Idényzáró, modorosan amúgy vízválasztó, mellékesen miegymásra is készülhetünk

Honvéd – Paks @ Bozsik, 15:30 TV: m4sport.hu

 • Eppel Marci továbbra is külföldre vágyik, ha összejön neki, akkor búcsúzik Kispestről.
 • EvdM?
 • A szurkolóknál Lanza lett az év játékosa. (via Kispesti Futball Ház)
 • 2017 hosszú volt, nagyon hosszú.

Marciról

“De télen, ugyanúgy mint nyáron, szeretnék külföldre igazolni, hogy tovább tudjak fejlődni.” (via m4sport)

Ezt a mondatát értelmezik úgy sokan, hogy Marci az utolsó meccsét játssza nálunk. A mondat azonban nem ezt jelenti. A mondatban ugyanis arról van szó, hogy Marci azon dolgozik, hogy külföldre igazolhasson, nyáron nem jött össze, talán most.

A rosszmájúak persze pontosan értik Marci mondatát, sőt, önigazolásnak veszik. Marci ugyanis gyengén játszott az ősszel, mert Hemingway sokat kért érte nyáron, és ezzel nyomta le a saját árát, hogy télen mindenképp mehessen. Ez is egy nézőpont.

Meg az is, hogy két éve hoztunk egy jó képességű, csak szerencsétlenül igazoló csatárt Dunaújvárosból, aki azóta 53 bajnokin lőtt 28 gólt, vagyis legalább minden másodikon. Gólkirály, magyar bajnok, válogatott, mindenkitudjamár.

Marci megérdemli. Pár hétnyi megingást leszámítva, amikor nyáron nem jött össze neki a külföldi szerződés, tisztességgel tette a dolgát, hozta a gólokat, és lehet, sorozatban voltak gyengébb meccsei, nálam az elmúlt évek egyik legpozitívabb jelensége. Kapott egy szinte utolsó esélyt, hogy megmutassa, és megmutatta. Lehet sorolni kommentben a neveket, hogy hányan vittek véghez hasonlót Kispesten az elmúlt húsz évben.

Szóval, ha összejön a szerződése én örülni fogok, bár egyben sajnálom is a távázását, és azt sem látom, hogy ki fogja, ki tudja egyáltalán pótolni. Marci példája megmutatta, hogy megfelelő hozzáállással, megfelelő edzővel és megfelelő társakkal egy korábban leírt magyar focistát is vissza lehet hozni a számolunk vele kategóriába. Lefordítva: a Hemingway-féle ingyen igazolunk modell csak akkor működőképes, ha adottak hozzá a megfelelő feltételek.

Erikről

Nincs mit szépíteni, és nincs okom nem direktbe kiírni, de viszlát. Valahol tényleg sajnálom a bukását, mert az egyben a Honvéd bukása is, azonban valahol egyáltalán nem sajnálom a bukását, mert magának köszönhette, amikor nem volt hajlandó elismerni, hogy easy, kicsit lassabban kéne lépegetni, itt most épp szétverek valami működőt. És itt az sem érdekel, ha egyes játékosok a fejére nőttek, mert az azt jelenti, hogy képtelen rendet tartani az öltözőben – még ha a feladat tényleg hard level az összezáró társasággal szemben.

És miért beszélek múlt időben Erikről? Pár napja még ott volt a szövkap által összehívott találkozón a Honvéd képviseletében, talán tudok valami biztosat? Persze, mindenki tud valami biztosat. Nyilván érkeznek be a pletykák, hallani olyat, hogy már hetekkel ezelőtt eldőlt a sorsa, csak vártuk a bajnokság végét; hallottunk olyat, hogy eredményességi minimum van a szerződésében, és azon még bőven belül állunk; aztán volt olyan, hogy csak pár napja indult meg a keresés, és amilyen szűk a vezetőség kapcsolati hálója, még nevet is mondtak hozzá. Magyar és ismerjük.

Hallottunk tehát mindent, ezért nem lepődnénk meg, ha Erik menne, mert azt lehetetlennek tartjuk, hogy a klubnak érdeke legyen fenntartani, sőt, nem csupán konverzválni a jelenlegi vészes állapotokat, hanem valószínűleg tovább mélyíteni a válságot. A csapat és az edző között láthatóan feszült a viszony; a szurkolók nem fogadják el az edzőt, és nem feltétlen az eredmények, hanem a csapatnál megfigyelhető negatív változások miatt; minden adott tehát egy jó váltáshoz, fura lenne, ha nem lépnék meg.

