem sok csapatot tudunk csak úgy lejátszani a pályáról, csak abban lehetünk jobbak, hogy szervezettebben és többet futunk/ütközünk/küzdünk a jobb játékerőt képviselő ellenfeleknél.
  Máig nem értem, miért egy homlokegyenest mást erőltető edzőt hozott GFH, de ha már így alakult, kivárom, hogy kirgyenesedjen alatta a keret (sérülések, törvényszerű formahsnyatlások stb.), hátha összejönnek az elképzelései

    1. Épp ezért bohóság védésre gonolni.

     Legyünk őszinték magunkhoz: úgy nyertünk bajnokságot, mint 2008-bank az MTK. Csak akkor éppen a Loki szórakozta el az abszolút esélyét. Jelenleg három csapatnak is jóval erősebb a kerete, mint a miénk.

     1. 2008-van 8. lett a csapat, és egy hetest kapott a Lokitól a kupában…

     2. Így van.
      Ha nem “játsszák” el a kulcsemberek a tavaszt (khm…) ott nyerhettünk volna. Hazai szinten erős és jó keret volt az, a legjobb 3 között, erősségben kb a 2.

   1. Ha valaki azt mondaná most,hogy 2. helyen végzünk a bajnokság végén,én azon nyomban aláírnám.Nem azért,mert nem vagyok maximalista,de szerintem egy idei ezüst lenne akkora bravúr,mint a tavalyi bajnoki cím,főleg ha elnézzük,hogy a kivételezett csapatok milyen játékosokat igazolnak hatalmas összegekért és látszik,hogy nagyrészük igen csak minőségi játékos,mi meg szokás szerint csak azt hozzuk,aki ingyen jön vagy felkerül az akadémiáról.

    1. Valóban erőn felüli lenne a 2. hely. Ezért is irreális várakozás a címvédés.

  1. Én tavaly is (meg az előző években is) annyit vártam el, hogy biztosan kerüljük el a kiesést. Nem azért, mert olyan rossznak éreztem a csapatot, csak a körülmények tudatában úgy voltam vele, hogy vészeljük át ezt az időszakot is, amikor egy 12 csapatos bajnokságban 7-8 klub is egyértelműen kisebb-nagyobb (de inkább nagyobb) előnnyel indul. (Sajnos túl sok időszak van, amit át kell vészelni…)
   Aztán örültem, amikor egyre messzebb kerültünk a veszélyes zónától, sőt végül alaposan túl is lőttünk a célon. :) Közhely, de igaz, az nb1-ben bárki képes bárkit megverni, sőt, még tartósan jól szerepelni is, megfelelő alázattal, munkával.

  2. Én meg azért nem bántanám szegényt, mert nekünk ilyenekre futja….

 8. Tegnap nagyon gyenge volt a védelem és Gróf is.A középpálya alig mutat valamit,Nagy G. mellett is keveset segít a védőknek és nincs igazi játékos aki az előrejátékot irányítaná,segíteni.Lanza agyon gürizi magát sajnos utóbbi időben kevés eredménnyel,Eppel alig mutat valamit és nincsen szélsőjáték!!! Sérültek miatt a tavalyi játék nem látszik,sokat szidtuk Holendert,de mos hiányzik,Gazdag fürgesége,szélen elfutása hiányzik,King gyorsasága,beadásai hiányoznak !! Kár volt túladni Kosztát,most középpályán sokat segíthetne !!!
  Mikor sérült meg Holender,Gazdag és Pölöskei és mi a sérülése ?????

  1. A védelem nemcsak tegnap volt gyenge, a középpályáról pedig kb. hat éve hiányzik az “ész”.

 9. Nem értem a kritikákat. Pakson minden évben szarul játszunk ,és vagy döntetlen, vagy vereség. Még tavaly is amikor bajnokok lettünk. Szóval semmi extra, csak a szokásos. Ha Fradit leverjük ,a kutyát sem fogja már érdekelni.

 10. Lenzsér azért jött végül keresztbe a pályán, mert addig nem lehet folytatni a mérkőzést, amíg a kiállított játékos be nem megy az öltözőbe, szóval ha ténylegesen megkerülte volna a pályát, az még tovább tartott volna.

 11. Nem értem miért nem játszik Vaszke, addig amíg el nem dől a sorsa, vagy jövője. Hány olyan gólt rúgott támadó középpályásként, amivel pontokat raboltunk?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.