Sűrű havazás, majd szimpla hideg, és négy gól idegenben

Gyöngyösi AK – Bp. Honvéd 0-4

Mondhatnám nem történt semmi különös. November vége, szerda dél, kupameccs vidéken, az ellenfél a harmadosztályú Gyöngyös, az autón még nyári a gumi, a fűtés altató, lejjebb kell venni, a pulóver alatt aláöltöző. Nagyjából százötvenen-kétszázan indultunk útnak, hogy megtöltsük a parányi vendégszektort, és ha a parányiság abban merül ki, hogy pár méternyi apró lelátó és korlát, akkor nekünk kell még bőven pár méter, mert különben jön a magyar futball Hillsboroughja.

Kispesten mostanában teljesen normális, hogy a szurkolók átmennek légnemű halmazállapotba, és előbb teljesen betöltik a rendelkezésükre álló teret, majd ahogy nő a rendelkezésre álló teret betöltő elemek száma, úgy nő a tér belső nyomása, és válik egyre hangosabbá a massza, a végén pedig mindenki jól érzi magát. A nyomás növekedésének másik hasznos hatása a tér belső hőmérsékletének emelkedése (Gay-Lussac második törvénye!), ami esetünkben azt a népi megfigyelést írja le, hogy ha sokan egymás mellé állunk szorosan, akkor kevésbé fázunk.

A belső hőmérsékletet és a Hillsborough-esélyt megjelenítő grafikonon végül dél környékére sikerült megtalálni azt az optimális és egyben egyensúlyi pontot, ahol a szakadó hóesésben elkezdődhetett a mérkőzés. Egyensapka, hangos szurkolás, Villám Balázs kezd.

Egészen furcsa méretű a jegy Gyöngyösön. Amúgy mekkora menőség lenne, ha régi vasúti lyukasztókkal érvényesítenék?

Igazából egykapuzunk a háromszázötven forintos sör árnyékában, és aki nem valamiféle dalt énekel, az vagy egymással, vagy a helyi szurkolókkal beszélget. Csordogáló mérkőzés, Lanzafaméra kíváncsi tömegek, gyorsan alakulnak a frontbarátságok. Száz évvel a nagy háború után újra és újra bebizonyosodik, a futball nyelve közös, és amíg a nagyságosságok egymással hadakoznak, addig mi (mink), a pórnép jól elvagyunk egymással.

Eppel, egy ide.

Akár meg is nyugodhatnánk, a Gyöngyös abszolúte veszélytelen a kapunkra, de kellene még egy gól, a pályán levelek, jobb nem kockáztatni, és legalább Lanzát, Eppelt és Kambert, esetleg valamelyikük helyett Holendert lehozni, Debrecenre meg ne sérüljenek.

Lanza bepanyenkázza, kettő ide. (A csakfoci videója:)

Lanza – Streamable

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Félidő.

Közben a havazás eláll, a csapatok térfelet cserélnek, a túloldalra talpról alig látni el, de sebaj, van mivel lekötni magunkat. Nem értem miért nem küldi el a hollandot? – feszegeti az élet egyik nagy kérdését két gyöngyösi illetőségű, vagy nem illetőségű, de a hazaiak jogán, per mentén a meccsre kilátogató egyén, azaz fő. A boncolgatás folyamatába később becsatlakoznak kispesti érzelmű, ám bizonytalan illetőségű emberek is, azonban a megfejtéshez a gondolkodók számának emelkedésével se kerülünk közelebb.

Sőt, jottányit sem kerültünk közelebb, villan át az agyamon, és ekkor már tudom, hogy a következő utam a Nyest oldalára visz, mert ha valahol, ott egészen biztosan lesz magyarázat a jottányi jelentésére. Első gondolatom a yotta, ami az SI-ben egy irgalmatlan nagy számot jelent, de akkor miért vele fejeznénk ki valamit, ami meg majdnem semmit? A válasz természetesen helytelen, a jottányi eredete a görög ióta betű, ami később több európai nyelvben is elterjedt semmiség jelentéssel. Hmm, ez érdekes, és a népművelés részét is letudtam a posztnak.