Markot viszont sajnálni fogom, cuki pofa, és kedvelik is őt. Talán meg lehetne próbálni valahogy itt tartani, bár tudom, csomagban érkezett Erikkel, és neki lenne kellemetlen, ha maradna, azonban talán-talán bele tudok képzelni egy kinevelhető saját edzőt.

A meccsről

Tényleg nem tudom. Furcsa lenne, ha a csapat nem érezné, hogy itt változás lesz, mert változásnak kell lennie a télen; ha más nem, a stadion bejárata előtt ott virít egy hatalmas “Erik go home” felirat. Hogy lehet így nekimenni egy szezonzárónak? Milyen szezont fogunk így zárni? Bajnokcsapat a totális nihil közepén – sosem gondoltuk volna, mondjuk az is igaz, a mondat első felével már egy jó ideje nem illett számolni mifelénk.

Megmutatjuk, hogy több van bennünk? Akkor eddig miért nem? Értem, hogy Erikért nehéz játszani, mert vele töltik a hétköznapokat és nem velünk, azonban szombaton értünk kéne mégiscsak. Ha pedig értünk, akkor a megmutatjuk kell legyen az alap.

Erik majd mond valamit, mi pedig kifutunk a pályára, Lanza, esetleg Kamber mond valami mást és akkor úgy lesz? Erik alig szól hozzá a meccsekhez, edzőmeccseken se hallani a hangját; alig cserél, kívülről simán rá lehet húzni, hogy már rég nem ő irányít ilyenkor. Márpedig innen visszanézve kezd értelmezhetővé válni a Soproni Intermezzo, amikor Mark és Erik között volt némi konfliktus Danilo becserélését illetően.

Fogalmam sincs mi lesz azon kívül, hogy hideg, nyálkás idő, esetleg eső. A vicc persze az, hogy pont az ilyen kilátástalanságból, fogalmamsincsből lehetne bőven rutinom, és nem illett volna elfelejteni szinte a komplett kilencvenes-kétezres éveket, valahogy mégis sikerült. Itt nincs olyan, hogy majd jön a legjobb nyaralós nevű futballista (hol voltál, fiam? a Horváth Adrián) az 57. percben, mert Supkában ennyi a gondolat, és ha addig nem dőlt el, akkor utána már nem is fog; itt nincs olyan, hogy minden meccs 0-0-ról indul, és ha Alfi nem találja el, akkor úgy is ér véget. Itt most egyedül Lanzafame van, akivel ha sikerült egyel több gólt összehozni elől, mint hátul, akkor nyerünk, ha nem, akkor döntetlen vagy vereség, a mennyiségek relatív arányától függően. Végiggondolva, ez se erősebb kapaszkodó, mint a korábbiak, szóval nem tudom mi van velem.

josealbafotos / Pixabay

Kétezer-tizenhétről

Mindegy, lesz valami, legyünk túl rajta (a három pont elvárás! mert a mindegy se mindegy annyira), fogadjuk el, így alakult. Végre bajnokok lettünk, lehetett volna egy tényleg csodálatos év, de sikerült elrontani, és lett belőle egy Moldova György-i példaasztal.

Moldovának van egy sztorija talán Alfonzóról. A lényeg, hogy készült egy színdarab, aminek egyedül a vége nem igazán jó. Az írója kérdi: van száz jó oldal és kettő gyengébb, attól az még jó darab lehet, nem? Mire Alfonozó: van előtted egy terített asztal, rajta minden földi jóság, azonban az egyik sarokban egy apró picinyke tányéron egy darabka szar. Volna kedved így a lakomához?

Valami ilyesmi a történet, és valami ilyesmi az érzésem az egész évvel kapcsolatban. Eleinte csodálatos volt minden perce, aztán magunkkal hitettük el, hogy még mindig csodálatos minden perc, végül már magunknak sem hittünk, helyette inkább a szemünknek, és bár akartuk, a kispestiség rózsaszín szemüvege is kevésnek bizonyult, hogy csodálatosnak higgyük az utolsó perceket. Mert ezek nem lehetnek más percek, mint utolsófélék (l. fent).

