Mastodon

Gólgazdag (ííííí de fájó szóvicc) mérkőzéssel lett vége annak, aminek vége kellett lennie

Bp. Honvéd – Paks 1-0 g: Gazdag

Pezsgőt!

Toppan be a kolléga a kocsmába, Pezsgőt! – mondja újra és hangosabban, Ünneplünk! – teszi hozzá mintegy magyarázkodásképp. Felesleges, ekkor már mindenki tudja, Eriknek felmondtak, a világ kicsit elindult a rendes meder felé. Ünneplünk.

Furcsa a szurkolói lélek. Alig pár hónapja visszafelé számoltuk a meccseket, hétről-hétre fohászkodtunk, rimánkodtunk, szorítottunk, ki-ki a maga módján, hogy legyen vége, legyünk bajnokok. Eltelt fél év, és újra visszafelé számoltuk a meccseket, és vártuk, mikor lesz vége a szenvedéseinknek. Azt nem tudjuk, mert nem tudhatjuk, hogy csak egy adott szenvedésnek lesz most vége, vagy találunk magunkon egy másik nyavaját, egyelőre csak a felszabadultságot érezzük, és ez jó.

Pezsgőt!

A Bp. Honvéd FC a mai nappal megköszönte Erik van der Meer munkáját és azonnali hatállyal felbontotta szerződését. A klub ugyanakkor megállapodott az új vezetőedzővel aki a januári felkészülés kezdetén veszi át a csapatot. Az új vezetőedző személyét és eddigi munkáját honlapunk hétfőn fogja bemutatni. Sok sikert kívánunk Erik van der Meer további karrierjéhez.

18:26-kor kerül ki a hír a Honvéd oldalára, alig egy órával a meccs lefújása után. Már az új edző is megvan, hétfőn mutatjuk be, mert ma még meccsel az NB II-ben.

Vége. Negyedik helyen telelünk, kívülről nézve talán túlzásnak tűnhet, ahogy együtt írjuk az Egy bajnokcsapat rövid tündöklése és bukása című éves memoárunkat, pedig valami ilyesmi történt. Negyedikek vagyunk, mert

  • év elején még vitt minket a lendület, a pontjaink felét az első hat fordulóban szereztünk, a másik felét az utóbbi tizenháromban;
  • az ellenfelek aktuális relatív formája alapján – a Diósgyőrrel párban – mi játszottunk a leginkább formán kívüli csapatok ellen az ősszel (MLSZ, adatbank, tabella, BR. oszlop), és ebből is csak ennyit sikerült kihozni;
  • sorolhatnám.

Beért Erik munkája, kókler és dilettáns módon vert szét egy sokkal többre hivatott csapatot.

Jó munkát végeztünk.

– nyilatkozta tegnap a meccs után, majd átcsapott a szokásos magyarázkodásba, ezúttal a struktúrát elővéve:

Ha összehasonlítjuk a többi csapat költségvetését, akkor ez a negyedik hely egyáltalán nem rossz.

Nem rossz, de tavaly óta tudjuk, nem a kasszák nyerik a bajnokságokat, nem a kasszák nyernek bronzot, jutnak be kupadöntőbe. A nagy kasszák persze általában nem hibáznak, idén sem fognak, a negyedik hely tehát igazából egy második, ami tényleg nem rossz, és ne feledjük, további nagy kasszák is megjelentek menet közben, velük egyelőre nem számolunk, mert Pintér.

Azért ne feledjük, a kispesti bajnokcsapatból többen is távoztak, míg, mondjuk, a korábbi angol bajnoktól, a Leicester Citytől csak egy játékos, mégis óriásit zuhant. A futballban bármi megtörténhet. (Ez már az NSO-n jelent meg.)

A kezdőből távozott Hidi és Zsótér, majd már EvdM alatt Koszta, míg a kiegészítő emberek közül Vaszke, mert Balázs nem számít. Érkezett viszont Danilo, Pölöskei és a nigériai válogatott Latifu, valamint kettőről egyre csökkent a csapatban kötelezően játszatandó fiatalok száma. Mindenki döntse el, hogy mennyit gyengültünk.

Az én számításom szerint egy Rossit.  A keret – hangsúlyozom – szerintem nem lett gyengébb, lehet példának hozni a Leicester Cityt, de felesleges. Pont a beharangozóban írtam, hogy a történelem mindig és kötelezően ismétli önmagát, vagyis ahogy bármire találunk példát, úgy a bármi ellentétére is.

A történelem ismétlődéseit ugyanis csak utólag illik észrevenni. Ha menet közben tudnánk, hogy épp egy ismétlés közepén vagyunk, akkor a józan ész azt diktálja, hogy irányt kell váltani. Miután ilyen irányváltások csak ritkán fordulnak elő, ebből következőleg az ismétlődéseket csak utólag nevezzük ismétlődésnek, amikor már lezárult az ismételt szakasz. Logikus, nem?

Ha tudta, hogy Leicester és zuhanás, akkor miért nem reagált? Sőt! Mondok mást. Az első hat fordulóban szó sem volt zuhanásról, a zuhanás csak utána következett be, amikor kezdett beérni a munkája. Biztos jó a a Leicesterrel jönni? Nem inkább valami olyasmit kellene keresni a példatárban, ahol edzőváltás volt, és a korábbi sikeres csapat összeomlott? Máris nem lenne akkora a meglepetés a kirúgása, ugyanis az ilyen csapatoknál szinte kizárólag edzőt váltanak. Nincs mit magyarázkodni, felesleges külső körülményekben keresni a hibát.

Ennyire egyszerű. Mondott egy történelmet, ami szerinte ismételte magát, erre mondtunk egy másik történelmet, hogy szerintünk inkább az a mintázat érvényesült.

Vége.

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy mi vár ránk, csak élvezzük ezt a pár órát, napot, hetet, ahogy felszabadultunk az életünk részévé vált szenvedés alól. Mi voltunk Prometheus, akit Zeus-Hemingway arra ítélt, hogy egy keselyű, Ethon van der Meer  minden nap kiharapjon valamennyit a lelkünkből. Most talán visszatérhetünk az Olymposra, elfoglalhatjuk méltó helyünket, hogy az egész verkli kezdődjön elölről, amint Zeus-Hemingway egy újabb kalandot talál magának. Prometheusként Sisyphus a családnevünk.

Pezsgőt!

Megszabadultunk, most várunk és kíváncsiak vagyunk. Vajon mi változik a télen? A következő edző jogosan beszélhet majd meggyengült keretről? Létezik még visszaút, vagy ez ennyi volt, kezdhetünk mindent elölről?

Ja, majdnem elfelejtettem: köszi, Gazdi, végre láttam egy gólodat!

Szerző: vh

Egy lőrinci kispesti Kőbányáról. Megtalálsz a Twitteren, emailt itt tudsz írni nekem, ha pedig üzennél, akkor a Telegramon keress. ||