Gazdag, három ide.

Az első gólja, amit látok. Illetve maradjunk annyiban, hogy látok. Három éve, a BKV-nak lőtte az elsőt tétmeccsen, akkor ugyan a pálya mellett álltam, de pont háttal, épp sört vételeztem, és – ha jól emlékszem – habzó szájjal cordelláztam valakinek vagy valakivel. Utóbbi cselekedetem akkoriban nem volt ritka, pont ezek a kupameccsek bizonyították, hogy az általa elképzelt modell teljesen életképtelen, Jobokkal, Vérhódokkal, valamint fura zoknifétisben szenvedő Mancinikkel nem lehet futballt csinálni.

A másodikra három évet kellett várni. Balmazújvárosban lőtte, miközben én a lelátó alatt, a mosdóból visszafelé tartva maradtam le róla.

És itt a harmadik, Gyöngyösön. Jelen vagyok: pipa. A pálya felé nézek: pipa. A havazás elállt: pipa. Minden adott, hogy totál plánban láthassam, egyedül az a kurva szemüveg foltos még, a távolság is van vagy száz méter, kavarodás, megpattan, de eskü, valamit mintha láttam volna. Sebaj, lemaradok én szívesen akár száz góljáról is, ha ez kell a Kispestnek, a világ legfeljebb annyit változik, hogy onnantól nem Gazdit froclizzák a góliszonyával, hanem engem, amiért mindig máshol vagyok, mint Superman és Clark Kent, vagyis lehet, hogy én vagyok Gazdag gólja? Még senki sem látott minket egy helyen.

Lukács be, előbb a pályára, majd a labdát középre, Danilo, négy ide.

Fújd le öreg, kezd már hideg lenni. Tisztességgel megdolgoztunk érte, a Videoton közben kizúgott Óbudán a Vác ellen, kuncogni szabad.

Gróf, Danilo, Banó-Szabó és Laczkó maradt ki a hétvégi kezdőből, helyettük Horváth, Pölöskei, Villám és Stoiacovici kezdett. Latifutól ugye megváltunk, Bobálról és Lorvicról semmi hír, hogy miért nincsenek a keretben sem hetek óta, Nagy Geri és King egyelőre sérült, Kabanguval nem számol EvdM, nincs nagyon hova tartalékolni. Lanzafaméról továbbra sem tudni hányadik sárgáját gyűjtötte, vagy nem gyűjtötte be a Kövesd ellen, játszhat, vagy nem játszhat Debrecenben?

Szűk a keret, a padon a tapasztalt Danilo, Gróf és Laczkó mellett mindössze Banó-Szabó, Herjeczki, Tömösvári és Lukács. Néhány hónapja ha Villámot és Deákot kezdeti egy edző, akkor azt mondom: tartalékolunk. Az idő közben változik, az információbőség továbbra sem vet fel minket, a Mismásolási Állandó állandó, nem véletlenül ez a neve, fogalmunk sincs kivel mi van, miért nem játszik (játszhat?). Elfogytunk, pihentetni szinte lehetetlen, a fakóból sincs nagyon kit felhozni, Sztoját persze érdemes, és Luki se fut rossz heteket.

Nem lesz ez így jó, egyre csak gyűlnek és gyűlnek a problémák, miközben azt kell látni, hogy amíg kevés van belőle, addig nem vesszük komolyan, a terv szerint kihordjuk lábon (vö.: megoldjuk házon belül, azért van az akadémia, etc.), majd amikor besűrűsödnek, akkor vesszük észre, jobb lett volna legalább pár apróságot kezeltetni az elején, nem lenne ennyi a baj. A megoldás persze ilyenkor sem az, hogy feltárjuk a probléma gyökerét, és megoldásokat keresünk, hanem harcba indul a félelmetes kommunikációs gépezetünk, és megmagyarázzuk(!). Mi semmit sem hibáztunk, esetleg nagyon picit, de ellenünk olyan erők szövetkeztek, Fortuna kisasszony, és amúgy is mindenki más.

