Izland kijutott a világbajnokságra

Apró demagógia egy grafikonban.

Mellékesen ha már számolunk: az MLSZ fejlesztésekkel foglalkozó oldala szerint az elmúlt években összesen 1002 pálya épült, összesen 1,93 km² játéktérrel, valamint felújítottak további 1513 pályát, amit ugyan nem részleteztek, de ha átlagoljuk az új pályákra a méreteket, akkor az is legalább 2,91 km². Vagyis Magyarországon mostanság legalább 4,84 km² futballpálya épült, ami Izlandra lefordítva: minden polgárra jutna 14,5 m² felújított vagy új magyar futballpálya, ez pedig valamivel nagyobb, mint egy szabvány lakótelepi lakás kisebbik szobája. (Mellékesen Izland teljes lakossága hatszor elférne az MLSZ pályaépítési programja keretében létesült új pályákon, és akkor egy főre kényelmesen 1 m²-t számoltam.)

Egyszerű következtetés, fél gondolat: talán nem az épült pályák számában kéne mérnie saját sikerességét a szövetségnek. (Igen, tudom, ha nincs pálya, akkor nincs hol futballozni.)

update // az átláthatatlan háborús övezet, a selejtezőit a malajziai Melakában játszó Szíria az ázsiai pótselejtező ausztráliai visszavágóján, egy hosszabbításban kapott góllal maradt le az interkontinentális pótselejtezőről, és így a világbajnokságról. Vannak még csodával határos történetek, csak általában nem mi írjuk őket.

“Izland kijutott a világbajnokságra” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Nem tudom, teljesen jogos lenne ez a hasonlitasos felvetes, Ha fel tudnal sorolni meg öt orszagot hasonlo eredmenyekkel, vagy megnezzük, hogy a VB-re kijutott orszagoknak a hasonlo adatait, de hogy bezzeg orszag legyen egy kis orszag ahol szerencsesen összejött egy jobb generacio, nem tul szerencses dolog. 100 evente törtenik ilyen. Mint pl velünk is az ötvenes evekben 6 vilagklasszis egy csapatban. Nem beszelve arrol, hogy szimplan csak romboljak a focit (mondjuk azt mesterien). Ugyanugy kifutott eredmenynek tartom, ahogy a sajat EB szereplesünket (amire ha minden jol megy megint potselejtezöt jatszanank)

  1. Izlandon keményen átalakították a futballról gondolkodást az elmúlt pár évben, inkább évtizedben. Pályák épültek, a foci pedig az egyik, hanem “a” legfőbb szabadidős tevékenységgé vált az országban. Pár év alatt eljutottak oda, hogy tudatosan építkezve, a lehetőségeket és a képességeket jól felmérve, majd kihasználva, pótselejtezőket játszottak, Eb-re, vb-re jutottak ki.
   Volt valamennyi pénzük futballra/jövőképre, okosan költötték el, működnek. Ez nekem bezzegország, mert ugye ne feledjük, pár éve konkrétan csődbe is mentek, miközben egyáltalán nem a pénzszórásról lettek ismertek.
   Tehát lehet, ez most egy jobb generáció, de ahol a futball az életforma része lett, ott mindig lesz jó generáció, legfeljebb nem lesz ennyire eredményes. Viszont jó lesz benne élni.

   Amúgy itt egy elég jó összefoglaló még 2013-ból(!!!) az izlandi fociról: https://444.hu/2013/10/16/mit-tud-izland-amit-mi-nem