Az utolsó perceket szokás kiszagolni. Az utolsó percekre felbomlik a rend, az utolsó perceknek saját művészete van, az utolsó percek kívül szoktak esni a történelmeken.

A Paks elleni meccs klasszikus utolsó perces meccs lesz, ám nem egy másik klasszikus, a gyirmóti értelmében. Vagyis lehet, inkább nem is utolsó, hanem utolsó előtti perces, amikor már lehet érezni, hogy itt valami történni fog, ha csak a csoda nem segít. Az utolsó percek előtt lehet látni, hogy jönni fog valami, azonban a tartalmával, horderejével, sőt, sokszor a szörnyűségével senki sem számol előre – hiszen pont ettől lesznek valódi utolsó percek.

Kicsit már magamat is összezavartam, hát még titeket. (A linkek mindent elmagyaráznak.) Legyen ez tehát egy utolsó előtti perces mérkőzés, egy pillanat, amit már csak részben mi irányítunk, és ami után valaminek történnie kell, különben minden elszabadul, és akkor vége, cezúra, jöhet a fájdalmas újrakezdés, ami ki tudja mennyi ideig tart.

Erik leváltásának több kell lennie, mint egy kósza kiugrási kísérletnek, az utolsó perceket kicselezni akaró szánalmas próbálkozásnak, mert önmagában, mint egyetlen lépés: kevés. Az űrt, amit neki kellett volna betölteni, valakinek mindenképp be kell majd, különben azok fogják kényszeredetten, akiknek nem volna szabad. Az űr az márpedig olyan, hogy pár pillanatig igen, de földi körülmények között csak mesterségesen, és nagyon nagy energiabefektetéssel lehet üresen tartani. Ha Erik helyére nem mondunk egy erős alternatívát, ha több játékost is elengedünk a télen, akkor nem tettünk mást, mint előre húztuk az óránkat, és magunk kerestük az utolsó perceket.

Szemét dolog a történelem, szemét, mert rendre találunk benne példázatokat, és az sem véletlen, hogy mindig megismétli magát, mert mindig lesznek olyan vezérek, akik elhiszik magukról, rájuk egy történelemnek nem lehet hatása, ők a történelmet írják, és nem a történelem írja őket. Na, az ilyen figurák szoktak némi tündöklés után hatalmasakat bukni.

Nagyjából még képben vagytok, vagy már elvesztettétek a fonalat? Úgy látszik mostanában ilyesmi egy beharangozó, biztos fáradunk, jól jön majd némi kis pihenés. (Mellékes megjegyzés zárójelben: a kispesti egy furcsán értelmiségi tábor lehet, mert amióta fáradunk, és közéletibbek, sokutalásosabbak a posztok, azóta valamivel többen jöttök oda meccsek előtt, hogy naezkurvajóvoltcsakígytovább. Remélem azért a phd nélkülieket, netán a mezei kisdoktorokat nem nézzük majd ki sorainkból, bár állítólag már ott tartunk, hogy a létesítményvezető egy ideje Mehr Licht!-tel kapcsoltatja fel a reflektorokat. Lumina in tenebris clariora sunt – sötétben tündöklőbb a fény.)

Sebaj.

Próbáljunk meg méltósággal búcsúzni 2017-től, ami utólag mégis úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint egy bajnoki év. A többit sem felejtjük, lesz belőle statisztika, tovább erősödik a kispesti hagyomány, hogy ha nekünk egyszer jó, akkor az még véletlenül se maradjon jó, rontsuk el gyorsan, és az sem baj, ha szinte azonnal.

“Idényzáró, modorosan amúgy vízválasztó, mellékesen miegymásra is készülhetünk” bejegyzéshez 232 hozzászólás

 1. Tippem, hogy a kovetkezo edzo a kovetkezo harmasbol kerul ki:
  1, Supka
  2, Meszoly
  3, Volt olasz elsoosztalyu jatekos aki eddig Serie C vagy D csapatokat edzett
  +1 Egervari (en szemely szerint orulnek neki, bar nem hiszem, hogy elvallalna)

  Mivel csak hetfon fogjak bejelenteni, igy sanszos, hogy vasarnap meg NB2-s csapat padjan ul a mi kovetkezo edzonk. Feltetelezem, hogy Hemi olyat akar aki tapasztalt NB1-es szinten is, igy pedig Szentes Lazar, Varhidi, Supka vagy Zoran Szpisjak johetne szoba.