Este a Siófokot húzza ki Németh Kisjézus, röhögni kezdek. Meccs előtt pont azon viccelődtünk, hogy a stadionrekonstrukciós programból egyedüli enbéegyesként kimaradó Kispest eddig csak olyan helyen játszott a kupában, ahová nem ígértek szinte semmit. Pécs, mint a legnagyobb magyar város, ahol nem épül majd stadion, pedig még a futballnegatív Szeged is kap egy olyan kategóriát és méretet, amit nekünk ígértek. Tatabányán volt egy tisztasági festés legalább, majd jött Gyöngyös, a város, ami csaknem kétszer akkora, mint Mezőköved vagy Balmazújváros, de még Paksot is bőven veri. Csak épp a polgármestere szoci. Erre Siófok, ahol ugyan voltak tervek, az önkormányzat még költött is rá, hogy aztán elhaljon egészen idén januárig, amikor újra felvetették, hogy 1,1 milliárból újulna meg 2018-ra a Révész Géza utca és környékre. Most november vége, tíz hónapja ez az utolsó hír. A konteó lényege: hogy ha csak lehetséges, a Honvéd nem játszhat új stadionban, és ha máshogy nem megy, akkor a kupában saját magával kell összesorsolni, hátha EvdM lesz annyira ügyes, és kiejti.

Apró érdekesség, hogy a Siófokkal idén és tavaly is játszottunk felkészülési meccset az év elején, vagyis nem leszünk szokatlanok egymásnak hidegben.

“Sűrű havazás, majd szimpla hideg, és négy gól idegenben” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Jó poszt, grat, CS.A.K. a szokásos!

  Néhány megjegyzésem akadna, ezek:

  1./ Marcinak nagyon jól jött a gól az elején, kell neki, ő ilyen típusú srác, remélem szombatra kitart neki a pozitív állású növekvő parabola-függvény, és hint egyet a Debinek – legalább! :)

  2./ Lanza gólján nincs nagyon mit hozzátenni, legfeljebb CS.A.K. annyit, hogy ezért Istenítjük, ikon, legenda született, meg tudja csinálni, megcsinálja, jah, hogy a Gyöngyös ellen???!!! Kit érdekel, jól tette: A fityeszke meg simán kizúg alibivel a váci izzó ellen a sok *. ics-ra végződő ráckülönítményesével. Úgyhogy ezek után nem csoda, hogy “csorog a nyála” az egész mennyeinek az Olasz után, hát CS.A.K. csorogjon! ;) XD

  3./ Gazdi meccsről-meccsre magabiztosabb, bátrabb, eltökéltebb, tegnap is ügyeskedett! Szép volt az!

  4./ DaniPaci Nekem személyes kedvenc, az egyetlen régi-új igazolás volt, aminek őszintén örültem, pedig azért nem vagyok egy Eddie Murphy-fan, ha értitek mire gondolok??? ;)
  Egyébként volt még neki tegnap a gólja előtt és után is vagy 3-4 nagyobb ziccere, a lényeg, hogy szolídba az ő találata tette fel a tegnapi “teljesítményre” a pontot!

  5./ …és itt jön a lényeg: A tegnapi nap magáról a Csapatról szólt, a Csapat megrázta magát, Csapat volt, végre volt küzdés, hajtás, akarás, amolyan Komora-éra ugrott be Nekem személy szerint, amikor “felszántottuk a pályát” látván HorváthAndrist, Villámot (végre), Botit, Kambit, Lukácsot, Stoját és a többieket! De, és itt jön egy DE: Ez nem a hollandon múlott, nagyon nem! Nagyon érdekes lesz a szombatunk, nagyon kíváncsi leszek majd a 6-pontos kétismeretlenes egyenletre.