   1. Akkor se ertek egyet, ez egy mikro orszag, ami teljesen maskep müködik, mint egy 10 000 000 orszag. Elcserelned az olimpiai es jegkorong vagy vizilabda “sikereket” azert, hogy az egesz orszag mondjuk ket sportra koncentraljon? Nezd meg Hollandiat (foci, nöi kezi es röplabda meg gyeplabda es vege a csapatsportoknak). Nezd meg a nemeteket, öntik a penzt majdnem minden csapatsprotba, de csak fociban ernek el kiemelkedöt es neha összejön egy EB arany röplabdaban vagy valami mas kiegeszitö sportban. Es abban sem hiszek, hogy ez hosszutavon fentarthato lesz Izlandnak (mmint az eredmenyek). Ez csak egy siman szerencsesen összejött generacio pontosan olyan ami nekünk is összejöt 1952-1956 között.
    Termeszetesen megsüvelendö az eredmeny, ha jol emlkeszem a dönteseket ugy a kilncvenes evek közepen hoztak meg 20 evvel ezelött (erröl egyik cikk sem szol) majd epitettek fel tenyleg szisztematikusan ket sportra felepitve (kezilabda es foci). egyszer 10 ev utan majdnem összejött egy pot selejtezö, majd most zsinorban egy EB es egy VB.
    Masreszt azt sem ertem, hogy miert varod a magyar focitol a csodat 7 alatt? Akkoriban azt mondtak, hogy mar a legalapabb kepzesben elvan tolva az egesz….aztan volt 2015-ben double pass ellenörzes ami mostanaban valahogy el van sumakolva es nem hallani rola. Szoval a gyerekek amelyek az “uj” kepzesben vesznek resz most 12-13 evesek (ha 2011-töl szamoljuk ha 2015-töl akkor 8-9 evesek).
    Nem latom belülröl a dolgokat, de ugy gondolom, ha a Double Pass jelenteseket komolyan vettek akkor abbol valami jonak kell kisülnie (azert gondolom, hogy valami törtent, mert pl a Vasasnal is es a Honvednal is tudom, hogy sokkal többet koncentralnak az egyeni kepzsekre).

    Tenyleg van valami info a Double Pass eredmenyekröl?

    1. Lehet, hogy hét év nem elég arra, hogy eredményt érjünk el, ezt pont nem is kérem számon (l. előző poszt). Viszont azt, hogy Magyarországon a foci szitokszó lett, a közpénzek lenyúlásának egyik fő terepe, azt ennyi idő alatt sikerült elérni, miközben párhuzamosan elvették a szurkolóktól (csökkenő átlag és brutálisan csökkenő nominális nézőszám), elvették az érdeklődőktől (kevés meccs megy a tévében), és – részben – elvették maguktól a kluboktól is (az MLSZ és a kormány dönti el mire ad pénzt, miközben annak a pénznek a többségét maguk a klubok keresik meg az általuk előállított produktummal). Erre pont elég volt hét év, vagyis arra, hogy egy fenntarthatatlan pályára állítsuk a magyar futballt. Lehet reménykedni, de ezeken az alapokon, ahol a pénz után kajtatás és dörgölőzés a fő meló, ott ne várjunk sikereket.

     És igen, Izland valóban kicsi, de ha egyszer megcsinálod (összhangban a közakarattal), hogy egy sportra tömegek mennek, űzik, és még eredményesek is benne, ott rutin lesz, hogy a sport (a szabadidő is!) jó dolog, tehát a többi más sport is profitál majd belőle. Kicsiben valóban könnyebb talán, de azért valljuk be, középszinten valahogy mi pont nem ebbe az irányba indultunk el. (A TAO miatt igazoltnak lejelentett szinte összes iskolás nem tömegbázis, hanem alap a pénz lehívásához, nem sportoló, hanem fejkvóta.)

     Az irányt tehát szabad és kell is kritikával illetni, ahogy simán lehet bezzegországokat is találni, mint például Izland, vagy Szlovénia: http://hosszabbitas.hu/csapat/kezilabda/oktatja-a-vilagot-a-szloven-sport

  2. Szerintem ez pont nem kifutott eredmény! Amúgy a mi kifutott eredményünk idején az EB-n is tovább jutottak, mint mi.

  3. Ha úgy gondolod hogy szimplán rombolják a focit akkor javaslom nézd meg a vb selejtezőiket, kezdd mindjárt a legutóbbi törökországi 0:3as sikerükkel, ahol az összefoglalóban kizárólag izlandi helyzeteket és gólokat láthatsz. Ahol most tartanak, oda közel sem szerencsével jutottak el. Inkább tudatos építkezéssel, a foci szeretetével ( játékosok részéről is!) sok munkával, és dícsérendő hozzáállással.