 2. Egy volt játékosa szerint Géza lesz az… Mondjuk én azt sem hiszem el neki, ha kérdez, de nem igazán lennék boldog, ha most az egyszer igazat mondana.

   1. Utálják drukkereink főleg a kispad mögöttiek, szerencsétlen amit kapni szokott…Néha komolyan sajnálom is.Nem hinném hogy Hemi megrizikózná…

    1. Ezzel tisztaban vagyok.
     Az okát nem értem igazán.
     Hemingwaynél nem tudom ez szempont-e?

     1. Én nem örülnék Gézunak, pedig nagyon kedvelem emberileg, pont azért, mert egy csendes, rendes figura. Nekünk viszont most egy olyan emberre lenne szükségünk, aki “megzabolázza” Lanzát, neki pedig még Halmosi Petikét sem sikerült…

    2. Azok a “kispad mögötti drukkereink” valójában nem drukkerek, hanem totálisan agybeteg emberek. Én egyszer ültem a közelükbe, egy életre elég volt.

  1. Most bukott meg a Halinál.
   Teljesen kilátástalan volt a játékuk, most meg verték a zöldeket és a fideszotont.

  2. Hemit az ilyesmi mióta érdekli? :) Idehozta Supkát meg a Vincze Gábort is. Mondjuk akkoriban még igen zöldfülű bohóclíger volt az öreg.

   1. Supkának volt valami bundára utaló nyilatkozata velünk kapcsolatban még a kiesésünk évében, amikor a Békéscsaba edzője volt.

   2. Meg azért ne felejtsük el, hogy van itt két jó fekete csatár is. Gézu meg alig várja hogy betehesse :D

  3. Nem hiszem, hogy magyar edző lesz. Akkor nem azt írták volna, hogy bemutatják az életútját. Szerintem német edző lesz..

  4. Szerintem Hemingwaynek ha van esze olyan edzőt hozott ide, aki mellett a szurkolók is kiállnak…nem segítette Meer munkáját sem, hogy a szurkolók nem kedvelték őt.

 3. Se Mészöly se Supka ne legyen még akkor sem, ha más nem vállalja! Olasz vonal a nyerő nálunk, én külföldit várok!

 4. Nőt, kocsit cserélhetsz, de védekező stílust látványos támadófocira soha

  1. Az edző-jelőltekkel remélem íratott Hemi egy dolgozatot- a csapat ismerete témakörben, azon belül a játékosok posztjával kiemelten foglalkozva!

  2. max látványos védekező/támadó focira… :)
   Rossinak valami hasonló sikerült.

   1. vagyinkább előrefelé védekező, magasan labdátszerző látványos, gyors támadásokról, és azt védekezőfocinak csúfoltról, holland támadófocinak csúfolt, baszdelőre, majdleszvalami fc-re…

 5. 14 forduló van hátra, ha egy olyan külföldi jönne, aki nem ismeri a magyar bajnokságot, az nagyon veszélyes lenne, mert mire kiismeri a csapatot és az ellenfeleket, addig nagy bukás is összejöhet, mivel sűrű a mezőny, a kiesést jelentő pozi 9 pontra van, vagyis közelebb, mint a második helyezett Vidi (10 pont), ami rizikós, mivel 3 kemény meccsel indul a tavasz (Fradi, Vidi, Vasas).
  Szerintem emiatt vagy magyar edző lesz, vagy olyan külföldi, aki ért már el itt eredményt. Ez utóbbinak a közelmúltból Rossi és Carillo felel meg szerintem. Rossi nyilván nem jön.
  Tippem: magyar vagy Carillo.

   1. Szerintem ő nem ért el nagy eredményt a közelmúltban, nem egy helyen megbukott itthon.
    Meg aztán kapnánk a savat rendesen, h milyen kis bundás csapat jött össze Lanza-Szivics duó miatt.