  6./ Nekem is igen aggasztó a Bobál-Lovric-Nagy Geri trióból most akkor mi is van, Kingről is jó lenne már valami apró morzsa nekünk a plebs-nek, hogy akkor még idén talán, vagy CS.A.K. jövőre???? Laczkót én menthetetlenül hazaküldeném postán, express-mentesítővel… :( DeákPityu meg a Pölőke meg padozás nagymesterei lehetnek majd tavasszal! Bár ki tudja, Heminél “minden lehet” minden játszik “all in” ;)

  7./ Körítés: Érdekes és elgondolkodtató ez a Gyöngyösi katlan és a városka mikroklímája: Kerestük, jó kocsmát mi nem találtunk, így maradt a Lidli! ;) Viszont itt és éppoly finom a kifli és a kakó mint Pestön! A szektor kisebb nem is lehetne, sebaj! Megszoktuk már, drapiknak alig volt hely, szeku suttyó volt, enervált és fusztrált bácsik akik vagy azért voltak feszkósak, mert nem ihattak még, vagy azért, mert nem ihattak már!!! Az egyik bácsi ” megelégelte ” a szolíd-szurkolást, és elkezdte leszedni a GRAZIE MARCO-molinót, nem is értettem őt szegényt, remélem otthon a ” hosszúlépése ” után nyugodtabban telt nekie a délutánja! A stadionjuk meg olyan, amilyen, a városka meg hát látszik, hogy megállt az idő (itt is) a valóságban, mondjuk nem láttam lepingált óriásplakátokat, de lehet a szememmel vannak gondok, nem tudom! Ciao!!!

 2. Ez hivatalos?Mert az lesz f.sza,ha Debrecenben játszik,ne adj isten ki is kapunk és még jogosulatlan szereplés miatt 3 pontot le is vonnak tőlünk.Az lenne a hab a tortán!

  1. Jó gondolat Laci! Remélem az Egyesületünk emberei, alkalmazottai is ” rajta lesznek a szeren ” és figyelnek, sasolnak, telefonálnak, ügyintéznek izibe!!! Munka van!!! Ébresztő!!!

   “… Wake Up Neo! “

   1. Alapvetően az MLSZ adatbankja a hivatalos, és mivel nem láttuk, mert azt pont nem adta a tévé, hogy Lanza valóban kapott-e sárgát, így ezt kell elfogadnunk egyéb bizonyíték hiányában.

  1. Igazából a mérkőzés jegyzőkönyve kell, hogy legyen a mérvadó.

  2. Csak akkor mi van,ha mondjuk kihagyja a Loki elleni meccset,mert a klubnál azt hiszik,hogy 5 sárgás,utána kiderül,hogy mégse,aztán a Paks ellen kap egyet,aztán akkor meg az 1. fordulót is ki kell hagynia.Nálunk minden elképzelhető.Még az elképzelhetetlen is.

   1. Kíváncsi leszek,hogy a Paks elleni idényzárón hány játékosunkat sárgázzák majd ki a Fradi elleni meccsre! Lovrics,Eppel és ezek szerint Lanza is 4 sárgás,nem tudom ,kik vannak 3 sárgások a csapatban,de nagyon extrém esetben előfordulhat,hogy egy fél kezdőcsapat lesz egyszerre eltiltva egy Fradi elleni idénynyitó meccs előtt.

  3. Sztem sajnos ott már sok ” lényeg” kellene, hogy megvalósuljon, mintsem csak Lanza játéklehetősége!
   A legnagyobb baj, hogy Hemingwayen nem érzem a győzniakarás szándékát! És ezt érzik a játékosok is!
   Fejétől büdösödik a hal!

 3. http://honvedfc.hu/hirek/humbug-/2017-11-30
  Egy kis részlet:
  ” A fiatalok szerepeltetése és a légiósszabály betartása előírás Kispesten az edző számára, vagy abszolút önálló szakmai döntéseket hozhat ezekről Erik van der Meer?

  Abszolút követelmény mindkettő. Szezon elején nagyon világosan felvázoljuk az elvárásokat. Tavaly Marco Rossinak két fiatallal kellett játszani, most ősszel Eriknek csak egy volt kötelező, mert ezt ítéltük meg teljesíthetőnek. Ez persze változni fog.”

  Eszerint tavasszal lehet,hogy már 2 fiatallal fogunk felállni?

  1. Abszolúte jogos. Ott a pont! Hát nagyon bízom benne, hogy tavaszra evdm már a mongol 5. Osztályban fog bizonyítani, mint pályaedző!!! 😉

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.