 2. Nos, kicsit “megwikiztem” Őket: A népessége a XIX. század közepéig (!!!) 50.000 főt sem tette ki, a művelhető termőföldjük kb. 20-21%, a többi gleccser, terméketlen láva, etc…! Vasútja nincsen, az épített utak hossza alig éri el a 12.000 km-t! Nem tagja az uniónak – visszavonták csatlakozási kérelmüket (de jól tették). Összesen van vagy 4 érmük a modern Olimpiai Játékokról. Nagyon büszkék történelmükre, sokat olvasnak Sagákat, és része modern életvitelüknek a Viking-Kelta hagyománykör! Lehet így is…
  és még egy kis zenei adalék, főleg a képi világ igazán különleges -> Björk – Human Behaviour

 3. Felőlem lállhat a stdionépítési program, de a Bozsikot még tegyék rendbe, ennyire hadd legyek önző.

 4. Igen, ez beszédes statisztika. Az 1 milliárd főt számláló India sem jutott ki a VB-re…akkor mit akarunk mi? :D

  1. Pedig milyen nagymúltú foci nemzet. Létezik egyáltalán indiai labdarúgó válogatott?

   1. Valószínűleg van, mivel anno az egyik olasz sztár (2 évvel ezelőtt) inkább odaigazolt, mint hozzánk. :) Nem tudom már melyik játékos volt az…

 5. Egy adalék arról, hogy hogyan kezelik az iskolai labdarúgást. A fiam itt nálunk Erzsébeten jár suliba, jelenleg harmadikos. A suli tornatermében délutánonként egy helyi kötődésű edző tanítgatta a foci alapjaira a kicsiket, vesgyesen nagycsoportos óvodásokat és kisiskolásokat a környékről, heti két alkalommal. Ide járt a gyerkőc is nagycsoportos kora óta egészen idén nyárig. Az edző hetente kétszer foglalkozott velük, a fele edzésen gyakorlatok voltak, a felén egymás közötti játék. A gyerekek nagyon szerették, mert soha nem szidta őket, nem volt eredménykényszer, nem voltak posztok, amolyan régi grund, vagy dühöngői foci hangulata volt az egésznek. Dühöngőben focizni már egyébként sem nagyon lehet itt nálunk, mert majdnem az összeset lebontották felújítás helyett, és a mai világban valós vagy mondvacsinált okok miatt már egyébként sem szívesen engedi le senki az ilyen korú gyerekeket felügyelet nélkül. A feleségem az önkormányzatnál dolgozik. és amíg ők üzemelteték az iskolát addig ő könyvelte a számláikat, így tudom, hogy mit kértek az edzőtől havi bérleti díjként a tornateremért. Idén kötelezően átkerült a KLIK nevű oktatászüllesztő és pusztító brigádhoz az iskola. Ők most szeptemberben azzal indítottak, hogy a bérleti díjat legalább 20-50 % -al megemelik. Ezt sajnos a környékbeli családok nem tudták vállalni, így a focisuli megszűnt.

 6. Feröer. Egy szó sem hangzott el idáig arról – még a nagyokos szakértő sem firtatta – hogy kurva nehéz olyan ellenféllel szemben játszani mint Feröer. Jobb fizikai képességekkel rendelkeznek mint mi, esetenként gyorsabbak is mint mi. A másik dolog a betömörülő védekezés: 10 szálfa termetű feröeri fenyő egy 120 nm területen, az a minimum, hogy elakad a labda. Erre a beadások rendre nem sikerülnek, Eppel fejére egészséges, erős beadás nem landolt, ha meg véletlenül egy igen, akkor testi erővel arrébb tették a mi Marcinkat. Mindig volt egy benyúló láb, egy bruszt, amitől egészséges lövés sem ment a kapujukra. Aztán jött egy érdekes helyzet, valaki, a madocsai Messi, Böde, aki éppen arra járt, 2 méterről betuszkolta a kapusról kijövő lasztit.

  Talán taktikát kellett volna váltani, driblizni, laposan játszva várni a megfelelő alkalomra. Tényleg röhej, hogy Portugália ellen fel tudtuk magunkat szívni, Feröer ellen meg ennyire szarul megy.

  Izland. Megérdemelték. A mai fociban csak az érvényesül, aki a tudása és fizikuma, valamint szíve és lelke, mentális állapota teljes bevetésével focizik.

  Emlékezzetek csak, egy anyagilag szegény magyar csapatra, akik bajnokságot akartak nyerni és megküzdöttek érte, egész meccsen végig hajtottak és egy góllal verték az agybafőbe támogatott sztárcsapatot. Izland megérdemelte a kijutást.

 7. USA kiesését is érdemes behozni. Iszonyat pénzt tettek az európai fociba, fókuszban van, rengeteg igazolt játékos, erre a pótselejtezős hely sem jött össze. Remélem ez nem veti vissza a fejlődésüket, én 8-12 éven belül VB elődöntőbe vártam őket, ezt a pofont nem tudom hogy élik meg/túl..

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.