    1. Szivics bundazott? Errol akkor lemaradtam.
     Amugy meg abbol a semmilyen Kecskemetbol kupagyoztest csinalt. Ezt azert nem mondanam semminek…

     1. Szivics óriási bundakirály. A kupagyőzelemhez pár jó meccs elég, egy bajnoki szezonhoz sokkal több kell. Az utóbbi állomáshelyein Mo-n megbukott (Diók, Kövesd).

     2. Igen, rendszeresen a kte-vel is. Itt helyben mindenki tudta.

      1. Nem vagyok jártas a témával, szóval nem igazán tudom, hogy egy edző hogyan tud bundázni? Direkt rosszul cserél? Vagy szól a srácoknak, hogy ne hajtsanak? Vagy nem értem…

       1. :) Rózsa Pali idejében Szivics idehozott egy kisebb szerb különítményt – biztos emlékeztek, aztán együtt próbálkoztak ezzel-azzal… meg ugye ott volt a tippmixezés. Pali bá nem arról volt híres, hogy naprakészen fizetett volna akár beszállítót, akár játékost. Az embernek meg – főleg ha család is van – meg kell élni valahogy :))

        1. Cukic? ő is annak a szerb különítménynek volt a részese… FTC… magyar foci…

         1. Ja-ja ! + Szavics – mondjuk ő tudott futballozni is, vagy éppen Alempijevics.

        2. Nekem volt egy csapattársam, kecskeméti srác volt. 15-16 éves koráig játszott a KTE-ben, párszor már a felnőtt kerettel is edzett, akkoriban Szivics még játékos volt Kecskeméten, és már majdnem 30 éves, a szerb haverjaival adták-vették a meccseket.
         A haverom súlyos sérülések miatt abbahagyta a nagypályás focit, sose mutatkozott be az első osztályban, kispályán voltunk egy csapatban, az egyik legjobb volt, akivel valaha futballoztam.

  1. Carillo nagy lenne! de szerintem az öreg nem fizet annyit, amihez Ő hozzászokott a vidinél…

     1. Reménykedjünk, hogy Hemingway nem megint a katonacsapatok katalógusából (valami ilyesmit említett arra a kérdésre, hogy honnan akasztotta le Meer-t) válaszott.
      Mondjuk Carillo mellett szól:
      – ismeri a magyar futballt
      – már letett komoly eredményeket az asztalra
      – Viditől elég érdekes módon küldték el, tehát motivált a visszatérésre
      – ért az igazi támadófutballhoz megszervezéséhez
      – ugyan Hemingwayen is múlik, de lehetnek reális elképzelései az erősítésről, hisz ismeri a magyar bajnokság és a megfizethető horvát bajnokságot.
      – és nem utolsó sorban a tolmácsunk sem maradna munkanélkül… :D

       1. Szerintem tanult belőle, hogy jó focihoz jó edző kell….

     2. Ha Carillo jönne, nem is kérnék már mást a Jézuskától :)
      Mészölyre pedig nem is nagyon szeretnék gondolni…

 6. Prukner lesz! Amikor nincs edzés, akkor tud tanítani az akadémián! Low budget! :-)

  1. ha hozza Nikolicsot is.. :)
   amúgy Kaposváron jó volt a tanár úr, csak nem kellett volna neki ez a népligeti kitérő,

   1. Pruknerről nekem valahogy Sisa Tibor jut az eszembe…Jó edző, kiváló pedagógus, de nem az a karizmatikus jellem, akire most szükség lenne. Szerintem.

    1. kérdés, hogy mennyire gáz a helyzet a fejekben és a mentálisan, vagy mennyire kell a korbács.
     mert ez utóbbiban tényleg nem jó Prukner vagy Sisa.

     1. Erről beszélek…ide most nem egy ilyen langyos habitusú edző kell, mint mondjuk Prukner, hanem egy karizmatikus, aki rendet tesz a fejekbe, és normális taktikával áll elő. :)

 7. FB-n írta valaki,hogy esetleg kaphatnánk egy kis segítséget Krasznodarból.Szerintem ez nagyon jó ötlet,remélem Hemingway is gondolt erre az új edző kinevezésekor és ezt az együttműködést próbálja majd minél jobban kiaknázni,úgy hogy akár a tehetségesebb és bizonyítani vágyó edzők onnan szerepet kapnának a mi klubunkban.Szerintem sokat profitálhatnánk egy ilyenből,de aztán ki tudja,hogy Hemingway hogyan gondolkodik?Nem volt itthon az ominózus holland nyilatkozat alatt,lehet,hogy már akkor is az új edzőjelöltekkel tárgyalt valahol a nagyvilágban?

 8. Azt gondolom, hogy amikor az ominózus blogja volt az öregnek… már akkor tárgyalt a lehetséges edzőjelöltekkel… folyamatosan külföldön volt, még 1-1 meccset is kihagyott!
  Carilloban nagyon bízom!!! Nem Olasz, de már bizonyított, és van benne bizonyítási vágy… nem kicsi! Ja és Heminek arra is gondolnia kell, hogy ki az akire Lanza is fel tud nézni! Van de Meer… hát… nem ilyen volt…

   1. Nem a mi árszintünk??? Supka után ezt a mondatot nem tudom értelmezni… 2x es magyar bajnok és 2x es kupagyőztesként érkezett… gyanítom, az egyik legjobban fizetett edzőnk volt az egész NB1et beleértve…

    1. Arról nem is beszélve, h Carilloról az hírlik, h nem egy anyagias típusú edző, meg szerintem elsősorban kihívást keres, plusz szereti Mo-t, és szívesen jönne vissza az nb1-be.
     Ettől függetlenül szerintem magyar edző lesz.

 9. Fehér edző, fekete segéddel? Nem az a kérdés, hogy ki távozott…. :D

   1. Nem értem mit mondasz…beszélj már egyértelműen kérlek.

    1. tehát Supit Mark segíti majd az átmenet jegyében. Én örülök. Sok sikert!

    2. Hoppá…ezek szerint Mark de Vries marad? Az jól hangzik. :) Mondjuk a magyar edző számomra kicsit aggályos…

    3. Egyébként hónapok óta, mióta infókat “cseppegtetsz”, most fogalmaztál elöszőr egyértelműen. :) ;)

     1. Erről egy vicc jut az eszembe.
      A rabbi észreveszi, hogy Kohn a szombatot megszentségtelenítve egy golfpályán golfozik. Már-már odamenne hozzá, hogy számonkérje Kohnt, mikor megjelenik előtte Isten, és nyugalomra inti és kéri őt, hogy maradjon mellette, ne szóljon Kohnnak, csak figyelje őt messziről.
      Eltelik fél óra és a rabbi azt látja, hogy Kohn iszonyatos szerencsével minden lyukat első ütésre eltalálja. Teljesen felháborodva fordul az Istenhez.
      – Uram! Kohn a szombatot nem tartja tiszteletben, itt van a pályán és Te elintézed neki, hogy minden ütése lyukra menjen? Miért Uram?
      – Rendben, hogy egy-egy ütéssel végigviszi a pályát, de ezt a csodálatos teljesítményt nem mondhatja el senkinek…

      Nos valahogy így látlak én is Téged is…gyanítom Te napokkal korábban tudsz mindenről, de nem mondhatod el…nem egy irigylésre méltó helyzet. :) Ilyenkor tényleg jobb inkább csöndben maradni, mert csak felháborodott fórumtársakat haragítasz magadnak, a rébuszokban megírt kommentjeid miatt. :)

      1. Szerethető? = Egervári? Ő már többször nyilatkozta, hogy szezon közben nem vesz át csapatot, most viszont pont jön a nagyszünet…
       Mark deVries fent maradt a honvedfc-n, mint pályaadző.
       Tehát ez a páros lesz?

    4. Egyébként egy kérdés…ha Te már tényleg tudod, hogy ki az új edző, a kérdés csak anyi, hogy elégedett vagy Hemingway által hozott új edző személyével?

   2. Ezzel nem sokat segítettél, eddig nem érkezett túl sok tipp néger vezetőedzőre. :D

 10. Ténlyeg Kabangu akkor most marad? Ő Erik miatt akart elmenni nem?

 11. ha supka lesz az edző, akkor egy darabig nem fogok meccsre járni.

 12. írta valaki a kissziklát is.. lehet Hambi jófiú akar lenni, hogy kapjunk sztédiumot.. ki tudja

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.